Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

"Dočka" generála Svobody v 1:72 "scratch-stavba"

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: "Dočka" generála Svobody v 1:72 "scratch-stavba"

Příspěvekod Pavel Klouček » 01 srp 2014, 20:39

Přední sedačky rovnou zahoď, ty v modelu ESCI jsou karikaturou verze roku 1945. Pokud použili původní sedačky, tak by měly vypadat takhle:
Přílohy
sedačky old.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 01 srp 2014, 21:08

Pavel Klouček píše:Přední sedačky rovnou zahoď, ty v modelu ESCI jsou karikaturou verze roku 1945. Pokud použili původní sedačky, tak by měly vypadat takhle:

Ahoj,

o sedačkách vím, zrovna koumám, jak na ně... Ale protože fotky na origo vnitřek asi nebudou, tak mohu "kouzlit"... Zadní sedačky pak udělám asi jako ve WC-56 (viz foto)...Světla už mám, tak zbývá jen držák na rezervu, čelní sklo a střecha.

Jinak jakou barvu na střechu použít, nějaký odstín světle šedé nebo světle zelené?...

Jinak prosím o radu: z jakých barev a v jakém poměru případně, namíhat barvu na ruskou tehniku z roku 1944-45? Já do teď používal Humbrolky, ale přešel jsem na - akryly Tamiya či Gunze, tak nevím, jaké odstíny použít...Ruská technika ke všemu šla mimo mě...

Honza
Přílohy
wc-56_081_of_188.jpg
Don´t give up, hold on tight!... Hoenny´s way
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 02 srp 2014, 11:07

Teda fujtajxl ta sedačka v komanderu. To se zase někdo vyřádil, ty ostré hrany atd.. Kůže se používala pokud vůbec, tak pouze u první série, pak už byly sedačky plátěné. U WC-51/52 byly sedačky plátěné vždy. Plachtu bych udělal v šedé s nádechem do olivova nebo do hněda.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 02 srp 2014, 13:48

Pavel Klouček píše:Teda fujtajxl ta sedačka v komanderu. To se zase někdo vyřádil, ty ostré hrany atd.. Kůže se používala pokud vůbec, tak pouze u první série, pak už byly sedačky plátěné. U WC-51/52 byly sedačky plátěné vždy. Plachtu bych udělal v šedé s nádechem do olivova nebo do hněda.

Ahoj, v Modeláři je vidět, že ta zadní sedačka je zakulacená, takže tak i bude vypadat... Také nepředpokládám, že by v polních podmínkách v Rusku "tunili" auta na nejvyšší možnou kvalitu... Honza
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lowpass » 18 srp 2014, 16:07

Já bych nakousl spíše něco jiného a to tvar dveří u tohoto konkrétního kusu...

Osobně si myslím, že podklady v Modeláři jsou, při vší úctě (a myslím to upřímně :!: ), v tomto případě špatně. Na fotografii, kde je výřez pravé strany při pohledu šikmo zpředu, je podle mě vidět, že číslice (tuším 7) je mírně šikmo oříznutá a ten úhel i poloha náhodou víceméně (přestože jsou dveře pootevřené, není to přesně bokorys) odpovídají sešikmení zadní hrany dveří "druhé", běžné varianty, prezentované v článku. Čili si dovoluji tvrdit, že i tento exemplář měl klasické sešikmené dveře, nikoliv přední zhruba čtvercové a zadní s čtvrtkruhovým výřezem podle blatníku, jak je uváděno i kresleno...

Co vy na to :idea: ?
Lowpass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 19 srp 2014, 16:39

Lowpass píše:Já bych nakousl spíše něco jiného a to tvar dveří u tohoto konkrétního kusu...

Osobně si myslím, že podklady v Modeláři jsou, při vší úctě (a myslím to upřímně :!: ), v tomto případě špatně. Na fotografii, kde je výřez pravé strany při pohledu šikmo zpředu, je podle mě vidět, že číslice (tuším 7) je mírně šikmo oříznutá a ten úhel i poloha náhodou víceméně (přestože jsou dveře pootevřené, není to přesně bokorys) odpovídají sešikmení zadní hrany dveří "druhé", běžné varianty, prezentované v článku. Čili si dovoluji tvrdit, že i tento exemplář měl klasické sešikmené dveře, nikoliv přední zhruba čtvercové a zadní s čtvrtkruhovým výřezem podle blatníku, jak je uváděno i kresleno...

Co vy na to :idea: ?

Ahoj,

nevím, jestli mluvíš o fotce v Modeláři 11/2013 na straně 46.....Pokud ano, já tam žádnou Tebou popisovanou změnu tvaru nevidím....Dal bych sem fotku, ale nerad bych byl za uveřejnění někde popotahován... Za mě, jsou dveře jasně obdélníkového tvaru!

Zrovna nedávno jsem sháněl podklady na jeden náklaďák, a strašně moc záleží, z jakého úhlu a z jaké vzdálenosti je předmět focený! Pak klidně čtverec může vypadat jako lichoběžník, rovné linie jsou oblé, atd...

Honza
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lowpass » 19 srp 2014, 17:14

Já ten Modelář nemám u sebe, ale je tam fotka zprava zepředu, dveře vpředu jsou pootevřené, je na nich číslo a zadní strana poslední číslice se mi jeví seříznutá, přesně tak, jak by odpovídalo tvaru dveří varianty sešikmené... Jsem strojař a průměty mi problém nečiní, nějaké výkresy jsem také namaloval - jde o to, že tam ta zadní hrana vidět není, splývá to, ale to číslo je velmi zřetelné a to ukousnutí tam vidím. Vychází to přesně do místa, kde by to odpovídalo. Už jsem si toho všiml, když jsem článek studoval, ale neřešil jsem to dále, protože nikdo s jiným názorem nepřišel. Na druhou stranu jsem viděl spoustu výkresů různých, podstatně zdokumentovanějších, předloh, se kterými jsem nemohl již při zběžném podívání souhlasit a na tohle jsou ty podklady spíše slabé a já se snažím fotky číst velmi podrobně a tohle mi od začítku nehraje. Možná jsou na ten kus ještě jiné podklady, já je ale nemám.

Já bych tu fotku interpretoval prostě jinak. Doma na to ještě kouknu a zkusím vymyslet nějakou formu, jak můj názor podpořit bez porušení copyrightu. Jak jsem napsal, dávám to k diskusi, netvrdím, že to tak je...
Lowpass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lowpass » 20 srp 2014, 11:12

Takže, provedl jsem výzkum... Fotografie, o kterých zde debatujeme, vyšly v časopisu Modelář Extra 18/2012 a v zásadě stejné i v Modeláři 11/2013 + výkres, o kterém bude také řeč.

Mýlil jsem se v tom, že se nejedná o číslici, ale písmeno Č v označení ČS-317 (čím jsem myslel, nevím, píšeme zleva doprava :lol: ), nicméně na své hypotéze trvám. Zde je výřez fotografie, kam jsem doplnil čáru, zdůrazňující myšlenou zadní šikmou hranu dveří tak, aby byl jednak vidět vztah k oříznutí, druhak to, kam vychází zlom zadní hrany. Dle úvodní fotografie v článku "Dodge od Dukly" (M 11/2013, vůz ZiS), lze odpozorovat výšku zadní svislé hrany dveří a také velmi dobře (s využitím známé výšky od vodorovného prolisu s horní hraně dveří) určit pravděpodobnou polohu tohoto zlomu na fotografii vozu ČS-317 (vychází mi to cca. 1.3 násobek prvního měřeného rozměru od vodorovného prolisu, samozřejmě směrem dolů). A jako na potvoru ta červená čára na obrázku, vytvořená s využitím seříznutého písmene Č, prochází takto určeným bodem. Výška dveří naštěstí prakticky není ovlivněna perspektivou, čili si myslím, že to jde určit velmi přesně. Pokud stejný postup aplikuji na foto z téhož článku "Tentýž vůz kdesi v Karpatech", kde mohu pracovat i s polohou spodní hrany dveří, dostávám tvar, který (s lehkou korekcí perspektivy) přesně odpovídá vozu ZiS i vozu ČS-700, které mají být shodné.

Dále jsem přesunul pozornost k výkresu, rovněž uveřejněném v M 11/2013. Nelze si nepovšinout, že velikosti ani fonty označení u obou vozů (ČS-317, ČS-700) neodpovídají fotografiím. Co je důležité, na voze ČS-317 je písmo zřetelně vyšší. Ale v podstatě i bez toho, pokud přenesu tvar a rozměry dveří z výkresu vozu ČS-700, kde víceméně odpovídají fotografiím (pouze výška prahu se mi jeví nižší, ale nepřeměřoval jsem to) na vůz ČS-317, vychází to tak, že zadní šikmá hrana by měla procházet těsně, či přímo zasahovat do nápisu. Pokud by byly dobré scany fotografií, dalo by se to zkonstruoval nepoměrně přesněji, ale jsem přesvědčen, že to vychází.

Závěrem bych rád dodal, že můj názor není namířen proti záslužné činnosti autora článku, sám jako amatérský historik vím, jak je mnohdy těžké se k něčemu dostat, ale věcná diskuse může posunout znalosti dále, třeba jen proto, abychom nestavěli něco, co neexistovalo...
Přílohy
Dodge - dvere.JPG
Lowpass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 20 srp 2014, 13:06

Lowpass píše:Takže, provedl jsem výzkum... Fotografie, o kterých zde debatujeme, vyšly v časopisu Modelář Extra 18/2012 a v zásadě stejné i v Modeláři 11/2013 + výkres, o kterém bude také řeč.

Mýlil jsem se v tom, že se nejedná o číslici, ale písmeno Č v označení ČS-317 (čím jsem myslel, nevím, píšeme zleva doprava :lol: ), nicméně na své hypotéze trvám. Zde je výřez fotografie, kam jsem doplnil čáru, zdůrazňující myšlenou zadní šikmou hranu dveří tak, aby byl jednak vidět vztah k oříznutí, druhak to, kam vychází zlom zadní hrany. Dle úvodní fotografie v článku "Dodge od Dukly" (M 11/2013, vůz ZiS), lze odpozorovat výšku zadní svislé hrany dveří a také velmi dobře (s využitím známé výšky od vodorovného prolisu s horní hraně dveří) určit pravděpodobnou polohu tohoto zlomu na fotografii vozu ČS-317 (vychází mi to cca. 1.3 násobek prvního měřeného rozměru od vodorovného prolisu, samozřejmě směrem dolů). A jako na potvoru ta červená čára na obrázku, vytvořená s využitím seříznutého písmene Č, prochází takto určeným bodem. Výška dveří naštěstí prakticky není ovlivněna perspektivou, čili si myslím, že to jde určit velmi přesně. Pokud stejný postup aplikuji na foto z téhož článku "Tentýž vůz kdesi v Karpatech", kde mohu pracovat i s polohou spodní hrany dveří, dostávám tvar, který (s lehkou korekcí perspektivy) přesně odpovídá vozu ZiS i vozu ČS-700, které mají být shodné.

Dále jsem přesunul pozornost k výkresu, rovněž uveřejněném v M 11/2013. Nelze si nepovšinout, že velikosti ani fonty označení u obou vozů (ČS-317, ČS-700) neodpovídají fotografiím. Co je důležité, na voze ČS-317 je písmo zřetelně vyšší. Ale v podstatě i bez toho, pokud přenesu tvar a rozměry dveří z výkresu vozu ČS-700, kde víceméně odpovídají fotografiím (pouze výška prahu se mi jeví nižší, ale nepřeměřoval jsem to) na vůz ČS-317, vychází to tak, že zadní šikmá hrana by měla procházet těsně, či přímo zasahovat do nápisu. Pokud by byly dobré scany fotografií, dalo by se to zkonstruoval nepoměrně přesněji, ale jsem přesvědčen, že to vychází.

Závěrem bych rád dodal, že můj názor není namířen proti záslužné činnosti autora článku, sám jako amatérský historik vím, jak je mnohdy těžké se k něčemu dostat, ale věcná diskuse může posunout znalosti dále, třeba jen proto, abychom nestavěli něco, co neexistovalo...

Ať koukám na fotku v Modeláři 11/2013 na straně 46 (asi nejlepší fotka) jak chci, ten lom, který by na dveřích musel být vidět, prostě nevidím ....Za mě je tam rovná linie, žádné lomení, žádné rozbití stínování, žádné přerušení linie zašpinění od bláta, které by svědčilo o lomení dveří ve spodní části (můj názor)...

Ale....Na fotku na straně 47, v témže čísle (foto nahoře), se podívala i moje žena....Ta různé stínování na dveřích vidí, ovšem cca 3mm pod linií písma (na mnou upravené fotce žlutá linie). Ta linie by ovšem neodpovídala tvaru dveří, které jsou v témže Modeláři prezentovány na stránce 46, zcela nahoře :) . Takže babo raď...

Pokud tedy nebude někdo, kdo by měl jiné průkazné foto, nechám model jak je ........Honza
Přílohy
Kopie - Dodge - dvere.JPG
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondra Kubeš » 20 srp 2014, 13:52

Dobrý den,
i já se přikláním k "seříznuté" variantě dveří.
Myslím,že červená čára tomu přesně odpovídá.
Přílohy
DodgeZiS_zps6517f301.jpg
Ondra Kubeš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lowpass » 20 srp 2014, 14:05

Já jsem vůbec neřešil nějaké stínování na fotce, každá (mám na mysli stejné fotografie, přetištěné v obou článcích) vypadá v tomto ohledu trochu jinak, ale Vy nevidíte to šikmo uříznuté Č? Přesně podle toho řezu jsem nakreslil tu mojí červenou čáru. S dovolením Vaše žlutá neodpovídá, pokud se zaměříte na šířku stínu, který vrhá přední hrana zadních dveří tak zhruba od místa, kde je můj zlom, směrem nahoru, jeví se jako užší, než v dolní části, což na mě dělá dojem částečného překrytí otevřenými předními dveřmi. Při zvětšení fotografie se mi jeví, že jsem z tohoto pohledu nezakreslil myšlenou polohu zcela přesně (zlom by měl být o pár px níže), ale tak jako Vy určitě ne, nad tím pokračuje ještě "široký stín".

Ale nikomu to nevnucuji, nechci abyste předělával model, na to jsme zatím pouze v rámci úvah. Nabídl jsem to jako začátek diskuse, doufal jsem, že se třeba k něčemu dopracujeme nebo někdo další přijde s potvrzením původního.
Lowpass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 20 srp 2014, 14:14

Ondra Kubeš píše:Dobrý den,
i já se přikláním k "seříznuté" variantě dveří.
Myslím,že červená čára tomu přesně odpovídá.

Pokud bys pootevřel dveře /Tvé foto/, musí být dle mého, označená linie krášně vidět....Na fotce uveřejněné v Modeláři 11/2013 /strana 46/, jsou všechny důležité linie poměrně jasně patrné, ne však diskutovaná...

Honza
Přílohy
DodgeZiS_zps6517f301.jpg
Kopie - Dodge - dvere.JPG
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lowpass » 20 srp 2014, 14:30

Vidím, že se tu mezitím objevil další příspěvek, podle jména soudím, že jste vlastníkem fotografií, doprovázejících článek? Doufal jsem, že se tu objeví zájemci o tuto problematiku...

Mě je právě divné, jak se přišlo na uspořádání, které je prezentované v článku? Podle mě dostupné dokumentace není nic, co by svědčilo pro tuto verzi, naopak mnou provedené rekonstrukce svědčí spíše pro "běžné" provedení.

Pro existenci linie podle mě svědčí to uříznuté Č... Písmo je evidentně ručně malované, oblouky mají vcelku malý poloměr a tady velký kus písmene (přímkou ohraničený) chybí. Myslím, že ta linie vidět být nemusí, kontrast i ostrost jsou velmi malé, stačí se podívat na přední spoj předních dveří a karoserie, chvílemi úplně zaniká. Zatímco to uřízlé písmeno je vidět i na celkovém pohledu (kde jsou dveře zavřené i když moc nesedí, není spoj vidět také).
Lowpass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondra Kubeš » 20 srp 2014, 14:37

Pokud se podíváte na panty zadních dvěří,tak kreslíte obvod dvěří moc nízko,stejně tak i pode velikosti kliky.
Já Vám netvrdím,že to máte špatně,ale já se kloním k variantě "uřízlých dveří.
Přílohy
Dveře.png
Pant.png
Ondra Kubeš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondra Kubeš » 20 srp 2014, 15:28

Tak jsem si prošel celé toto téma a pořádně si prohlédl stavbu(přiznám se,že jsem si dvaasedumdesátky nevšímal a zaujala mě až fotka a poznatky ke dveřím).
Bohužel zádrhelů je více a nechci zde zavdávat k nějakým útokům a nenávisti(moje osoba je zde poměrně kontroverzní), tak pokud bude pan Hoenny chtít, mohu jsem moje závěry napsat, pokud nechce, nebudu se sem míchat.
Ondra Kubeš

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno