Duchu díky, snad to nějak dopadne. Třeba to inspiruje i někoho dalšího. Jak jsem psal včera, dnes jsem dodělal pravou stranu. Minomet, madlo a všechny cihličky + jejich odsazení, aby držely jakoby svoji rovinu oproti tvaru pancíře.
snaha o detail minometu, včetně klipsny, která jej drží zajištěný.
charlie 70: Díky!Já se těším, až to budu mít z krku pokračování bude zřejmě v podobě US Army M60A1 bez blazeru a se světlometem. Pokud to neproložím něčím jiným, ale když už ty m60 mám najeté, tak to asi zkusím... mám ještě dvě stavebnice (ale made by IDEA a kvalita mě teda zatím odrazuje) tak uvidím... K pokračování tolik, že jsem včera dodělal cihličky i na levé straně. Měl jsem trochu problém, protože jsem nemohl chytit ten správný úhel a asi jsem jej ani nechytl, ale protože ani originály to neměly úplně přesně ve sklonu, tak už to neřeším. Rovněž ESCI si velikosti cihliček vycucalo z prstu a tak jsem musel upravit i polohu háku a délku madla.
Pokračuju kulomety. Más sice sadu od Academy, která je dobrá, ale protože Eda nabízí vlastní tuning browningu, tak jsem to zkusil. viz fota v porovnání z originálem.
držák nabíječova kulometu má dodělané zajišťení poloh lafety.
zespoda jsou z malých drátků navíc čepy uchycení kulometu v lafetě...
Ten kulomet je po tuningu docela k světu, tak si tu Academy ještě ušetřím. Velitelův browning čeká na zcela novou lafetu:/
Návod jak krásně strávit odpoledne? Vyrobit nový čelní rám Blazeru na plášť kanónu. Po vystřihnutí z rámečku jsem zjistil, že nepasuje jak by měl:( Nový jsem udělal ze zbytků mřížek fotoleptů, mají již přesné 90° úhly a mají stejnou tloušťku po celé délce (míň práce pro mě)
Fotil jsem v průběhu a ve finále vypadá ještě trochu jinak...
Dlouho jsem hledal, JAK je vlastně ten rám k tomu plášti uchycen, hlavně ty spodní cihličky, protože jsem je nechtěl jenom tak přilepit... Po dlouhém hledání jsem našel dvě fotky, kde jsou vidět pouze šrouby, takže jsem usoudil, že horní rám byl chycen na čtyřech šroubech a ty spodní cihličky na dvou, pod takovým divným úhlem vzhledem k hlavni a štítu kanónu...
šrouby uchycení jsou znázorněny tím měděným drátkem a současně slouží jako odsazení od štítu kanónu
Pokračoval jsem lafetou pro 0,50cal a vlastní 0,50kou.
kulomet ani lafeta ještě nejsou hotové...
Celá lafeta potřebuje hodně dodělat, naštěstí se mi dostala do rukou knížka o Magach 6B gal kde jsou pěkné detailní schémata na všechny tři lafety včetně detailů... Pokračování snad zítra. Díky všem za zájem.
Podezírám tě ,že máš na zahradě velkej tank a když něco nevíš tak si tam prostě s metrem odskočíš a ty detaily změříš.Ten vytuněnej kulomet vypadá taky výborně.
Jan Pavlik Dík jsem rád, že se líbí! charlie 70 Né, tank na zahradě nemám, vlastně nemám ani tu zahradu, a kdybych ji měl, tak by tam k nelibosti manželky stálo moje milované BVP-2 Je to jednodušší. Vzhledem k tomu, že modelařím v kuchyni na jídelním stole mám hned naproti pracovní podložce pod úhlem 45° notebook s netem, kde mám otevřené jak fotky z walkaroundu co mám v pc, tak walkaroundy na netu, či fóra kde jiní modeláři stavili M60 (třeba rcihelna tady na mf) a rovněž knížky v pdf, kde jsou taky občas informace co zrovna potřebuju. No a když něco předělávám, tak jenom od pracovní podložky zvednu oči a třeba hodinu hledám podklady... někdy je to teda prekérka:/ když mám něco víc jak 200 fotek, navíc mix verzí, různé časové období atd. Tak to dělám u všech staveb. Navíc než začnu něco stavět (moc toho eště nebylo) tak před vybalením krabičky zhruba dva dny hledám podklady, historii, fotky atd. Takže pak vím, co se mi nelíbí a co vypadalo jinak, prostě pakárna:/ Alferi Není to tak hrozné jak to vypadá, je to jen o chuti něco upravit a risku toho, že to pak může vypadat i hůř I teď tam mám spoustu věcí, co se mi už nelíbí, ale to už k tomu asi patří:) Pavlis Jó možná zasloužil. A je pravda, že jsem o něm přemýšlel (sice na jinou mašinu,ale...) ještě můžu použít ten set od academy.... Usoudil jsem, že je lepší ty peníze investovat jinam... Zatím jenom takhle:
odvrtané ústí hlavně, nová koncovka hlavně, doplňky od edy a odfrézovaná drážka skrz na páku závěru
předělaný stojan (ten původní mi kupodivu nesedl jak měl a měl špatný tvar) okraj okna pro pás ze zbytků rámečku od Edy, nový lem drážky pro páku závěru, páka závěru a doplňky od Edy
Ještě mi tam chybí rukojeť hlavně, spoušť a přemýšlím, že udělám i dálkovou elektromechanickou spoušť jako měli Magach 6B GAL, ale nevím, jestli se používaly i na strojích bez úpravy GAL... Tak co, je lepší?...
Dneska jsem měl opět chvíli čas a tak jsem se vrhl na velitelovu věžičku. Sice měl model ve výbavě resinovou velitelskou kopuli, ale předpokládám, že to je odlitek pro stavebnici Academy, nebo Tamiya, protože na ESCI věži je až příliš velký průměr pro tuto kopuli, takže tam nepasuje. Upravil jsem především periskopy a držák velitova Browningu. Periskopy jsem tentokrát podbarvil místo mé obvyklé královské modré, černou. Důvod je prostý. Až sloupnu pásku a půjde dovnitř vidět, ta modrá by nezakryla, že tam nic není:) Ještě doufám, že se s tím průhledným plastem nic nestane, nebo by mě asi...
Tady je vidět ten upravený držák ze zbytku rámečku leptů a velitelův Browning, periskopy a jiné "dodělávky".
mj. zámky poklopu věže. To proto, že tam dám figurku velitele tanku, takže poklop bude otevřený (pokud se mi ta figura povede...
A podle tohoto jsem ten držák dělal, jak jsem psal tank na zahradě nemám:) Jinak jak vypadal tento držák ve stavebnici původně je vidět na již prezentované fotografii, spolu s upraveným Browningem nabíječe o pár Postů výš...
Takto už vypadá Magach SKORO zkompletovaný. Kulomety jsou jen na sucho, budu je barvit zblášť. kola mám v krabičce už připravené na barvu a pásy budu SNAD dělat zítra.
Když jsem projížděl fotky, všiml jsem si, že Magach měl uvnitř koše navařené poutka na uchycení materiálu. Ještě nevím, co do koše dám. Kromě náhradních článků pásů, kanystrů a plachet, se asi pokusím vymodelovat nějaké batohy osádky tanku. Chci ten koš naplnit!:) No asi zítra... Díky za zájem
mike.filip: Díky! Tvoje práce na panduru je taky dost dobrá! Po krátké pracovní přestávce šel Magach do surfu. Musel jsem přebrušovat dost věcí, které surfacerem vystouply:/ Hold čistota stavby je můj problém:( Jedna zběsilá fotka...
Ještě mi chybí doplňky do koše... pokusím se vyrobit bedýnku na pěchotní munici z balsy, z dvojsložkového tmelu baťoh pěchoty a z ubrousků nějaké celty a smotané plachty. Kromě plachet to bude moje modelovací premiéra.
Mám ale dotaz! Neví někdo jaká byla podkladová barva pro Izraelskou žlutou?
mě ty odřené tmavé fleky příjdou spíše jako standartní americká zelená než jako kovová barva, ale ta fotka je nekvalitní.
Prošel jsem skoro celé IDF-IN-SCALE, ale odpověď jsem nenašel Nejraději bych to teďka stříknul americkou zelenou, dost stmavenou, jako podklad pro tu žlutou. Jinak v odstínu žluté barvy ještě taky nemám jasno. Určitě to bude žlutá do roku 1982 tedy před Libanonská mašina. Na tom IDF fóru jsem se dočetl, že přesný odstín není, protože dodavatelů barev bylo několik a teď babo raď:/ Míchat budu asi teda: 1/3 XF-57 Buff + 1/3 XF-59 Desert Yellow + 1/3 XF-20 Medium Grey. Tento poměr jsem našel opět na tom idf-in-scale.
Na IDF in scale sa zhodujú na tomto: 1960's - 70's - Tamiya XF57 and XF20 (50/50) 1980's to today - Tamiya XF49 (1 part) and XF20 (2 parts) osobne by som išiel do toho mixu XF57/XF20 ( použil som ho na Tirana a Centuriona ) a tieto mixi podporuje aj M.Mass
čo sa týka podkladu,ťažko povedať,ale na Merkavach to často vyzerá na klasickú červenú základovku.
Braňo: Dík, tvojeho centuriona jsem sledoval a ta kombinace mu slušela. Dneska zkusím ještě jednou prošmejdit ty izraelské fóra a snad se nějak rozhodnu. Stříkat do žluté budu až zítra. Jen pro informaci. Ty 1/3 kombinace jsem našel tu: http://idfmodelling.free.fr/article01.html ta diskuze která na tuto stránku odkazovala vypadala docela věrohodně. Podklad jsem teda dal US Green od gunze. Foto zítra ráno, až bude lepší světlo. A ta zelená mu docela sluší... Vycházel jsem z předpokladu, že Amíci ty tanky dodávali standartně zelené a až v Izraeli dostávaly žlutý kabát. Viz diskuze na IDF-in-scale. Na té fotce co jsem sem dal a ze které vycházím mi příjde, že jednak je to tam ošoupané až na šedou kovovou a stejně tak i na zelenou (střed kastlíku napravo) tak proto...Ale asi je to jedno.