Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Malování figurek

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Malování figurek

Příspěvekod David Andrýsek » 28 dub 2016, 18:13

Taiko píše:Zatím je to stříknuté černou a bílou. Maskáč určitě bude... :wink:

Já třeba pistoli nemám, chtěl jsem se zeptat, dá se takové jemné šedočerné předstínovaní udělat štětcem, přemýšlel jsem že bych hodil figurku do šedého základu a jemně do stracena nanesl stíny černou a pak lehlce do stracena stíny bílou, nic fajnového, prostě jen tak nahrubo? No ne přímo černou a bílou ale ztmavenou a zesvětlenou šedou...
David Andrýsek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Taiko » 28 dub 2016, 19:43

Sc3r0, prozradím Ti tajemství...je to dělané sprejem... :wink: Otočím figurku hlavou dolů a stříknu černý sprej. Nechám zaschnout a z hora stříknu bílý sprej. Je to dobrá pomůcka pro následnou práci akrylem.
http://taiko-miniatures.blogspot.com/

Obrázek
Taiko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Blackosh » 28 dub 2016, 20:53

Alebo keď rád pracuješ štetcom, čo tak urobiť drybrush ? Základ čierny a drybrush bielou od hlavy k pätám .... zosvetlíš výstupky na budúce svetlo :wink:
Na maskáče sa teším aj ja :cool:
IN THE DARKNESS EVERYTHING BECOMES CLEARER THAN DAYLIGHT [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Blackosh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Andrýsek » 28 dub 2016, 20:55

Taiko píše:Sc3r0, prozradím Ti tajemství...je to dělané sprejem... :wink: Otočím figurku hlavou dolů a stříknu černý sprej. Nechám zaschnout a z hora stříknu bílý sprej. Je to dobrá pomůcka pro následnou práci akrylem.

O této technice jsem už slyšel, s tím rozdílem, že se použila na závěr. Doufám, že ti to nebude vadit když se znova "blbě" zeptám - vzhledem k tomu, že mě malovaní figurek momentálně hodně zajímá, tak se budu ptát poměrně často :lol: tak doufám, že jsi si přibalil pořádnou dávku trpělivosti, když jsi tohle téma založil - jaké používáš pro tuto techniku spreje? Jeden kolega na výstavě mi řekl, že to nijak nehrotí, že používá na základ figurek a bust sprej na auta (ale musí tam být napsáno "na plasty" nebo "na kov a na plasty")... Díky za odpověď ;-I
David Andrýsek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Taiko » 29 dub 2016, 07:29

Techniku drybrush bych určitě nedoporučoval. Nemá ten efekt, který docílíme sprejem. Při technice drybrush se štětec dotýká jen vystouplých míst na modelu. Na čepici a ramenou by to šlo, ale na zbytku modelu by to navodilo efekt bočního světla.
Spreje černý a bílý zatím používám od Citadel (http://www.fantasy.cz/fantasy-cz/eshop/7-1-DOPLNKY-GW/45-3-Spreje), ale jsou dost drahé. Věřím, že se dá sehnat lacinější verze. Důležitý je matný a nesmí zalévat detaily.

Obrázek
Taiko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Andrýsek » 01 kvě 2016, 17:09

Co použít jako základ pod olejovky (abtailung) ředěné syntetickým ředidlem (abtailung odourless turpentine), když akryl jde špatně přímo na plast a syntetiku bych oživil? Nebo další možnost, změnit ředidlo, mám poznačených pár ředidel na olejovky co byly ve vláknech zmíněny (kobaltový sikativ, s 6006, white spirit...), ale tyto věci neznám osobně ani nevím na jaké bázi fungují. Např. v jednom z videí Michala Křepelky ukazoval lněný olej, ale dál už jsem to nezkoumal, je to běžně dostupná záležitost? Samozřejmě nejlepší alternativa je barvit akrylem, ale chci si vyzkoušet i oleje. Díky
David Andrýsek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Taiko » 01 kvě 2016, 21:05

Při malování figurek se používá jiný postup, než u letadel, tanku apod.
Nejdříve model nastříkáš základovým sprejem (bílý, černý, šedý...)
Následuje podkladová barva, akryl (Valleyo, Andrea, MRPaint) nebo enamel (Revel, Humbrol) podle toho, co komu vyhovuje, nicméně vždy se musí jednat o matný podklad.
Další na řadě je olejová barva ředěna...lněným olejem, White spiritem, Sansadorem, Quick drying Petroleum...záleží, co budeš dělat. Ředidla jako 6006 tam nemají co dělat...
Nedávají se žádné laky mezi jednotlivé vrsty.

Obrázek
Taiko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Taiko » 03 kvě 2016, 21:52

Podstaveček je téměř hotový. Ještě trochu washe, pár lístku na větve, cedulku na podstavec a jde se na figurku...vše zaznamenávám a popisuji :wink:

M.
Přílohy
13091919_1001511823267633_5375716802680677002_n.jpg

Obrázek
Taiko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Andrýsek » 04 kvě 2016, 13:26

Parádní podstaveček, neuvěřitelná realističnost, člověk by řekl, že je to celé vykopnuté přímo z lesa [-o< [-o<
David Andrýsek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Taiko » 08 kvě 2016, 18:39

Pomaličku ukrajuji z modelu a připravuji se na kalhoty. Jakmile najdu nějakou pěknou fotku kalhot - "zimní dub", tak se do toho pustím...

M.
Přílohy
major_bluza.jpg

Obrázek
Taiko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Andrýsek » 08 kvě 2016, 18:48

Tak to je náááádhera, neuvěřitelně namakané a to ještě není hotové [-o< Jak jsem viděl ten obličej tak sem málem zajel pod stůl... no zrovna projíždím tvoje vlákno "na pracovním stole" a tak něják celkově na to koukám s pod stolu [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<
David Andrýsek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 08 kvě 2016, 19:01

:( Taky bych to chtěl umět, ale bohužel nemám talent. :cry:
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dano Horvath » 08 kvě 2016, 20:32

malba tvare parada, detaily ako medaily a vylozky tiez krasne do detailov =D>

len jednemu nerozumiem: waffenfarbe je biela, teda pechota, ale bluzu ma tankisticku, ale nie ciernu.. zeby vo farbe obsluhy samohybnych diel? potom by nemala byt waffenfarbe cervena?!
Dano Horvath

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marek-diorama » 09 kvě 2016, 13:25

Ahoj Milane moc krásná figurka :hurray: [-o< =D>
Jen mám dotaz jak by jsi maloval černocha taky úplně stejně akorát místo pleťové dáš hnědou??
Obrázek
http://www.eastmodels.sk
marek-diorama

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Rollo Šorm » 10 kvě 2016, 16:54

Ahoj Taiko! Hochu, tak tebe jsem tu nečekal :-) a rád vidím tvé dílo i jinde jak v práci na fóru. Jinak pro p. Horvátha - dobrá publikace je Němečtí vojáci ve druhé světové válce. ISBN 80-7181-158-0 Uniformu tzv. křivák lze vidět černou, zelenou, šedou, drilich, lámaná skála a vlastně by se dalo říci, že ji nosili všechny složky WH (nenalezl jsem ji u námořnictva). Příklad: Protitankové dělostřelectvo polní letecká!!! divise1943, Lámačka z roku 1944 - 16. TD, dělostřelecká jednotka Falaise 1944, Dělostřelecká jednotka 21 TD, Normandie1944, 26 průzkumný oddíl Itálie 1944, 667. oddíl útočných děl - šedá barva! Dělostřelecká jednotka dobrovolnické legie SS nederland - šedá - bílé výložky!! -1945, Divize tankových granátníků SS nordland - šedá - 1945. Prostě to je takový mix a opravdu nosil kde kdo, kde co. Hlavně že v tom bylo fajn a nebyly v tom vši a blechy :-)
Michal Rollo Šorm

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno