Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bf 109 K-4 1/48 Eduard

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 218 • Stránka 7 z 15 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15
  • Odpovědět s citací

Re: Bf 109 K-4 1/48 Eduard

Příspěvekod messer » 17 zář 2023, 18:53

Domnívám se, že RLM 74 se vskutku používala ještě poměrně dlouho, viz. dochovaný kus trupu z W.Nr. 332615, kde je pěkně vidět i posunutý otvor pro manipulaci na přepažku č. 7. Z vykopaných fragmentů K-4 je rovněž patrná RLM 74 i na křídle.
Přílohy
332615.1 - kopie.jpg
messer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hans dlouhán » 17 zář 2023, 19:37

Krásná fotka. =D> Máš jich víc?
Stavím jen a pouze Luftwaffe 1/48...nic víc nic míň...
hans dlouhán

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 17 zář 2023, 19:42

Pekný podklad =D> podľa WNr. bola vyrobená niekedy v januári 45
cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pufo » 17 zář 2023, 19:52

to Vladimir Šulc - ked ste to tak napisal, tak s vami tak nejak v podstate suhlasim - ten zaciatok vyroby - dajme tomu tie 2 mesiace si viem predstavit rozne kombinacie farieb.
S cim trochu nesuhlasim je dlzka pouzivania u sub dodavatelov - tam by som ocakaval rovnake obdobie - tie 2 mesiace mi pridu OK. 5 mi pride uz dost dlha doba, kedze oni museli robit objednavky cca podla planovaneho poctu vyroby. Nemam to ako dolozit, ale aby mali zasoby na 5 mesiacov, tomu moc neverim.
Comu vsak verim je to, ze rozbe oprvarenske centra mohli tieto starsie odtiene mat dlhsie, predsa len, neopravovalo sa tak velke mnozstvo v porovnani s velkovyrobou. Cize ked nejaka masina, aj z "late" produkcie sa dostala na opravu do takeho centra, tak kludne mohla dostat nejaku staru farbu. Tu samozrejme zalezi od konkretneho stroja a fotiek....

A k vasej otazke ohladom zamestnania - nie, nepracujem v statnej sprave a ani som nikdy nepracoval v tejto sfere.
Pracujem momentalne v Rakusku, a kedze som takpovediac menej inteligentny jedinec tak robim taku podradnu pracu pre sukromnika(zo Srbska).

Co sa tyka farieb na vrakoch a este k tomu pri zelenej farbe, alebo aj celkovo, ja by som z toho konkretny odtien moc neurcoval - minimalne poslednu dobu - odkedy sa objavil novy Samn 3. som v tomto ohlade trochu skepticky
Ale dik za paradnu fotku - zavidim takyto objav.
Tomáš Průša
pufo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 17 zář 2023, 20:25

IMG_7851.jpeg
Tady je Kackovy dekl a dreveny podprdelnik. Takze pozor s odiranim na kov!!!
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 17 zář 2023, 20:26

IMG_7832.jpeg
Jedno madlo pred kabinou. Obe foto z rekonstrukce W.Nr.334253
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod messer » 17 zář 2023, 20:41

Gregor Gutenberg a jeho rekonstrukce K-4 je super. K dřeveným částem je nutno přidat podlážku v kabině, dvířka zavirání hlavního podvozku a část přechodu trup-křídlo.
To Pufo. Nález není můj(bohužel), asi před rokem jsem to stáhnul z FB.
Přílohy
Bild15 - kopie.jpg
messer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod messer » 17 zář 2023, 20:52

K dřevěným částem jetě třeba přidat samozřejmě palubovku.
Přílohy
332615 - kopie.jpg
332615.2.jpg
messer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod messer » 17 zář 2023, 20:56

Zajímavým detailem je i kryt šachty ostruhy. Opět Gregor Guttenberger.
Přílohy
tail section.jpg
messer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 17 zář 2023, 21:12

pufo píše:to Vladimir Šulc - ked ste to tak napisal, tak s vami tak nejak v podstate suhlasim - ten zaciatok vyroby - dajme tomu tie 2 mesiace si viem predstavit rozne kombinacie farieb.
S cim trochu nesuhlasim je dlzka pouzivania u sub dodavatelov - tam by som ocakaval rovnake obdobie - tie 2 mesiace mi pridu OK. 5 mi pride uz dost dlha doba, kedze oni museli robit objednavky cca podla planovaneho poctu vyroby. Nemam to ako dolozit, ale aby mali zasoby na 5 mesiacov, tomu moc neverim.
Comu vsak verim je to, ze rozbe oprvarenske centra mohli tieto starsie odtiene mat dlhsie, predsa len, neopravovalo sa tak velke mnozstvo v porovnani s velkovyrobou. Cize ked nejaka masina, aj z "late" produkcie sa dostala na opravu do takeho centra, tak kludne mohla dostat nejaku staru farbu. Tu samozrejme zalezi od konkretneho stroja a fotiek....

A k vasej otazke ohladom zamestnania - nie, nepracujem v statnej sprave a ani som nikdy nepracoval v tejto sfere.
Pracujem momentalne v Rakusku, a kedze som takpovediac menej inteligentny jedinec tak robim taku podradnu pracu pre sukromnika(zo Srbska).

Co sa tyka farieb na vrakoch a este k tomu pri zelenej farbe, alebo aj celkovo, ja by som z toho konkretny odtien moc neurcoval - minimalne poslednu dobu - odkedy sa objavil novy Samn 3. som v tomto ohlade trochu skepticky
Ale dik za paradnu fotku - zavidim takyto objav.

Tak pokud jde o povolání jsem Vás špatně odhadl. Podle toho, jak o problému uvažujete, jsem Vás tipnul na vyššího státního úředníka (:)

Já jsem měl tuhle představu o rychlém zavádění nových předpisů do praxe za mlada taky. Ke stáru vidím, že to nikdy nejde tak rychle, nejen u německých barev a nejen za války (:) Podstata problému bude asi v tom, že mezi těmi, kdo předpisy vydávají, a těmi, kdo předpisy realizují, je velká společenská a mentální propast (:)

Ještě k těm zásobám. V době míru nebo v době dostatku zásoby moc mít nemusíte a můžete si třeba hrát na zásobování in time nebo podobné kraviny a dělat velkýho machra, jak Vám to pěkně funguje (v tom jsou zrovna Němci myslím dost dobří). Když jde tlustý do tenkýho, nad hlavou Vám začnou obden lítat bombardéry a vypalovat jedno město za druhým, nepřátelské stíhačky paralyzují dopravu a námořní blokáda spolu s odříznutím surovinové základny postupem nepřátelských armád na frontách způsobí totální nedostatek všeho, tak jdou frajeřinky stranou a každý rozumný zásobář, obzvlášť v nějakám nově postaveném Waldwerku, se předzásobí jak to jde na co nejdelší dobu. Protože když se výroba v tom Waldwerku a pak i v Messerschmittu zastaví kvůli nedostatku materiálu, tak je to kvůli jeho neschopnosti a on skončí v Dachau nebo u zdi, a nic a nikdo mu nepomůže.

Mimochodem, když loni vypukla zásobovací krize skoro ve všem, tak jsme se taky zásobili na půl roku i víc dopředu. A to nad náma nelítaly B-17, stačili Rusáci na Dombase a bordel v Číně (:) Takže já těm zásobám barev na půl roku věřím, naprosto (:)
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk_Fabík » 17 zář 2023, 22:20

Tak dle mého soudu níže uvedený snímek ze série snímků, které měly svědčit jako důkaz o neexistenci nátěru podvozkových šachet, ukazuje zřetelně, že šachta natřená zde byla.
Přílohy
7.jpg
Zdeněk_Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jozeff66 » 17 zář 2023, 22:23

Ja túto debatu ako flame nevnímam ani náhodou.Beriem ju ako prínos a súhlasím aj s jedným aj s druhym(p.Šulc/Pufo)Popisali ste to obaja veľmi dobre, jeden názor nevylučuje ten druhy. No dodal by som čo sa píše v závere článku v návode, že výrobca(Eduard) si je dobre vedomí aj iných interpretácii a kto s ich výkladom nieje spokojný tak nech si model kamufluje inak. Je to slobodná voľba. Mna osobne y skôr zaujímali podrobnosti ohľadom tmavších odtieňov 74/75 použitých na smerovkach Bf 109.Japo použitie týchto farieb spomína vo svojich publikáciách no bez akéhokoľvek vysvetlenia.
Naposledy upravil Jozeff66 dne 17 zář 2023, 22:41, celkově upraveno 1
Fw-190D-11: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=83173
Ta-152E: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=83080
Ta-152C: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=90127
Fw-190D-9: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=98252
Fw190D-15 viewtopic.php?f=6&t=119977
Jozeff66

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pufo » 17 zář 2023, 22:35

Zdeněk_Fabík píše:Tak dle mého soudu níže uvedený snímek ze série snímků, které měly svědčit jako důkaz o neexistenci nátěru podvozkových šachet, ukazuje zřetelně, že šachta natřená zde byla.

Pan Fabík, odporucam zmenit monitor (:)
ale nie, vazne, tato fotka, ako mnohe ine prave krasne ukazuje nenatretu sachtu - keby bola natreta tak by ste nevidel rozdiel v odtienoch pouzitych plechov - to je tmava cast vs svetly obdlznikovy panel v tom kruhovom leme vo vnutri. Rovnaky efekt vidno na viacerch fotkach sachiet bez nateru.

to Jozeff66 - v ktorom Japo to je spominane? Uz sa mi vela veci pletie a nepamat co kde hladat.
Tomáš Průša
pufo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk_Fabík » 17 zář 2023, 23:40

pufo píše:
Zdeněk_Fabík píše:Tak dle mého soudu níže uvedený snímek ze série snímků, které měly svědčit jako důkaz o neexistenci nátěru podvozkových šachet, ukazuje zřetelně, že šachta natřená zde byla.

Pan Fabík, odporucam zmenit monitor (:)
ale nie, vazne, tato fotka, ako mnohe ine prave krasne ukazuje nenatretu sachtu - keby bola natreta tak by ste nevidel rozdiel v odtienoch pouzitych plechov - to je tmava cast vs svetly obdlznikovy panel v tom kruhovom leme vo vnutri. Rovnaky efekt vidno na viacerch fotkach sachiet bez nateru.

No, tady mne nepřesvědčíte, šachta je výrazně tmavší než spodek křídla, foceno ve stejném úhlu i vzdálenosti. Takže RLM 02.
Že ten plech uvnitř se zdá tmavší je pravda, dobrý postřeh, ale to může být klidně jiný odstín či lesk resp. mat barvy.

A pokud doporučujete výměnu monitoru, já naopak návštěvu očního lékaře, pochopitelně míněno jako žert. :)
Ale mohu Vás ujistit, že já jsem byl u očního v pátek minulý týden.

Tady není sporu, tohle je v barvě kovu.
Tady vidím světlý lem, o zbarvení šachty by dalo dlouho přít, je výrazně tmavší. Tedy opět zbarvení RLM 02 nebo jen jiný odstín nenatřeného plechu?
Přílohy
5.jpg
6.jpg
Zdeněk_Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jozeff66 » 18 zář 2023, 00:24

To pufo - je to v tejto knihe, no v texte to tuším nespomínajú(píšem z hlavy), je to uvedené len v kamuflaznych schemach.
Přílohy
bookcover18.jpg
img139.jpg
Naposledy upravil Jozeff66 dne 18 zář 2023, 06:20, celkově upraveno 1
Fw-190D-11: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=83173
Ta-152E: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=83080
Ta-152C: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=90127
Fw-190D-9: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=98252
Fw190D-15 viewtopic.php?f=6&t=119977
Jozeff66

PředchozíDalší

Odeslat odpověď