Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

P-38J-25 Lightning Academy 1:72

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

P-38J-25 Lightning Academy 1:72

Příspěvekod HALOGEN » 13 úno 2024, 12:02

Model od Academy letos slaví 20 let od vydání a stále je to nejlepší dvaasedmdesátka která je k dispozici. Není tomu ani tak proto že by Academy byl super model, jako spíš proto, že se zatím nenašel nikdo jiný kdo by to udělal lépe. Přitom by se Lightning dal docela dobře obchodně vytěžit: spousta verzí, pěkné kamufláže a povedené nosearty...
Poté co vyšla nová pěkná kniha od Richarda Frankse, čekání na Godota mě omrzelo a vytáhnul jsem z kitníku tento model.
Dostatek literatury je základem ke zmatení ubohého modeláře hledajícího historickou pravdu 8-)
Přílohy
1_literatura.jpg
Naposledy upravil HALOGEN dne 22 bře 2024, 11:45, celkově upraveno 2
HALOGEN

• Odpovědět s citací

Re: P-38J-25 Lightning Academy 1:72

Příspěvekod HALOGEN » 13 úno 2024, 12:08

Snad nejhorší oblastí modelu Academy jsou hlavní podvozkové šachty. Viníkem je "rantl" vylisovaný na obou nosnících v oblasti šachet. Když se podíváme na fotografie, zjistíme, že ten rantl tam opravdu je a jsou na něm zavěšené kryty podvozku. Ovšem tak jak to v Academy udělali by to možná slušelo modelu v měřítku 1:32, ale pro 72 je to strašně široké. Pár romantických chvil s žiletkovou pilkou a smirglpapírem - a rantl se odporoučel do koše na tříděný odpad (samozřejmě do plastu). Kostky jsou vrženy: teď už nepomůže ani resinová šachta od CMK ani plechy od Eduardu, šachty je nutné vysochat z destiček.
Přílohy
2_sachty1.jpg
HALOGEN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 13 úno 2024, 17:31

Toto vyzerá na zaujímavé vlákno =D> , teším sa na ďalší fotkami zdokumentovaný postup pri stavbe, budem rád sledovať
cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HALOGEN » 14 úno 2024, 08:26

Děkuji, vynasnažím se aby téma bylo zajímavé a poučné :)
Ze šachet ve stavebnici jsem odřezal bočnice a zbylo mi jen dno, rozšířené o tloušťku bočnic. To jsem obestavěl destičkami z kelímků a šachty pomalu začínají připomínat svůj velký vzor. Jejich čelo působí sice trochu humpolácky (udělat to tak hezky jako plechy u Eduardů bohužel neumím), bude ale částečně zakryté mechanismem zavírání krytů tak doufám že to nebude tak hrozné.
Upozorňuji na to, že většina fotografií šachet v různých publikacích jsou muzeální a vypadají jinak než jak vypadaly u bojově nasazených strojů. Některé věci tam chybí a jiné přebývají. Výrazným detailem, který na většině fotografií chybí, je filtr vzduchu, který jsem na jedné fotografii vyznačil červenou barvou - je to takový patvar, který zapadal mezi nohy podvozku. Sací koleno je ve stavebnici pěkné, ale chybí mu příruba s nátrubkem, na kterém je připevněn filtr vzduchu. Vyčerpávajícím způsobem je to popsané a vyfotografované v již zmíněné publikaci Richarda Frankse od Valiant Publications.
Přílohy
2_sachty4.jpg
Červeně je naznačena příruba, nátrubek a samotný filtr vzduchu v šachtě podvozku
2_sachty5.jpg
Pro porovnání jsem vyfotil originál šachty ze stavebnice, které mi zbyly z jiného modelu
Naposledy upravil HALOGEN dne 01 bře 2024, 11:24, celkově upraveno 1
HALOGEN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RED HONZA » 14 úno 2024, 20:36

;-I
"Jakmile se k moci dostanou důstojníci, zavládnou nedůstojné poměry."
RED HONZA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HALOGEN » 15 úno 2024, 07:36

Dalším dosti problematickým místem modelu jsou vstupy vzduchu. Pokus o naroubování těch jediných správných resinových "correct air intakes" považuji za nedobrý nápad, neboť vynaložená námaha neodpovídá možnému dosaženému výsledku. Proto se spokojím s dílem ze stavebnice, který ale vyžaduje na dnešní poměry hodně tmelu. Spára vede div ne prostředkem plechu krytu motoru a po jejím zatmelení je nutné narýt novou linku, posunutou o 2 mm vpřed - a 2mm je v měřítku 72 opravdu hodně!
Přílohy
4_vstup_vzduchu.jpg
HALOGEN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Škoda » 15 úno 2024, 07:50

Vypadá to na řádnou sochařinu. Ale máš to Pavle pěkně rozjetý =D>
P.S. Nestálo by za to dotvarovat ty vstupy vzduchu vzadu na trupech?
Obrázek
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 15 úno 2024, 17:00

Upřímně, ten model je tvarově marnej a ty motory obzvlášť. Myslím, že ty korekční vstupy by tomu naopak pomohly dost ale hlavní problém je trochu více vzadu. V místě mezichladiče je vana cowlingu rozšířená a má plošší dno. Tuhle partii má stavebnice fakt hodně špatně. Jinak jsou problém ty šachty a to hlavně proto jak se zužují vzad. Měly by být stejně široké po celé délce. A hodně to sráží taky geometrie podvozku. Přední nohu to chce předkopnout dopředu a prodloužit. Typický posez Lightningu byl s ocasem docela nízko nad zemí. Našlo by se toho fůra ale nechci prudit až moc, stačí, že jsem před lety otrávil sebe. Ono jde všechno spravit ale osobně počkám snad na Tamku?
...skrz Zabadea, sluhu jeho. A tu se roznesou zvěsti o věcech jež sešly na scestí a nastane veliké zmatení. A nikdo nebude věděti, kde vězí ony věcičky na rafiové bázi s odtokem. V ten čas přítel ztratí příteli kladivo a mladí nebudou věděti, kde leží věci jejich otců, jež tam otcové odložili včera zvečera. Asi v osm hodin....
Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rumcajs » 15 úno 2024, 21:45

Myslim, ze lepsi volbou na korektu vstupu vzduchu je ten set Quickboost kryty motoru P-38 pro Academy 1/72

Halogene, Tvoji stavbu budu peclive sledovat - vypada zajimave, tym vic, ze nejaky ten Lightning od Academky se vali nekde ve skrini.
Pozdrav
Marcin Surzyn
Rozestavěno: Bombonierove Bf 109G-6/AS/N a Bf 109G-10 bud G-14/AS
Rumcajs

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Daniel Bílek » 15 úno 2024, 21:55

Martin Novák má pravdu, jen ho doplním. Lepší řešení než opravit vstupy pomocí setu 72198 je použít set 72418 kterým se motory vymění celé....
Přílohy
QUB72418.png
QUB72198.png
Daniel Bílek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RED HONZA » 16 úno 2024, 07:26

Blbý je, že ten set je o dost menší, než trup a nepasuje....
"Jakmile se k moci dostanou důstojníci, zavládnou nedůstojné poměry."
RED HONZA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HALOGEN » 16 úno 2024, 08:11

Díky pánové za ohlasy :)
Je vtipné sledovat, jak se hodnocení modelu za 20 let změnilo. Pamatujete ty jásavé recenze?
Zůstanu věrný svému názoru, že tvarové úpravy tohoto typu patří do kategorie "málo muziky za mnoho peněz" a na modelu je realizovat nebudu. [-( On to někdo tady dokázal postavit? :?:
Nýtování je úplně jiná písnička, zejména na kovovém Lightningu. Narážíme ovšem na problém, který jsem zmínil hned v prvním příspěvku: rozpory v podkladech. Veselé jsou zejména publikace AJ-press, kde je několik plachet výkresů (typu "Rudé právo") a též nýtovací výkres ve třetím sešitě se zmínkou o tmelených a natíraných oblastech. Porovnáme-li "Rudé právo" s výkresem v sešitě, zjistíme, že AJ-press tak trochu popírá sám sebe. Pokusil jsem se identifikovat správný nýtovací výkres, což je velmi nesnadná disciplína. Po několikahodinovém porovnávání fotografií s výkresy jsem si vybral výkres z L+K 1970, kterému je podobný výkres ve Flugzeug Profile a českém Modelpresu. Křídla jsou nanýtované podle syntézy těchto tří s přihlédnutím k informaci o tmelených náběžných hranách, kde jsem nýty schválně vynechal. Fotografie jsem využil ke znázornění rozdílů mezi verzemi (:)
Přílohy
3_nyty_3.jpg
3_nyty_2.jpg
Naposledy upravil HALOGEN dne 27 úno 2024, 14:53, celkově upraveno 2
HALOGEN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 16 úno 2024, 11:26

Obdobný set kde popisuješ rozdíly máme v nabídce (Armycast - u Artura pro zájemce) - J/L. Brzdičáky jsou oproti fotkám mástrů leptaný, zybtek odlévaný.
Různé pylony potom řeší další set s velkými nádržemi.
Snímek obrazovky 2024-02-16 110634.jpg

Snímek obrazovky 2024-02-16 110556.jpg

El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erik Baier » 16 úno 2024, 14:30

Musím se zastat QUICKBOOST - okamžitě mi set poslali nový, který byl už OK
Erik Baier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HALOGEN » 19 úno 2024, 07:56

Nakonec jsem neodolal a filtry vzduchu do šachet jsem vystrouhal z celkem 7-mi dílů.
Nabarvím je zvlášť a přilepím až poté co bude na místě podvozek. Na fotografii jsem je jenom přiložil, abych viděl jak budou pasovat.
Přílohy
2_sachty6.jpg
HALOGEN

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno