Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

FW 190 D9 Dortenmann-banán, Eduard 1:48

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

FW 190 D9 Dortenmann-banán, Eduard 1:48

Příspěvekod Matyáš Sedlák » 27 dub 2011, 21:55

V rámci práce na velké Dorce (viewtopic.php?f=6&t=51352) jsem paralelně stavět čtvrtku od Edy, stavba nějak uvízla a pak zas popoběhla. Je už v nástřiku a částečně s dekály, takže to bude takové jakési "rozestříkáno" či "rozbarveno" .... :) Mimochodem je to mé druhé letadlo, ale třetí, čtvrté a páté jsou v závěsu !!!
Je to krabička, jen pásy HGW, ale ty teď vidět opravdu nelze.....

Přechody na trupu stříkám "metodou Kuby Vilingra" a musím říci že to opravdu funguje....

dora_06.JPG
stavět Edu uzavřeného je dost "tricky"

dora_07.JPG
ten kříž není úplně ideálně... proč nebyl v obtisku !!!!?

dora_08.JPG

dora_09.JPG

dora_10.JPG

IMG_2026_resize.JPG

Naposledy upravil Matyáš Sedlák dne 02 srp 2011, 21:16, celkově upraveno 2
http://www.panzer.dphoto.com
Matyáš Sedlák

• Odpovědět s citací

Re: FW 190 D9 Dortenmann, Eduard 1:48

Příspěvekod Matyáš Sedlák » 27 dub 2011, 21:57

ještě nějaká trochu starší....
nechápu ten kříž, maskovat to mne moc nešlo.....
dora_01.JPG

dora_03.JPG

Matyáš Sedlák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod YETTY » 27 dub 2011, 22:01

myslim že se mi to nezdá--normálně máš trup do banánu. :shock: :shock:
SPL LIBEREC Martin ˇˇYETTYˇˇPlaček
YETTY

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Trojan » 27 dub 2011, 22:05

Na té poslední fotce mi to také přijde... :-k ale nemůže to být tím, že to není foceno přímo v ose letadla ale lehce mimo?
Jinak bych se chtěl zeptat co používáš za lesklej lak? normal akryl od tamky ?
Obrázek
Jarda Trojan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod romanisko » 27 dub 2011, 22:05

Přechody na trupu stříkám "metodou Kuby Vilingra" a musím říci že to opravdu funguje....

aka je to metoda, prezrad:)
vsetky lietadla mam rovnako rad...len nie v rovnaku dobu.
romanisko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matyáš Sedlák » 27 dub 2011, 22:13

YETTY píše:myslim že se mi to nezdá--normálně máš trup do banánu. :shock: :shock:

aj trochu se stydím...

rychlá fotka s bleskem toho moc neodhalila, na modelu to nevidím, třeba je to klam....
možná je ujetá VOP

ach jo... snad ne...
IMG_2050_resize.JPG

IMG_2051_resize.JPG

Matyáš Sedlák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matyáš Sedlák » 27 dub 2011, 22:16

romanisko píše:Přechody na trupu stříkám "metodou Kuby Vilingra" a musím říci že to opravdu funguje....

aka je to metoda, prezrad:)

starší Modelář, článek "jak na kamufláže luftwaffe...." v zásadě se světlá spodní stříká přes na svislé boky přetažené tmavé kamuflážní barvy - efekt fleků je přesvědčivější, ale nechci tady machrovat slovy Mistra

Jarda Trojan píše:Na té poslední fotce mi to také přijde... :-k ale nemůže to být tím, že to není foceno přímo v ose letadla ale lehce mimo?
Jinak bych se chtěl zeptat co používáš za lesklej lak? normal akryl od tamky ?

lesklej lak je Gunze SuperClear II ze spreje - po nástřiku přímo na tebe jsou deset minut mdloby ale poté se povrch nádherně zatáhne a je jak psí kulky
Matyáš Sedlák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Blažek » 27 dub 2011, 22:28

Trup je do "banánu" i podle mého názoru (první fotka to hodně prozrazuje). Nástřik a celkově barvy máš moc pěkný ,ale geometrie to hodně sráží. Bohužel je to u Eduardích dor už takto v krabici (pokud slepíte běžným postupem poloviny trupu ,tak vám to takto vyleze). Na Panthers cupu jsem dělal s kolegou předváděčku lepidel Loctite a jako jeden z modelů pro názornou ukázku jsme dostali Eduardí Doru v tomto víkendovém přebalu. Když jsem se kouknul na výlisky ,tak poloviny trupu byly docela slušně křivé. Myslel jsem ,že se to kompletací srovná. Během dne kolega postoupil na Doře a slepil poloviny trupu k sobě bez přemýšlení nad geometrií. Dorka dopadla stejně - trup byl docela dost zahnutej do banánu. Už jsem zaslechl způsoby ,jak se toho zbavit ,ale přesně si nepamatuju slova ,která mě měla obohatit o znalosti stavebnice. Edí Dorku jsem si chtěl koupit a postavit si jí také ,ale toto mě dost odradilo a budu radši volit cestu stavebnice Tamiya. Eduardi jsou rozměrově lepší a detailnější ,ale Tamka je sestavenim pohodlnější (zkoušel jsem jen nasucho u kamaráda) a když jsem nechtěl volit přebal Profipack a pouze jednoduchý weekend ,tak radši Tamku :) . Škoda těchto chyb na Edích Fokouších - když si to porovnám se dvěma jednadvácama od nich co mám doma v krabici ,tak jsou Migy jiný level.
]
PROJECTS: Phantom,Grille,Seafire XV.,Draken XS..
Josef Blažek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 27 dub 2011, 23:15

motorove dekle ti usli a este to znasobuje ujdety predny chladic ... obe zostavy sli doprava (v smere letu)
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 28 dub 2011, 05:43

To je největší úskalí stavby modelu od Eduardu - pokud se vše nalepí do jedné poloviny a přilepí druhá polovina trupu, pak je výsledkem zcela zkroucený trup. Nejseš první ani poslední. Mě se nejvíce vyplatilo slepit nejdříve zadní část trupu, pak dovnitř vložit kokpit a motorovou část, vycentrovat a slepit a až nakonec spojit čumák. Pak je trup rovnej...

Ta "metoda Kuby Vilingra" :lol: :lol: :lol: Spočívá v tom, že se nejdříve nastříkají tmavé odstíny RLM 74/75/81/82/83 na celou výšku trupu a pak se od spodu na boky trupu začnou nanášet fleky RLM 76 s tím, že dole to bude sytý s měrem nahoru se RLM 76 nanáší difuzně a flekama :)

Jinak moc krásná stavba Matyáši!
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matyáš Sedlák » 28 dub 2011, 06:41

Představte si, že jsem to lepil přesně jak píše Kuba... postupně od ocasu, kokpit vložit mezi půlky a pak motor.... Při mhouření se mi trup zdá rovný, ale asi to vypíchnou křídlal. Nějak to doklepu, nakonec ty Dorky z továrny lezly ne úplně tip top. Je fakt že je to stavění Edy takoví všelijaký - zastavět kryty motoru bez otevření šlo ztuha, nemluvím o krytech kanonů u kořenů křídel. To jsou v trupu dvě rozporky aby to na sebe sedlo....
Matyáš Sedlák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 28 dub 2011, 06:52

To je zvláštní :-k Nicméně ten Eduard je fakt náchylnej k banánu :-(
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michael Průža » 01 čer 2011, 21:04

zrovna matlám taky doru od Eduarda a mám stejný problém. slepil jsem zadní část trupu k kokpitu, podle zdejších rad, nechal zavadnout a pak vložil kokpit, mot. přepážku a torzo motoru - a je to do banánu jak prase. na nic jsem nečekal a všechno vyrval a půlky trupu šly od sebe (lepil jsem TET, takže to bylo docela vofous...i tak sem utrh kus směrovky..). Vůbec nevím co s tím. Ještě mě napadlo to lepit spíš od čumáku vsadit motor, přilepit horní dekle, aby se to zafixovalo pak kokpit atd., ale moc v to nevěřím. Tady všude čtu, že se má postupovat od zadu, ale co mi zafixuje trup tak, aby byl v ose? v mé stavebnici ty půlky nebyly pokroucený, shválně jsem se na to díval. jestli se mi to nepovede, je tohle už 2. eduardní Fokouš, kterej skončí v koši :x
Na stole:
1/48 Spitfre Mk. IXe J.F. Edwards - hotovo
1/48 Spitfire Mk. VIII R.H.M.Gibbes - in progress
TNMC Třebíč
Michael Průža

• Odpovědět s citací

Příspěvekod YETTY » 01 čer 2011, 21:21

Tak Vám nevim pánové.Možná do trupu nalepit navostro pořádnej kus železa,kterej nedovolí aby se ten trup zkroutil.Takový půlcentimetrový 2 pásky nad sebe a přilepit je až ke kokpitu.To už snad pro boha musí držet.Pak by tu mohla být ještě jedna možnost, ještě zkusit nalepit ve směru letu 2 tyčky do kříže. Myslím tím vodorovně,aby v půdorysu byl vidět ten kříž a udělat jeden před směrovkou a jeden u toho revizního otvoru.Jinak už mně nic nenapadá.
SPL LIBEREC Martin ˇˇYETTYˇˇPlaček
YETTY

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 02 čer 2011, 06:34

Možná blbost ale podívejte se do návodu kde je nákres vlepení přepážky trupových zbraní. Ona je sice do vinglu, ale dle později zveřejněného nákresu od Edy se má nalepit tak aby zadní strana při pohledu do trupu měla sklon tuším 87° (prostě ,není to kolmo na podélnou osu trupu) . Problém je, že tam nejsou žádný vodící osazení takže když se to nalepí třeba trochu jinak tak to nemusí sedět a po zavření čumáku se celej trup zkroutí. Možná i u přepážky by bylo lepší jí nelepit, ale jen vložit do trupu a po secvaknutí a usazení jí prolepit. Právě s touhle pasáží bojoval Šumák u dvou Dor co dělá, a když se na ně podívám, tak jsem si nevšiml nějakýho velkýho banánu.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno