Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

F-21A LION, Kfir C1 Kinetic 1/48

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

F-21A LION, Kfir C1 Kinetic 1/48

Příspěvekod DUNDR1 » 14 kvě 2025, 16:23

Vždycky se mi líbily Kfiry. A protože stavím éra, co sloužila jako Agresoři tak nesměl v mém kitníku chybět ani Kfir. Bohužel starý ESCI 1/48 za moc nestál a navíc měl jiné křídlo /s psím zubem/ a divné vydutí na kýlovce. Jak čas běžel pořídil jsem za něho náhradu v podobě dvou stejných kitů od Kineticu, bratru onehdá za 970 kč, dnes stojí už okolo 1300 kč. Sehnal jsem k němu dekály ISRA Decal IAF-14 , které obsahují všechny tři hlavní markingy US NAVY a MARINES. Dnes se dají sehnat i další od Furball. V krabici jsou dekály od Cartografu, navržené opět ISRA Decal. Takže by člověk řekl, že i markingy budou "košer." Ale známe to, ikdyž je známé "standartní" schéma, každá mašina je trochu jiná. Najít pár fotek ze stejného období a na jedno konkrétní číslo je téměř nadlidský úkol. Naštěstí jsem se dostal k pár fotkám z nějakého leteckého dne, kde ji celou obešel dobrý člověk.
K samotné stavebnici: První dojem je dobrý, ale začal jsem sacáky a hned jsem narazil na pár "brzd." Protože F-21A měly demontované kanony, jsou na jejich místech záslepky. Ty zasahují i do vnitřku sacích kanálů a musejí se zatmelit. Samotný kužel má vepředu tři výstupky, patrně znázorňující zpevňující pásky, které vedou z trupu na okraje sacáků. Nemám po ruce fotku přímo zepředu, jak to vypadá pod kuželem, ale je tam patrně mezera na odvod mezní vrstvy.
Stavebnice obsahuje dva typy křídel /s psím zubem pro vyšší verze/ , pro F-21 je přibalen nový rámeček, kde je sedačka, nové poloviny čumáku /asi jiné rytí/ a malé "canardy," typické pro první Kfiry. Vrchní křídlo mělo ale jinde vodící kolíky, takže bylo potřeba je amputovat. Kit nabízí i vychýlené klapky /flaperony,/ ale na fotkách je často vidět ty vnitřní v zasunuté, či jen mírně skloněné pozici, zatímco střední a vnější část má stejnou výchylku.
Budu dělat konfiguraci se třemi baky - přeletovou, pod křídly hnědo- pískové, zespodu šedomodré či šedé a pod trupem šedou štíhlejší. Jsou zde tři druhy baků, podle jedné zahraniční recenze nejsou tvarově dobře. I ta stará ESCI má špičky těch větších baků zakončeny větším poloměrem a dle fotek vypadají lépe. Nevím co do délky, ale asi je použiji nebo zkombinuji.
Nemám plánek přímo na C1, ale nějaký polský plánek. Z fotek je jasné, že F-21A neměly ty půlkulaté antény nad směrovkou /RWR?/, ale měly tam jen vyvýšenou plošku.
Z doplňků použiji jen plechy - pásy na sedačku od Eduardu FE1047, ale ty jsou na C7, tak snad se to moc nelišilo. Pitotku mám od Master 60009 a masky od Montexu 48408. Ty jsou na C2/C7 a jsou oboustrané.
Přílohy
AA6 BAKY.jpg
AA5 DOPLNKY.jpg
AA4 DECAL.jpg
AA3 DECALS.jpg
AA2.jpg
AA1.jpg
AA0.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Re: F-21A LION, Kfir C1 Kinetic 1/48

Příspěvekod Hindman » 14 kvě 2025, 19:09

Tak tohle mě zajímá Milane. Třeba mě to nakopne dokončit mojí F-21ku ve dvaasedmě, kterou mám asi tři roky rozdělanou (:) Budu sledovat.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 14 kvě 2025, 22:02

Pokud potřebuješ standardní 1300 litrové baky, mám je v nabídce vydané k Mirage III E včetně podkřídelních závěsníků právě na Kinetic (sada 48027). Potrupovou supersonickou dělá hezkou Isra i se závěsníkem.
Pokud potřebuješ velké 1700 litrů tak ty jsou dobře v Kinetiku, relativně, ale nemyslím že by je F-21 používali. Ty se objebvili podle mě až později na C2/C7.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 15 kvě 2025, 10:02

Díky za info. Studoval jsem trochu fotky F-21 a když už létaly s bakem, tak podtrupovým. Ty největší 1700 litrů jsem nezaznamenal, stejně jako ty tenké pod křídly /s nízkými pylony/, které se ale používají u ATACu. Takže selekcí mi vyšly pod křídla ty 1300 litrů /vzadu s "ušima"/. Je zajímavé, že u ATACu používají "ušatou bandu " i pod trupem.
Kamufláž - první model bude od VF-43 NAVY, líbil se mi ten červený široký šíp - popiska, která z trupu pokračuje až na křídlo a červené chodníčky. Po dalším přestříkání už tyto "ozdoby" zmizely, kamufláž zůstala stejná. U MARINES byly F-21A ve čtyřech kamuflážích - 1. GHOST stejná jako u NAVY , 2. ex izraelská, 3. FLOGGER /někde LIZZARD/ a některé dosloužily ve dvoubarevné šedo-modré kombinaci. Je zajímavé, že v návodu Hasegawy, jež vydala COMBO je u nejběžnější šedé a šedomodré "GHOST" kamufláže uveden jednobarevný ŠEDÝ spodek. Pravdou je, že fotek na křídla je minimum a zespodu znám jen dvě nekvalitní a barvy dost splývají.
Barvy na tříbarevku kamufláž "GHOST" mám nejsvětlejší šedou FS 36307 MRP245, modrošedou MRP105 a tmavší šedou /někde udávanou jako AGGRESSOR GRAY/ od LIFE COLOR 2305. Vzal jsem ji u MN Modeláře, když zrovna neměli MRP094. Když jsem si stříkl tyto tři barvy vedle sebe, tak ta co měla být nejtmavější mi vyšla jen o chlup tmavší než ta světle šedá. Takže zkusím nějakou tmavší - třeba tu mám MRP100 /US cockpit/. Samozřejmě co fotka to jiné barvy, ale jde mi hlavně, aby ladil kontrast mezi barvami. Vnitřky sacáků jsou bílé, ale kužel a okolí je u mé předlohy už v kamuflážní barvě. Návod uvádí barvu šachet i podvozkových noh a disků bílé, fotky ukazují spíše na světle šedou či šedobílou, včetně velkých krytů podvozku.
Sehnal jsem konečně foto zepředu a je vidět, že ty "opěrky - zpevnění" mezi trupem a sacáky/má je i L-39/ je mnohem tenčí a hlavně jinde než ty tlusté kolíky ve stavebnici.
Přílohy
AA7 VSTUP - kopie.jpg
3 BAKY.jpg
"MOJE" konfigurace
02.jpg
IMG_20250418_130610 - kopie.jpg
DUNDR1

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno