Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Aero Ab-11, Special Hobby 1:72

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Aero Ab-11, Special Hobby 1:72

Příspěvekod STN » 26 lis 2022, 21:31

Predošlá obludka je zo stola a ja sa konečne môžem pozrieť na modrého fógla od SH.
Snáď to mojimi paprčami príliš nepokazím. Stavba bude asi čistá krabička.

Ako už viacero fóristov písalo, aj ja som mal prehnutý rámik B (p. Riedel tento problém už viackrát adresoval vo vlákne SH).
Jediným dielom kde sa to prejavilo je horné krídlo a ani to nie je nič strašné. Trocha násilia a krídlo bolo rovné.

DIely sú krásne čisto vylisované, s pekným jemným rytím. Osobne ma teší, že zvolili klasické rozdelenie trupu na polovice a nie ako pri Potezovi.
Takisto potešilo predznačenie otvorov pre výplet ako na trupe tak na krídlach.
Trocha dočisťovania je, ale znova, nič strašné. Väčšina dielov má deliacu rovinu ktorú treba odstrániť. Niekde viac, niekde menej.

Otvory, do ktorých sa vkladajú výfuky je potreba dosť rozšíriť. Inak tam diel stavebnice v žiadnom prípade nevojde. Treba zredukovať aj výstupok vodiaceho kolíku= zavadzia pri inštakácii výfukov.
Rovnako treba buď zväčšiť otvory pre inštaláciu krídel a VOP alebo opracovať vodiace kolíky,

P.S: Ak má niekto tip ako spraviť ten kožený obal výpletov, budem rád. Zatiaľ si neviem predstaviť ako na to (materiál ani postup).
Přílohy
ae00.jpg
STN

• Odpovědět s citací

Re: Aero Ab-11, Special Hobby 1:72

Příspěvekod rsuchan » 27 lis 2022, 08:25

Krásne lietadlo, žiaľ mimo mojej mierky. Tie návleky by som riešil nalepením tenkej vrstvy rovného ( nevzorovaného ) papierového kapesníku disperzným lepidlom na dvojitý výplet. To by mohlo fungovať.
Přílohy
Replica_Aero_Ab-11_L-BUCD_(8236059976).jpg
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Recoil » 27 lis 2022, 08:44

Vhodnými rôznymi plastovými profilmy.

Evergreen robí tenké plastové pásky, ktoré by mohli byť riešením. Na konce doplniť výplety a :wink:

Alebo:

Ak je medzi výpletmi previs: medzi profily s kruhovým prierezom (nite) nalepiť kus páskového profilu a dotvarovať tmelom, či obaliť tenkou samolepiacou fóliou.

Good luck :-D
BADGER ANTHEM 155 0.3 0.75 BADGER 100 LG 0.26 0.77 BADGER RENEGADE VELOCITY 0.21 0.33 BADGER SOTAR 20/20-2F 0.2 IWATA CM-C Plus0.18
IWATA HP-AH 0.2 PAASCHE RAPTOR 0.2 0.25 0.38 0.66
PAASCHE TALON TG-3AS 0.2 0.25 0.38 0.66TAF3 (1.00)

FICO KLOBÁSY!
Recoil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod STN » 27 lis 2022, 09:38

Bude to musieť byť niečo veľmi tenké, ľahko tvarovateľné čo sa následne dá nafabiť.
Evergreen- tam sú dve prekážky- nemyslím že robia tak tenké profily (tyčkové) aby to vyzeralo mierkovo v poriadku, ale druhá vec- neviem si predsatviť ako by som to potom vypínal.

Ideálne riešenie by tu bol leptaný set výpletu ako robí na niektoré modely SBS models.

Budem si musieť vyskúšať tú vreckovkovú metódu niekde bokom. Prinajhoršom spravím len dvojité výplety bez obalov. Snáď za to nebude verejný lynč.
STN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 27 lis 2022, 13:21

Teoreticky by šlo natáhnout dvě lanka a potor mezi nima vyplnit .... hustším lakem a nebo tím.... sakra :nuts:
Od Humbrolu na zasklívání drobných okének..... jak se ten sajrajt jenom jmenuje.... :-#

Ale je to jen teorie.... v praxi jsem to netestoval.... asi by to uprostřed stáhlo lanka víc k sobě... :wink:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marcel Nový » 27 lis 2022, 13:45

Ahoj STN, kdysi vyráběl Contrail plastové aerodynamické profily. Mám jen docela silné, ale měly by jít teplem vytahovat. Můžu Ti jich pár poslat (nic za to nechci) - pokud to chceš vyzkoušet, hoď mi do SZ svou adresu.
Marcel Nový

• Odpovědět s citací

Příspěvekod STN » 27 lis 2022, 14:08

PantherG: Clearfix.... alebo niečo podobné. To by mohlo byť riešenie. Bude treba niečo so správnou hustotou. Nie príliš riedke ani príliš husté.

Marcel: Vďaka za ponuku- budem na to myslieť. Skúsim najprv ako dopadne pokus popísaný vyššie (čo bude ešte hoooodne trvať).
STN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 27 lis 2022, 14:40

Čekal jsem na prvního odvážlivce na MF a jsem rád, že do toho jdeš, ty ho dáš tak, jak já nikdy ne. Ploché výplety zkus metodu Roberta Blaschkeho viz jeho 1/72 stavba Aero A-18. Buď přímo autor metody Robert Blasche nebo její zdatný realizator Dušan Vrážel Ti určitě poradí.
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Damir » 27 lis 2022, 16:27

Jsem moc rád, že se tato stavebnice objevila, je to jedno z mých nejoblíbenějších letadel v muzeu Kbely.
Tento model již mám, ale příprava na začátek je dlouhá. Budu tedy pečlivě sledovat toto téma, abych se dozvěděl nějaké zkušenosti se stavbou.
Damir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 27 lis 2022, 17:06

Já bych byl také pro to disperzní lepidlo nebo Clearfix, či něco podobného. Zachytit kapku mezi dvě vlákna, to by se mohlo povést, disperzní lepidlo je pružné, takže napnutá vlákna výpletu by to nemuselo poškodit. Výplet by si zachoval tloušťku, která by tolik nebyla do očí. Nevím jak u Clear fixu, ale u disperzního lepidla se dá hustota upravit vodou. Otázkou je, jestli by se ta zdvojená vlákna při sesychání jak lepidla tak Clearfixu neslepila k sobě. To by představovalo velký problém. Přiznávám, že jen teoretizuji, protože to také nemám vyzkoušené. Jen jsem nad tím přemýšlel před lety, právě u toho typu, který nikdo nevyráběl a stavět scratch se mi nechtělo (k tomu se navíc mordovat s obtisky a ještě výplety #-o ). Tak jsem to hodil za hlavu a dosud jsem se k tomu nevrátil.

Vlastně, ani teď tento typ nikdo nevyrábí, protože já přemýšlel o měřítku 1:48, podle výkresu z Modeláře (resp. původní 1:50 zvětšit do 1:48).
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pelant Jirka » 27 lis 2022, 17:29

Tak sem budu nakukovat pro inspiraci. Před pár dny jsem si výše uvedený model zakoupil také. Dostal mne příběh generála Stanovského. Vyštípal jsem z rámečku poloviny trupu a začal kompletovat interiér. Nadšení z modelu klesalo přímou úměrou k době kdy jsem barvil cockpit a vyštipoval z rámečku další potřebné díly. Rozplizlé detaily na vnitřní i vnější straně trupu, otřepy na jeho polovinách, téměř zalité otvory pro výfuky, jejich otvory je potřeba razantně zvětšit pro provedení výfuků, které nabízí výrobce. Několikrát jsem se přistihl, že jsem se díval na krabici a návod, zda je to opravdu kit od SH a ne od nějaké jiné firmy, kterou zde nechci jmenovat. Od SH mám doma v sedmině i Bf-109 E-3 a to je model jako od docela jiného výrobce. Aerovka je po Meteoru NF Mk.14 již druhý model ze současné produkce SH, který mne velmi zklamal.
Ale abych nekončil tak pesimisticky. Držím palce ať se dílo podaří. To provedení krytu zdvojených napínáků mne velmi zajímá.
Produkce 2018: Do-17 Z-10, Avia CS-199, Lockheed L 10A Electra, P-51B Mustang "Malcolm Hood", Bristol Beaufighter Mk.IF,Letov Š.328,
Produkce 2019: P-47D-26 Bubletop,P-51D 1/144,Fiat G.50bis
Produkce 2020: Iljušin Il-4, Hawker Hurricane Mk. IIC, Dewoitine D.500, Lavočkin La-7, Jak-3 VK-107, Jak-7V,
Na stole: Ansaldo S.V.A. 5,Aero L-29 Delfín, Curtis SB2C-5 Helldiver, Dewoitine D-520
Pelant Jirka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bitner » 27 lis 2022, 22:37

U SH je tohle bohuzel normalni. Tam je potreba jit model od modelu a zjistovat, protoze oni pod svou znackou vydavaji modely vyrabene ruznymi technologiemi. Ted jsem si postavil jejich novou MIrazku (jeste teda nemam prekryt) a to je sestavitelnosti na urovni rekneme Eduardu MiG-21 MF 1/72. Na 21 ztraci jen povrchem. Ale Ab-11 vypada hur uz na fotkach.
bitner

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pelant Jirka » 28 lis 2022, 10:34

Tak na tuhle normu si zvykat nebudu. Měl jsem SH jako výrobce rád. Short run modely, ale bylo mi u nich sympatické zlepšující se kvalita během času a jejich výběr typů. Nyní si je nejspíš přesunu na svůj privátní blacklist výrobců odbytých kitů. Stavěl jsem od nich v minulosti spoustu modelů a nikdy jsem nebyl tak zklamán tak zjevně odfláknutým modelem jako v poslední době. Zřejmě nový trend u SH.
Produkce 2018: Do-17 Z-10, Avia CS-199, Lockheed L 10A Electra, P-51B Mustang "Malcolm Hood", Bristol Beaufighter Mk.IF,Letov Š.328,
Produkce 2019: P-47D-26 Bubletop,P-51D 1/144,Fiat G.50bis
Produkce 2020: Iljušin Il-4, Hawker Hurricane Mk. IIC, Dewoitine D.500, Lavočkin La-7, Jak-3 VK-107, Jak-7V,
Na stole: Ansaldo S.V.A. 5,Aero L-29 Delfín, Curtis SB2C-5 Helldiver, Dewoitine D-520
Pelant Jirka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vrazel » 28 lis 2022, 12:03

K těm plochým výpletům - zkusil jsem dvě metody.
První - nalepil jsem dvě plastové nitě vedle sebe a spáru vylil vteřiňákem. Výsledek je pěkný, ale trochu pakárna je lepit ty dvě nitě.
Druhá - Vzal jsem 1 - 1,5 mm silnou plastikovou destičku, uřízl z ním 1cm pásek a ten nad svíčkou vytáhl. (Postup vymyslel Robert Blaschke). Výsledek je pěkný, pásek se dá vypnout teplem a lepíš to jen jednou.
Teď používám tu druhou. U tohoto modeliu je potřeba ještě vyřešit to, že ty dráty se před potažením obalem u originálu kříží - takže výplety by se měly do sebe "zaseknout".
Jinak stavebnice se mě líbí - ale já jsem zvyklý na horší kousky od KP :lol:
Obrázek
Dušan Vrážel - Čs. letectvo 1918 - 1939
Letov Š-328v.4, Avia B-222, Avia B-422, Aero A-300
vrazel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bitner » 28 lis 2022, 14:07

Mirage III je muj 1. model SH. Ježíšek donese c-3b, tak jsem zvědavý. U mě je na blacklistu Muzikant. Ab. 11 jsem mel v zamerovaci, ale nechám si zajít chuť.
bitner

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno