Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

SolomonBob in Action

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 410 • Stránka 7 z 28 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 28
  • Odpovědět s citací

Re: SuperMarine Seafire Mk 46/47 1/48 Grand Phoenix

Příspěvekod Radek Zábojník » 06 lis 2008, 13:55

Michal Šourek píše:Pokud budeš v Ústí na soutěži, přivezu Ti nový pro druhej pokus. Sám použiji PUR od Coopra jako ten Nor.

Děkuju za nabídku, Michale, je to od Tebe milé. Bohužel mám víkendy "zabité" kvůli jinému svému koníčku, totiž muzice, takže se do Ústí bohužel nedostanu (ostatně jako na většinu soutěží či výstav) :(
Ale ještě jednou díky.
Zkusím se poprat s tím miliputem.
Btw. na těch Norových fotkách jsem koukal, že pneumatiky by měli mít asi jiný dezén, než jaký nabízí stavebnice ... je tak?
Fertig:

Mé stavby 1/48 (Seafire Mk.47, Mig-29A Fulcrum CZ, ...)
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=27009

1/48 Hawker Tempest (Eduard)
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=16858&st=0&sk=t&sd=a&start=75

1/48 HAWKER TYPHOON Mk.IB Car Door (Hasegawa)
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=23391&st=0&sk=t&sd=a
Radek Zábojník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeD » 06 lis 2008, 17:45

Zde je vše co mám konkrétního k VP480. Něco se už možná bude opakovat (Michal sem leccos už nandal), ale nějaké třídění by do věci asi vneslo zmatek a ani na něj po pravdě nemám dostatek času. Nejprve psané informace poskytnuté Dickem Petersem (pilot VP480/HMS Triumph, Korea 1950) a jeho přítelem Clivem Roperem:

Hi Petr, I’ve just seen some shots of the Grand phoenix reboxing of the Airfix 1/48 Seafire 47 with all the resin goodies and noticed something, and that’s they’ve made an error in the decal choice for the 800 sqdn Machine in Korean colours.
They’ve chosen to depict the aircraft as shown in the hall park Seafire book as VP492, but this was an airframe used in 1949 not in Korea in 1950. A picture of this airframe is on page 28 sans stripes and the eagle eyed will notice that the fuselage No. is VP492 whilst the wing shows….VP493 (result of a wing change after an accident) !!

The actual serial for 180 as shown on page 24 is VP480. Studying the photo reveals that the upper rear fuselage colour is obscured to the rear of the black banding, this being the third band i.e. white. Therefore the correct banding colours for the fuselage are: - white, black, white, not as shown in the book and subsequently the kit as just black, white. Since the picture was taken in July 1950 the underwing roundels were most likely obscured by the UN stripes.
The aircraft was flown by Comissioned Pilot Dick Peters who flew as No.2 to Tommy Handley. The aircraft came into service as 180 on 17th April, surviving until late August when flown by newly joined replacement pilot Freddie Hefford was written off in a practice deck landing on Triumph ( A too high a sink rate led to an extremely heavy landing forcing the undercarrige through the wings ! Dick was non-too happy “I could have cried when he put the undercarrige through the bloody wings !”). It was this incident that led to older less suitable aircraft being used as replacements through September. This particular machine also carried the 800 sqdn crest on the engine cowling (the black dot in the photo !), a small 180 under the nose and the following legend under the cockpit:
Cd. R.A. PETERS RN
AME C.A. DRURY
AMA P.R. READ
I should say apart from this small mishap the resin looks really good and the decals for the 800 machine are fine just don’t put the Korean stripes on !
Have fun, Clive

Hi Petr, this should help you. Dick kindly copied a good selection of photos of this airframe in its Korean war scheme from his log book
Yes the underwing roundels were painted over by the stripes. The Pilots name, Aircraft Mechanic Engine, Aircraft Mechanic Airframe were only on the starboard under the cockpit as in the photos. I've attached a gif file of the 800 sqdn crest which needs to put on the engine cowling.
All the best, Clive

Hello Petr,
your decal sheet looks very good.
The Sqdn badge is on the starboard side, but may have been repeated on the port side but I haven't got a full port side view only the one I sent you with the two mechanics Drury and Read sitting on the wing root. Nose No. as per photo of 182. VP480 was not involved in any accidents from April17th until late August when it was written off. Therefore the underwing serials were VP480, partially obscured by the stripes.
800 sqdn seafires had the fuselage No repeated under the nose, attached photo taken in May 1950 of aircrew from Triumph and American aircrew who were on joint exercise. 182 in the background shows the nose No. I know this isn't 180 but most pictures of 800's Seafires show this type of nose numbering.
As for the underwing roundels, yes these were overpainted by the Black and white ID bands. The Spinner is EDSG. The thing to remember is that the airframe paint would fade in hue slightly in the strong sunlight in the Far East. Thus if any area was repainted in service, then the fresh EDSG paint would look slightly
darker. Quite possibly the spinner had been replaced or repaired and given a fresh coat of paint, but it most definately is EDSG.
Dick Peters (back row 3rd from the left on the Triumph and American aircrew photo).

Fotky z Dickova log booku a dostupné literatury:
Přílohy
VP480side.jpg
VP480, Korea 1950
VP480side1.jpg
VP480, HMS Triumph, 1950
VP480side2.jpg
VP480, Korea 1950
VP480side3.jpg
VP480 s mechaniky - Drury v kokpitu, Read na křídle. HMS Triumph, VI/1950
VP480side4.jpg
vzlet VP480 z paluby HMS Triumph za pomoci startovacích raket, VII/1950
VP482.jpg
VP482, HMS Triumph, V/1950. Dick Peters 3.zleva v zadní řadě. Fotka ukazuje styl číslování Seafirů 800.Sqdn na spodku nosu.
Naposledy upravil PeD dne 07 lis 2008, 13:06, celkově upraveno 1
PeD

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Zábojník » 06 lis 2008, 18:00

Krása! Megadíky!!!!! :)
Fertig:

Radek Zábojník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeD » 06 lis 2008, 18:27

Rádo se stalo - jdeš do toho nebývale poctivě, o podklady se v takovém případě dělím s radostí!
Zde máš finální fotku a návrh na obtisky zhotovený podle výše uvedených informací. Ty obtisky mám v PDF a popřípadě i CDR připravené k tisku - nevím, zda sem jdou pověsit i tyhle soubory (ke stažení), ale není problém poslat. Na návrhu obtisků jsou u těch drobnějších položek nalevo a napravo různé tloušťky písmen (nalevo užší) a nápis ROYAL NAVY VP480 ve dvou provedeních.

P.S. Jakékoliv postřehy, poznatky, názory nebo upřesnění informací na tento stroj uvítám.
Přílohy
decalVP480.jpg
návrh obtisků
480DecalDimensions.jpg
zjištění přibližných rozměrů obtisků, vztaženo na rozměry 1/48 trupu Airfix Seafiru.
Peters and Seafire .jpg
Dick Peters a jeho Seafire VP480 na palubě HMS Triumph - dezén pneumatik a znak 800Sqdn je jasně vidět, jmenovky pod čelním štítkem jsou bohužel nečitelné.
PeD

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Zábojník » 06 lis 2008, 18:40

PeD píše:Rádo se stalo - jdeš do toho nebývale poctivě, o podklady se v takovém případě dělím s radostí!
Zde máš finální fotku a návrh na obtisky zhotovený podle výše uvedených informací. Ty obtisky mám v PDF a popřípadě i CDR připravené k tisku - nevím, zda sem jdou pověsit i tyhle soubory (ke stažení), ale není problém poslat. Na návrhu obtisků jsou u těch drobnějších položek nalevo a napravo různé tloušťky písmen (nalevo užší) a nápis ROYAL NAVY VP480 ve dvou provedeních.

P.S. Jakékoliv postřehy, poznatky, názory nebo upřesnění informací na tento stroj uvítám.

Paráááda !!! :) Díky moc.
Pokud bych tedy mohl poprosit,pošli mi ty obtisky v PDF i CDR na tento email: six.degrees@seznam.cz
Budu moc vděčný. :)
Fertig:

Radek Zábojník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 06 lis 2008, 21:53

Na Seafirech se používalo několik dezénů. Ty co použil Nor jsou od Cooper Details, ale v případě 180-ky se jedná o jiný typ (viz poslední foto PeD). Takže je to otázka co použít. Osobně dám Coopery taky, protože i přes nepřesnost dezénu jsou celkově lepší než ty ze stavebnice. Navíc nejsem schopen sám ten vzorek ztvárnit.
Prvotní info, které jsem sem dával bylo od PeD, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o jeho privátní korespondenci, tak jsem to pouze zjednodušeně reprodukoval. Teď to máš komplet.
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 06 lis 2008, 23:47

Super, díky že se podělíte o tak důkladnou práci =D>
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Zábojník » 07 lis 2008, 08:59

Michal Šourek píše:Na Seafirech se používalo několik dezénů. Ty co použil Nor jsou od Cooper Details, ale v případě 180-ky se jedná o jiný typ (viz poslední foto PeD). Takže je to otázka co použít. Osobně dám Coopery taky, protože i přes nepřesnost dezénu jsou celkově lepší než ty ze stavebnice. Navíc nejsem schopen sám ten vzorek ztvárnit.
Prvotní info, které jsem sem dával bylo od PeD, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o jeho privátní korespondenci, tak jsem to pouze zjednodušeně reprodukoval. Teď to máš komplet.

Já jsem se potěch Cooper Details už poohlížel, ale nikde jsem na ně bohužel nenarazil. Tak se budu muset spokojit s těmi koly, která nabízí stavebnice. Zkoušel jsem psát na email, který jsem vyštrachal pod nějakou recenzí na jejich výrobky, ale ten je už mrtvý a neexistuje. Každopádně se připojuju k Painkillerovi s díky za ochotu, s níž se spolu s PeD dělíte o své poznatky. =D> =D> =D>
Fertig:

Radek Zábojník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 07 lis 2008, 10:46

Ohledně Cooper Details to vidím dost bídně, není po nich ani vidu ani slechu a jejich sety jsou na e-bayi dost vysoko. Když už Petr "pustil" fotky 180-ky, přidám ještě ty správné klapky.
IMG_1854.JPG
IMG_1855.JPG
IMG_1857.JPG

Přílohy
IMG_1856.JPG
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeD » 07 lis 2008, 12:35

Co se týče těch kol - je to sice těžkej vopruz, ale vzorek bych asi ještě uměl pořešit frézováním (jako ty nabarvené F4U/F6F na fotce) a pár jich pak odlít. Petr Bortel kdysi udělal moc pěknej podobnej vzorek stříkáním surfaceru přes plastovou síťku z dámských vložek (myslím že to byly 1/48 CMK kola na Me262). Nikdy jsem ale na síťku vhodných rozměrů u vložek i tamponů nenarazil, a ještě jsem u toho vypadal jako ještě větší úchyl než snad ve skutečnosti jsem. Napadlo mě taky nařezat na plotru vzorek na proužku samolepící folie a pak ho přenést přenášečkou, nebo vyleptaný vzorek na samolepce, tak jako dělá MiG Production jeho leptané matice a podložky. Anebo maskovat pneu 0,4mm Micron páskem a vzorek stříkat, což je už stejnej vopruz jako to frézování.

Chtělo by to nějaký solidní údaj o rozměrech kol na Seafire 47. 1/48 Airfix kola mají rozměr 13,9x4,3mm a kulatý průřez pneu, Cooper 13,2x4,7mm a "hranatější" průřez. A teď kde je pravda? Podle fotek na Seafire 47 bych řekl, že Cooper má asi dobrou tloušťku, ale malý průměr pneu oproti disku a průřez nic moc.

Přikládám fotku na podobné kolo za Spita 24 - jak je to s rozměry nevím.
Jak koukám na fotku VP482 a Peterse u VP480, kde jsou kola dobře vidět, tyhle vzorky nejsou kosočtverečná síť, ale spíš "křížky" přesazené o půl rozteče (diamond tread?), viz pérovka!
Přílohy
tread.jpg
IMG_5641.jpg
Cooper, Airfix a příklad frézovaného vzorku na F4U/F6F pneu
IMG_2011.jpg
Spitfire 24 / RAF muzeum
PeD

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Zábojník » 07 lis 2008, 13:23

PeD píše:Co se týče těch kol - je to sice těžkej vopruz, ale vzorek bych asi ještě uměl pořešit frézováním (jako ty nabarvené F4U/F6F na fotce) a pár jich pak odlít. Petr Bortel kdysi udělal moc pěknej podobnej vzorek stříkáním surfaceru přes plastovou síťku z dámských vložek (myslím že to byly 1/48 CMK kola na Me262). Nikdy jsem ale na síťku vhodných rozměrů u vložek i tamponů nenarazil, a ještě jsem u toho vypadal jako ještě větší úchyl než snad ve skutečnosti jsem. Napadlo mě taky nařezat na plotru vzorek na proužku samolepící folie a pak ho přenést přenášečkou, nebo vyleptaný vzorek na samolepce, tak jako dělá MiG Production jeho leptané matice a podložky. Anebo maskovat pneu 0,4mm Micron páskem a vzorek stříkat, což je už stejnej vopruz jako to frézování.

Chtělo by to nějaký solidní údaj o rozměrech kol na Seafire 47. 1/48 Airfix kola mají rozměr 13,9x4,3mm a kulatý průřez pneu, Cooper 13,2x4,7mm a "hranatější" průřez. A teď kde je pravda? Podle fotek na Seafire 47 bych řekl, že Cooper má asi dobrou tloušťku, ale malý průměr pneu oproti disku a průřez nic moc.

Přikládám fotku na podobné kolo za Spita 24 - jak je to s rozměry nevím.
Jak koukám na fotku VP482 a Peterse u VP480, kde jsou kola dobře vidět, tyhle vzorky nejsou kosočtverečná síť, ale spíš "křížky" přesazené o půl rozteče (diamond tread?), viz pérovka!

Líbí se mi ten nápad s tou síťkou - to by šlo snad aplikovat i na ta mnou rozpláclá kola. Myslím, že ta kosočtverečná síť by mohla být dostatečným kompromisem (na ty křížky si opravdu netroufám a ani mě nanapadá jak by s nima šlo nějak elegantně vydrbat). Ostatně ani ten Cooper nemá kosočtverce, nýbrž čtverce, je tak?
Když by se Ti chtělo a měl chuť to zkusit i s tou frézou, to by bylo super. Mohl bych eventuelně poskytkout kola z mé druhé totožné stavebnice s tím, že bych je před posláním stejně rozšířil vlepením té plastové destičky jako u těchto.
Fertig:

Radek Zábojník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeD » 07 lis 2008, 13:26

PDF a CDR odeslány.
Cooper má čtverce na kolmo (block tread), to je jeden z možných vzorků na Seafiru, ale bohužel ne na VP480. Něco s těma kolama uděláme, potřebuju je taky. Po víkendu projedu zásoby a možnosti, ale hlavně je potřeba zjistit skutečný rozměr pneu, když už se s tím budeme ondit!

Ještě jsem vyhrabal poznámky Jense Brandala k modelu:

Hello Petr,
Thanks for the kind words - it's not perfect, and I have later realised a few things that should have been different. The scissor links should go forward of the gear legs - the Airfix kit has these backwards. Don't for get that the Seafire 47 had bigger flaps than the 46 (the panel line forward of the kit flaps is the new hinge line), and this necessitated a shortening of the radiator housings. These were simply cut off at an angle following the flap forward hinge line. These are the two things I would have corrected should I ever build another Seafire 47. Not very likely for quite a while...
Interesting to see that Aires has gone for a minimum work approach to their Seafire 46/47 cockpit - for a subject like the Spitfire I would prefer to grind the cockpit walls thin to get them to scale like I had to do with the 47. When looking at the Aires Spit IX cockpit, that too seems to go on sidewalls that just have the details removed, and the resin itself seems very thick. Is this a deliberate approach from Aires, as their detail sets have previously received a lot of critisism for requiring work to fit to the intended kits.
No snow here in the southern UK, but in southern Norway a month ago, they got masses of snow - a metre in a couple of days. Some of my friends were skiing to work in the city!
Jens
Thanks for those shots Petr. Yes, the sidewalls are very thick. One fault I have found with Airfix' late Seafire/Spitfire is that the rails for the canopy are not parallel when viewed from above. Starting at the the windshield and moving aft, they go out to the fuselage frame holding the seat, and then narrow. I did improve this on my model by sanding the fuselage sides to make them more parallel. I'll see if I can find some pics and email you tomorrow. Oh, I also forgot there is a rail on the spine to guide the rear slider of the canopy. Next time for me:)
Jens

Jens model stavěl z Airfixu a Cooper setu, Grand Phoenix neměl k dispozici.
Mizím na víkend, ať se stavba daří. Nakonec pár fotek dokazujících rozdíl v hloubce klapek u Seafiru 46 a 47:
Přílohy
seafire 47_4.jpg
Seafire 47
seafire 47_3.jpg
Seafire 47
Seafire46_photo_3.jpg
Seafire 46
Seafire46_photo_3.jpg (14.31 KiB) Zobrazeno 2696 krát
Seafire46_photo_1.jpg
Seafire 46
Naposledy upravil PeD dne 07 lis 2008, 14:09, celkově upraveno 2
PeD

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Zábojník » 07 lis 2008, 13:53

PeD píše:PDF a CDR odeslány.
Cooper má čtverce na kolmo, to je jeden z možných vzorků na Seafiru, ale bohužel ne na VP480.
Něco s těma kolama uděláme, potřebuju je taky. Po víkendu projedu zásoby a možnosti, ale hlavně je potřeba zjistit skutečný rozměr pneu, když už se s tím budeme ondit!
Jens model stavěl z Airfixu a Cooper setu, Grand Phoenix neměl k dispozici.
Mizím na víkend, ať se stavba daří. Nakonec pár fotek dokazujících rozdíl v hloubce klapek u Seafiru 46 a 47:

Přeju hezký víkend. Ať se taky daří a dík! :)
Fertig:

Radek Zábojník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Zábojník » 10 lis 2008, 21:54

má někdo tucha, proč ta červená přepážka?
(foto modelu Jense Håkona Brandala)
Přílohy
Seafire%20FR[1].47%20034-800.jpg
Fertig:

Radek Zábojník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod novakow » 10 lis 2008, 21:57

SolomonBob píše:má někdo tucha, proč ta červená přepážka?
(foto modelu Jense Håkona Brandala)

nebyla náhodou za kabinou palivová nádrž?
Vojta Novák, KPM ZNOJMO
Hotovo: Silbervogel (Takom 1/72)
Shelf of shame: 20+
Běžte radeji lepit...
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
novakow

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 410 • Stránka 7 z 28 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 28

Zpět na Rozestavěno