Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

PzKpfw VI Ausf.B Tiger II 1/35

In-progress builds
Odeslat odpověď

Mám zkusit sculpting vlatní figury???

Ano
111
47%
Ano
111
47%
Ne
7
3%
Ne
7
3%

Celkem hlasů : 236

• Odpovědět s citací

Re: PzKpfw VI Ausf.B Tiger II 1/35

Příspěvekod Jiří Malchárek » 16 čer 2013, 07:16

Postup je hodně jednoduchý, ale účinný (teda aspoň podle mě) . Všechny pásy jsem nastříkal hnědočervenou tamiyou a potom jsem jednotlivé pásy maloval zvlášť tak, abych je rozlišil. Některé tmavě šedou, některé hodně světle hnědou (Vallejo) a některé jsem nechal v původním nástřiku. Potom jsem celý pás foukl lakem na vlasy a znovu natříkal stejnou hnědočervenou tamiya, kterou jsem následně navlhčeným štětcem sloupával. Pak už následovalo množství washů a vrstev pigmentů různých odstínů rozpušetěných ve fixeru i thinneru. Na závěr jsem pásy ještě lehce tupoval grafitem, abych lokálně dodal kovový vzhled.
Abych pásům dodal hloubku, tak všechny místa ve spárách a prohlubních jsem zespodu natřel relativně hustou černou olejovkou- podobně jako při stínování stínování figur na světlo dopadající kolmě dolů.
Jiří Malchárek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Johnycze » 16 čer 2013, 09:18

mas to vyborny :) pro m jednoznacne dukaz remeslnosti pri stavbe a citu pri barve :) obdivuju tvoji trpelivost nad jednim kouskem travit takoveho casu =D>
Johnycze

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 606_hayes » 16 čer 2013, 10:18

dakujem ti za postup urcite to poskusam
Chceš zdravý rozum? Dám ti svůj, Bůh ví, že ho nepoužívám
viewtopic.php?f=57&t=115467
viewtopic.php?f=7&t=106183
viewtopic.php?f=6&t=109830
viewtopic.php?f=7&t=96254
606_hayes

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nganasan » 16 čer 2013, 10:46

Já teda slintám u toho reflektoru! [-o<
KPM Střezimíř
nganasan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Skipper » 16 čer 2013, 12:14

Toto je fakt neskutocne. Podla mna jedna z top stavieb techniky na foru. Fakt ku.evsky namakane!!! Super povrchovka,patina,figurky, vsetko.

Odoslané z HTC Sensation cez Tapatalk 2
"Stratení sú iba tí, ktorí sa odovzdali osudu." Hans Ulrich Rudel

František Rušin
Skipper

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Lexa » 23 čer 2013, 11:32

Měl jsem možnost ho vidět v Brně a podle mne jeden z nejlepších modelů, co tam byl. Opravdu nádhera. Figurky jsou skvělé (vousatý velitel je srací [-o< ). Opravdu nádherný model a nemůžu se dočkat finále. =D>
Honza Lexa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavlis » 23 čer 2013, 21:17

Absolutni souhlas s Honzou .. neuveritelny :mrgreen: :mrgreen:
Pavlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Malchárek » 24 čer 2013, 11:51

Děkuju, jsem moc rád, že se líbil.

Dneska jsem na facebooku zahlídl fotku. Myslím, že pro modeláře je vždycky největší odměna a motivace, když se jeho práce stane inspirací i pro ostatní...
Přílohy
994758_588841621156028_1467654939_n.jpg
Jiří Malchárek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod matto » 24 čer 2013, 12:06

videl som na živo a musím povedať že veľmi podarená robota- figurky absolutne skvelé. =D>
matto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nganasan » 24 čer 2013, 14:20

Taky jsem si ho byl prohlídnout v Brně a je to opravdu mistrovská prácička! [-o<
KPM Střezimíř
nganasan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod grympo » 24 čer 2013, 14:56

Souhlas- parádní kousek ;-I figury, housle, vlákna ze žárovky ve světle, decentní jemná patina v ploše... [-o<

(jen mi trošku neseděl ten černý vash ve svárech, ale jsem holt rejpal :oops: )
Naposledy upravil grympo dne 24 čer 2013, 21:58, celkově upraveno 1
grympo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Baláš » 24 čer 2013, 15:22

Naprosto perfektní :P Jen jsem nepochopil, že si nebyl oceněn, protože tohle je model na světové úrovni. :shock:
David Baláš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 25 čer 2013, 09:12

:shock: Ten model nic v Brně nedostal (cedulku teda)? Já jednu dostal od dokora, teda pokud to byla poslední co měla být na tohoto Tigera II, tak ji mám asi doma :-D :-D Jirko na Sahaře Ti ji předám :grin: :grin:

Jiří Malchárek píše:Dneska jsem na facebooku zahlídl fotku. Myslím, že pro modeláře je vždycky největší odměna a motivace, když se jeho práce stane inspirací i pro ostatní...

Pravdu díž! .... :-D
Obrázek
Obrázek
(jinak doporučuji diskusi u této fotky,... :-D :-D https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater )
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Malchárek » 25 čer 2013, 11:06

V Brně nic nechytl a nevadí mi to, spíš by mě zajímaly názory poroty, co je špatně. Neznám kritéria hodnocení a každopádně je to jejich rozhodnutí, které respektuju. Já bych ale na modelu určitě nic neměnil a na světe je cca 5 lidí, od kterých bych si to nechal reálnou konstruktivní kritikou vymluvit. To už jsem ale udělal.

Grympo: Rozhodně to není rýpání. Máš hodně zajímavou poznámku! Zkusím osvětlit můj úhel pohledu. Při stavbě bojovky věřím v komplexnost modelu- tzn. od historického podkladu, přes stavbu, barvení, figury, atmosféru nebo terén. Model jsem se snažil dělat jako celek. Tzn. je třeba vzít v potaz figurky, v černých uniformách nebo tmavé lámané skále sedící na tmavém kabátě. I přes věškerou snahu udělat je co nejsvětlejší, jsou články lemující celou věž taky hodně tmavé a nakonec doplňky nad motor (které zatím ještě ani nejsou všechny)- taky převážně tmavé. Všechny tyhle věci jsou navíc stínované, zvláště figury a články pásů jsou stínované na světlo dopadající kolmo k zemi.
Sváry a kouty zvýrazněné tak, jak jsem to udělal já, nemají s reálem nic společného (i když při lepším pohledu je vidět, že to není černá, ale jenom různé tmavší prachové odstíny nebo hnědá). Důležité ale sladit všechny podsestavy tak, aby to aspoň trochu ladilo. Někdo by doporučil nechat to právě decentnější ať vznikne pěkný kontrast. V kontrastu to mám ale i teď. Kdybych to nechal méně zvýrazněné, co by opticky udělal povrch? Díky všem tmavým podsestavám a stínovaným figurám by samotný tank vypadal uměle, protože veškeré jemnější efekty a stínování by se úplně ztratily. K tomu jsem dospěl postupnou zkušeností při stavbě tohodle modelu. Začínal jsem úplně od nejjemnějších a decentních efektů, protože to byl taky můj primární cíl, ale nakonec jsem prostě musel přitlačit. Jinak by výsledek neladil. Pak je tu ještě možnost udělat rovnou tmavší základ, ale to je podle mě přímá linka k přetvoření modelu v "hračku". No a nakonec bych ještě zmínil výhodu více stínoveného modelu- vždycky je na první pohled přitažlivější pro oko.
..každopádně je to můj úhel pohledu a chápu, že je určitě hodně lidí, kterým se to nelíbí a rozhodně to nikomu brát nechci. Však koľko ľudí, toľko chutí a každý svého modelu strůjce. :)
Jiří Malchárek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod grympo » 25 čer 2013, 15:38

Dík za odpověď i za tak obsáhlou vizi svého modelu. O těch svárech jsem psal proto, že mi ten kontrast s okolní vcelku světlou plochou zaujal na první pohled, chápu tedy, že je to určité optické pojítko mezi světlejším zbarvením tanku a tmavou barvou mundurů figurek a doplňků. Každopádně je to parádní celek, kde ty figurky dominujou a málokdo je takhle umí... Myslim, že se dílko může směle měřit s top modelama někde na Euromilitarii. :wink:
grympo

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno