Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

"Dočka" generála Svobody v 1:72 "scratch-stavba"

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 175 • Stránka 8 z 12 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
  • Odpovědět s citací

Re: "Dočka" generála Svobody v 1:72 "scratch-stavba"

Příspěvekod hoenny » 29 srp 2014, 08:25

Mgr. Petr Dušek píše:Tak, tak ..... správné linie se rýsují. Jedeš jako drak. Byla by však frajeřina, v rámci ortodoxní shody s předlohou, cinknout "couváním" spodek u kufru i u modelu. Ale to už si asi fakt moc vymýšlím.....
Tak ať to staví. Těším se na další progress.
Dušín

Ahoj, to by asi problém nebyl....Spíš jde o to, jestli takhle bouchlý byl Svobodův Dodge, protože ohnutý roh je na neoznačeném autě? ...

Honza
Don´t give up, hold on tight!... Hoenny´s way
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 29 srp 2014, 08:34

Ještě bych měl jeden dotaz ohledně linií na "kufru". Ta navazují linie zezadu na horní část je asi jasná... Bude tam ale i linie eventuelně začínající nad lemem, na horní části boku přes celou záď (viz foto - černevá linie)?

Honza
Přílohy
Kopie - attachmentdoga.jpg
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lowpass » 29 srp 2014, 08:56

Osobně se kloním k názoru, že nějakým způsobem poškozený byl, přece jen je to evidentně tenký plech a při bojovém nasazení jistě vozy trpěly, nakonec veškeré známé vozy v této úpravě vykazují spíše více poškození (viz vůz gen. Vedrala, to je jedna promáčklina vedle druhé). Ty uši dole asi určitě, to je hned. Přestože to byly generálské vozy, tak tihle generálové se pohybovali minimálně v těsné blízkosti oblasti bojů, kde se pohybovala spousta další techniky a cesty také nebyly zrovna dálnice - myslím u nás, jako D1 :grin: , takže to zrovna leštěnky nebyly - i když se řidiči jistě snažili.

S tou linií, zadní je jasná, podle mého názoru půjde až ke kabině. Jinak by to bylo zbytečně rozkouskované. S boční také nevím, zda tam vůbec je, pokusím se něco zjistit.

Jinak model vypadá velmi dobře a to i bez sjednocení surfacerem, to teprve ty tvary vylezou. Budete nějak napodobovat to přeplátování spojů plechu? To totiž také napomůže těm tvarům. Hlavně vnímání úhlů a poloměrů.

Jen si říkám, o co jednodušší to budou mít ti, kdo budou tuto předlohu stavět po Vás :sculptor: ...
Lowpass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lowpass » 29 srp 2014, 09:13

No, tak nevím :) . Zvětšil jsem si obrázek zadní části a ty linie tam tuším :-)˜ . Ruku do ohně bych za to nedal, je to veeeeeelmi nezřetelné, posuďte sami. Upozorňuji, že šipky ukazují směrem k místu, kde něco vidím (tuším :lol: ), ne přesné umístění linie. Je třeba si obrázek zobrazit v plné velikosti, jinak není vidět nic a dívat se na monitor z větší dálky 8-) .
Přílohy
výřez.png
Naposledy upravil Lowpass dne 29 srp 2014, 10:23, celkově upraveno 1
Lowpass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 29 srp 2014, 09:47

Jak už jsem psal dřív, ty spáry jsou čistě technologického důvodu, kdy spojují plechy rovné, plechy ohýbané v jednom směru a klepané složitější tvary. Že by to někdo přetmeloval nebo přecínovával vřele pochybuju, cín byl strategická surovina a s tmelem by se nikdo nepatlal, nehledě na to, že v té době ho v Rusku asi prakticky nepoužívali. Takže já bych je tam určitě udělal.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 29 srp 2014, 10:16

Lowpass píše:Osobně se kloním k názoru, že nějakým způsobem poškozený byl, přece jen je to evidentně tenký plech a při bojovém nasazení jistě vozy trpěly, nakonec veškeré známé vozy v této úpravě vykazují spíše více poškození (viz vůz gen. Vedrala, to je jedna promáčklina vedle druhé). Ty uši dole asi určitě, to je hned. Přestože to byly generálské vozy, tak tihle generálové se pohybovali minimálně v těsné blízkosti oblasti bojů, kde se pohybovala spousta další techniky a cesty také nebyly zrovna dálnice - myslím u nás, jako D1 :grin: , takže to zrovna leštěnky nebyly - i když se řidiči jistě snažili.

S tou linií, zadní je jasná, podle mého názoru půjde až ke kabině. Jinak by to bylo zbytečně rozkouskované. S boční také nevím, zda tam vůbec je, pokusím se něco zjistit.

Jinak model vypadá velmi dobře a to i bez sjednocení surfacerem, to teprve ty tvary vylezou. Budete nějak napodobovat to přeplátování spojů plechu? To totiž také napomůže těm tvarům. Hlavně vnímání úhlů a poloměrů.

Jen si říkám, o co jednodušší to budou mít ti, kdo budou tuto předlohu stavět po Vás :sculptor: ...

Přeplátování dělat budu, zatím jsem jen přerýval....přeplátovat tedy i tu horní linii "kufru"? Zadek a boky jsou jasné...

Honza
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lowpass » 29 srp 2014, 10:17

Já jsem to pochopil tak, že Hoenny spíš řeší, kde všude ty spoje byly, ne zda byly viditelné... To, že je tam výrazné přeplátování páskem plechu, je naprosto zřejmé.

Ty ze zadního čela směrem ke kabině jsou jasné, ty jsou vidět perfektně na předchozích fotkách. Já jsem zkoušel najít, kudy ty linie jdou (tedy zda vedou od bočního spoje směrem na "kufr" a napříč kufrem), pokusil jsem se to na tom obrázku označit, osobně je tam vidím (tuším :grin: :grin: :grin: ). Ale si by bylo potřeba, aby nás bylo více (s tím tušením :lol: ).
Lowpass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 29 srp 2014, 10:27

Lowpass píše:Já jsem to pochopil tak, že Hoenny spíš řeší, kde všude ty spoje byly, ne zda byly viditelné... To, že je tam výrazné přeplátování páskem plechu, je naprosto zřejmé.

Ty ze zadního čela směrem ke kabině jsou jasné, ty jsou vidět perfektně na předchozích fotkách. Já jsem zkoušel najít, kudy ty linie jdou (tedy zda vedou od bočního spoje směrem na "kufr" a napříč kufrem), pokusil jsem se to na tom obrázku označit, osobně je tam vidím (tuším :grin: :grin: :grin: ). Ale si by bylo potřeba, aby nás bylo více (s tím tušením :lol: ).

Když se dívám na fotky v Modeláři, tak bych řekl, že tam to přeplátování přes horní část je....Honza
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lowpass » 29 srp 2014, 10:37

Já jsem teď koukal ještě na foto zadní části vozu gen. Vedrala, které se tu tak zázračně objevilo a já tam ten spoj, rovnoběžný se spodním okrajem plachty, napříč celým kufrem, vidím :-k . Stejně tak to, že ty pásky za zadního čela se s tímto kříží. Trochu si připadám, že vidím "za roh" :shock: , ale nemohu si pomoci. Ale raději, ať to ještě někdo odkývá :o .
Lowpass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 29 srp 2014, 11:00

Lowpass píše:Já jsem teď koukal ještě na foto zadní části vozu gen. Vedrala, které se tu tak zázračně objevilo a já tam ten spoj, rovnoběžný se spodním okrajem plachty, napříč celým kufrem, vidím :-k . Stejně tak to, že ty pásky za zadního čela se s tímto kříží. Trochu si připadám, že vidím "za roh" :shock: , ale nemohu si pomoci. Ale raději, ať to ještě někdo odkývá :o .

Už se na něm snažím dělat, ale je to titěrnost :) ...Honza
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lowpass » 29 srp 2014, 11:40

Já stále nevím, ještě se schválně podívejte na tovární foto ZiS v Modeláři. Tam si tou linkou z bočního spoje jist nejsem...
Lowpass

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 29 srp 2014, 12:12

Za mě tam je, takže to zatím vypadá takto :D Honza
Přílohy
P1230466.JPG
P1230465.JPG
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 29 srp 2014, 12:19

No snažíš se sice pěkně, ale porovnej si na fotkách velikost toho podélného lemu a pásků na zadním čele. Ty na zadku mají být tak poloviční v rozměrech oproti tomu podélnému.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 29 srp 2014, 12:28

Pavel Klouček píše:No snažíš se sice pěkně, ale porovnej si na fotkách velikost toho podélného lemu a pásků na zadním čele. Ty na zadku mají být tak poloviční v rozměrech oproti tomu podélnému.

I já mám limity a je to 1:72! :grin: ....Tenší pásky prostě nemám a ani je neudělám, ten širší pásek má 0,3mm, ten slabší 0,2mm....Je to x krát zvětšené a na té bílé to teď prostě svítí....

Honza
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 29 srp 2014, 12:36

Tak to nedělej plechový ale plastový. Vezmi vhodný kelímek od piva nebo limonády, ostrý skalpel a naděláš si pásky podle potřeb každého soudruha. A líp se to lepí, stačí lehce přejet filmovým lepidlem nebo velmi opatrně Extra Thinem a je to.
Pavel Klouček

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 175 • Stránka 8 z 12 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

Zpět na Rozestavěno