Vždycky se mi líbily Kfiry. A protože stavím éra, co sloužila jako Agresoři tak nesměl v mém kitníku chybět ani Kfir. Bohužel starý ESCI 1/48 za moc nestál a navíc měl jiné křídlo /s psím zubem/ a divné vydutí na kýlovce. Jak čas běžel pořídil jsem za něho náhradu v podobě dvou stejných kitů od Kineticu, bratru onehdá za 970 kč, dnes stojí už okolo 1300 kč. Sehnal jsem k němu dekály ISRA Decal IAF-14 , které obsahují všechny tři hlavní markingy US NAVY a MARINES. Dnes se dají sehnat i další od Furball. V krabici jsou dekály od Cartografu, navržené opět ISRA Decal. Takže by člověk řekl, že i markingy budou "košer." Ale známe to, ikdyž je známé "standartní" schéma, každá mašina je trochu jiná. Najít pár fotek ze stejného období a na jedno konkrétní číslo je téměř nadlidský úkol. Naštěstí jsem se dostal k pár fotkám z nějakého leteckého dne, kde ji celou obešel dobrý člověk.
K samotné stavebnici: První dojem je dobrý, ale začal jsem sacáky a hned jsem narazil na pár "brzd." Protože F-21A měly demontované kanony, jsou na jejich místech záslepky. Ty zasahují i do vnitřku sacích kanálů a musejí se zatmelit. Samotný kužel má vepředu tři výstupky, patrně znázorňující zpevňující pásky, které vedou z trupu na okraje sacáků. Nemám po ruce fotku přímo zepředu, jak to vypadá pod kuželem, ale je tam patrně mezera na odvod mezní vrstvy.
Stavebnice obsahuje dva typy křídel /s psím zubem pro vyšší verze/ , pro F-21 je přibalen nový rámeček, kde je sedačka, nové poloviny čumáku /asi jiné rytí/ a malé "canardy," typické pro první Kfiry. Vrchní křídlo mělo ale jinde vodící kolíky, takže bylo potřeba je amputovat. Kit nabízí i vychýlené klapky /flaperony,/ ale na fotkách je často vidět ty vnitřní v zasunuté, či jen mírně skloněné pozici, zatímco střední a vnější část má stejnou výchylku.
Budu dělat konfiguraci se třemi baky - přeletovou, pod křídly hnědo- pískové, zespodu šedomodré či šedé a pod trupem šedou štíhlejší. Jsou zde tři druhy baků, podle jedné zahraniční recenze nejsou tvarově dobře. I ta stará ESCI má špičky těch větších baků zakončeny větším poloměrem a dle fotek vypadají lépe. Nevím co do délky, ale asi je použiji nebo zkombinuji.
Nemám plánek přímo na C1, ale nějaký polský plánek. Z fotek je jasné, že F-21A neměly ty půlkulaté antény nad směrovkou /RWR?/, ale měly tam jen vyvýšenou plošku.
Z doplňků použiji jen plechy - pásy na sedačku od Eduardu FE1047, ale ty jsou na C7, tak snad se to moc nelišilo. Pitotku mám od Master 60009 a masky od Montexu 48408. Ty jsou na C2/C7 a jsou oboustrané.