Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/48 F-35A Tamiya - early USA, beast mode + všechny doplňky

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

1/48 F-35A Tamiya - early USA, beast mode + všechny doplňky

Příspěvekod jezekm » 22 úno 2024, 22:30

Prvního na Nový rok jsem třísknul rukou do stolu a řekl jsem si, že není čas lepit furt ňáký sračky (a pěkný modely schovávat na ažpakněkdy) a vytáhl jsem TO NEJLEPŠÍ z "plastového odpadu" co mám nasysleno a to je bez dalších debat čtvrtková F-35A od Tamky. No a druhým důvodem taky bylo, že jsem si koupil jejich novou F-35B a nebylo ji kam dát, tak jsem ji dal do poličky namísto Ačka a to tím pádem putovalo na stůl. Všechno ostatní šlo stranou, protože ten model si od první chvíle zamilujete = prostě je "skvjelej" - a ja jsem z těch extraprudičů co zrovna dvakrát moc nechválí...

Aby to nebylo pro mě tak jednoduchý, tak jsem vybral "early" americkou camo a plně ověšenou mašinu = beast mode. Tak vidíme!

No a jak je u mě zvykem, koupil jsem všechny aktuálně dostupné doplňky a ty jsem si na stavbu připravil a hodlám vždy použít to nej, co se aktuálně nabízí a dá sehnat. A mimojiné taky tady na fotkách ukázat, jaký jsou některý doplňky pěkný šity a co naopak stojí za nákup, abyste nedělali stejnou chybu jak já. Jak píše Šulc: "hlasujte peněženkou" - ale v některejch případech spíš radši nehlasujte. Testy samotných modelů - těma je zachlívenej celej net, ale testy doplňků - nikde nic, to mi (jako ovci co kupuje na model všechno) trochu chybí. A aby bylo hned na začátek jasno - doplňky si kupuju za svý tvrdě v rachotě u soustruhu vydřený chechtáky, nic od nikoho nedostávám, nikomu nepotřebuju pochlebovat, dělat reklamu a navíc ve svým věku si už můžu dovolit psát, co si opravdu myslím! Na druhou stranu už su ale starej, gramlavej a nevrlej = ne všechno dokážu udělat tak jak bych chtěl... ale když už si mám koupit doplněk, tak ho chci fakt co nejlepší.

A pak tu bude taky samotná stavba modelu, se chápe samosebou, jasný ne?

Poznámka týkající se hlavní šachty. Ve vláknu novinek od Eduardu se od vydání modelu každý měsíc opakuje otázka na to, kdy bude hotová šachta na F-35 a odpověď je něco jako: "děláme na tom, ale je to složíté" apod... Pokud člověk dlouhodobě sleduje toto vlákno, tak se naučí "číst mezi řádky" a pokud se někdy v lednu (nechce se mi to přesně hledat) objevila odpověď, že "zatím není šachta ve vydávacím plánu", tak to znamená, že do konce roku nebude... Rád bych se mýlil, ale stačí si najít podobné odpovědi týkající se třeba Aliena, Migu-21R, atd, ale ono je to vlastně úplně fuk, protože bych rád viděl (a rád se nechám příjemně překvapit), jak se v Eduardu poperou s tímto:

1z.jpg

To jen abysme si jako ujasnili, jak to vypadá v reálu a upozorňji: tohle je jen šachta na zbraně, ještě tam jsou vedle připojené šachty na kola! Navíc - prozkoumal jsem šachtu ze stavebnice a ta šachta od Tamky je až překvapivě krásná a detailní - řekl bych, že pro mě samotného už je na hranici toho, co jsem schopen vůbec vymalovat. Samozřejmě, že ani zdaleka nedosahuji řekněme "doktorských" kvalit, ale to na obrázku nahoře už je práce jedině pro Uko Ješitu...

A přestože mi Honza radil počkat, tak prostě se mi na tu šachtu nechce teď čekat! Pevně ale věřím, že by mohla být hotova (trochu s nadsázkou samozřejmě) na mojí další F-35ku (kterou si určitě časem s radostí postavím) - to až budou za pár let dodány letadla s českými výsostnými znaky! To v Edovi stihnou!

Ještě k modelu: na největší "síti všech sítí" bylo lepeno modelů mnoho, ale v čechách asi nejlepší hotovej (co jsem viděl i naživo v Telnici) tak je od Choreně a je fakt pěkná, další důvod proč jsem se do toho pustil.

1k.jpg

Na Youtubu lze najít jeho inspirativní video. A pak samozřejmě spoustu dalších od různých patlalů až pro profíky! Fotek a staveb je nepočítaně.

Tak dem na to zlato.

1a.jpg

1b.jpg

A jen tak mimo mísu, když se všechny ty blbosti na obrázku spočítaj dohromady (není tam ještě Quinta), tak to koštuje něco okolo 10 papírů... 8-)
jezekm

• Odpovědět s citací

Re: 1/48 F-35A Tamiya - early USA, beast mode + všechny dopl

Příspěvekod jezekm » 22 úno 2024, 23:20

Začnem třeba tryskou.

https://www.eduard.com/cs/eduard/f-35a- ... tml?lang=2

2a.jpg

Z dálky vypadá krásně:

2b.jpg

2c.jpg

Z blízka už to takovej hit néni:

2d.jpg

2e.jpg

Takže doplněk jetřeba upravit = obrousit. Proč jako?

2f.jpg

Naštěstí tady se to opravit se to dá.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 22 úno 2024, 23:23

A pak třeba kola:
https://www.eduard.com/cs/eduard/f-35a-kola-1-48.html

Tak ty jsou odlévané (to je technologicky zvládnuté), pěkné, bez výhrad.
Přílohy
3a.jpg
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 22 úno 2024, 23:41

Tak ale na tenhle doplněk jsem se obzvlášť těšil - tištěný podvozek DW. Už jsem měl na Su-27 a plná spokojenost.

Bohužel české zastoupení DW je úplně tragické (nebo spíš není), takže nezbývá, než objednat svépomocí. Já koupil na the48ers.com v podstatě hned, jakmile se v Evropě vyskytla první várka.

Balení:

4a.jpg

4d.jpg

Návod jak vycvakat díly: 2x A4 oboustranné:

4e.jpg

4f.jpg

Bezdebaty - jetřeba postupovat podle návodu a opatrně. Tečka.

4g.jpg

5a.jpg

Výsledek:

5b.jpg

A v porovnání se stavebnicí:

5c.jpg

5d.jpg

Tady vše vycvakáno a připraveno na další prácu:

5e.jpg

Sice to stojí jak výlet na měsíc, ale tenhle doplněk je dobrej, z něj mám radost; uvidíme, jak se s tím poperu dál.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrB » 23 úno 2024, 01:15

ta tryska, to je fakt smutný...btw tím broušením jsi přišel o tvar lamel...uprostřed má být hrana....skoro bych zvážil trysku od DW, nebo si do eduarduna podporu napsal o novou...
PetrB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelB » 23 úno 2024, 05:33

dayton_f-35a_32.jpg

KarelB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tchert » 23 úno 2024, 08:33

Na tohle se těším, to bude výživný...
Tchert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 23 úno 2024, 09:04

Tchert píše:Na tohle se těším, to bude výživný...

No to bude!

Tohle je teprve začátek a můžeš mi věřit, že tryska je z většiny těch doplňků ještě nejlepší..., počkej si!

Ohledně té hrany na lamelách - toho jsem si samozřejmě všimnul hned potom, jak jsem to poslal do surfu a s patřičným komentářem týkající se (_!_) jsem to někam odoložil.

Tohle jsem koupil v rámci celé sady SIN648108:
https://www.eduard.com/cs/eduard/f-35a- ... 0SIN648108
Tak doplňkových trysek je hodně, DW zrovna nebylo k dispozici a u ostatmích musím tak nějak vyzkoumat, jak jsou kompatibilní. To ještě pořeším!

Co se týká rady ohledně podpory Eduardu (tak přestože je ta samotná podpora je perfektní), tak tady mi nikdo nepomůže, protože ty trysky jsou všechny stejné. Jde o to, že je tam prostě nastaven v rámci šetření času velký krok jednotlivé vrstvy - ještě bude příležitost se k tomu vrátit a rozebrat to detailně.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrB » 23 úno 2024, 15:17

jj, s tim edou máš asi pravdu (což ale celou trysku posílá do teplých krajin)....tohle prostě kovové barvy vytáhnou #-o
Na druhu stranu, teoreticky bys dostal druhý pokus :-) ... nebo možná sáhnout po trysce od reskitu? Taky mě to zajímá, mám nasyslenej podobnej mix jako ty, jen bych rád testovacího izraelce v beast modu
Přílohy
111781_283475806_F_tSv6rXMAAydSL.jpg
PetrB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kitssune » 23 úno 2024, 16:45

Taky budu sledovat, mam nakoupenou podobnou sestavu (:) .
Ale myslím, že ten rastr na trysce nebude způsobeny rychlostí tisku. To by byl rovnoběžně s tiskovou podložkou, ale tady není. Je vidět, že to jsou kružnice po celém obvodu tisku. Bohužel, jak jsi napsal, mají to určitě všechny. Musím říct, že tento nešvar, včetně rastru z tisku, se objevuje u Eduardu dost často.
Jakub Volný

Hotovo:
Bf 109E-7 Trop 1/72 Tamiya
Bf 109E-4 1/48 Eduard
kitssune

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 23 úno 2024, 18:21

Ja som trysku od edyho trochu hrubšie nasurfoval, prebrúsil a po nastreku nie je nič poznať......
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 23 úno 2024, 18:31

tie nohy sú fakt perfiš, pri prednej si daj pozor , musíš ju osadiť pred zložením šachty a ..... na plastovej sa podpera lepí dodatočne takže sa dá sklopiť dnu aby pri manipulácii nezavadzala, táto od DW má podperu vytlačenú spolu s nohou čiže bude trčať von, daj pozor pri ďalšej manipulácii a osaď si len jej spodnú časť, druhú časť s kolesom si nechaj na záver kompletizácie :-) , a pozor na hlavné nohy nenasúvaj ich cvične lebo ich viac nevytiahneš (:) , a pod tie kovové obruče ktoré zároveň slúžia aj ako piestnice nestriekaj surf a ani farbu lebo ich nenasunieš , je to tak presné že to ide iba na sucho ....
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 23 úno 2024, 21:01

Lubo, udělal jsem to přesně jak píšeš, už mám tuhle sestavu připravenou (a ještě se k tomu samozřejmě detailněji vrátím).

6.jpg

S tím popisem jsem oproti stavbě tak o měsíc pozadu, sorry, ale to doženem. Ale na druhou stranu alespoň většinou "vychladnu" a nepíšu ty příspěvky v afektu.

Lubomír Kerék píše:Ja som trysku od edyho trochu hrubšie nasurfoval, prebrúsil a po nastreku nie je nič poznať......

Už je taky zasurfovaná:

6b.jpg

Jo to mam taky v plánu zkusit (jen tak pro tu prdel, než objednám/dorazí DW/Reskit), trochu přebrousit a udělat hranu, ale popravdě mě cokoliv co musím udělat na placeném doplňku navíc, tak mi leze krkem - to prostě nechci dělat. Chci si to koupit, použít, radovat se z vylepšení a ne s tím nadále srát a vymejšlet jak něco upravovat, aby to bylo použitelný - kde je pak ta radost? Vědět to dopředu, nekoupím to! Resp. koupím, ale jinde. Tečka. [-X

Tady je odkaz na Choreňovo video:
https://www.youtube.com/watch?v=dExSBUtk8KA&t=1734s
čas: 29 min to tam dělá taky.
Z toho plyne, že to je evidentně u všech trysek.

6c.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 23 úno 2024, 21:17

Akonáhle je pri 3D tlači väčšia rovnejšia plocha tak to vrstvenie proste vidno, s tým treba počítať pri akomkoľvek výrobcovi, ide len o to aké je výrazne a ako ľahko/ťažko sa dá odstrániť .. (:)
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 24 úno 2024, 14:44

Diky za skvely report k doplňkům, jsem zvedav na další info.
Prodám Eduardí limitky 1/48

Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno