Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/72 ClearProp Bayraktar TB.2 “Cormorant”. Build with predil

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

1/72 ClearProp Bayraktar TB.2 “Cormorant”. Build with predil

Příspěvekod DimaADA » 11 srp 2023, 14:12

Greetings!

In this blog I will try to cover in detail all the assembly stages of the new ClearProp kit - Bayraktar TB.2 1/72 scale.
I have detailed photos of this drone and therefore I plan to make various modifications into the kit. Unfortunately, I can't show these photos publicly for security reasons, so you won't be able to compare the modifications against the original. Nevertheless, I think that this assembly will still be interesting for you.
Let me show you the kit in detail first.

Pozdravy!

V tomto blogu se pokusím podrobně pokrýt všechny fáze montáže nové stavebnice ClearProp - Bayraktar TB.2 v měřítku 1/72.
Mám detailní fotky tohoto dronu a proto plánuji do stavebnice dělat různé úpravy. Bohužel tyto fotografie nemohu z bezpečnostních důvodů veřejně ukázat, takže nebudete moci porovnat úpravy s originálem. Přesto si myslím, že tato montáž pro vás bude stále zajímavá.
Nejprve vám detailně ukážu stavebnici.

Sprue A.

01.JPG

02.JPG

03.JPG

04.JPG

Sprues B and C.

05.JPG

06.JPG

07.JPG

08.JPG

Transparent parts.
Průhledné díly.

09.JPG

Decal
Obtisk

10.JPG

DimaADA

• Odpovědět s citací

Re: 1/72 ClearProp Bayraktar TB.2 “Cormorant”. Build with pr

Příspěvekod DimaADA » 11 srp 2023, 14:15

I also plan to use ClearProp kit # CPA-72087 with photoetched parts and masks for this build.
Pro tuto stavbu plánuji také použít sadu ClearProp # CPA-72087 s leptanými díly a maskami.

11.JPG

I started the assembly with some modifications to the front landing gear niche.
The kit provides a schematic imitation of landing gear strut retraction mechanism. The niche itself is assembled from two kit elements - parts B25 and B34.

Začal jsem montáž s některými úpravami výklenku předního podvozku.
Stavebnice poskytuje schematickou imitaci mechanismu zatahování vzpěry podvozku. Samotný výklenek je sestaven ze dvou stavebnicových prvků - dílů B25 a B34.

12.jpg

In fact, the top wall of the niche on the Bayraktar is structurally absent. If you look into the landing gear bay from below, you will see the inner surface of the top airframe skin. Therefore, I removed the top part of the niche, leaving only the area where the strut is attached. Further, considering the photos I imitated various rods and mechanisms, wiring, blocks of equipment, which can be seen through the front door of the niche. It looks like this:
Ve skutečnosti horní stěna výklenku na Bayraktaru konstrukčně chybí. Pokud se podíváte do prostoru podvozku zespodu, uvidíte vnitřní povrch horního pláště draku. Proto jsem odstranil horní část výklenku a nechal jsem pouze oblast, kde je připevněna vzpěra. Dále, s ohledem na fotografie, jsem napodobil různé tyče a mechanismy, kabeláž, bloky zařízení, které lze vidět přes přední dveře výklenku. Vypadá to takto:

13.JPG

14.JPG

15.JPG

As for the weights, I’ve put 2 pieces of lead, approximately 0.4 grams. I can say it is more than enough for the stability of the model.
As you can see on the photo, I modified the attachment area of part B17 in such a way that the part B33 will be glued on the final stage of assembly. This way it will be much easier to assemble and install the "ball" of the hardware unit.
To be continued.

Pokud jde o závaží, dal jsem 2 kusy olova, přibližně 0,4 gramu. Mohu říci, že pro stabilitu modelu je to více než dostatečné.
Jak vidíte na fotce, upravil jsem uchycovací plochu dílu B17 tak, že díl B33 bude v konečné fázi montáže nalepen. Tímto způsobem bude mnohem jednodušší sestavit a nainstalovat "kouli" hardwarové jednotky.
Pokračování příště.
DimaADA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DimaADA » 18 srp 2023, 12:43

Greetings!
I go on with the assembly.
The engine cowl is assembled from three parts and mounted on the upper fuselage area:

Pozdravy!
Pokračuji ve shromáždění.
Kryt motoru je sestaven ze tří dílů a namontován na horní plochu trupu:

16.jpg

When assembling the two halves of the engine cowling (parts A4 and A6), I did not install B32 and B44 parts. The B32 part can be installed at the very end of the assembly, and I fixed the B44 part to the C1 part.
Before installing B28 part, you may bend it down a bit so that you can see the radiator better.
I cut all the engine’s flanges.
All joints on these parts should be sanded, there are no panel lines in these areas.

Při montáži dvou polovin krytu motoru (díly A4 a A6) jsem neosazoval díly B32 a B44. Díl B32 lze instalovat na úplný konec sestavy a díl B44 jsem upevnil na díl C1.
Před instalací dílu B28 jej můžete trochu ohnout, abyste lépe viděli na radiátor.
Odřízl jsem všechny příruby motoru.
Všechny spoje na těchto dílech by měly být zbroušeny, v těchto místech nejsou žádné panelové čáry.

17.JPG

18.JPG

19.JPG

The last photo shows upper and lower halves of the fuselage glued together. The joints were sanded.
Next I installed the wing, pylons, and aileron and flap actuator fairings. Nothing special here. Please make sure that the fairings of aileron and flap drives are glued perpendicular to the wing, and the pylons are glued so that they look vertically downward. On the wingtip it is necessary to:

Poslední fotografie ukazuje horní a spodní polovinu trupu slepené k sobě. Spoje byly vybroušeny.
Dále jsem nainstaloval křídlo, pylony a kryty křidélek a pohonu klapek. Tady nic zvláštního. Ujistěte se prosím, že kapotáže křidélek a pohonů klapek jsou přilepeny kolmo ke křídlu a pylony jsou přilepeny tak, aby směřovaly svisle dolů. Na konci křídla je nutné:

20.JPG

1 - add a small square hatch
2 - remove the plastic imitation of the navigation light. Later it will be necessary to make an imitation of this light with transparent plastic.
Simultaneously I worked on the tail beam details. There it is necessary:

1 - přidejte malý čtvercový poklop
2 - odstraňte plastovou imitaci navigačního světla. Později bude nutné vyrobit imitaci tohoto světla průhledným plastem.
Současně jsem pracoval na detailech ocasního nosníku. Tam je potřeba:

21.JPG

1 - to add the panel line
2 - make longitudinal cuts
3 - remove the plastic imitation of the navigation light. Later it will be necessary to make an imitation of this light with transparent plastic.
Then it is necessary to work on parts B22 and B23 to remove the gap between the mating parts on the rudders is removed:

1 - pro přidání řádku panelu
2 - proveďte podélné řezy
3 - odstraňte plastovou imitaci navigačního světla. Později bude nutné vyrobit imitaci tohoto světla průhledným plastem.
Poté je nutné pracovat na částech B22 a B23, aby se odstranila mezera mezi protilehlými částmi na kormidlech:

22.JPG

Make holes on the front end of B22 and B23 parts. In reality, these holes are triangular, but I could not find a way to make them triangular because the size is too small. All I could do was to drill 0,2 mm hols.
Udělejte otvory na předním konci dílů B22 a B23. Ve skutečnosti jsou tyto otvory trojúhelníkové, ale nenašel jsem způsob, jak je vytvořit trojúhelníkové, protože velikost je příliš malá. Jediné, co jsem mohl udělat, bylo vyvrtat díry 0,2 mm.
DimaADA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DimaADA » 18 srp 2023, 12:45

Next, I glued the tail beams and sanded the joints.
Dále jsem nalepil ocasní nosníky a vybrousil spoje.

23.JPG

24.JPG

25.JPG

26.JPG

I also worked on the propeller. I thinned the blade edges, and modified the sitting place so that the propeller could be rotated.
Pracoval jsem i na vrtuli. Ztenčil jsem ostří listů a upravil místo sezení tak, aby bylo možné otáčet vrtulí.

27.JPG

To be continued
DimaADA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Truhlík » 18 srp 2023, 18:11

Pekne sa tomu venuješ.Len tak ďalej. =D>
Truhlík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DimaADA » 18 srp 2023, 19:29

Děkuji!
Myslím, že do týdne to dokončím a vrátím se k MiGu-23MLA.
DimaADA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DimaADA » 22 srp 2023, 10:09

Greetings!
Before painting, it was necessary to install a couple of little things:

Pozdravy!
Před lakováním bylo nutné nainstalovat pár maličkostí:

28.JPG

I took a product from MiniWorld as the basis for the pitot tube, but I plan to add some details on it. Next was the painting. I mixed the base paint from two components:
Mr.Color 308 - 75%
Mr. Color 73 - 25%
Then I proceeded according to the standard scheme: glossy varnish, decals, glossy varnish, washing, finishing semi-matt varnish. There are no weather effects and other things on this drone.

Jako základ pro pitotovu trubici jsem vzal produkt od MiniWorld, ale plánuji k němu přidat nějaké detaily. Další byla malba. Základní barvu jsem namíchal ze dvou složek:
Mr.Color 308 – 75 %
Mr. Color 73 - 25 %
Poté jsem postupoval podle standardního schématu: lesklý lak, obtisky, lesklý lak, mytí, dokončovací polomatný lak. Na tomto dronu nejsou žádné povětrnostní vlivy a další věci.

29.JPG

30.JPG

31.JPG

32.JPG

33.JPG

34.JPG

35.JPG

Also assembled and painted some other elements:
Také sestaveny a natřeny některé další prvky:

36.jpg

37.JPG

To be continued
Pokračování příště
DimaADA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Alcatorda » 23 srp 2023, 20:44

Great job :hurray:
Very, very imteresting and motivating assembly M:-)
Petr Říčař
https://twitter.com/ZDivocaci
https://www.facebook.com/KPMZamberk/
Hotové: F-35B, Marina Militare Italiana HET + M1117 (Takom + Trumpeter) 1:72 F-14A VF-143 "Pukin Dogs" 1:72
Alcatorda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DimaADA » 25 srp 2023, 10:38

Greetings!
This post will focus on the main landing gear. The fact is that the thickness of these parts in the model is deliberately oversized in order to provide sufficient strength. But I decided to achieve an authentic thickness of the parts, and ground down the main landing gear by about 0.15 mm. In the photo below, the worn down part is compared to the original:

Pozdravy!
Tento příspěvek se zaměří na hlavní podvozek. Faktem je, že tloušťka těchto dílů v modelu je záměrně předimenzována, aby byla zajištěna dostatečná pevnost. Rozhodl jsem se ale dosáhnout autentické tloušťky dílů a hlavní podvozek jsem vybrousil o cca 0,15 mm. Na fotografii níže je opotřebovaná část porovnána s originálem:

38.JPG

The thickness of the ground part is approximately 0.5 mm.
Unfortunately, the worn part was not strong enough. So I had to make new metal parts. Here they are:

Tloušťka broušené části je přibližně 0,5 mm.
Bohužel opotřebovaná část nebyla dostatečně pevná. Musel jsem tedy vyrobit nové kovové díly. Zde jsou:

39.JPG

Photos during the installation of the main landing gear, to check the symmetry and angles:

Fotografie během instalace hlavního podvozku pro kontrolu symetrie a úhlů:

40.JPG

After installation, I covered the main landing gear with a semi-gloss varnish (the same as the finishing varnish on the model) to prevent contact of metal parts with air. Here is the final result:

Po instalaci jsem hlavní podvozek přetřel pololesklým lakem (stejným jako je dokončovací lak na modelu), aby nedocházelo ke kontaktu kovových částí se vzduchem. Zde je konečný výsledek:

DSC_0140.JPG

DSC_0141.JPG

My final advice: if you are not ready to make metal landing gear, do not touch the thickness of the original parts in this model.
To be continued...

Moje rada na závěr: pokud nejste připraveni vyrobit kovový podvozek, nedotýkejte se tloušťky původních dílů tohoto modelu.
Pokračování příště...
DimaADA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DimaADA » 01 zář 2023, 10:34

Greetings!
I continue my build with predilection.
I added details to the visible part of the engine, painted the propeller, put everything together:

Pozdravy!
Pokračuji ve stavbě se zálibou.
Doplnil jsem detaily na viditelnou část motoru, nalakoval vrtuli, dal vše dohromady:

43.JPG

44.JPG

Vylepšené bomby:

45.JPG

Worked with the front landing gear. The base of the landing gear was left from the stock set. Added PE, needle stem, and other elements from various improvised materials:
Pracovalo se s předním podvozkem. Základna podvozku byla ponechána ze skladové sady. Přidán PE, stopka jehly a další prvky z různých improvizovaných materiálů:

46.JPG

Na modelu byly provedeny všechny zásadní úpravy. Jdu do cíle.
DimaADA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DimaADA » 08 zář 2023, 10:23

Greetings!
I installed the front landing gear and the corresponding rods. Installed the propeller, suspension equipment, main wheels, antennas, and other detailing.

Pozdravy!
Nainstaloval jsem přední podvozek a odpovídající tyče. Instalována vrtule, závěsné zařízení, hlavní kola, antény a další detaily.

47.JPG

48.JPG

49.JPG

50.JPG

51.JPG

52.JPG

53.JPG

54.JPG

The final is coming soon.
Finále se blíží.
DimaADA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Queen » 08 zář 2023, 13:54

Obávaný bezpioťák Vám přeje dobrý den!
Nádherná stavba.
Queen

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DimaADA » 16 zář 2023, 10:01

Greetings.
I continue and finish.
I installed the landing gear niche flaps and their closing mechanism.

Pozdravy.
Pokračuji a končím.
Nainstaloval jsem klapky výklenků podvozku a jejich uzavírací mechanismus.

55.JPG

I painted and installed decals on MAM-L bombs, made an imitation of laser guidance heads, and installed it all on the model. I also added bomb racks on the pylons:
Namaloval jsem a nainstaloval obtisky na pumy MAM-L, vyrobil imitaci laserových naváděcích hlav a to vše nainstaloval na model. Také jsem přidal stojany na bomby na pylony:

56.JPG

57.JPG

58.JPG

59.JPG

DimaADA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DimaADA » 16 zář 2023, 10:04

Installed various elements:
Instalovány různé prvky:

60.JPG

61.JPG

62.JPG

63.JPG

64.JPG

65.JPG

66.JPG

67.JPG

At this point I finished working with the model. A couple of final quick photos:
V tuto chvíli jsem práci s modelem ukončil. Pár rychlých fotek na závěr:

68.JPG

69.JPG

In the near future I plan to do a full-fledged photo shoot of a model.
V nejbližší době plánuji udělat plnohodnotné focení modelky.
DimaADA

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno