Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia BH.10

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 212 • Stránka 6 z 15 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15
  • Odpovědět s citací

Re: Avia BH.10

Příspěvekod KLuK » 23 čer 2024, 17:05

Dr. zvied píše:Určitě zůstaň u těch velkých fotek.
Dobře se to potom kritizuje. :-D

Jo, na to jsme my Češi mistři. (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 23 čer 2024, 17:17

Vlnku na na horní levé hraně boku trupu jsem včera přetmelil a dnes přebrousil. Vypadá to dobře, ale konečný verdikt vynese surf. Ale nastříkat to surfacerem jsem už dnes nestihl anžto se balím. Zítra ráno odjíždím na malé třídenní putování po vlastech českých. Takže k pokračování na Avce se dostanu nejdříve ve čtvrtek. Do té doby budu maximálně nakukovat, pokud si vzpomenu a budu mít chvilku času.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 čer 2024, 10:50

Po krátké dovolené jsem se vrátil zpět ke stavbě Avie. Vzhledem k současným teplotám a plánovaným rodinným návštěvám jsem toho ale moc neudělal. Na fotky to zatím není, tak alespoň stručný popis.

Začal jsem pracovat na křídlech a ocasních plochách. Vodorovnou ocasní plochu a směrovku jsem vymaskoval pro nastříkání port.
Na křídlech jsem začal na plochách potažených pouze plátnem vyškrabovat zakulaceným skalpelem jemné prověšení. V tuto chvíli mám proškrábnuté jedno křídlo. Až dodělám druhé křídlo, přijde na řadu surf a po něm maskování pro nastříkání port.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 črc 2024, 21:47

Tak nám začaly prázdniny a dovolené a volného času ubývá. Ale v rámci daných časových možností práce na Avii pokračují.

IMG_7752.JPG
IMG_7753.JPG
Zvlněnou horní hranu na boku trupu jsem opravil a začal jsem dorývat panely na přídi ...

IMG_7754.JPG
... a deklíky na dně trupu. Ještě mi zbývá zbývá dorýt něco málo na bocích trupu a vše začistit.

IMG_7750.JPG
Na vymaskované vodoroné ocasní plochy a směrovku jsem nastříkal porty a po zaschnutí surfu z ocasních ploch odstranil maskovací pásky. Po dobroušení drobných chybek budou ocasní plochy připravené pro nástřik do barvy.

IMG_7756.JPG
Křídla mají proškrábnutá místa mezi žebry a jsou nastříkaná surfacerem. Surf (jako vždy) odhalil ještě pár drobných pár míst, které je potřeba přebrousit. A pak přijdou na řadu porty. Stejně jako na ocasních plochách je budu stříkat.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 01 črc 2024, 22:33

Ahoj,
omlouvám se za odmlku, ale dokončení dvou rozpracovaných modelů na stole mi trvalo trochu déle než jsem předpokládal.
Ale Avie už jsou na stole, tak jak se bude dařit stavba, přidám občas nějakou fotku. Mezi zahradními a garážovými pracemi a dovolenou…
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 02 črc 2024, 00:15

Ahoj Honzo,
to je úplně v pohodě, jsem na tom s časem podobně. Jen místo zahradních a garážových prací mám příležitostné hlídání vnoučka. To ale často vydá za oboje. (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 02 črc 2024, 18:55

Začnu o BH-10 v měřítku 1:72 trochu obloukem. Včera jsem otevřel článek na Modelářovo, a po přečtení jen seděl a přemýšlel, jestli to tam je opravdu napsáno. Odkaz zde: https://www.modelarovo.cz/aero-ae-45-1- ... ostejov-2/
V první chvíli jsem uvažoval o tom, že se mi do Avie ani nechce. Dneska se mi to už rozleželo v hlavě, protože já, na rozdíl od nějakého modelářského časopisu, si mohu dovolit být nezávislý. Tak se podíváme na tu kvalitu, která nám přece musí stačit. Možná to bude estébácký názor, ale to se nedá nic dělat. Mé bydliště je totiž na sever od Křenic… Těch u Říčan.
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 02 črc 2024, 18:57

Na úvod prvního stavebního příspěvku jen poznámka, že výkres není upraven do měřítka. Ale polepším se.
Začal jsem očištěním křídla. Vtoky ani otřepy nehodnotím.
E4977080-063B-47D8-AB90-F2270EC6FD0F.jpeg

Trochu mě překvapil složitý půdorysný tvar křídla, tak jsem ho položil na výkres.

• Náběžná hrana podle výkresů i fotografií má být rovná, na modelu má oblouk.

• Odtoková hrana je správně lomená v místě, kde začíná křidélko. Ovšem takřka neznatelně, takže půdorysný tvar křídla originálu určitě neodpovídá.
  • Konec křidélek má mít ostrý roh. Ten bude třeba vybrousit.

• Otvory pro vzpěry křídla jsou umístěny na nejvyšší žebro, správně ale je do mezery mezi žebry směrem k trupu.
  • A zadní z otvorů je zalitý plastem. Aby nám to ale nebylo líto, je směrem k trupu na třetím žebru (pouze na pravém křídle) otvor nevím k čemu…

Tak to jsou první dojmy. Předělávat křídlo nebudu, stavět ano. Postavit to jistě půjde.
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 02 črc 2024, 23:34

Honzo,
zapomněl jsi na úvod své malé recenze větu: „V nepopulární, bočně otevírané krabici, …“ :grin:

Dvaasedmdesátkovou Avii BH.10 jsem v rukách neměl, pouze jsem si na Modelářovo.cz prohlížel prohlížel její její popis s fotografiemi a zaujaly mě hned dvě věci:

1) že formy pro tento model vznikly ve firmě FLY - tak jsem si myslel, na základě zkušeností s modely od této firmy, že by to mohl být dobrý model.Ale když koukám na Tvoji fotografii křídel, docela by mě zajímalo, podle jakých podkladů formy u FLY dělali. Mám od FLY čtvrtkové modely Roland D VIb, Ansaldo S.V.A.9, Grunau Baby IIb, Breguet 14 A2 a tříkanonovou LA-7 (i když to je přebal dílů od Gavie doplněný o díly umožňující stavbu tříkanonové verze) a ty mi přijdou v pohodě. Jak rozměry, tak tvar odpovídá předloze.

2) tvrzení autora článku p. Muzikanta že: "Je to drobná Avia BH-10 s trupem prvního provedení." Ale už z pohledu na první fotografii s rámečkem s díly trupu je zřejmé, že se nejedná o první provedení, ale o druhou výrobní sérii.

No, v každém případě přeji pohodovou stavbu a jsem zvědavý na výsledek. :wink:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod CARLOS CHECA » 03 črc 2024, 06:25

Formy mohli vzniknout u FLY, podle mastru dodaného zadavatelem. Pak FLY nemá moc možností ovlivnit tvarovou přesnost.
Vystřelim z děla, páč mašinkvér je na hov.o M:-) !!!!!
Koupím různé modely 144 i rozestavěné, nabídněte, děkuji [-o<
CARLOS CHECA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hofal » 03 črc 2024, 11:27

U té stavebnice mě to křídlo překvapilo taky. Hlavně v přiloženém návodu k modelu je třípohledový obrázek, který je z celé stavebnice asi nejvíc podobný tomu letadlu. Nechápu, že když to udělají nějak, tak podle toho nenamrší i návod. Asi aby si to člověk mohl rovnou opravit.
Hofal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Rosa » 03 črc 2024, 12:50

Já bych je řezal!!
...
Teda ta křídla, myslím.. :grin:
V místě nejvyššího žebra, pak úkos a hned je po slepení víceméně rovná náběžka a lomená odtokovka.
Samozřejmě pak nové porty, ale to se nedá nic dělat, ostatně jsme přece v tématu, kde šéfuje pan Ludvík a jeho styl, no ne?... 8-)

A schválně - odpovídá tloušťka nejvyššího profilu výkresům, nebo je nižší (jako u BH-9/11)?
(bohužel málo výrazný profil v místě kotvení vzpěr měla už i původní kovozávodská BH-3, takže je s maximální pravděpodobností jasné, že se tento nedostatek povleče i u všech "nových KP").
Jindřich Rosa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 03 črc 2024, 16:25

Jindřich Rosa píše:... ostatně jsme přece v tématu, kde šéfuje pan Ludvík a jeho styl, no ne?... 8-)

Toho pana klidně vynech. Já si na to nehraju.
A co se týká stavby modelu, ať si každý, kdo se rozhodl nebo rozhodne přidat se a v tomto vlákně publikovat svoji stavbu a model, staví podle svého tak, jak mu to vyhovuje. Od stavby přímo z krabičky až po novostavbu. Jak je ctěná libost.

O tom, jaká je kvalita současných modelů z KP víme asi všichni. A že "desítka" postavená jen tak z krabičky je docela dobře koukatelná, nám na třetí straně tohoto vlákna předvedl Mirek O s Aviemi OK-AVO a c155.
Že je náběžná hrana křídla do oblouku jsem si všiml až po příspěvku od sedan1, když jsem si pak zpětně prohlížel Mirkovo hotové modely. Tím, že se od nevyššího žebra ve třetině délky křídla zmenšuje tloušťka na obě strany (k trupu i ke konci křídla) se to prohnutí náběžné strany opticky trochu schová. Při prvním prohlížení jsem si toho prohnutí náběžné hrany ani nevšiml.
Ale chápu, že jakmile taková chyba vejde ve známost, tak začne vadit. A taky si myslím, že zbrousit náběžnou hranu křídel do roviny není až tak složité. Ale to ať už si zváží každý sám.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 03 črc 2024, 16:34

KLuK píše:Ale chápu, že jakmile taková chyba vejde ve známost, tak začne vadit.

To je úplně přesné.
Doteď jsem si toho v rámečcích taky nevšiml, asi by mi to ani nikdy samotnému nedošlo, a tudíž nevadilo, a teď toto! Už to nejde odnevidět a musím s tím při stavbě něco udělat. :)
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 03 črc 2024, 17:56

Víťa Výmola píše:
KLuK píše:Ale chápu, že jakmile taková chyba vejde ve známost, tak začne vadit.

To je úplně přesné.
Doteď jsem si toho v rámečcích taky nevšiml, asi by mi to ani nikdy samotnému nedošlo, a tudíž nevadilo, a teď toto! Už to nejde odnevidět a musím s tím při stavbě něco udělat. :)

Chlapi, a bude hůř. Vytiskl jsem si výkres v měřítku, ještě jsem si měřítko zkontroloval přes rozpětí, a na tom modelu snad není nic dobře. Večer sem dám nějaké obrázky.
Asi to dopadne tak, že to uznám za koukatelné, protože jsem koupil dvě. Jednu bych třeba ještě předělal, ale do dvou se mi nechce…
Honza
sedan1

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 212 • Stránka 6 z 15 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15

Zpět na Rozestavěno