Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

Příspěvekod KLuK » 20 dub 2023, 22:29

Od přestavby Mig-21PF od Academky už uběhl nějaký čas a mě se zastesklo po nějaké podobné „pořádné“ přestavbě. Prohrabal jsem svůj „kitník“ a našel jsem v něm tento skvost – letitou čtvrtkovou stavebnici Mi-24 od Monogramu. V krabici jsem objevil i doplňky, které jsem si k ní po jejím pořízení postupně dokoupil. Dvě sady plechů od Eduarda, jedna pro interier a jedna pro exteriér, rezinový konverzní set od CMK se správnými křídly a s dalšími užitečnými detaily, rezinová kola, rotační kulomet a pitotka a obtisky na stroj č. 4011 Zipper Tiger.
Podle databáze modelů na Scalemates je stavebnice z roku 1987. Já mám trochu novější přebal v krabici z roku 1995. Stavebnice je poplatná době svého vzniku. Chyby a nepřesnosti této stavebnice jsou dostatečně známé, byly již mnohokrát popsány i na zdejším fóru. Takže mám celkem jasnou představu do čeho jdu. Bude velké řezání, rozsáhlé úpravy a výroba některých dílů ... přesně podle mého gusta :sculptor: :sculptor: :sculptor: ...a na to se fakt těším.

krabička_01.jpg
Prozatím alespoň obrázek krabičky (:) Fotky ze stavby budou brzy následovat =;
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Re: Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

Příspěvekod Dr. zvied » 21 dub 2023, 11:12

=D> =D> =D>
4011, dobrá volba! Bude jen šedivý nebo s nepravidelnými (pa)tvary? Já bych do toho nešel jinak, než jako krabičkový model. Ale ne teď. Abych nedopadl jako s B.H.10. :lol:
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 dub 2023, 11:20

IMG_5506.JPG
V této publikaci je mimo podrobných výkresů mnoho dalších užitečných informací a fotografií. Výkresy jsou v měřítku 1:72. Naskenovat, zvětšit a vytisknout je v měřítku 1:48 však není žádný velký problém.

Mimo Zvezdy žádná jiná stavebnice, včetně té od Monogramu, neřeší asymetricé vychýlení trupu (při pohledu zepředu doleva). Lámal jsem si hlavu, jak tuto chybu napravit. Nakonec pomohla náhoda. Když jsem na zdejším fóru hledal, zda už někdo tento model postavil, narazil jsem na vlákno Petra Kanovského a jeho návod na vychýlení trupu. Vyzkoušený postup úpravy trupu je na světě takže mi už nic nebrání započít stavbu.
Minimálně start bude v duchu řezat ... řezat ... něco málo přilepit ... a zase řezat ... :sculptor:

IMG_5468.JPG
Lupínkovou pilkou jsem nařízl levou polovinu trupu. Řez jsem vedl podle výše zmíněného návodu.

IMG_5468_1.JPG
Lehce jsem rozevřel trup a do vodorovné části řezu (od konce kabiny pilota za poslední okno nákladní kabiny) jsem vlepil 3 mm široký proužek z plastové destičky, gumičkami stáhl trup a nechal lepidlo proschnout. Po zaschnutí lepidla jsem zbývající mezery, vzniklé roztažením trupu, vyplnil kousky plastové destičky a nitěmi vytaženými z rámečku.

IMG_5470.JPG
Z vnitřní strany trupu jsem všechny spoje zpevnil nalepením proužků z tenké plastové folie a upravenou polovinu trupu jsem nechal proschnout.

IMG_5469.JPG
Na závěr jsem spoje přetmelil.

IMG_5502_1.jpg
Samozřejmě jsem byl zvědavý, jak celá úprava dopadla a netrpělivě očekával zaschnutí tmelu, abych se mohl přesvědčit na vlastní oči. Po zaschnutí tmelu jsem obě poloviny trupu stáhl k sobě lepící páskou a konečně mohl zkouknout výsledek mého snažení a ...
... hurá :hurray: fuguje to!
Naposledy upravil KLuK dne 24 dub 2025, 23:24, celkově upraveno 1
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 dub 2023, 11:35

Dr. zvied píše:4011, dobrá volba! Bude jen šedivý nebo s nepravidelnými (pa)tvary? Já bych do toho nešel jinak, než jako krabičkový model.

Ahoj Radku, vítej na palubě. (:)
Tohle bude 4011 v původní podobě bez (pa)tvarů. Na tomto modelu budu dělat mraky úprav, tak si to alespoň s "kamufláží" trochu ulehčím. Ale mám v "kitníku" ještě déčkovou limitku a overtrees od Edy. Pozdější verzi s doplněnými šedomodrými fleky mám v plánu z té limitky.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 21 dub 2023, 11:46

Ludvíku, Ty si otevři "SM Plastic Kit Saloon". :grin:
Tohle je na mě příliš moc práce. Než abych ten Monogram řezal, to bych si asi rovnou pořídil Zvezdu nebo Eduarda. Tedy za předpokladu, že bych některý ze zmíněných modelů "nutně" potřeboval. Ale Ty víš, že teď momentálně potřebuji úplně jiný model.
Každopádně i tuto stavbu budu pečlivě sledovat (a studovat) podobně jako Tvého Fokkera!
;-I

Já ty (pa)tvary kamufláže zmínil proto, že se mi líbí (tentýž model mám výhledově v plánu) a že mi připomínají i podobné užití na jedné z čs. jednadvacítek (teď si číslo nevzpomínám). A naivně si představuji, že tím zakryju nedostatky stavebnice, kterou chci schválně nechat v původních tvarech daných výrobcem. Je to o odlišném přístupu k věci, jako když dva dělají totéž, ale není to vždy totéž. :wink:
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Szwarc.Robert » 21 dub 2023, 15:52

Na tohle se fakt těším ;-I
Szwarc.Robert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod novis » 21 dub 2023, 19:16

Ahoj, mám ho doma taky, přenechal mi ho PetrK, který ho taky říznul. Budu chodit nakukovat a třeba mně to dokope to vytáhnout a dokončit.
Kdyby jsi chtěl s něčím poradit, dej vědět, nějaké knížky na Hindy mám.
novis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 dub 2023, 20:09

Dr. zvied píše:Ludvíku, Ty si otevři "SM Plastic Kit Saloon". :grin:

To je zajímavý nápad, budu o něm uvažovat :-D
Dr. zvied píše:Tohle je na mě příliš moc práce...
... Každopádně i tuto stavbu budu pečlivě sledovat (a studovat) podobně jako Tvého Fokkera!;-I

Však mě znáš, mě to prostě nedá abych do modelu aspoň trošičku neřízl :grin: Stavby z krabičky prostě nejsou pro mě.
A samozřejmě budu rád, když budeš moje snažení nadále sledovat.
Dr. zvied píše:Já ty (pa)tvary kamufláže zmínil proto, že se mi líbí (tentýž model mám výhledově v plánu) a že mi připomínají i podobné užití na jedné z čs. jednadvacítek (teď si číslo nevzpomínám). A naivně si představuji, že tím zakryju nedostatky stavebnice, kterou chci schválně nechat v původních tvarech daných výrobcem. Je to o odlišném přístupu k věci, jako když dva dělají totéž, ale není to vždy totéž. :wink:

Ta více maskovaná varianta se mi taky líbí, proto jsem si pořídil i toho Edu abych mohl udělat obě varianty. A z toho overtreesu k nim pak udělám tygřího brášku ve Véčkové verzi, stroj číslo 3361. Ale to bude až později, teď mi bude nějakou dobu trvat, než dám dohromady tuhle mašinu.

Odlišný přístup ke stavbě je na tom právě to hezké, každý si může najít takový způsob stavby, který mu vyhovuje :wink:
Naposledy upravil KLuK dne 22 dub 2023, 12:47, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 21 dub 2023, 20:22

Teda, tohle je tak perverzní, že to budu sledovat :lol: Za těch skoro třicet let, co mě čtyřiadvacítka provází životem, jsem ještě nenašel odvahu si jí postavit (ani velmi přesnou Zvezdu), neboť jak známo, mnoho podkladů=modelářova smrt. Ale naprosto chápu Tvojí motivaci a chuť do této stavby a budu pravidelným pozorovatelem. Po té PFce nemám o kvalitní výsledek žádný strach (:)
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 dub 2023, 20:47

Roberte, jsem rád, že Tě moje stavba zaujala. Když jsem se před jejím zahájením rozhlížel po podobných stavbách tady na fóru, nemohl jsem přehlédnout Tvého Éčkového Hinda. Obávám se, že tak dobrý ten můj Hind nebude. Ale budu se snažit abych se mu přiblížil (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 dub 2023, 21:34

@novis
Ahoj, vítej v mém "MS Plastik Kit Saloonu u KLuKa" :grin:
Musím říci, že Petr vymyslel ten řez naprosto geniálně. Když jsem si s ním psal neboť jsem potřeboval vědět, jak širokou udělat tu mezeru v nejdelší části řezu, upozorňoval mě na to, že při lepení upraveného trupu bude poměrně velké pnutí. Ještě nemám vyhráno, ale myslím, že to s tím pnutím nebude tak zlé. Když jsem složil upravený trup pro focení jeho vyosení, Stačilo levou protaženou půlku lehce dotlačit k nižší pravé půlce a když zaskočily kolíčky do důlků v protikuse, udrželo bez problémů trup pohromadě pár proužků lepící pásky.
Děkuji za nabídku pomoci, přišla jako na zavolanou. Hodilo by se mi pár obrázků, jak vypadala pravá a levá strana chodbičky mezi pilotní a nákladní kabinou. Něco málo fotek je v zmiňované publikaci 4+, ale pro dobrou představu to nestačí. Kdybys k tomu něco měl, pomohlo by mi to.

@Hindman
I tebe vítám ve svém Saloonu. Opravdu mě těší, že se Ti líbila stavba mého Frankensteina s krycím názvem MiG-21PF. Jenom prosím o jistou míru shovívavosti. Své modely stavím sobě pro radost a moje schopnosti mají své meze. Ne vždy se mi vše povede, tak jak bych si přál.
Naposledy upravil KLuK dne 22 dub 2023, 12:49, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 21 dub 2023, 21:55

Poslal jsem Ti SZ.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 dub 2023, 22:12

Aby toho nebylo málo, tak jsem dnes ještě trochu řezal (:)

IMG_5505.JPG
Podle výkresu je ocasní nosník o nějakých 6 mm kratší a "směrovka" by měla být o trochu více skloněná. Abych dosáhl správného sklonu "směrovky" nařízl jsem ocasní nosník. Řez jsem vedl shora v linii lomu. Sklon "směrovky" upravím později.

IMG_5504.JPG
Abych mohl ocasní nosník prodloužit, odřízl jsem jeho koncovou část. Ze spodu ocasního nosníku jsem vyřízl antény DISS které nahradím rezinovým odlitkem s přesnějším tvarem. A když mi to řezání tak pěkně šlo, odřezal jsem podélnou příčku a větší část dna podvozkové šachty hlavního podvozku. Denní limit řezání mám splněný a tak mohu s klidným svědomím pro dnešek skončit. :uff:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 23 dub 2023, 22:07

Díky víkendovým radovánkám a pěknému počasí moc času na modelařinu nebylo, ale něco málo jsem přece jen udělal. :sculptor:

IMG_5509.JPG
Aby se neřeklo, že stále jen něco z modelu odřezávám, tak jsem i něco přilepil. Otvory na výfuky jsou příliš velké, tak jsem je zavřel kouskem plastové destičky. Po zaschnutí lepidla do vlepených destiček vyříznu nové otvory o správné velikosti.

Zároveň jsem začal sestavovat interiéry kabin. Za základ posloužily díly ze stavebnice, které budu postupně doplňovat o lepty od Edy (mám originály přímo pro tuto stavebnici) a něco dílů bude samo-domo.

IMG_5510.JPG
IMG_5511.JPG
Původní díl s kabinami pilota a střelce jsem podle návodu k fotoleptům ořezal a začal sestavovat znovu a lépe. Část za pilotovou ssedačkou s chodbičkou do nákladní kabiny je prozatímní, ještě projde rekonstrukcí.

IMG_5513.JPG
IMG_5514.JPG
Základ nákladní kabiny je z originál dílů stavebnice, postupně na ní budou probíhat tvarové úpravy pro napasování do upraveného trupu a poté doplnění detailů a doladění finálního vhledu.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 24 dub 2023, 11:13

Budem pozorne sledovať. Snáď ma táto stavba dokope k dokončeniu môjho temelína. Ja som na ten hrb šiel kúsok inak, a snáď sa mi podarí trup zavrieť a bude to držať pokope. Moja stavba je zašitá v Sig Mi-24.
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno