Přední sedačky rovnou zahoď, ty v modelu ESCI jsou karikaturou verze roku 1945. Pokud použili původní sedačky, tak by měly vypadat takhle:
Pavel Klouček píše:Přední sedačky rovnou zahoď, ty v modelu ESCI jsou karikaturou verze roku 1945. Pokud použili původní sedačky, tak by měly vypadat takhle:
Pavel Klouček píše:Teda fujtajxl ta sedačka v komanderu. To se zase někdo vyřádil, ty ostré hrany atd.. Kůže se používala pokud vůbec, tak pouze u první série, pak už byly sedačky plátěné. U WC-51/52 byly sedačky plátěné vždy. Plachtu bych udělal v šedé s nádechem do olivova nebo do hněda.
Lowpass píše:Já bych nakousl spíše něco jiného a to tvar dveří u tohoto konkrétního kusu...
Osobně si myslím, že podklady v Modeláři jsou, při vší úctě (a myslím to upřímně), v tomto případě špatně. Na fotografii, kde je výřez pravé strany při pohledu šikmo zpředu, je podle mě vidět, že číslice (tuším 7) je mírně šikmo oříznutá a ten úhel i poloha náhodou víceméně (přestože jsou dveře pootevřené, není to přesně bokorys) odpovídají sešikmení zadní hrany dveří "druhé", běžné varianty, prezentované v článku. Čili si dovoluji tvrdit, že i tento exemplář měl klasické sešikmené dveře, nikoliv přední zhruba čtvercové a zadní s čtvrtkruhovým výřezem podle blatníku, jak je uváděno i kresleno...
Co vy na to?
Lowpass píše:Takže, provedl jsem výzkum... Fotografie, o kterých zde debatujeme, vyšly v časopisu Modelář Extra 18/2012 a v zásadě stejné i v Modeláři 11/2013 + výkres, o kterém bude také řeč.
Mýlil jsem se v tom, že se nejedná o číslici, ale písmeno Č v označení ČS-317 (čím jsem myslel, nevím, píšeme zleva doprava), nicméně na své hypotéze trvám. Zde je výřez fotografie, kam jsem doplnil čáru, zdůrazňující myšlenou zadní šikmou hranu dveří tak, aby byl jednak vidět vztah k oříznutí, druhak to, kam vychází zlom zadní hrany. Dle úvodní fotografie v článku "Dodge od Dukly" (M 11/2013, vůz ZiS), lze odpozorovat výšku zadní svislé hrany dveří a také velmi dobře (s využitím známé výšky od vodorovného prolisu s horní hraně dveří) určit pravděpodobnou polohu tohoto zlomu na fotografii vozu ČS-317 (vychází mi to cca. 1.3 násobek prvního měřeného rozměru od vodorovného prolisu, samozřejmě směrem dolů). A jako na potvoru ta červená čára na obrázku, vytvořená s využitím seříznutého písmene Č, prochází takto určeným bodem. Výška dveří naštěstí prakticky není ovlivněna perspektivou, čili si myslím, že to jde určit velmi přesně. Pokud stejný postup aplikuji na foto z téhož článku "Tentýž vůz kdesi v Karpatech", kde mohu pracovat i s polohou spodní hrany dveří, dostávám tvar, který (s lehkou korekcí perspektivy) přesně odpovídá vozu ZiS i vozu ČS-700, které mají být shodné.
Dále jsem přesunul pozornost k výkresu, rovněž uveřejněném v M 11/2013. Nelze si nepovšinout, že velikosti ani fonty označení u obou vozů (ČS-317, ČS-700) neodpovídají fotografiím. Co je důležité, na voze ČS-317 je písmo zřetelně vyšší. Ale v podstatě i bez toho, pokud přenesu tvar a rozměry dveří z výkresu vozu ČS-700, kde víceméně odpovídají fotografiím (pouze výška prahu se mi jeví nižší, ale nepřeměřoval jsem to) na vůz ČS-317, vychází to tak, že zadní šikmá hrana by měla procházet těsně, či přímo zasahovat do nápisu. Pokud by byly dobré scany fotografií, dalo by se to zkonstruoval nepoměrně přesněji, ale jsem přesvědčen, že to vychází.
Závěrem bych rád dodal, že můj názor není namířen proti záslužné činnosti autora článku, sám jako amatérský historik vím, jak je mnohdy těžké se k něčemu dostat, ale věcná diskuse může posunout znalosti dále, třeba jen proto, abychom nestavěli něco, co neexistovalo...
Ondra Kubeš píše:Dobrý den,
i já se přikláním k "seříznuté" variantě dveří.
Myslím,že červená čára tomu přesně odpovídá.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 návštevníků