Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

JAS-39C Gripen, Italeri+JAS-39D Gripen, Kitty Hawk 1:48

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 247 • Stránka 7 z 17 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17
  • Odpovědět s citací

Re: JAS-39C Gripen, Italeri + JAS-39D Gripen, Kitty Hawk 1:4

Příspěvekod KLuK » 09 led 2024, 23:18

Čas čekání na vytvrdnutí tmele na zadní části "Céčka " jsem využil pro práci na "Déčku"

IMG_6955.JPG
Tento výstup vzduchu je nedolisovaný a navíc má špatný tvar. Později se k němu vrátím a nahradím jej novým.

IMG_6953.JPG
Do otvoru na levém boku trupu jsem vlepil panel z doplňkové sady fotoleptů.

IMG_6954.JPG
Do zadního otvoru APU jsem vlepil mřížku sestavenou z doplňkové sady fotoleptů.

IMG_6950.JPG
IMG_6952.JPG
Z dílů ze stavebnice jsem sestavil podvozkové šachty hlavního podvozku a vlepil je do spodního dílu křídla.

A tím jsem pro dnešek skončil.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 12 led 2024, 23:18

U déčka malý pokrok.

IMG_6959.JPG
IMG_6960.JPG
Po vlepení šachet jsem ke spodního dílu křídel přilepil horní části křídel a do náběžné hrany vlepil jejich sklopné části, které jsou u Kitty Hawku (stejně jako všechny ostatní ovládací plochy) řešeny jako samostatný díl.

IMG_6961.JPG
IMG_6963.JPG
Po vlepení "výplně" do otvorů pro APU jsem sestavil motor a nabarvil jeho vnitřní plochy. Vnější plochy motoru i když jsou celkem pěkně zpracované jsem nechal v bavě plastu, nebudou po uzavření trupu vidět. Motor jsem přilepil k jedné polovině trupu a trup jsem uzavřel a nechal sem vše poschnout.

Čas čekání na proschnutí lepidla na jednotlivých sestavách jsem využil pro práci na Céčku od Italerky.

IMG_6958.JPG
Po přesunutí otvoru s výmetnicí jsem se vrátil k obnově rytí. Ryju po kouskách a jen do doby, kdy mě to přestává bavit. Jde to sice pomalu, ale jistý pokrok je. Vytmelený příčný spoj mezi dílem vstupu vzduchu a trupem na pravé straně se mi podařilo projet skrz. Zatím jsem to nechal, možná takových míst bude více. Opravovat budu po dokončení rytí včetně dalších případných prohřešků.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 13 led 2024, 09:14

Sleduji, jak pokračuješ. Trochu jsem nechápal, proč si ty výmetnice jen nenaryl - že by proto, že jsi je chtěl mít trochu "utopené?" A jsou? Koukám, že jsi začal lepit ty plechy do APU, tak se jen ozývám, jestli nemáš tu přední díru zase moc vepředu - dle mne by se ta hrany otvoru měla krýt s hranou klapky. A jsme zase u těch výkresů, kde jsou dvě různé polohy. Ať se daří.
Přílohy
IMG_6890.jpg
IMG_6954.jpg
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 led 2024, 19:37

@DUNDR1
Výmetnice je opravdu mírně zapuštěná pod povrch. Navíc je v místě, kde je povrch trupu prohnutý.

JAS 39 Grippen_řez.jpg
Pro lepší pochopení jsem umístění výmetnice zakreslil do příčného řezu trupem. Nákres je jen orientační (není v měřítku a umístění a velikost výmetnice nejsou zcela přesné, ale pro pochopení je snad dostačující.

S tím předním otvorem APU máš pravdu, to mi uteklo. Na céčku od Italerky jsem ho zavřel s tím, že ho nechám zavřený a pouze naryji dvířka na správném místě. A u déčka od Kitty Hawku jsem si na posunutí předního otvoru nevzpomněl.

IMG_6964_00.jpg
Porovnáním trupu Déčka od Kitty Hawku s fotografií skutečného stroje je vidět, že u Kitty Hawku je přední otvor APU posunut dopředu o 1 mm a poloha zadního otvoru souhlasí. Je to sice fotka Céčka, ale předpokládám, že na Déčku je poloha otvorů identická. I když už mám u Déčka slepenou zadní část trupu a osazený motor, k přednímu otvoru APU se ještě dostanu. K zadnímu otvoru bych se dostával jen velmi špatně a navíc už do něj mám vlepenou mřížku. Naštěstí to nebude potřeba.
Díky za upozornění. ;-I
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 15 led 2024, 20:51

IMG_6967.JPG
Přední otvor pro APU je posunutý o 1 mm dozadu. A když už jsem upravoval polohu otvoru v trupu, tak jsem nahradil schematický díl ze stavebnice a podle fotek z drátků a bužírek vyrobil část rozvodů, viditelných v předním otvoru při otevřených dvířkách.

IMG_6968.JPG
Na pravé straně trupu jsem odbrousil původní výstup vzduchu. Byl nedolisovaný a měl špatný tvar. Nahradil jsem ho novým výstupem, vybroušeným z kovové náplně do propisky.

IMG_6970.JPG
IMG_6971.JPG
Po dokončení úpravy APU jsem k trupu přilepil sestavená křídla a již předem připravenou příď.

IMG_6972.JPG
A ještě jedna "rodinná" fotka obou Gripenů. Céčko - Italeri a Déčko - Kitty Hawk.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 led 2024, 19:07

Po slepení hlavních sestav Déčkového Gripena jsem přetmelil spoje mezi křídy a trupem. Dobu čekání na vytvrdnutí tmele jsem využil k výrobě přídavných palivových nádrží. Těch mám akutní nedostatek. Stavebnice od Italeri obsahuje jen jednu přídavnou nádrž a stavebnice od Kitty Hawku sice nabízí širokou paletu podvěsné výzbroje a výstroje, ale nádrž ani jednu.

Na jednomístné Céčko chci podvěsit 2 nádrže. Vzhledem k jejich atraktivnímu nátěru s nimi bude model zajímavější. A na Déčko plánuji jednu přídavnou nádrž na podtrupový závěsník. Takže jsem si snadno spočítal, že mi dvě nádrže chybí. Seznámen s tím to faktem jsem si již v květnu loňského roku objednal u MODEL-CZ odlévanou sadu se 2 kusy nádrží, ale do dnešního dne mi nic nepřišlo. Když nepřišlo, tak nepřišlo. Dál už čekat nebudu. Nádrže jsem si vyrobil pomocí vlastních zdrojů. Vzhledem k jejich jednoduchému tvaru to nebylo nic složitého.

IMG_6973.JPG
Pro výrobu nádrží jsem jsem zvolil jednoduchý postup. Z plastových dílů nádrže od Italeri jsem odřízl stabilizační křidélka a poloviny nádrže jsem použil jako kopyto, na které jsem postupně "naplácal" tři vrstvy kancelářského papíru. Tenhle je zelený. Kdysi jsem ho známého dostal balík, že jemu je na nic. Tak ho používám na takovéto účely. Papír jsem důkladně provlhčil mírně naředěným lepidlem Herkules. Poslední vrstvu jsem naředěným Hekulesem ještě zvnějšku "nalakoval" a vše nechal řádně usušit. Suché polotovary jsem ještě nechal na plastových dílech a celý povrch jsem přebrousil. Vybroušený povrch jsem opět "nalakoval", tentokrát ale řídkým sekunďákem. Po zaschnutí sekunďáku jsem povrch budoucích nádrží opět přebrousil.

IMG_6974.JPG
Po přebroušení jsem na obou polovinách papírových nádrží odlamovacím nožíkem podle hrany plastového "kopyta" opatrně odřízl přebytečný materiál, jemným brusným papírem zarovnal hrany a z papírových polotovarů vyloupl plastové díly.

IMG_6975.JPG
Nakonec jsem poloviny nádrže slepil sekunďákem a nová přídavná nádrž je na světě. Protože nádrže potřebuji dvě, celý postup jsem ještě jednou zopakoval. Po vytmelení spoje půlek nádrže přijde na řadu surf, výroba a přilepení stabilizačních křidélek a nastříkání do barvy.

Tento postup jsem si již úspěšně vyzkoušel při výrobě nové lehké vodorovné plochy pro Drachena . A protože se mi osvědčil, použil jsem ho i na výrobu nových přídavných nádrží.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 17 led 2024, 20:53

To mě hrozně baví Ludvíku, jak si dokážeš s lehkostí vždycky poradit =D>
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk12 » 17 led 2024, 21:24

Jsou k mání i tady;) https://www.super-hobby.cz/products/120 ... -x-2..html
Zdeněk12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 led 2024, 23:20

Hindman píše:To mě hrozně baví Ludvíku, jak si dokážeš s lehkostí vždycky poradit =D>

Děkuji za uznání. V tomto případě to bylo jednoduché. Díly pro obě nádrže jsem měl hotové za jedno odpoledne i s čekáním na proschnutí lepidla mezi jednotlivými operacemi.

Zdeněk12 píše:Jsou k mání i tady;) https://www.super-hobby.cz/products/120 ... -x-2..html

Děkuji za odkaz, snad pomůže někomu dalšímu. Já už ho nepotřebuji. Nádrže už mám vyřešené. Dvě nové papírové budou na jednomístném Céčku a plastovou nádrž od Italeri dostane Déčko. Výroba nádrží byla opravdu jednoduchá (troufnu si říct, že to zvládne každý) a časově nenáročná. A jako bonus za snahu jsem ušetřil 380 Kč za nádrže a poštovné.
KLuK

• Odpovědět s citací

Re: JAS-39C Gripen, Italeri+JAS-39D Gripen, Kitty Hawk 1:48

Příspěvekod Ebon hand » 18 led 2024, 12:51

Rád sleduji toto téma (stejně jak tvá předchozí), protože mě baví sledovat hlavně to, jak tě modelařina baví. Držím ti palce!
Ebon hand

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 18 led 2024, 13:08

Pěkný postup, šikovný chlapec, obdivuji jak si dovedeš poradit. A přitom stačilo napsat: Nemá někdo bak? Nedávno jsem ho někomu posílal. Tady se fakt dá sehnat spousta věcí z vrakoviště od jiného modeláře.
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 18 led 2024, 23:35

Ebon hand píše:Rád sleduji toto téma (stejně jak tvá předchozí), protože mě baví sledovat hlavně to, jak tě modelařina baví. Držím ti palce!

Děkuji, jsem opravdu potěšen, že se Ti můj přístup k modelařině líbí.

DUNDR1 píše:Pěkný postup, šikovný chlapec, obdivuji jak si dovedeš poradit...

No jo, rád experimentuji.

DUNDR1 píše: ... A přitom stačilo napsat: Nemá někdo bak? Nedávno jsem ho někomu posílal. Tady se fakt dá sehnat spousta věcí z vrakoviště od jiného modeláře.

To je pravda, už jsem si to taky vyzkoušel ... ale myslím si, že moc velký přetlak s baky pro Gripeny asi nebude. Italerka má ve stavebnici jen jeden a Kitty Hawk pro jistotu nemá žádný baky. Ani u Céčka, ani u Déčka. Proto si myslím, že většině modelářů budou baky spíš chybět než přebývat (ale možná se pletu).
No a taky bych nemohl machrovat, jak si ty nádrže umím udělat sám. :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 23 led 2024, 00:41

Minulý týden jsem byl s časem na štíru a k modelařině jsem se nedostal. Dnes jsem se konečně ke Gripenům vracím. Přebrousil jsem (a snad už naposledy) přetmelil nově vyrobené přídavné nádrže. Pokud to dopadne, tak po zítřejším přebroušení dostanou stabilizační křidélka a možná i finální surf.

Na Italerce pomalu pokračuji v rytí panelů, Kitty Hawk je po vytmelení spojů a jejich přebroušení.

Fotit opětovně nestíhám. Tak snad zítra.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 24 led 2024, 00:00

Znáte to určitě taky, člověk míní ...
Nakonec času bylo míň, než jsem si myslel. No, ale něco jsem přece jen stihl udělat.

IMG_6985.JPG
Nádrže pro céčkového Gripena jsou přebroušené a čekají na nástřik surfem a doplnění křidélek.

IMG_6979.JPG
IMG_6980.JPG
U déčkového Gripena jsem přebrousil zatmelené spáry mezi křídly a trupem. Detily ještě budu dolaďovat.

IMG_6983.JPG
"Koberečky" na povrchu krytů palubních desek jsem se pokusil ztvárnit hustou barvou tupovanou kouskem jemného molitanu vtlačeného do plastového brčka. V reálu to vypadá docela dobře.

IMG_6982.JPG
I když palubky ještě nejsou hotové, v trupu už vypadají docela dobře. Jak palubní desky s kryty, tak sedačky jsou zatím nasazené do kokpitů bez lepení jen pro odzkoušení.

A víc už jsem toho dnes nestihl. Tak zase příště.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 led 2024, 23:25

IMG_6993.JPG
IMG_6992.JPG
Po chvilkách jsem dokončil rytí panelů na Céčku. Teď přijde na řadu přebroušení, začištění a drobné korekce.

IMG_6987.JPG
Práce na nádržích také pokračuje.
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 247 • Stránka 7 z 17 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17

Zpět na Rozestavěno