Už roky se chystám na stavbu modelu Maxxpro "Svatý Václav". V době, kdy nebyl k dispozici model od Galaxy hobby, jsem si chtěl model postavit od "nuly", protože model od Armada hobby, který jediný byl v té době k dispozici, je s odpuštěním totální odpad a to jsem hodně slušný. Základem jsou vždy rozměrově správná a vzhledově odpovídající kola. Bez rozměrově správných kol, nemá podle mě, vůbec cenu novostavbu dělat...
Včera jsem na FB zhlédl model Maxx pro od Galaxy hobby v 1:72, postavený ve "španělském" stylu. Asi chápu, že autor stavěl model z krabičky a možná se i řídil návodem, ale americké hvězdy na model také nelepím ve slávistickém" stylu, alespoň se kouknu na nějakou fotku, abych ve výsledku nestavěl "what if". Abych ještě vysvětlil, co pro mě momentálně znamená "španělská" škola. Jde o modeláře ve výsledku prezentující zcela vymyšlené vozidlo, který nebere ohled na rady a názory ostatních, kdy není použit jakýchkoliv podklad při stavbě, na model se "namaluje" scifi kamufláž (mimo realitu), hlavně, že je to rychle postavené, hodně zapatlané a odřené a na FB to má hodně "lajků!

Model od Galaxy hobby má super detaily, vypadá celkově velice dobře a má veliký potenciál pro následné si "hraní". Pro mě osobně, společně s T-model, jsou to nejlépe udělané plastikové modely v 1:72, za přijatelnou cenu. Co u této stavebnice vidím jako hlavní problém, je to, že výrobce totálně zmrvil kola, respektive jejich velikost. Kola jsou jasně podměrečná! Kolo od Galaxy hobby má průměr 15,0 mm, na místo správných 16,5 mm, což už je v 1:72 sakra vidět...
Pro porovnání přikládám fotku modelu Maxxpro od Romana Vaška, který se snad nebude zlobit, že použiji fotku jeho špičkově postaveného modelu od firmy Armada hobby v 1:72 jako příklad, s tím, že u svého modelu použil kola, která jsem mu poskytl. Na fotkách je jasně vidět, jaký nepoměr použitím podměrečných kol následně vzniká. Pokud chcete stavět "Svatého Václava, koukněte na fotky skutečného vozidla. Krásné podklady na stavbu "Svatého Václava" najdete tady:
viewtopic.php?f=2&t=85082&hilit=sv.+v%C3%A1clav
Jak správně lepit české kokardy, aby kola byla v ose a rovně nalepená, případně jak a jaké detaily na modelu doplnit podle fotek, tady nebudu zmiňovat...
Při stavbě Maxxpro použitých čs. armádou na misích je třeba si dávat pozor, jaké konkrétní vozidlo stavíte, protože vozidla mají různé masky, kompletně rozdílné podvozky (různí výrobci) a dvě velikosti kol...
Honza
Don´t give up, hold on tight!... Hoenny´s way