Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

2x Fokker D.VII OAW Eduard 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 204 • Stránka 6 z 14 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14
  • Odpovědět s citací

Re: Davidovy rozestavěné sedmdesátdvojky: A5M1

Příspěvekod MRMLA » 14 lis 2018, 21:27

Japonec moc pěknej, už aby byly fotky v Galérii... :hurray: Polák taky! Filigránská práce! ;-I
David Koktavý píše:...Zkus přidat ještě wash s "kofolou" (ty víš) a bude to bez chyby... :lol: :lol:

Fo fo je "fofola"??! :!: :?:
David Hényk píše:...nějaký ajkečry to má taky...

Já už to nazývám "ajčekry", jako jestli na to eště vidím... :D :) =;
M.R.M.L.A.
Martinova Rekonstrukční Manufaktura Létavých Aparatur
MRMLA

• Odpovědět s citací

Re: Davidovy rozestavěné sedmdesátdvojky: PZL.7 Arma Hobby

Příspěvekod Filip Tomči » 14 lis 2018, 21:36

Jirka z Hranic píše:Davide, jakou barvou a odstínem budeš barvit tu polskou Khaki? Já mám doma Karaše, zatím žádného Poláka jsem nestavěl. Potřeboval bych nějaký tip ideálně v řadě Gunze nebo Tamiya.
I kdyby to nebyl přesný originál. Řady barev, které originály nabízejí, doma nemám (Pactra, Mr. paint) a do Agamy se mi nechce (lihovka ani polskou řadu nemá).

Poláci měli minimálně dvě verze Khaki aspoň podle polského výrobce barev. Údajně světlá Khaki na stíhače a průzkumáky a tmavší Khaki na bombardéry. Předpokládám, že ten Karaš bude asi bombardér. Mám ho od IBG. Koupil jsem ho spolu s tím P.11c. (:)
Přílohy
Cs01_Back.png
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Špůrek » 15 lis 2018, 14:15

Filip Tomči píše:Poláci měli minimálně dvě verze Khaki aspoň podle polského výrobce barev. Údajně světlá Khaki na stíhače a průzkumáky a tmavší Khaki na bombardéry. Předpokládám, že ten Karaš bude asi bombardér. Mám ho od IBG. Koupil jsem ho spolu s tím P.11c. (:)

Kostek (avatar aviatik) na svou použil pro svou PZL p.11c tu tmavou - Hataka ve své definici to má opačně, tmavou na bombardéry a světlou na stíhačky, jak píše Filip.
Radim Špůrek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 15 lis 2018, 16:32

Já vím no. Já jsem mu to nechtěl psát, protože už to měl hotové a taky nejsem žádný odborník na barvy. Jenom mě to zaujalo, že měli Poláci více odstínů. Jestli se to dalo v reálu vůbec rozeznat je otázka. Dělám u letadel a vím jak to je ve skutečnosti s barvami. Já tu svou Khaki budu asi míchat od oka. 8-)
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Slíva » 15 lis 2018, 17:32

Ahoj,
ono je to trochu jinak a složitější, na Polácích celkem ujíždím, takže nastudováno. Tak jako není jednoduchá "naše" khaki, tak ani jejich.
Do roku 1935 používali khaki se světlejším odstínem. (early khaki) - byla světlejší, 35-38 se mírně změnil pigment a khaki byla více olivová, ale to většina moc nerozlišuje, jsou si velmi podobné.
od 1938 byl late khaki a ta byla tmavší.
Dále, vyrobené Karaše, pzl 24, atd pro export měly ještě jinou Khaki.
A aby to bylo zamotané více, tak po revizích či modernizacích (např. Karaśe) se pak i přestříkavaly. Takže vyrobený Karaś 1936 měl původně early khaki, po modernizaci na Karaś II dostal late khaki. Původně červené sériové číslo, se změnilo na černé.... takže fotky, fotky, fotky.
Výborné materiály jsou všechny díly Polish wings a knížka Polish Fighter Colours 39-47.
20181115_171004.jpg

20181115_170942.jpg

20181115_170739.jpg

20181115_170842.jpg
tuhle jsem stavěl

Tomáš Slíva

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Slíva » 15 lis 2018, 17:37

David Hényk píše: Takhle kompletní jsem si to prohlížel a vyvstala mi na mysli otázka: "Jak to budeš barvit, vole?" Úplně jistej si tedy nejsem, ale bude to určitě zajímavý. Dumám nad tím, jestli tam už přilepit křídelní vzpěry, nebo je tam dát až po barvě? Musím to ještě promyslet.
PZL_7_07.JPG

Davide já to udělal jak píšeš. Nedával jsem vzpěry, ty nastříkal zvlášť i celé éro a až pak ty vzpěry nasadil. Sedly pak hezky.
Tomáš Slíva

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 16 lis 2018, 07:54

Díky všem moc za upřesnění odstínů barev. Snad to Davidovi v tématu nevadí. [-o<
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 16 lis 2018, 10:40

Ne naopak, já díky za info a zajímavou debatu. Tu knížku na kamufláže jem měl v plánu koupit, tak mám aspoň tip pro Ježuru.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 14 úno 2019, 10:04

Ten čas letí, to je neskutečný. Na dva měsíce jsem se odmlčel, ale to neznamená, že jsem nelepil. Během prosince jsem si musel dát přestávku vynucenou marnou snahou koupit HATAKY. Nebudu rozepisovat všechny peripetie, důležité je, že jsem je nakonec barvy sehnal a mohl pokračovat v práci. Tady se trochu zastavím a rozepíšu. Jakmile jsem měl oranžové Hataky v ruce, vrhl jsem se na test. Rozhodl jsem se jít cestou nejmenšího odporu a barvy otestovat jen s origo ředidlem, ostatně prošlapavání slepých uliček už tu mezitím zvládli jiní. První dojem byl nadmíru pozitivní. Barvy neschly na jehle, freehandem jsem stříkal flíčky, čáry, pole, vše přímo na holý plast, prostě paráda. Nebyl důvod otálet a vrhl jsem se rovnou na stříkání modelu. Spodní šedomodrá sedla bez problémů, pořád ve mně vládl pozitivní nálada umocněná nadcházející vánočním časem. Vystřízlivění přišlo až se stříkáním horní tmavé khaki. Barva sice neschla na jehle, ale zato hodně prášila. V první chvíli jsem si toho nevšiml, ale v místě prolomení křídla barva tak brutálně zavířila, že mi tam vznikl úplnej šmirglpapír. A to podotýkám, že to prolomení není rozhodně žádné údolí smrti. Zkrátka nástřik byl naprosto tragický. V první chvíli jsem samozřejmě dával vinu barvám, jak jinak. Dnes, kdy mám za sebou druhé kolo testování, už vím že jsem tu tm. khaki málo naředil a měl jsem příliš velký tlak. Na mou obranu musím říct, že takhle stříkám Gunze H a nikdy se mi nic podobného nestalo. Mimochodem tm. khaki velmi špatně kryje, narozdíl od té světlejší khaki a spodní šedomodré. Takže na barvy jsem nezanevřel a příště, na PZL.11, už to snad klapne.
Nicméně po té popisované první zkušenosti jsem zůstal bezradně stát a přemýšlel co dál. V prvé řadě jsem musel dát dolů ten otřesnej nástřik. Musím uznat, že přilnavost HATAKA barev k povrchu, holému plastu, je více než 100%. Drželo to jak helvétská víra! Když jsem měl PZL zase zpátky v negližé, přehodnotil jsem původní záměr stavět mašinu v tm. khaki a rozhodl se postavit stroj nastříkaný sv. khaki, pro kterou jsem našel odpovídající odstín mezi Gunze H. Pak už šlo všechno jako po másle.
Dál už nechám mluvit obrázky.

PZL_07_10.JPG

PZL_07_12.JPG

PZL_07_13.JPG

PZL_07_16.JPG

PZL_07_17.JPG

PZL_07_18.JPG

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 14 úno 2019, 10:10

Abych udržel dokumentační tok, tady jsou ještě fotky další rozdělané věci. FW-190 F-8 do SIGu Vojty Starého a Dušana Gubiče.

FW_190_02.JPG

FW_190_01.JPG

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Re: Davidovy rozestavěné sedmdesátdvojky: PZL.7 + FW-190 F-8

Příspěvekod Miloš Völkl » 14 úno 2019, 10:44

Jako vždy precizní Davide, radost pohledět =D> , na oba nové kousky samozřejmě ;-I
Taky díky za recenzi HATAKA barev. Chci je vyzkoušet, líbí se mi odstíny a to jejich líbivé balení.
Fokáč je však stříknuty Gunze Há, že?
Na stole: Mezek, P-51D Mustang, Fw 190A-4, Bf 109G-6
Miloš Völkl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 14 úno 2019, 10:52

Ano ano, Fokouš je Gunzíčkama! Díky za pochvalu Miloši :D
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 14 úno 2019, 11:25

No ale to je zase paráda, co předvádíš, Davo. =D> =D> Podělíš se o odstín Háčka na tu polskou khaki?
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Desertmen » 14 úno 2019, 15:35

Dost dobré, super nástřik hlavně na tom FW =D>
Rozestavěno: - 1/72
FW 190 A-8/R-2, Hellcat F6F-5N, Hurricane Mk.I early

Hotovo: - 1/72
Bf 109 K4, Bf 109 G6/R6, Fiat G.50bis AS ,,Freccia'', M.Magister, Re.2001, Ki-43-I, Habicht
Desertmen

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Knetl » 14 úno 2019, 20:37

Perfektní! =D>

Taky by se mi tu nějaká PZLka a Fokouš šikly, ale asi spíše v karpatských barvách. 8-)

A díky za ten popis těch oranžových Hatak. Trochu po nic taky koukám, ale ještě jsem se nějak nerozhodl. Každé info dobré.
Hotovo 2017: Cierva C.30A Norsko, Cierva C.30A Jugoslávie, Bü-131D Chorvatsko Bü-131A Maďarsko
Hotovo 2018: Messerschmitt Me 609, Bloch MB-151
Honza Knetl

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 204 • Stránka 6 z 14 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14

Zpět na Rozestavěno