Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Citron 11CV

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Citron 11CV

Příspěvekod Vláďa Műller » 02 říj 2008, 00:27

Charlie píše:Nic nebylo zbytečné, já třeba mohu již klidně spát při pomyšlení, že použiju stavebnicová kola. Díky :lol:

Tak to jsem rád... =;

Po dnešku jsem opět pokročil, kromě nějakých drobností do kabiny jsem provedl nástřik vrchní barvou na hlavní celky :)
Přílohy
citroen11CV_099.JPG
citroen11CV_100.JPG
citroen11CV_102.JPG
citroen11CV_103.JPG
citroen11CV_104.JPG
citroen11CV_109.JPG
Vláďa Műller

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Smetana » 02 říj 2008, 07:12

Paráda...........ty zesvětlné středy to skvěle oživily =D>
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Tomáš Smetana

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 02 říj 2008, 09:18

moc moc dobré, těším se na "ošuňtění" :)
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štěpaník » 02 říj 2008, 14:17

Prešejd střechy se vyplatil, vypadá to hezky živě ;-I. Snad barva doschnutím neztmavla.
KPM Prosek Panthers | Panthers Cup
Galerie hotových a rozestavěných modelů
Petr Štěpaník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vláďa Műller » 02 říj 2008, 15:40

Tomáš Smetana píše:Paráda...........ty zesvětlné středy to skvěle oživily =D>

Díky Tomáši, přikládám obrázek jak to vypadalo před nástřikem vrchní barvy, v tomto případě jsem nezesvětloval středy po kamufláži, ale udělal jsem důkladný prešejd :)

Martin Glogar píše:moc moc dobré, těším se na "ošuňtění" :)

Martine, taky díky, ani nevíš jak se toho "ošuntění" bojím :cold: , ale musí to být :lol: . Plánuji, že to nejdřív stříknu lakem, pak zkusím nějaký filtr, fading, wash a nakonec nějaké jemné zaprášení buď barvou a nebo pigmenty. Chtělo by to asi i nějakou odřeninu, ale na to si ještě netroufnu...

Petr Štěpaník píše:Prešejd střechy se vyplatil, vypadá to hezky živě ;-I. Snad barva doschnutím neztmavla.

Díkec Petře, je to naopak, po kontrole na denním světle jsem to musel ještě dneska na pár místech dostříknout, bylo to až moc rozdílně světlé oproti jiným místům. No jinak doufám, že se to úplně neztratí až teď na to budu dávat další vrstvy :?
Přílohy
citroen11CV_098.JPG
Vláďa Műller

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 02 říj 2008, 20:28

Vláďo paráda - precizní a pečlivá práce, jako vždy =D>

BTW, GRATULACE! NEDOSTAL JSEM SMS TAK JSEM TO ANI NEVĚDĚL (A PAK NA TO PŘES ZANEPRÁZDNĚNOST ZAS ZAPOMĚL) :celeb: :celeb: :celeb: :celeb: :celeb: :celeb: :celeb: :celeb: :celeb: POZDRAVUJ DOMA :flower:
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vláďa Műller » 02 říj 2008, 20:34

Painkiller píše:Vláďo paráda - precizní a pečlivá práce, jako vždy =D>

BTW, GRATULACE! NEDOSTAL JSEM SMS TAK JSEM TO ANI NEVĚDĚL (A PAK NA TO PŘES ZANEPRÁZDNĚNOST ZAS ZAPOMĚL) :celeb: :celeb: :celeb: :celeb: :celeb: :celeb: :celeb: :celeb: :celeb: POZDRAVUJ DOMA :flower:

Pavle díky, díky za pochvalu :D :D :D

Tomášovi samozřejmě pozdrav rád vyřídím =;
Btw musíš mi dát číslo, až budu mít další dítě tak už Ti smska určitě přijde... dneska jsem se totiž koukal na další model :grin: :grin: :grin:
Vláďa Műller

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 02 říj 2008, 21:53

to Vláďa: vůbec se toho neboj, vem si k ruce nějaký step-by-step článek od MiGa nebo Adama Vildera, co vyšly v Modeláři, inspiruj se a zkoušej (i s odřeninama)...bát se není čeho a myslím, že je to silně návyková činnost, já jak to vyzkoušel poprvé, zabřednul jsem u techniky na víc než půl roku :lol:
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 02 říj 2008, 22:05

vladam píše:Tomášovi samozřejmě pozdrav rád vyřídím =;
Btw musíš mi dát číslo, až budu mít další dítě tak už Ti smska určitě přijde... dneska jsem se totiž koukal na další model :grin: :grin: :grin:

Číslo je v kontaktech od Petra, tě taky nemám v paměti #-o
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vláďa Műller » 03 říj 2008, 14:46

Martin Glogar píše:to Vláďa: vůbec se toho neboj, vem si k ruce nějaký step-by-step článek od MiGa nebo Adama Vildera, co vyšly v Modeláři, inspiruj se a zkoušej (i s odřeninama)...bát se není čeho a myslím, že je to silně návyková činnost, já jak to vyzkoušel poprvé, zabřednul jsem u techniky na víc než půl roku :lol:

Máš pravdu, zkusím to, podladů je naštěstí opravdu hodně :)

Painkiller píše: Číslo je v kontaktech od Petra, tě taky nemám v paměti #-o

To mi povídej #-o #-o #-o

Jinak s citronem je opravdu zábava :lol: Ve volných chvílích nebo při vyplňování času jsem se snažil vyrobit okénka z acetátu. Bohužel mi šlo velice špatně přenášet tvar, folie mi při označování podjížděla a u zadních okének jsem se ani nějak rozumně nedostal k tomu abych na fólii tvar okna podle otvoru obkreslil. Při hledání a dolaďování správného tvaru jsem fólii mnohokrát poškrábal. Je vidět, že metoda Pavle Šenka je pouze pro šikovné modeláře :)
Takže jsem se začal zabývat metodou vlastní. Je trochu kostrbatá, asi si budete myslet, že jsem se zbláznil, ale opět musím konstatovat, že mě to bavilo :-D i když tuším, že budu asi vypadat jako pěkný mamlas... Třeba kdyby to někomu pomohlo, ale je to taková hovadina, že je to prakticky moc nepoužitelné a zbytečně zdlouhavé.
Nicméně, nějakou práci jsem si s tím dal a tak kdo má zájem, tak se může s metodou seznámit. Samotný postup je vyobrazen a popsán na přiložených obrázcích: :D
Přílohy
citroen11CV_116_1.jpg
Nejprve musíme získat přesné obrysy požadovaných otvorů. Pomohl jsem si zdorjem světla, které jsem umístil za objekt a dovnitř vložil papír tak, aby došlo k "prokreslení" těch otvorů které chci snímat a aby nebyly vidět rozměry vzdálenějších otvorů, které se jeví jako menší.
citroen11CV_116_tisk_1.jpg
Úprava v programu Zoner, pomocí nástroje kouzelná hůlka a výplň jsem vnitřní prostor okének vyznačil bílou barvou, to proto, abych mohl poté provést inverzi a získal "drátový" model.
citroen11CV_116_tisk_3.jpg
Upravený obrázek v programu Zoner, tak aby se tiskly pouze požadované obrysy. Asi by to šlo udělat lépe, ale v tomto případě mi to stačilo.
citroen11CV_122.JPG
Výstup z tiskárny zmenšený tak, aby rozměry odpovídal skutečnému modelu. Jako referenční hodnota pro přepočet byl použit rozměr spodku karosérie, který by měl být nejméně zkreslen. Tisk jsem provedl na papír a též jsem vyzkoušel acetátovou fólii, ale vzhledem k tomu, že mám inkoustovou tiskárnu, musel jsem při obstřižení dávat velký pozor, abych čáry nesmazal.
citroen11CV_127.JPG
Zde je vidět shoda vyrobeného okénka se sejmutým tvarem. Při dokončovacích pracech je možné provádět jednouduše kontrolu pouhým přiložením, což je velká výhoda, protože fólii můžete zkoušet "naostro" až v posledních fázích.
citroen11CV_128.JPG
Výsledek je vidět na obrázku. Tvar se myslím docela povedl, s poškrábáním to ještě není ono, ale není snadné najít místo kde by fólie byla úplně čistá. Je zde stále prostor pro zlepšování, další snad bude lepší :o)
Vláďa Műller

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 03 říj 2008, 15:42

zajimavy postup
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 03 říj 2008, 16:41

Ty jo, jde ta folie vyleštit? Jdeš na to vědecky pane doktore 8-) :)
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 04 říj 2008, 20:42

no jo, vláďo, tys zas někde úplně jinde, takhle technicky na to :grin: dost dobrej postup 8-)
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vláďa Műller » 28 říj 2008, 22:40

Kluci díky za ocenění mého přístupu :) . Jak jsem psal, byla to spíš momentální zábava, asi se to mezi modeláři moc neujme.
Painkiller píše:Ty jo, jde ta folie vyleštit?

Ta folie bohužel vyleštit nejde, ale zkouším to řešit tím, že jí oblepím průhlednou isolepou a tu sundám až když je tvar hotový. Abych jí prostě moc nepoškrábal. První provedené testy jsou nadějné :-D

No, jsme teď víc v nemocnici než doma a v kombinaci s pracovními povinnostmi se k modelaření moc nedostanu :( . Zkoušel jsem si nějaké ty techniky, fading, wash drybrush a chipping. Přikládám pár obrázků, ale je to pod lampou a ještě ke všemu se to strašně leskne, takže se omlouvám za fotky, moc toho vidět není (teda až na ten pomeranč na povrchu, obrázek zezadu jsem raději nedával :roll: ), ale lépe mi to nejde. Jako další krok bude mírné zmatnění, potom okénka, nějaké ty serepetičky uvnitř a pak snad konečně sestava :)
Přílohy
citroen11CV_149.JPG
citroen11CV_152.JPG
citroen11CV_153.JPG
Vláďa Műller

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 29 říj 2008, 10:24

odření vypadá hodně dobře, věrohodně =D>
Martin Glogar