Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Chieftain Mk.III Tamiya 1:35

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Chieftain Mk.III Tamiya 1:35

Příspěvekod RomanV » 14 črc 2011, 19:50

ještě pár.
P.S. znáte někdo tenhle model respektivně výrobce...?
http://cgi.ebay.com/Model-Kit-Chieftain ... 1000737457
Přílohy
iranien.jpg
israel.jpg
gen Tal 69.jpg
122210.jpg
Lokaji! Ohlašte své paní že přišel Antonio Serutti.!
-"Má smutek. Nepřijímá!"
RomanV

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 14 črc 2011, 19:57

Romane...asi seš teda fakt blbej když jsi to nepochopil :-D
Má společnýho výrobce, měřítko a shodnou kvalitu stavebnice, jelikož se mě Kovy Cz ptal z čeho budu Chieftaina stavět. Už chápeš...??
Kovy sorry za OT.
Přidávám nějaká fota....verze bohužel nevim, zatim se neorientuju.
Přílohy
gb%20chieftain%20003-01.jpg
chieftain-1.jpg
gb%20chieftain%20011-01.jpg
gb%20chieftain%20006-01.jpg
gb%20chieftain%20001-01.jpg
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 14 črc 2011, 22:49

to Jan Pavlik:
Já to pochopil:) sheridan se ti povedl (je zajímavé, že u některých tvých modelů musím přemýšlet nad měřítkem, ikdyž vím, že stavíš ty malé =D> )
Když nad tím přemýšlím tak si vzpomínám, že mám doma katalog Airfixu někdy z doby 1994-1996 když sem modelařil dřív a tam je BOX-ART na toho Chieftaina... ale to je asi tak vše co o něm vím. No těším se až ho tu budu sledovat.

to Alferi:
Dík koukám, že tam toho taky spoustu dodělával... No uvidíš sám až se do toho pustíš, jaké je to s podkladama mizerné:/ hlavně ty detaily:(

to RomanV:
Děkuju za zájem a hlavně fotky, Těch není nikdy dost. Dneska jsem zrovna potřeboval tu s tím izraelským textem a ty iránské stroje, pač je na nich je pěkně vidět spoj věže, nebyly tak jsem improvizoval.
K tomu E-bay nevím, do 1:72 nedělám,a o té firmě jsem neslyšel. snad někdo jiný...

to Robert Horáček:
Prokoukl jsi mě:) samo že to s tím kulometem vím, je to tak schválně aby bylo vidět, že s tím kanónem jde hýbat, s čehož mám velikou radost ještě dnes:) Ne že bych s tím hýbat chtěl, ale funkční díl mě prostě těší o to víc:)
K té fotce: sice zatím nemám souhlas majitele, ale risknu to a dám to sem... zdejší asi už bývalý uživatel Greenbaron mě přes kolegu zapůjčil nějaké podklady (čemuž mu ještě jednou děkuju, protože bez nich by ty úpravy nešly tak snadno) a tam byla mj. i tato fotka:
sice tam není upřesněná verze, ALE na první pohled mě ta fotka chytla očima i kamufláží (i když tu eště asi pozměním na tenčí pruhy té černé)
IMG_7146.jpg
je to foceno s bleskem a narychlo, nechce se mi tahat skener. Je to podle mě mk.V a očí je tam celá řada a to doslovně:)
Zdroj: Combat illustrated 1978, dovolil jsem si červenou šipku na oči, je to přeci jenom hůř vidět.

ADD: čím víc fotek tu bude tím líp (nebo to založit ve walkaroundech vedle galerie?) hlavně na ty detaily, protože walkaroundy co jsou v prvním příspěvku jsou na vyšší verze a ty se od Tamiyácké mk.V alias mk.III liší. Takže budu vděčný za cokoliv a do budoucna asi i další.
"war does not determine who is right, only who is left"
rozestavěno: 1:35 ASU-57 - Vltava 66
Moje galerie hotových modelů
sculpting figurek: vojáci AČR
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 14 črc 2011, 23:06

A abych jen nekecal, tak dnešní progres slovem i obrazem:)
Stihl jsem "skoro" vše co jsem si včera stanovil.
Kulomet jsem zatím nechal nasucho, protože ještě nevím v jaké elevaci bude kanón. alespoň jsem na něj dodělat ten plátěný kryt (ten se mi neshoduje s originálem, ale na to už jsem nervy prostě neměl)
Eduard na svých leptech nabízí šablonky na výrobu hlav šroubů. (původně jsem si říkal, že to je supr vychytávka) Dneska jsem je vyráběl a málem mi z toho praskla cévka. ale po hodině se mi dílo podařilo. viz foto:
IMG_7144.jpg

Dotmelil jsem vše co bylo potřeba, hlavně zadek věže (nemám to na fotce) kde věž přechází z lité na válcovanou část potřebovala upravit.
dodělal jsem nový svár věže napředu nalepením nitě z tenkého kusu rámečku (fotky co jsemměl se rozcházely jak ve tvaru tak poloze sváru, tak jse to udělal jak mi to přišlo ideální?
Hlaveň je stále nasucho a zborušená, protože ji budu dodělávat až později. Jenom upozorním případné stavitele, že tepelný plášť má Tamiya krátký.
Pak přišla na řadu struktura lití na věži. snad jsem to s tím nepřehnal...
IMG_7145.jpg
Věž po faceliftu neboli surfacerové masce...

Zítra už se konečně vrhnu na detaily, tak uvidíme. Co mě trápí, jsou periskopy velitelské věže, je jich moc a nevím jak je předělat a koše na materiál abych zase neskončil u drátků :(

Děkuju všem za zájem a komentáře.
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 15 črc 2011, 08:35

Kovy Cz dík..už to snad nebudem rozebírat, jsem rád žes to správně pochopil, protože má odpověď byla psaná tobě. Docela mám chuť Chieftaina postavit z Airfixe, ale musim si dát do kupy materiály, mám v tom strašnej chaos :)

Jestli sháníš něco s očima, tak mám tuhle fotku...

Co je s Greenbaronem, to by mě mrzelo, jelikož měl snahu pomoci a jeho znalosti byly opravdu na úrovni....možná má jen dovolenou?
Jinak předvádíš solidní práci na modelu.... =D>
Matky a šrouby jsem viděl leptané a rezinové a asi by bylo jejich použití lepší než to nějak rvát přes šablony.Což vůbec nevim jak bych dělal?
Přílohy
2893882960089413999QtXBZB_fs.jpg
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Horáček » 15 črc 2011, 08:45

kovyCZ: Moc dík za tu fotku, určo se bude hodit.

Jan Pavlik píše:Romane...asi seš teda fakt blbej když jsi to nepochopil :-D
Má společnýho výrobce, měřítko a shodnou kvalitu stavebnice, jelikož se mě Kovy Cz ptal z čeho budu Chieftaina stavět. Už chápeš...??
Kovy sorry za OT.
Přidávám nějaká fota....verze bohužel nevim, zatim se neorientuju.

Na těch fotkách jsou většinou Mk.11. Na úplně poslední fotce bude Mk.10. Nejsem si úplně jistej u tý mašiny ve zbarvení ze Zálivu... ale taky určitě Mk.10 nebo 11.
ADSTANTES

Rozestavěno: Supermarine Type 300 (CMR), Spitfire F.22 (Airfix),
2014: Spitfire LF Mk.IXe, A-4G Skyhawk, Whippet Mk.A
2013: Corsair Mk.IV, MiG-21PF, Pink Panther, Zlín Z-142, Vulcan B.2, Daimler Armoured Car, Churchill Mk.IV, Seafire Mk.Ib,
2012: Centurion Mk.11LR, Praga AH-IV-Sv, Praga AH-IV-R, M22 Locust, Challenger 1, MQ-9 Reaper
Robert Horáček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 15 črc 2011, 20:25

to Jan Pavlik: Pěkná fotka, nevíš které je to muzeum?
O Greenbaronovi nevím. Mám to od kolegy, že už sem nechodí s čímž souhlasím, že je to pro toto forum škoda. Já s ním v kontaktu nejsem, takže asi tak? :(
Na matky mám vyražečku, ale ta mi končí velikostí 0,8mm a tohle je 0,2mm. Resinové doplňky znám, ale i jejich cenu bohužel ta je nad moje limity :cry:
Tak sem to udělal podle Edy...
Bez názvu.JPG
V tom návodu to vypadá děsně snadno, ale realita je jiná a je to na palici:/
Bez názvu.JPG (4.46 KiB) Zobrazeno 1916 krát

V těch verzích je děsný guláš. Dobře popsané to je v Osprey - new wanguard na chieftaina ale tím kvality této knihy podle mne končí. V tom concordu co mám v prvním přízpěvku jsou pěkné fotky prakticky na celé spektrum verzi:)
A ta knížka od Simona Dunstana je asi to nejlepší co se mi dostalo do rukou. Ale taky tam není vše. Dostala se mi do rukou i kniha z Crowood - Chieftain. ta je snad i na netu a není zlá. Hodně ti prozradí i ty walkaroundy co jsem uvedl na začátku ale musíš dávat pozor, právě na ty odlišnosti těch verzí.
Když to shrnu co zatím vím, tak hlavní výrobní varianty byly Mk.III následované MK.V Ta pak stanovila jakýsi standart a až po mk.IX která obdržela přídavný pancíř na věž tkzvn. Stillbrew ale opět není to podmínka. Problém je v tom, že starší verze byly updatovány na aktuální standart, takže jsou k vidění mk.III s výbavou třeba mk.IX viz ten walkaround z muzea v Latrunu na SVSM.
Chieftainy pro Irán tkzvn. "Schir" byly Mk.III/P a mk.V/P druhou objednávku už anglie díky pádu režimu nestihla dodat a tak je udala Jordánsku pod jménem "chalid" která to je verze ale nevím.
Jordánsko navíc dostalo za pomoc Iráku proti Iránu asi 90 chieftainů obou verzí darem od Saddáma jako dík za pomoc.
Omán koupil nejmodernější Mk.XV ale to už je finální verze. Anglie zkončila u mk.XI . Kuwait koupil mk.V/k
Dobrý orientační bod je datum fotky pokud existuje. prostě se ví, která varanta kdy šla do produkce. Taky dobrý znak se laserový zaměřovač na kanónu ten je od verze mk.VI, dále přední světla a malý periskop u velitele. Možná je to ale všechno jinak a já to chápu špatně :| prostě guláš.
Zjednodušeně, já stavím Mk.III protože mám jistotu, že s tou se stavebnice shoduje:) u toho tvého airfixu to bude podobné si myslím...ale nevím to poznáš až podle výlisků.

to Robert Horáček:
S těma verzema máš asi pravdu (prostě pokud to má Britskou kamufláž tak to bude Mk.X nebo XI :lol: ). Ty z toho zálivu jsou kořistní Irácké původně Iránské a ty by měly být viz výše Mk.V/P Ty dvě izraelské fotky jsou na Mk.IV speciální Izraelské verze.Nevím nejsem znalec.
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 15 črc 2011, 20:32

Kovy díky za vysvětlení. Dneska už jsem model hledal, ale po přerovnání poloviny skříně jsem to vzdal, ale zase jsem našel jiné modely :-D :?
Z jakého to je muzea netuším, fotka je odněkud stažená...Bowington??
Ty matky bych takto ani nezkoušel...v 1/72 bych na ně neviděl. Asi bych vypiloval šestihran z nějakého čtyřhranného evrgrýnu a vytáhl pomalu nad svíčkou a dostaneš něco podobného matkám.
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sindlis » 15 črc 2011, 20:35

Kovy stavba je parádní. Určitě s té staré stavebnice vysocháš nádherný model :P . Ty plechy od Edy tomu hodně přidávají. Držím palce =;
Petr"Šindlis"Schindler
Brejle forever
Sindlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 15 črc 2011, 20:38

Zase jsem se zakecal :(
Dnešní postup nic moc, hrál jsem si s věží a detailoval.
Udělal komplet svát po obvodu věže, a všechny sváry na zadní části věže.
přední kulomet jsem taky udělal nový, posuďte sami jak se mi povedl... pak už jen dolepoval dopňky a vůbec moc mi to nešlo. Zítra mě čeká pravá strana věže a velitelská kupole. Nicméně moc času mít nebudu:( Začínám mít strach, že svůj plán nestihnu :cry:
fotky nic moc, já vím, ale aspoň něco.
IMG_7147.jpg

IMG_7148.jpg
IMG_7149.jpg
Sváry

to Jan Pavlik: mě čeká úklid kumbálu v neděli, už nevím kam to dávat...ještě že jedu pryč!:/
je mi jasné že 1:72 je o něčem jiném. Ten profil evergreen mě taky napadl, ale má to dvě vady: nemám žádný a asi bych to po*ral jako to protlačování, takže výsledek je asi stejný :grin:

to Sindlis: Dík ale dneska sem přemýšlel k čemu mi to je, když modely dneska prodává kabát a ten já neumím :(
každopádně děkuji všem za zájem, děsně to pomáhá:)
kovyCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sindlis » 15 črc 2011, 20:51

kovyCZ píše:to Sindlis: Dík ale dneska sem přemýšlel k čemu mi to je, když modely dneska prodává kabát a ten já neumím :(
každopádně děkuji všem za zájem, děsně to pomáhá:)

Chtěl jsi udělat dvoubarevku a k ní se přimlouvám. A Honza Pavlík poslal skvělou fotku.
gb%20chieftain%20006-01.jpg

Odřenin a patiny tam moc není. Trochu zaprášit a pozornost můžeš svést na tu maskovačku, když si na ní dáš záležet.
Petr"Šindlis"Schindler
Brejle forever
Sindlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Horáček » 15 črc 2011, 21:05

kovyCZ píše: to Robert Horáček:
S těma verzema máš asi pravdu (prostě pokud to má Britskou kamufláž tak to bude Mk.X nebo XI :lol: ). Ty z toho zálivu jsou kořistní Irácké původně Iránské a ty by měly být viz výše Mk.V/P Ty dvě izraelské fotky jsou na Mk.IV speciální Izraelské verze.Nevím nejsem znalec.

Ale kdeže :wink: Mk.10/11 poznáš podle přídavného pancéřování (Stillbrew), které zejména na věži dost viditelně změnilo tvar vozidla. A 11 od 10 se dá rozeznat podle pouzdra se světlometem na levý straně věže. Zatimco Mk.10 měly ještě klasický světlomet, Mk.11 měly nějaký infra zařízení a to pouzdro bylo menší... Tak nějak jsem to vyčetl v tom Ospreyi...
Ta písková mašina - teď nevim, jestli se bavíme o stejný fotce - myslim tu světle pískovou s černýma obrácenýma V; stojí na blátě a na pozadí je vidět zelenej Land Rover. To bude téměř jistě anglickej stroj. Mašina se Stillbrew se nevyvážely...
ADSTANTES

2013: Corsair Mk.IV, MiG-21PF, Pink Panther, Zlín Z-142, Vulcan B.2, Daimler Armoured Car, Churchill Mk.IV, Seafire Mk.Ib,
2012: Centurion Mk.11LR, Praga AH-IV-Sv, Praga AH-IV-R, M22 Locust, Challenger 1, MQ-9 Reaper
Robert Horáček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Horáček » 15 črc 2011, 21:11

Vlastně možná kecám - nepamatuju si přesně číslo varianty (určitě přes 10), co vyvezli do Ománu. Ale to se přiznám, že jsem nikdy neviděl...
ADSTANTES

Robert Horáček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalixtus III. » 15 črc 2011, 22:21

Teda tuhle stavbu je opravdu radost sledovat. Líbí se mi kolik máš o tom tanku informací a taky postup je parádní [-o< . Vůbec jsem nečekal že mně ten Chieftain tak chytne ale byl to opravdu pěkný tank. Docela by mně zajímalo jestli je ještě někde v činné službě(podle en.wikipedia je Chieftain modernizován od roku 2006 v Íránu pod označením Mobarez)? Jak jsem se na netu dočetl tak Chieftain nebyl přijat do výzbroje jiných členských států NATO i když ve své době disponoval 120 mm kanónem, takže jestli se nemýlím měl silnější výzbroj jak T-62.
Škoda že tě tlačí čas, protože nějaké figurky by tomu moc slušeli a co pásy? Použiješ ty ze stavebnice?
Držím palce při dalším postupu :P
Kalixtus III.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kovyCZ » 16 črc 2011, 20:27

to Sindlis:
Já se bavím o stříkání pistolí obecně, prostě mě baví stavět, ne se s tím malovat, obecně mě zacházení s pistolí nejde.
Dvoubarevka bude, jak bude ale vypadat to netuším :-k
Maskovačku NE!! nemám čas se s ní dělat a vzhledem k tomu, že dělám nový plášť kanónu byla by škoda to zakrývat. I když ho pokazím tak potom jo:)

to Robert Horáček:
S tou kamufláží sem to samozřejmě zjednodušil, Dík za upřesnění těch rozpoznávacích znaků.
google mi na dotaz "Oman Chieftain" vyhodil tento odkaz:
http://www.flickr.com/photos/brianharri ... otostream/
Jak jsem se taky dočetl v Osprey značili ho jako mk.XV a na mě to podle těch fotek působí jako mk.XI ale bez pancíře Stillbrew? Nevím neřeším, pro moje potřeby to není důležité.
Ten pískový chieftain z té fotky na mě působí, jako vyřazené vozidlo v rukou sběratele (podle toho okolí)...takže ten si camo upravil. Opět můj odhad.

to Kalixtus III.
Díky, jsem rád že tě tank chytl... není nic snažšího, než si jej taky postavit :wink:
O činné službě nevím, spekulovat nebudu. Jestli je Irán modernizoval a užívá taky nevím, poslední info je že Anglie jim odmítla dodat náhradní díly a myslím, že je na Irán i zbrojní embargo nebo tak něco, takže ta modernizace??
V té knížce co mám je srovnání s T-62 a T-72 a chieftain v ní vychází líp. T-62 dostaly na řiť i od Centurionů a ty jsou starší než chieftain:) Chieftain byl ve své době nejlíp pancéřovaný s nejlepším dělem, ale motorově na tom nebyl nejlíp.
Figurky udělám ze stavebnice. pásy taky a k těm mým znalostem.
Nepříjde mi, že o něm vím něco extra. Prostě než jsem začal stavit tak jsem ve volných chvílích hledal info a pak už jen koukám na fotky. nic světoborného...
Díky za zájem!
kovyCZ

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno