Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

F/A-18A VFC-12 Fighting Omars, Monogram 1/48

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

F/A-18A VFC-12 Fighting Omars, Monogram 1/48

Příspěvekod DUNDR1 » 11 zář 2023, 09:21

Tak po trilogii F-16 od jednotky "Aggressor" tentokrát zabrousím ke kolegům od námořnictva a tedy "Adversary." Toto slovíčkaření mi připomnělo historku z vojny, kdy se přepisovaly nápisy na telefonech "Pozor nepřítel naslouchá" na "Pozor protivník naslouchá."
Mám v kitníku 3 Hornety - kromě tohoto ještě F/A-18D a F/A-18E , obě Hasegawy. Začnu jedním historickým Monogramem. Ten jsem kdysi koupil v Třebíči od Pavla Pokorné, starší ho budou jistě znát, byl i Mistrem republiky v 90. letech. Pavel se poslední roky života věnoval jen stavbě na zakázku a byl dvorním stavitelem HpH , Pánů Hodanů. Na fotce je s jedním z jeho kousků - s F-4 Phantom v měřítku 1:18.
Model Pavel tehdy přeryl, takže jsem dostal sice starý model, ale po zkouknutí detailů - třeba podvozkových šachet, jsem byl překvapen, co se dělal Monogram za modely už před více jak 40 lety. Mám k tomu i nějaké retro lepty, dokoupil jsem jen pásy a masky.
Model je ve verzi prvních sršňů, na krabici ještě označen jako A-18 STRIKE FIGHTER. Pár úprav si bude vyžadovat, zatím vím jen o anténách na vrcholu SOP a chybí ty usměrňovací a asi zpevňovací plůtky /no je to kus pořádného železa se 4 šrouby/, takže pokud má někdo více informací, dejte prosím vědět.
Kamo jsem vybral dvoubarevné v modrých /modrošedých / odstínech. Ten tmavší FS 35 190 mám - MRP 239, ten světlý FS 35 526 zatím tápu. Mezi fotkami je vidět velký rozdíl v kontrastu mezi oběma barvami. Raději bych tu utlumenější verzi. Dekály mám od Twobobs 48-016, uložené doma snad 20 let. Bohužel od této firmy jsem vždy tápal u jejich předloh. Vždy je tam nějaký háček a něco nesedí, nebo je to kompilace z více časových období, kdy je éro už přestříkáno, když sedí kamo, zase jsou tam jiná jména. Fotku s nimi považuji za "základ" a k nim hledám kamufláže. Bohužel na většině fotek nejsou jména čitelná díky malému rozlišení fotky. Navíc si dělají vlastní "antireklamu," když je hned vedle plánku fotka, kde je vše jinak. Ano při hledání podkladů už mám šest verzí - malé černé znaky, velké černé znaky, to samé v modrém provedení a ta samá změna u nápisu NAVY či výstražných šipek, bíle lemované znaky jednotky atd atd. Prostě Twobobs - Two Accurate! Nastoupil menší osobní výzkum jako obvykle...a výsledek bude kompromis taky jako obvykle ...
Přílohy
Pavel.jpg
1 dekály.jpg
5 dekal.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
1 plechy.jpg
00.jpg
000.jpg
Naposledy upravil DUNDR1 dne 12 led 2024, 18:22, celkově upraveno 1
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Re: F/A-18A VFC-12 Fighting Omars, Monogram 1/48

Příspěvekod Hattori » 11 zář 2023, 11:50

Tak to budu sledovat (:)
Stavím 1/48 US Navy a USMC + občas Československé letectvo

Hotovo 2023:
1/48: Tamiya F-14D Tomcat VF-213, Tamiya F-4B VF-84,
Hotovo 2024:
1/48: Gawa F/A-18F VFA-103, Tamiya A-1H Skyraider VA-52,Eduard Bell X-1, Gawa AV-8B+ VMA-223
Hotovo 2025:
1/48: Eduard F6F-5 VBF-12, F4F-3 Wildcat VF-3
Rozestaveno:
1/48: Tamiya F-35C VFA-147, Eduard F-5E VFA-127, HB A-6E VA-34, F4U-1D Tamiya VF-84
Hattori

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 11 zář 2023, 20:04

To já taky, už se těším (:)
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 12 zář 2023, 15:38

Díky, no jestli bude na co. Dnes jsem začal jen s trupovými polohovkami, abych mohl zavřít trup. Je to taková piplavá práce, dělám to z Céček. Myslím, že to vypadá mnohem líp než namalované. Ještě to přijde samozřejmě vyleštit. Hornet má docela zajímavé pojaté polohovky - jsou troje - na trupu, na křídle v závěsu klapek a poslední titěrné na koncích křídel před raketovými závěsníky.
Přílohy
LEVÁ KŘÍDLOVÁ POLOHOVKA.jpg
LEVÁ KONCOVÁ POLOHOVKA.jpg
IMG_1850 ANTIKOLIZNÍ MAJÁK A ZADNÍ SVĚTLO.jpg
A5.jpg
A4 B.jpg
A1.jpg
PRAVÁ TRUPOVÁ  POLOHOVKA.jpg
PRAVÁ KONCOVÁ POLOHOVKA.jpg
LEVÁ POLOHOVKA FIN.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 21 zář 2023, 14:23

Stříknul jsem vršek kokpitu a borty černou, boky a vnitřek šedou - abych mohl po vybarvení přístrojovky zavřít trup. Vyřízl jsem dvířka od žebříku. Dodělal opět pomocí "Céček" polohovky, které jsou v přední části krytu závěsů křidélek.

Model má křídlo v konfiguraci - vše zataženo. Na všech fotkách kromě jedné jsem ji našel vysunutou - údajně pro kontrolu závěsů klapek. Takže to tak nechám, vytažená bude holt až na sestřičce spárce od Hasegawy.
Přílohy
B3.jpg
B2.jpg
B1.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 01 říj 2023, 17:30

Tak jsem čirou náhodou narazil u MN Modeláře na pro mne zatím neznámého výrobce - http://www.metdetails.com z Ukrajiny, který nabízí spousty doplňků. Objednal jsem žebřík na můj model a těšil se hlavně na vychytávku - nabízejí i protikus z resinu. Počet a tvar kulatých prolisů /v reálu to vypadá na ovály/ vem čert, ale resin má sešikmenou stranu na opačné straně. Nebo už se dělají modely i pro leváky? Sada je na Hobbyboss, nevím jak to má ten, ale na Monogram ani Hasegawu to nenaroubuješ...
Přílohy
c4.jpg
c3.jpg
c2.jpg
c1.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 22 říj 2023, 11:26

Docela mne překvapilo, že po napsání do firmy, že mají daný resinový díl zrcadlově otočen mi bylo nabídnuto zdarma vyrobení a zaslání nového. Klobouk dolů, ale řekl jsem si, že je to zespodu a nechtěl čekat, tak to zalepím destičkou.
Před nalepením sacáků, které končí stěnou před šachtou hlavního podvozku jsem měl dilema, zda dát čechla. Nakonec jsem nastříkal bílou aspoň k té stěně, kterou jsem nastříkal na černu, snad to zepředu nebude moc svítit. A protože po nalepení plátů s odřezávači mezní vrstvy se tam už nedostanu, nastříkal jsem tyto partie světle modrou už nyní.
Vepředu jsem šikmý spoj horní a spodní části trupu už podruhé tmelil, stejný problém různé šířky je i na konci trupu u motorů. Další pro mne oříšek je to, že Monogram už měl nalisované dva zbraňové kontejnery spolu s bočními závěsníky, na které se věšely rakety AIM-7. Po odřezání je tam velká díra, kterou budu muset doplnit poměrně složitě tvarovaným přechodem.
Nepřestávám hledat pravou podobu kamufláže, fotek je jen pár. Za to modelů v tomto markingu je celkem dost, každý samozřejmě jiný. Člověk se zaraduje, když narazí na oceněný model AWARD IPMS v Kanadě, aby posléze zjistil, že kamufláž je vymyšlená a model F/A-18A má antény z verze Cé.
Při zkoumání leptů jsem zjistil, že fléry v počtu 6x5 se na tu plošku nevejdou. Zajímavostí pro mne, že ta síťka za sedadlem je na ve skutečnosti ne plechová, ale textilní a kryje přístup k elektronice. Často bývá srolovaná.
Přílohy
D3.jpg
D2.jpg
D1.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 22 říj 2023, 19:36

Bojuješ s tím statečně.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 24 říj 2023, 09:50

Díky za podporu. Včera jsem taky trochu bojoval - nabarvil matnici a zasklil HUDa, abych v zápětí zjistil, že se to nevejde pod překryt. Plech je přitom určen i pro Monogram, tak nevím, kde jsem udělal chybu. Vím, mohl jsem to, já blbec cvičně nasadit. V reálu je nad HUDem ještě dost místa a vypadá to, že má Monogram i trochu jiný profil rámu čelního štítku. Hlavně proti Hasegawě je dvakrát tak tlustý a i kratší cca o 2 mm. A aby toho nebylo málo, tak mi asi ukápl vteřiňák na překryt, samozřejmě nalevo, pro mne pohledovou stranu. No když se nedaří, tak se nedaří.
Půjdu teď krouhat ty anténu na vrcholu kýlovky. Dole fotka bohužel ne mého modelu, ale kolegy, co stavěl stejného 1:32 a dělal i ty výztuhy. Na většině fotek co mám, ale nejsou vidět, takže asi oželím.
Přílohy
F4.jpg
Reál, zaujalo mne to nouzové mířidlo vpravo nahoře...
F2.jpg
F1.jpg
05.jpg
Academy 1:32 jako vzor - práce kolegy ...
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 25 říj 2023, 16:19

No, Pan Destička už ze mne nebude, ale lepší něco než nic. Překryt z Hasegawy tam pasovat nebude, je delší, má jiné úhly, ale je hezky tenký. Zkoušel jsem tedy ztenčit původní, vlastně aspoň opticky srazit hranu z pohledové strany u štítku i překrytu. Tam se to trochu zamaskuje madly a zrcátky.
Existuje na toto éro nýťák? Né, že bych chtěl celé onýtovat, ale třeba na kýlovkách jsou početné řady, stejně jako horní ploše vírového přechodu.
Přílohy
E 2.jpg
E 1.jpg
E 3.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 06 pro 2023, 15:12

Tak jsem zadělal ty lochny, co zůstaly po odbroušených kontejnerech, doplnil pár plíšků na trup a začnu to trochu ladit před nástřikem. Při srovnání baků z krabice F/A-18D Hasegawa, je Monogram o 7 mm delší, ale není s čím to porovnat. Rozdíl v délce je i u trupového závěsníku, navíc je u Monogramu skoro dvakrát tak vyšší a zadní opora u baku nedosáhne na trup, kde by měla být upevněna. Tak jsem o zkrátil na výšku podle Hasegawy.
Stále nemohu najít fotku křídel "mého" stroje, takže to bude asi kompromis, když už Twobobs dal do dekálů svůj paskvil. Při tom jde o éro šéfa - CAGa, které bývá skoro vždy hojně fotografováno a modelářskými firmami vyhledáváno. TaK jsem postupně vyhledal skoro celou letku dle čísel až do 15, ale 00 se objevila pouze na jedné v koutě hangáru. Po zhlédnutí pár fotek Hornetů z této jednotky jsem si všiml, že kolikrát část barvy úplně změní svůj odstín. Dosud jsem to považoval - třeba u toho křidélka za výměnu z šedého stroje. Další otazník, zda tento letoun měl či neměl černě lemovanou změnu siluety křídla, stejně jako nahoře. Většina ér létala bez lemu na spodních plochách.
Je fajn, že MRP dělá přímo tu základní barvu LIGHT SKY BLUE, je to MRP-397.
Přílohy
GG 4 WETHERING.jpg
GG 3 KLAPKA.jpg
GG 2 BAKY.jpg
GG 1.jpg
GG 0.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kocour.du » 07 pro 2023, 09:27

Ahoj Milane,

našel jsem pár fotek, ale nemohu je dostat do přílohy. Dovolí mi to jen do 25kb - mušky. Asi něco dělám špatně, je v tom nějaký fígl?
Pokud ne, mohuposlat do mejlu.

Dušan
Přílohy
VFC12M.JPG
VFC12M.JPG (24.93 KiB) Zobrazeno 3908 krát
kocour.du

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 16 pro 2023, 18:55

Tak jsem se konečně dostal k barvení. Podklad jsem dělal MRP bílým surfem, protože následovala světle modrá a bál jsem se, aby to krylo. Použil jsem barvy přeně podle návodu z dekálů Twobobs - FS35526 - což je MRP397 a tmavší modrou FS35190 , což je MRP239.
Na maskování jsem poprvé použil černou plastelínu AK PLASTIC PUTTY, ale trochu mne potrápila, protože jsem si maskování připravil den předem. Jaké bylo moje překvapení, když plastelína změnila pozice a roztekla se do jiných tvarů. To jsem nečekal. Taky samotné tvarování, kdy vám to pořád někam zahybá jinam než chcete - no holt bude třeba ještě tréninku.
Po nastříkání došlo k fázi zklamání. Už když jsem stříkal tu světlejší, tak se mi to celé zdálo nějaké světlejší , u tmavší jsem si říkal, že s další vrstvou to ztmavne. Bohužel málo. Odložil jsem éro do poličky, kde parkuje i F-16C Older Flanker a až pak se mi rozsvítilo - na té jsou použity odstíny FS35450 AIR SUPERIORITY BLUE - MRP240 a FS35019 INTERNATIONAL BLUE - MRP238. Tyto dvě se mi zdály mnohem blíže a tak došlo k opravě nástřiku, když na tmavší jsem použil nakonac zbaběle jen směsku 1:1 z MRP 239 a 238, aby to nebylo zase druhý extrém - moc tmavé. I když na některých fotkách to tak vypadá a hlavně éro je silně matné, s četnými opravami. To zase příště...
Přílohy
H6 repete.jpg
H5.jpg
H4 MRP.jpg
H3.jpg
H2.jpg
H1.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 20 pro 2023, 18:42

Pokračuji nástřikem šedé na křídlech a jejich černých lemů, které měly změnit siluetu letounu na MiG-29. Z boku ještě přibudou obrysy sacáků a svrchu černé žábry. Chodníčky to má takové neurčité, spíše hodně ušpinění pod kabinou v místě nástupu do éra. Popiska k žebříku přijde ještě utlumit, tak snad nebude tak svítit ta křivost...
Přílohy
i 1.jpg
i2.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 22 pro 2023, 13:43

Začal jsem s dekálováním. Jediné popisky to má na anténách DO NOT PAINT. Popisky se bohužel na antény nevejdou ani omylem - jsou dost PŘEROSTLÉ. To samé se jmenovkami pilotů - ty tam mají aspoň místo, ale jména techniků na kryty se prostě nevejdou. Naopak hvězdy jsou zase podmíráci - nahrazeno ze stavebnice A-10. Aby toho nebylo málo tak jeden nápis VFC-12 na trupu je skloněn na špatnou stranu. Dost kopanců na oslavované two accurate dekály Twobobs! Všude píšou "Highly recommended," v pytlíku to vypadá dobře že, než dojde na aplikaci...
Přílohy
stav 21.12..jpg
IMG_20231222_091603.jpg
IMG_20231222_091228.jpg
popisky na antény.jpg
popisky na antény.jpg (5.74 KiB) Zobrazeno 2606 krát
DUNDR1

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno