Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 6 z 31 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 31
  • Odpovědět s citací

Re: Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

Příspěvekod Martin Hatala » 13 kvě 2023, 01:44

Len dve slova, kvalita a talent, Bravo! =D> =D> =D>
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 14 kvě 2023, 10:48

Děkuji Martine, mám radost, že se Ti to líbí. (:)
Ještě mám před sebou pořádnou porci práce. Po doplnění interiéru transportní kabiny bude následovat zasklení jejích okének, dokončení interiéru spojovací chodbičky a částečné vybavení obou kokpitů. A před slepením obou polovin trupu musím ještě upravit koncové část motorů s výfuky a vývodem na reduktor a také díl s uchycením rotoru. Odhaduji, že po slepení trupu budu přibližně v třetině cesty k hotovému modelu.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 14 kvě 2023, 22:29

O víkendu (jako vždy) nebylo moc času.

IMG_5620.JPG
Stihl jsem akorát levý bok transportní kabiny přestříkat surfem ...

IMG_5621.JPG
... a po jeho zaschnutí nastříkat interiérovou šedomodrou barvou.

IMG_5622.JPG
Po zaschnutí barvy jsem začal doplňovat drobné detaily. Zatím jsem jich stihl jen pár, další přijdou na řadu zase příště.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 16 kvě 2023, 10:56

Malý pokrok ze včerejška.

IMG_5625.jpg
Na levou stranu transportní kabiny jsem doplnil vnitřní vybavení.

IMG_5628.JPG
Transportní kabina je hotová. Po zasklení okének mohu do zadní části kabiny přilepit lavici a konstrukci kabiny uzavřít stropem. Zatím je vše seskládáno bez lepení.

Po uzavření trupu bude pohled na vnitřní vybavení transportní kabiny omezený.

IMG_5626.jpg
Levá a přední stěna kabiny a částečně i zadní stěna bude díky otevřeným dveřím na pravé straně trupu celkem dobře viditelná.

IMG_5627.jpg
Pravá strana kabiny však bude vidět jen skrze okénka v levé polovině trupu.

IMG_5639.JPG
Zadní stěna kabiny bude částečně vidět i skrze propojovací chodbičku do pilotní kabiny. Po doplnění stropu propojovací chodbičky však bude i tento pohled částečně omezený.

A něco málo se ještě schová za sklopnou lavici. Ta (zatím) na všech fotkách chybí. Překážela by při zasklívání okének v pravé polovině trupu.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 16 kvě 2023, 21:13

A je tu pokračování z dnešního dne.

IMG_5644.JPG
Okénka v pravém boku jsem zasklil průhlednou fólií. Před vlepením do okna jsem na fólii nalepil z obou stran maskovací pásku, abych předešel jejich "zapatlání" lepidlem. Po vlepení okýnek do trupu (a zaschnutí lepidla) jsem maskovací pásku z vnitřní strany okénka odstranil. Na venkovní straně jsem ji ponechal pro další práce.

IMG_5642.JPG
Do transportní kabiny jsem vlepil sklopné lavice a přilepil strop kabiny.

IMG_5647.JPG
Před slepením polovin trupu musím mít hotový díl s reduktorem a výfuky motorů. Takže jsem začal s výfuky. Motory nebudu potřebovat (ani by nebyly vidět), tak jsem je od výfuků odřezal. Fotolepty s výstupní turbínou jsem našel ve svých zásobách. Přilepil jsem na plastovou destičku a vlepil do výfuků. Protože plast se při broušení v mikrovrtačce taví, hřídele náhonů jsem vybrousil z bambusové špejle. Na vybroušené hřídele jsem přilepil plošky z tenkého plastu.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 16 kvě 2023, 22:30

Tak to uz ano =D> =D> =D>
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 16 kvě 2023, 22:44

Dobře, Ty! ;-I
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 18 kvě 2023, 21:05

Pokračuji v úpravě dílů, které je potřeba vlepit do trupu, před jeho uzavřením.

IMG_5656.JPG
Nabarvil jsem vnitřní části koncových dílů motorů a slepil je dohromady. Později na tyto díly přilepím koncovky výfuků.

IMG_5648.JPG
IMG_5649.JPG
Díl ze stavebnice pro upevnění rotoru má vylisované pěkné detaily, bohužel však většina těchto detailů neodpovídá skutečnosti.

IMG_5655.JPG
Z tenké plastové destičky jsem vytáhl nový díl horní části reduktoru. Jako kopyto mi posloužil originální díl ze stavebnice od Zvezdy.

IMG_5659.JPG
IMG_5660.JPG
Z původního dílu jsem odbrousil všechny "zbytečnosti" a nechal jen osu rotoru. Na "podlahu" jsem nalepil tenkou plastovou fólii a na osu rotoru navlékl a přilepil horní díl reduktoru. Nový základ je připravený, před zabudováním do trupu bude potřeba doplnit ještě pár drobností a nějaká ta "hejblata".
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 19 kvě 2023, 22:37

Dnes jsem toho moc neudělal, ale o to dýl jsem to dělal. :)

IMG_5664.JPG
IMG_5665.JPG
Z reduktoru jsem vyrobil docela pohledného ježka. Z plastové destičky jsem řezacím kružítkem vyřízl mezikruží, které jsem přilepil shora na reduktor. Z tenkého drátu a bužírky jsem si připravil šrouby s maticemi a ty jsem postupně přilepil na mezikruží. "Šrouby" ještě nejsou zašroubovány. Nechal jsem je delší, aby se mi s nimi lépe manipulovalo během lepení na místo. Později je "zašroubuji" (štípačkami) na správnou délku.

IMG_5663.JPG
IMG_5661.JPG
Z kousků plastu, drátů a bužírek jsem sestavil ovládací páky rotoru. Po začištění a nabarvení (a zkrácení šroubů na reduktoru) bude vše připraveno k montáži.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 kvě 2023, 21:49

Dnes jsem nic neudělal, protože jsem se byl podívat na dni otevřených dveří na letišti v Čáslavi.

Mimo jiné jsem si mohl prohlédnout tohoto fešáka.
mf_Mi-24V_0001.jpg
mf_Mi-24V_0002.jpg
mf_Mi-24V_0003.jpg
mf_Mi-24V_0004.jpg
A to jak zemi ...

mf_Mi-24V_0005.jpg
... tak i během letové ukázky.

Pro případné zájemce jsou další fotky ze dne otevřených dveří na letišti Čáslav TADY

KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 kvě 2023, 22:29

Po včerejším relaxu v Čáslavi jsem se dnes vrátil k práci na modelu. (:)

IMG_5669.JPG
Na sestavu pák jsem doplnil středovou objímku.

IMG_5671.JPG
"Šrouby" z drátů na hlavě reduktoru jsem zkrátil a zabrousil jejich konce do roviny.

IMG_5673.JPG
Dokončený reduktor a sestavu pák jsem nastříkal světlou šedomodrou barvou. Na fotce to vyšlo do zelena. Fotil jsem večer pod lampičkou a zapomněl jsem přehodit vyvážení bílé z denního světla na umělé.

IMG_5674.JPG
IMG_5675.JPG
K dokončení sestavy reduktoru s ovládacími pákami, nebo přesněji toho, co bude po vlepení do trupu vidět, ještě pár věcí chybí, ale už se to začíná rýsovat. (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 23 kvě 2023, 20:38

Začal jsem "zabydlovat" pilotní kabinu.

IMG_5677.JPG
Do pravé poloviny trupu jsem přilepil upravený díl se zadní stěnou kabiny a vybavením boku chodbičky.

IMG_5678.JPG
Totéž jsem udělal i na levé polovině trupu.

IMG_5676.JPG
A taky jsem začal připravovat palubní desku. Palubka je na film s ciferníky přístrojů je jen položená, tak to trochu nesedí.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 24 kvě 2023, 18:37

Miluju ty fotky s krbovejma zápalkama, jako že je to v reálu titěrný :). Super, luxusní, hodinářská práce. Nádherná modelařina. =D> =D> =D>
markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 24 kvě 2023, 20:11

@markII
Díky za podporu, čte se to moc pěkně. (:)
K těm fotkám s krbovejma sirkama, ještě mám v záloze fintu s korunovou mincí velikosti talíře. Ale ta se shání podstatně hůř, než ty krbové sirky. :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 kvě 2023, 21:00

Mimo to, že jsem skládal a rozebíral trup kvůli naměření rozměrů pro další práci v interiéru, jsem stihl nabarvit boční panel a přístrojovou desku do pilotní kabiny.

IMG_5683.JPG
Boční panel byl příliš dlouhý a přístrojová deska by byla pod stínidlem hodně utopená. Proto jsem panel v místě kde navazuje na zadní stěnu kabiny o 1,5 mm zkrátil. Sice tím lehce utrpěla modelovost, ale přístrojová deska se dostala na správnou pozici, což celkovému vzhledu prospěje víc než odříznutý proužek z bočního panelu. Po zkrácení panelu jsem v příslušných místech panelu navrtal dírky a protáhl jimi tenké drátky coby páčkové přepínače a z rubu je přilepil sekunďákem. Před slepením přístrojové desky s bočním panelem ještě musím páčky vyrovnat.
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 6 z 31 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 31

Zpět na Rozestavěno