Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

P-39 Airacobra 1/32 Special Hobby - HOTOVO !

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 271 • Stránka 5 z 19 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19
  • Odpovědět s citací

Re: P-39 Airacobra 1/32 Special Hobby

Příspěvekod Lahita Imrich » 26 led 2014, 16:08

Myslím si, že Revellu je zoznam týchto chýb ukradnutý. Je to tým, že oni vydávajú stavebnice podľa toho ako cítia, že sa na tom, ktorom type sa dá v tomto momente zarobiť (bežný lepiči nepresnosti riešiť nebudú a tých čo lepia do dôsledku presné modely, zas toľko nie je). Je síce pravda, že model má spomýnané tvarové chyby, ale lepší na trhu nie je a ak ho chcú mať v ponuke, tak moc veľký výber nemajú. A na druhej strane ak typ ako taký bude mať slušnú predajnosť, možno sa rozhodnú zainvestovať do výroby nových a snáď i presnejších foriem (taký prieskum bojom).

A teraz k stavbe. Ja si dovolím vysloviť svoj názor, že úpravy na kabíne by som urobil (tak to vidím pri porovnaní modelu a fotiek, fotky) podľa modrých čiar. Viď obrázok
prekryt kabíny a dvere_3.jpg
prekryt kabíny a dvere_3.jpg (59.44 KiB) Zobrazeno 5553 krát

Nakreslené je to hrozne, ale snáď výstižne
[url=20933939_10203643802013100_702260371489961673_o.jpg[/url]
Lahita Imrich

• Odpovědět s citací

Příspěvekod aero13 » 26 led 2014, 16:16

Lahita Imrich ´lix´ píše:Myslím si, že Revellu je zoznam týchto chýb ukradnutý. Je to tým, že oni vydávajú stavebnice podľa toho ako cítia, že sa na tom, ktorom type sa dá v tomto momente zarobiť (bežný lepiči nepresnosti riešiť nebudú a tých čo lepia do dôsledku presné modely, zas toľko nie je). Je síce pravda, že model má spomýnané tvarové chyby, ale lepší na trhu nie je a ak ho chcú mať v ponuke, tak moc veľký výber nemajú. A na druhej strane ak typ ako taký bude mať slušnú predajnosť, možno sa rozhodnú zainvestovať do výroby nových a snáď i presnejších foriem (taký prieskum bojom).

A teraz k stavbe. Ja si dovolím vysloviť svoj názor, že úpravy na kabíne by som urobil (tak to vidím pri porovnaní modelu a fotiek, fotky) podľa modrých čiar. Viď obrázok
prekryt kabíny a dvere_3.jpg

Nakreslené je to hrozne, ale snáď výstižne

Imrich, tú líniu dverí až tak radikálne upravovať nebudem. Treba si uvedomiť, že ak chcem jedny dvere osadiť do otvoru, asi by bol iný problém. Na zadnej strane prekrytu som červenou vyznačil spoj trupu s rámom a nie spoj sklo-rám. Takže asi tak ...
Rozostavané 1/32: Tempest V(SH), MC.202 (It), Spit.Mk.ll (Re)
Postavené 1/32: 21
aero13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 26 led 2014, 16:24

Tomu rozumím, chyby má každá stavebnice, ale výlevy typu promarněná šance a zabití typu pro jiné potenciální výrobce je mimo (Clive). Kit je ze srpna 2007, což už je 6,5 roku. Prošel jsem různé hodnocení této stavebnice a nikde jsem zmiňované chyby nezaznamenal, naopak je stavebnice hodnocena velice kladně. Za mne kladně hodnotím, že má například oproti Buffalu oddělené řídící plochy, což nemá ani každá 1/32 Hasegawa. Každý ale hledáme v modelaření to své. Respektuji Aera v jeho souboji s tvarem, ale nemyslím, že je to pro každého dogma. Stačí se podívat do jiných témat, jak ke stavbě přistupuj místní vychvalovaní mistři, kolikrát nezaznamenávají ani rozdílné barvy US kokpitů (hlavně, že je to zelené a na povrchu plesnivice).

Pro inspiraci posílám odkaz

http://forum.largescalemodeller.com/top ... airacobra/

tvar vůbec neřešil, nejspíš mu stavebnice dostatečně připomíná kobru, a výsledek stojí za to. Možná tam Aero najde i něco k inspiraci. Jinak se též obávám, že když sem někdo dá kobru postavenou jen tak, třeba jako ten z large scale, tak stejně dostane spoustu tleskačů. Ono by to také vypadalo dost zvláštně, aby mu k tomu někdo napsal, že má vysoké okénko ve dveřích :-)

M.
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod aero13 » 26 led 2014, 17:58

Michal Šourek píše:Tomu rozumím, chyby má každá stavebnice, ale výlevy typu promarněná šance a zabití typu pro jiné potenciální výrobce je mimo (Clive). Kit je ze srpna 2007, což už je 6,5 roku. Prošel jsem různé hodnocení této stavebnice a nikde jsem zmiňované chyby nezaznamenal, naopak je stavebnice hodnocena velice kladně. Za mne kladně hodnotím, že má například oproti Buffalu oddělené řídící plochy, což nemá ani každá 1/32 Hasegawa. Každý ale hledáme v modelaření to své. Respektuji Aera v jeho souboji s tvarem, ale nemyslím, že je to pro každého dogma. Stačí se podívat do jiných témat, jak ke stavbě přistupuj místní vychvalovaní mistři, kolikrát nezaznamenávají ani rozdílné barvy US kokpitů (hlavně, že je to zelené a na povrchu plesnivice).

Pro inspiraci posílám odkaz

http://forum.largescalemodeller.com/top ... airacobra/

tvar vůbec neřešil, nejspíš mu stavebnice dostatečně připomíná kobru, a výsledek stojí za to. Možná tam Aero najde i něco k inspiraci. Jinak se též obávám, že když sem někdo dá kobru postavenou jen tak, třeba jako ten z large scale, tak stejně dostane spoustu tleskačů. Ono by to také vypadalo dost zvláštně, aby mu k tomu někdo napsal, že má vysoké okénko ve dveřích :-)

M.

Snaha o správny tvar nemôže byť dogma. Stále ide o model (zmenšeninu) a nie o detskú hračku, že ? Asi sme už niektorí zabudli (alebo nezažili), čo bolo kedysi základom hodnotenia na súťažiach. Zhoda so vzorom ! Ak má stavebnica zásadné tvarové a rozmerové nedostatky, v zmysle skôr uvedeného jej nepomôžu ani oddelené pohyblivé časti. :lol: :lol: :lol: Ak modelár cíti potrebu, tak si ich oddelí aj sám.
aero13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 26 led 2014, 18:06

Myslim, ze najlepsie na nasom hobby, je to, ze kazdy ma, k danej teme rozdielny pristup. Niekto reze a tmely a niekto nie, dolezite bude najst ten spravny balanc a nestratit nervy. Velmi sa mi paci, ze Aero ho nasiel a postupuje velmi kludne a systematicky. Paci sa mi jeho styl a tato Kobra bude urcite jedinecna. Uz sa tesim :)
M.
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod aero13 » 26 led 2014, 18:32

Martin Hatala píše:Myslim, ze najlepsie na nasom hobby, je to, ze kazdy ma, k danej teme rozdielny pristup. Niekto reze a tmely a niekto nie, dolezite bude najst ten spravny balanc a nestratit nervy. Velmi sa mi paci, ze Aero ho nasiel a postupuje velmi kludne a systematicky. Paci sa mi jeho styl a tato Kobra bude urcite jedinecna. Uz sa tesim :)
M.

Ďakujem. Snažím sa držať zásady veci robiť čo najlepšie, aby ma potom každý pohľad na výsledok nemusel hnevať. ](*,)
aero13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 26 led 2014, 19:29

...Ak modelár cíti potrebu, tak si ich oddelí aj sám. - to samé platí i o zbytku. Ve finále, když cítíš potřebu, tak si vysocháš model z březovýho klacku :-) :-)

Ale jak píší i jiní, každý v tom hledáme své. Držím palce v další stavbě.

M.
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod aero13 » 27 led 2014, 12:37

Díky za podporu.
Prvá fáza úprav tvaru dverí ...
dvere pred a po úprave.jpg

aero13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod aero13 » 29 led 2014, 09:09

... pokračovanie v trupe a prekryte kabíny. Prekryt kabíny budem musieť v mieste brúsenia ešte preleštiť, pričom jeho rám bude súčasťou priehľadnej časti (zelená línia) a bude vytvorený len vrstvou farby. Samozrejme musím preryť paneláž nad výfukmi a na záver všade opraviť nitovanie.
*
p_strana.JPG
P_strana-paneláže.jpg
ľ_strana.jpg

*
dorobené okienko v ľavom čelnom skle
okienko.jpg

aero13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vlastabárta » 29 led 2014, 11:59

aero13 píše:
Michal Šourek píše:Tomu rozumím, chyby má každá stavebnice,.....
....tvar vůbec neřešil, nejspíš mu stavebnice dostatečně připomíná kobru, a výsledek stojí za to. Možná tam Aero najde i něco k inspiraci. Jinak se též obávám, že když sem někdo dá kobru postavenou jen tak, třeba jako ten z large scale, tak stejně dostane spoustu tleskačů. Ono by to také vypadalo dost zvláštně, aby mu k tomu někdo napsal, že má vysoké okénko ve dveřích :-)

M.

Snaha o správny tvar nemôže byť dogma. Stále ide o model (zmenšeninu) a nie o detskú hračku, že ? Asi sme už niektorí zabudli (alebo nezažili), čo bolo kedysi základom hodnotenia na súťažiach. Zhoda so vzorom ! Ak má stavebnica zásadné tvarové a rozmerové nedostatky, v zmysle skôr uvedeného jej nepomôžu ani oddelené pohyblivé časti. :lol: :lol: :lol: Ak modelár cíti potrebu, tak si ich oddelí aj sám.

Skvělá práce a navíc i dobře prezentovaná, navíc i moje oblíbené letadlo, tomu lze tedy jen =D> =D> ;-I i s oběma názory výše lze jen souhlasit, protože model je především zmenšenina velkého originálu, teprve pak až hračka nebo prostředek k odreagování jedince, jehož výsledkem je pak třeba něco jako z toho dříve uvedeného příspěvku z largescale..
IMGcz_00.jpg
Okolí nás bohužel mnohdy bere takto...
..ale to by přece správného chlapa nemělo odradit. Co mi tu trochu chybí, to je sebereflexe autora masteru, protože nakouknout by sem mohl, že ? :D
vlastabárta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod aero13 » 29 led 2014, 18:23

Franta Šrédl píše:
aero13 píše:Tak som sa v stavbe trochu posunul. No, priznám sa, najhoršie zistenie. Je to prekryt kabíny (ako tu už bolo spomenuté) :bad: . Pre číru časť prekrytu je v trupe trochu veľký výkroj. Najviac je to vidieť na zadnej časti prekrytu, kde je aj nesprávne zaoblenie. To podstatné však je, že dvere sú absolútne nemodelové !!! :evil: :evil: :evil: a tento moment ešte neviem, ako sa s tým vysporiadam. Nesedí pomer výšky a šírky dvier a naviac ich presklená časť je omnoho vyššia na úkor spodnej plechovej. Podľa mojich prepočtov ak by som mal dodržať niektorý rozmer uvedeného stavebnicového dielu : 1) výšku dverí, tak dvere by mali byť užšie o 1,0 mm a plechová časť vyšia o 1,4 mm, 2) šírku dverí, tak dvere by mali byť vyššie o 1,4 mm a spodná (plechová) časť vyššia o 2,3 mm !!! Disproporcie stavebnice sú dobre vidieť na priloženej fotografii. Samozrejme, že kováky zo stavebnice (ako aj zo setu fotoleptov od fi.Eduard) do dvier kopírujú nesprávne rozmery stavebnicového dielu, takže v prípade úpravy tvaru dvier sú prakticky nepoužiteľné. Čoho je moc, toho je veľa a tento moment sa nemôžem ubrániť názoru, že už nikdy viac stavebnicu od rovnakého výrobcu, pokiaľ nepresvedčí trvalým zvýšením kvality a presnosti !!! ](*,) ](*,) ](*,)
*
Příloha prekryt kabíny a dvere_2.jpg je dlouhodobě nedostupná.

Tohle vše se myslím ještě nějak vyřešit dá, ale chybný tvar kabinky už ne. Její největší problém je, že celá přední část je moc placatá a celkově málo vyklenutá. Navíc čelní sklo je ploché (výrobce předpokládal, že tam bylo pancéřové sklo), ale to je také chyba.

*
Zdravím Franta.
Skutočne tvar prednej časti prekrytu kabíny nesedí. Predsa len mi to nedalo a skúmal som možnosť opraviť jeho tvar. Rozhodol som sa, že sa ho zaoblím, nakoľko hrúbka materiálu to dovoľuje. Výsledok je na priložených obrázkoch. Myslím, že v tomto stave to bude vyhovovať a modelu to pomôže.
*
prekryt.JPG
PS po upravení.JPG
ĽS neupravená.JPG
obe strany upravené.JPG

*
30.01.2014 - ešte pridávam pohľad na zvýraznenú hranu po zabrúsení
DSCN2258.JPG
DSCN2259.JPG

Naposledy upravil aero13 dne 30 led 2014, 09:53, celkově upraveno 1
aero13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Franta Šrédl » 29 led 2014, 23:41

Ano, velice dobře. Nicméně to, že kabinka zůstala moc placatá problém nevyřešilo. Snad to zde bude vidět lépe. Sklo mezi výztuhami by mělo být vyklenuté a teprve od spodní výztuhy by mělo padat dolu. Zde se tak děje již od horní výztuhy a to je pro mě jedna z největších chyb stavebnice, protože se s tím nedá nic dělat a zároveň to má zásadní vliv na vzhled modelu.
Přílohy
10041817274_f536433de8_o.jpg
Franta Šrédl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod aero13 » 30 led 2014, 09:17

Franta Šrédl píše:Ano, velice dobře. Nicméně to, že kabinka zůstala moc placatá problém nevyřešilo. Snad to zde bude vidět lépe. Sklo mezi výztuhami by mělo být vyklenuté a teprve od spodní výztuhy by mělo padat dolu. Zde se tak děje již od horní výztuhy a to je pro mě jedna z největších chyb stavebnice, protože se s tím nedá nic dělat a zároveň to má zásadní vliv na vzhled modelu.

Zdravím Franta.
Zrejme máš na mysli časť, ktorú som na Tvojom obrázku označil šípkou. No mne sa zdá, akoby ten použitý prekryt bol nejaký nevydarený kus. Alebo to v edícii P-39N/Q Soviet ...opravili ? Môj sa mi zdá z profilu ako tak v poriadku. Vidno to na obrázku, hoci uhol pohľadu nie je úplne rovnaký.
Len taká otázka. Ako si robil matice na na vnútornom ráme prekrytu?
10041817274_f536433de8_o.jpg (61.41 KiB) Zobrazeno 4232 krát
Bell-P-39-Airacobra-Alaska-Ops kopie.jpg

aero13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Franta Šrédl » 30 led 2014, 10:10

aero13 píše:
Franta Šrédl píše:Zrejme máš na mysli časť, ktorú som na Tvojom obrázku označil šípkou. No mne sa zdá, akoby ten použitý prekryt bol nejaký nevydarený kus. Alebo to v edícii P-39N/Q Soviet ...opravili ? Môj sa mi zdá z profilu ako tak v poriadku. Vidno to na obrázku, hoci uhol pohľadu nie je úplne rovnaký.
Len taká otázka. Ako si robil matice na na vnútornom ráme prekrytu?
Bell-P-39-Airacobra-Alaska-Ops kopie.jpg

Ano, jde o tento sklon. V této části je kabinka špatně navržená.
Ten model na fotce jsem nestavěl já. Obrázek jsem si vypůjčil z odkazu co sem dal Michal Šourek. Jak jsou provedené matice tedy netuším, jen vím, že byly na výztuze rámu kabiny podobné trubce.
Franta Šrédl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 01 úno 2014, 16:49

ten vetrak na celnom stitku . nema chybu [-o<
Martin Hatala

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 271 • Stránka 5 z 19 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19

Zpět na Rozestavěno