Po hodně dlouhé době jsem se odhodlal jít zase jednou s kůží na trh. Na nedávném patláku jsem zařízl hned 4 stavebnice MiG-15 od Edy, abych doplnil sbírku jejich československých úprav. Teď dojde na tyto kousky: MiG-15, MiG-15SB, MiG-15bisSB a MiG-15bis s PPZ-1. Ve vitríně doplní už hotové UTI MiG-15P viewtopic.php?f=6&t=89883, MiG-15bisT viewtopic.php?f=6&t=90838 a MiG-15bisR viewtopic.php?f=6&t=133659. Zatím jsem ve fázi hotových kokpitů (pro 15SB použit brasinový od Edy), trysek a vlepení leptaných šachet brzdících štítů (15).
Pro někoho je MiG-15 jenom stříbrná roura (no je to v podstatě pravda ), tak se podíváme na rozdíly verzí. Eduard vyrábí 2 základní verze – MiG-15 a MiG-15bis. Ze stavebnice 15bis jde rovnou z krabičky postavit i bisSB. MiG-15 má ve stavebnici kluznou botku pod zádí stejně dlouhou, jako MiG-15bis. Takže kdo chce tento drobný rozdíl znázornit, u 15 botku lehce zkrátí (ale je to taková drobnost, že asi nemá cenu se tím zabývat). U 15SB už je rozdílů víc – kluzná botka je posunuta trochu dopředu, na jejím původním místě je schránka pro padák. Závěsy padáku jsou umístěny z obou stran trupu hned za brzdicími štíty. Dále jsou na spodní části trupu závěsy pro startovací rakety SRP-1. Je to tak malé a šikovně umístěné, že se to opravdu skvěle dorývá MiG-15bis s PPZ-1 je „standardní“ bis, který má ve vstupu vzduchu kryt antény „přesného přistávacího zařízení“. Pro tuto anténu jsem použil raketu z legendární stavebnice Su-27 od Revellu někdy z přelomu 80. a 90. let, kterou jsem dle výkresu 4+ obrousil (spáru ještě zatmelím). Charakteristické znaky jednotlivých verzí jsou popsány v článku Martina Janouška v Modeláři 7/2009.
Porovnání 15 a 15SB se závěsy a schránkou padáku (vpravo)
Porovnání 15 se zkrácenou kluznou botkou (vlevo) a 15bis
Tak zase trochu posun dál. Pohrál jsem si s detaily, co nejsou na první pohled moc vidět, ale model oživí. Do zadní části kabiny (díl C36) jsem dle resinového dílu doryl kolejnici pro odsunutí překrytu. Na fotce je vlevo původní díl bez úpravy, pak pro porovnání naryté a resinový díl.
Další blbinou bylo vytvoření přistávacích reflektorů do 15 a 15SB. Zevnitř jsem co nejvíc ztenčil díl A9, abych pokud možno potlačil čočkový efekt (i když to stejně úplně nejde) a reflektor udělal z kousku kulatého rámečku, který jsem na konci vrtáčkem „vydlabal“, aby vznikl náznak paraboly a do ní jsem nalepil samolepící hliníkovou folii. To je přesně to, co dá plno práce a přitom je to taková blbost
Vpravo je i reflektor, snad z něj bude ve finále něco vidět.
Pokusné naszení na čumák.
No a následně jsem trupy s notnou dávkou zátěže v přídi komplet slepil dohromady.
Po delší době zase trochu posun. Dolepené zaměřovače a čelní štítky, odsuvné kryty kabiny jsou jen na Herkulesu, dále křídla a VOP.
Kontrola přistávacích reflektorů u 15 a 15SB
U křídel jsem se trochu zaseknul s jedním detailem. U patnáctek byly dvě varianty aerodynamických plůtků, resp. jen levého vnitřního. Některé stroje měly výřez pro kontrolu „policajta“ vysunutí podvozku, jiné ne. Nedá se říct, že by to MiGy-15 měly a 15bis ne, bylo to asi kus od kusu, nebo v lepším případě série od série. Na fotkách jsou viděl obě varianty u obou základních verzí. Nicméně jsem se s tím popasoval tak, že 15 a 15SB výřezy mít budou a oba bisy ne. Dále jsem připravil radiokompasy, přijímače MRP-48P a přistávací reflektory u obou bisů.