Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

SC-1 Seahawk 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: SC-1 Seahawk 1/72

Příspěvekod Mischio » 21 črc 2018, 21:34

Ta páska je naformátovaná A5 z role. A předřezaná. Pokud je ještě potřeba můžu nabídnout i nařezání na slabší pruhy. Vyzkoušený 1cm je proto aby to udrželo rydlo nebo nýtovadlo i na delší úsečce.
https://zlejruda2.blogspot.com/
Mischio

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 22 črc 2018, 00:33

To je v pohodě, užší pruh opatříme snadno, že. Horší by to bylo naopak. Aneb "Pane mistr co s tím? Už jsem to dvakrát uřízl a furt je to krátký" Páska díky tloušťce vede opravdu dobře a na takový ty linky na kónickejch věcech jako žebra na křídlech a trupu to bude platnej pomocník. Na dně plováku kde jsou na 2 cm 3 ostrý hřbety a 4 žlaby došel pásce dech. Právě kvuli tomu co je na normální práci její výhoda-ta tloušťka. Zvlášť vpředu kde se dno po křivce zvedá. Tam jsem si na nýtování vypomáhal normální páskou od Tamky. Ta ovšem rydlo neudrží a tak to tam mám takový všelijaký. Možná příště zkusím tu elektrikářskou.
A díky za podporu jmenovci :) Už bych to potřeboval dorazit. Z kitníku na mě pošilhávají temelíny a já se tu v tom hrabu jak bába v koksu.
...skrz Zabadea, sluhu jeho. A tu se roznesou zvěsti o věcech jež sešly na scestí a nastane veliké zmatení. A nikdo nebude věděti, kde vězí ony věcičky na rafiové bázi s odtokem. V ten čas přítel ztratí příteli kladivo a mladí nebudou věděti, kde leží věci jejich otců, jež tam otcové odložili včera zvečera. Asi v osm hodin....
Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 07 srp 2018, 22:04

Člověk se pořád učí . Teď bojuju a spíš prohrávám s odlejváním plováku. Je to zatím nějvětší kus co dělám a vlastně taková příprava na věci příští a větší, Používám hodně měkej silikon a udělal jsem si dost tenkostěnou krabičku. Přeci jen to stojí majlant a taky se pak odlitky dobře vyndavají. Teď se mi to při odlejvání kroutí a dokonce tlakem resinu rozevírá. Provizorně jsem to stáhnul do klícky z lega ale furt to ještě zlobí v oblasti kde je forma rozřízlá. Jak se to rozevře, nechce si to sednout přesně proti sobě a v místě řezu mi vznikají patrný schody a posuny. Když si s tím moc hraju, zas tam mám bubliny. No ale postupně to vychytávám a posouvám se k hranici použitelnosti. Dokonalý to nebude (páč nebyl ani mástr) ale bohdá, že to z tý formy nakonec nějak vyšamoním. Poučení pro příště: sehnat si tvrdší silikon s menší smrštivostí, zalejt ho do krabičky seskládaný z lega, tu krabičku používat i jako podporu při lití a naplánovat silnější vrstvu silikonu v místě řezu formy. K tý smrštivosti: odlitky jsou o 0,5mm kratší než mástr tedy cca 0,4%. Tady to myslím přežiju ale napříště na ty větší celky pořídím silikon u kterýho slibujou smrštivost pod 0,1%.
A na plováku ještě chybí ovládání kormidla, závěs katapultu a hák pro návratovou síť. Teď bych to stejně ještě olámal.
CIMG6020.JPG

CIMG6021.JPG

CIMG6022.JPG

...skrz Zabadea, sluhu jeho. A tu se roznesou zvěsti o věcech jež sešly na scestí a nastane veliké zmatení. A nikdo nebude věděti, kde vězí ony věcičky na rafiové bázi s odtokem. V ten čas přítel ztratí příteli kladivo a mladí nebudou věděti, kde leží věci jejich otců, jež tam otcové odložili včera zvečera. Asi v osm hodin....
Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 09 srp 2018, 10:15

Martine to je nadhera jak se s tim vytrvale peres! =D> [-o< [-o<
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 13 zář 2018, 00:42

Tak po třinácti (sic) pokusech jsem naznal, že potřebuju přeci jen novou formu, a po dalších třech, že i novej resin. Ten starej už nějak zlobil. Každopádně hřbitov mrtvě narozených plováků na stole připomíná pláž po nájezdu zmatenejch velryb. No nic, k průlomu nakonec došlo (kormidlo bude tentokrát zvlášť) a do série jde i pylon a klapky v zasunuté poloze. Ještě budu muset znovu zaformovat palubku. nějak se mi nedaří tahat z formy aniž bych jí nezdeformoval. Ale barvičkování se nebezpečně blíží.
CIMG6083.JPG

CIMG6082.JPG

Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladislav Seidl » 13 zář 2018, 08:06

Nádherná stavba! Tímto jsi z toho udělal Tamiyu! [-o<
F-104A 1/72 Italeri viewtopic.php?f=6&t=137568
UH-2A 1/72 ClearProp viewtopic.php?f=6&t=137577
UC-45J 1/72 Hobbycraft viewtopic.php?f=6&t=132756
M3A1 Halftrack 1/48 Gaso.Line viewtopic.php?f=7&t=131254
F/A-18A 1/72 Academy viewtopic.php?f=6&t=129051
Vladislav Seidl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 22 říj 2018, 15:36

Zdravím vespolek. Parkovací vozík už jsem tu ukázal
ale pořád mě svrběly prsty, že i on by měl na něčem stát- zvlášť když má ty napínací úvazy. A to něco je posuvná střecha hangáru. Říkám si, taková akurátní podložka pod plovákovce. Prošel jsem stovky fotek desítek křižníků a rozhodl se to zbastlit. Na fotkách vypadají ty střechy všechny stejně- zřejmě používali unifikované prvky jako pojezdy a zámky či co to je. Rozměrově se ale dost lišily. Měřil jsem to jen tak nahrubo podle rozměrů zaparkovanejch letadel. Vyšla mi šířka cca 5-6m, délka cca 10-12m a poměr stran cca 1:2- 1:2,4. Tak jsem to nějak nastřelil. Je pravděpodobný, že kdyby přišel borec s výkresama všech tříd US křižníků a šuplerou, ukázalo by se, že jsem se netrefil nikam. Ale páč takovej borec není na obzoru, můžu klidně spát :)
Pár fotek pro představu o co mi šlo.
St  Louis Catapults.jpg

0404127.jpg

0406237.jpg

cimon-shay-fantail-2sc1s.jpg

Pár mizernejch fotek ze stavby. Ty mockrát se opakující věci jsem samozřejmě množil.
CIMG6112.JPG

CIMG6110.JPG

A tady stav po dnešním surfování. Dopadlo to myslím na první dobrou. Leštit nic nebudu, je to jen hrubá lodní architektura. Zítra mám v plánu nějakou tu šedou barvu a pak ty další procedury. Tak snad zanedlouho dojde i na samotnej letoun. Víc už tu sochat nebudu, páč další vrstvou podložky by byl (přinejmenším lehký) křižník :nuts:
CIMG6114.JPG

CIMG6115.JPG

CIMG6117.JPG

Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hans dlouhán » 22 říj 2018, 15:59

Paráda Martine, dobře vymyšleno a skvěle zrealizováno. =D> =D>
Stavím jen a pouze Luftwaffe 1/48...nic víc nic míň...
hans dlouhán

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ivan Gruncl » 23 říj 2018, 08:24

Martine ty jsi hrozný šílenec, ale jde ti to náramně..... [-o< [-o< [-o< [-o<
Držím palce ke krásné stavbě......
Ivan Gruncl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 26 říj 2018, 13:03

Pánové díky. Tak jsem to fouknul šedou a opatřil protiskluzovými nášlapy ze surfu. Maskování zabralo hezkejch pár hodin ale s výsledkem jsem +- spokojenej. Na několika místech musím opravit strženou barvu. Taky mám pocit, že mi to vyšlo trochu tmavší než jsem zamýšlel, rozhodně to ale už nebudu předělávat. Taky jsem si říkal, že bych se vykašlal na oleje. Jednak to neumím a jednak si myslím, že ta velká plocha je dost rozbitá těmi nášlapy a ten obvod a vozík má dost členitý povrch a tvoří dost hlubokých stínů sám o sobě. Snad bych to jen ještě stříkl polomatem? Jak to vidíte s tím olejováním vy?
CIMG6118.JPG

CIMG6119.JPG

CIMG6121.JPG

Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michael Skočil » 26 říj 2018, 19:10

Martine, to je úžasná práce. [-o< Co se týče olejů, spíš bych vzal nějaký neutrální wash a trochu ty hrany suchoštětcem, ale je to tvoje rozhodnutí.
Každopádně vždycky zírám, co zvládáš vytvořit.
https://mewe.com/profile/5c379adecfccbe1510a2903e Najdete mě na MeWe
Michael Skočil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 28 říj 2018, 05:01

Díky Michale (nebo Michaeli?), tvůj příspěvek mě nakopl abych tomu věnoval ještě dvě směny. Překonal jsem lenost a strach z neznáma a udělal to jak sme to měli v těch brožurách. Protože tak je to správné, tak to má být. Vytírat olej z těch komůrek po obvodu byl fakt zážitek. No ale když jsem setřel vozík aniž bych ulomil ty úvazy, šel jsem spát -jak zpívá jeden z našich bardů- "naplněn pocitem jaký maj rváči". Fotky mají divoký barvy páč na to svítím vším co je po ruce. Bohdá, že si někdy pořídím fotostan. Detaily na nich ale snad vidět jdou. Tímto bych měl podložku za hotovou, teď ještě to éro.
CIMG6126.JPG

CIMG6125.JPG

CIMG6124.JPG

CIMG6123.JPG

CIMG6122.JPG

Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michael Skočil » 28 říj 2018, 06:22

:) Jsem rád, že jsem tě vyprovokoval k tomu KROKU. Znovu koukám na fotky a nestačím se divit, co se dá na koleně udělat. Na to tleskači nestačí . [-o< [-o< [-o<
https://mewe.com/profile/5c379adecfccbe1510a2903e Najdete mě na MeWe
Michael Skočil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 28 říj 2018, 07:43

Tohle je neskutečný. :shock: Jak tu už několikrát padlo tleskači na tohle nestačí.Jestli takhle bude ve finále vypadat i letadlo tak si v sobě budu muset opravdu přenastavit terminologii.Takže já od teď nemodelařím ale lepím a patlám .
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 29 říj 2018, 09:13

Parádní práce....gratuluji. [-o<
Jan Pavlik

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno