Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia CS-92, Tamiya 1/48 Hotovo

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Avia CS-92, Tamiya 1/48

Příspěvekod spitak » 01 bře 2013, 07:31

Stavbu s velkým zájmem sleduji, líbí se mi maximální snaha o shodu se vzorem. Nebylo by ale lepší zkusit ty skvrny ztvárnit jinak, než pistolí? Myslím, že tupováním olejovek by mohly vyjít věrohodnější. I na těch skenech fotek je patrné, že nešlo o "plochy" tmavší barvy, ale spoustu drobných skvrn různé intenzity kolem exponovaných míst.
Honza "spitak" Ivanega
něco z dokončených: CF-104, Hasegawa, F-5E Tiger II, HB, Folland Gnat T.1, Airfix.
rozestavěno: 2×Supermarine (Spitfire Mk.VIII, Seafire Mk.II), Mitchell Mk.II, Frog. Vše 1:72. A k tomu C-160 Transall 1:250.

"Ve světě šílenců jsou blázni ti zdraví."- Philip Kindred Dick
spitak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 01 bře 2013, 07:39

Sorry Martine, ale na tý fotce by si neviděl spáry ani kdyby byly provedený zemědělskou vůli vzhledem k rozpixelování celého obrázku mizernou reprodukcí. Vždyt ty tečky (zrnka) jsou skoro tak velký jak velikost spár paneláže. S tvojí interpretací taky moc nesouhlasím. Pokud se podívám na foto o které se opíráš, tak ty dávají velkou volnost ve ztvárnění povrchu vzhledem k jejich kvalitě.
Add wash - tebe nikdo neučil , že zvýrazněním paneláže neděláš usazenej bordel , ale náznak stínu v drobné spáře mezi plechy? :tongue:
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 01 bře 2013, 10:12

Zdravím,
moc do těchto témat nevstupuji s příspěvky, ale zde mi to nedá. Domnívám se, že každý modelář se snaží dobrat k co nejlepšímu výsledku, nicméně u někoho to je co největší shoda se vzorem, jiný to pojímá jako umělecké dílo. Tyto dvě skupiny se pak těžko mohou shodnout.
Martin Černý 'Černoch' píše:Sorry Martine, ale na tý fotce by si neviděl spáry ani kdyby byly provedený zemědělskou vůli vzhledem k rozpixelování celého obrázku mizernou reprodukcí. Vždyt ty tečky (zrnka) jsou skoro tak velký jak velikost spár paneláže. S tvojí interpretací taky moc nesouhlasím. Pokud se podívám na foto o které se opíráš, tak ty dávají velkou volnost ve ztvárnění povrchu vzhledem k jejich kvalitě.

Zde bych si dovolil zásadně nesouhlasit, protože krytka na trupu je naprosto jasně viditelná, zatímco spáry segmentů trupu nikoli. Po prostudování fotek a mašin v kbelském muzeu bych si dovolil tvrdit, že spáry byly přetmelené a zabroušené. Jejich části jsou na fotkách viditelné, dle mého se jedná o zvýraznění vlivem namáhání konstrukce. Takže já se u svého S-92 nebudu štítit přetmelit většinu spár, ale ne po celé délce a též se budu snažit znázornit lehce vystupující tmel.

Honza Kopecký píše:Problém ve Tvém držení se předlohy je v tom, že to pak nevypadá zrovna 2x hezky...

Pokud kouknu na tuhle fotku , ta je čistá naprosto...
pokud na tuhle, předpokládám že je to asi single... navíc je tomu Tvé znázornění nepodobá ani z 5%...

Pak tedy opět nechápu tu "jakoby" patinu.....

Martin Janoušek píše:....... a tak jsem na křídla udělal univerzální španělský wash a jsem moc rád, že jsem ho neudělal i shora a na zadek trupu, to by byla Turbína docela nudná, bez života.

Docela rád bych viděl wash v tom neprotaženém rytí.... :)

Co se týče připomínky Honzy Kopeckého, zde mám za to, že se opět jedná o názor na konečnou barevnou úpravu, ale upřímně řečeno, nechápu, kam tím autor mířil. Martin Janoušek mu odpověděl dle mého naprosto vyčerpávajícím způsobem a je zde opět vidět střet dvou pohledů na konečný vzhled modelu. Musím říci, že Honza Kopecký umí stavět skvěle (klidně přiznám, že o několik tříd nade mnou), nicméně je trochu "rypák" a například jeho A4D Skyray se mi právě kvůli finální podobě moc nelíbí, protože to není živé, spíše mi to připomíná perfektně zmáklou "papírovou vystřihovánku". Pokud si dám vedle sebe foto modelu a předlohy, mám pocit, že je tam těch "technik" až příliš a již to nevypadá jako velký vzor.
Douglas F4D Skyray,.jpg

Takže, abych to ukončil a nezapleveloval téma, já jsem velice zvědav na finální podobu S-92 a patina, jak ji pojímá Martin Janoušek mi přijde velice reálná (i když ty drobné fleky olejovkou roztupované do stracena by možná též stály za vyzkoušení - setřít se to dá vždycky :grin: ) a jsem přesvědčen, že tahle "československá turbína" bude ozdobou vitríny. Ještě v závěru chci zdůraznit, že se nejedná o nějaké osobní útoky, chtěl jsem jen podpořit Martina v jeho pohledu na patinování, protože jej mám obdobný, nicméně netvrdím, že je to dogma. Důležité je, aby byl s výtvorem spokojen autor.
PS: kdo se diví, že si zde pouštím hubu na špacír v cizím tématu a nedělám na S-199, vězte, že jsem si zčubil barvu interiéru (to domíchání pod elektrickým světlem) :cry: a teď mě skolila chřipka. Takže pokrok bude, ale zatím chořím.
Je lepší být překvapený pesimista než překvapenější optimista!
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stýblo » 01 bře 2013, 12:39

[-o< [-o< [-o<
Stýblo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 01 bře 2013, 16:31

Ahoj Hugo.

Napsal jsi to velice diplomaticky a nezbývá mi, než z Tebou souhlasit, i když né uplně 100%.
Co se oněch dvou táborů týká, tam je to asi jasné, dávám Ti za pravdu. Nicméně z mého pohledu, vypadá jako hračka model, kde je wash na polovině modelu, na polovině je rytí hluboké, na polovině mělké..
Samozřejmě pokud se podívám na reálný stroj, taky na něm nevidím každý nýtek stejný, všechno rytí stejně špinavé...
Ale když přesně tohle přenesu na model, bude vypadat, jako že se všechny z prováděných technik vůbec nepovedly.... takto beru já tuhle Avii.
Proto si myslím že je nejlepší střední cesta... tedy mít rytí, nýty, krytky poctivě znázorněny, a různýmy odstíny vytáhnout detaily které potřebuji...

Co se Skyraye týká, budu rád, když se na něj mrkneš naživo na Proseku, pokud pojedeš. Uvidíš že rytí ani nýty zdaleka nesvítí tolik jako na fotce. Další věc která to strašně ovlivňuje je lesk/mat povrchu.
Model mám pololesklý/lesklý/matný... nicméně z fotek vypadá jednolitě matný, proto zmíněné věci tolik lezou... bohužel se mi zatím nepodařilo to vyfotit lépe.
Pár fotek se zašpiněnými stroji, kde je přesně vidět linky paneláže bych Ti taky mohl dát, ale nebudu to tu zbytečně zasí*at.

Když to tak shrnu, napsal jsem svůj názor na danou věc, na daný model... prostě názor, který si každý udělá vlastní... od toho tu tuším je "vložit přízpěvek".

Černý Hugo píše:PS: kdo se diví, že si zde pouštím hubu na špacír v cizím tématu a nedělám na S-199, vězte, že jsem si zčubil barvu interiéru (to domíchání pod elektrickým světlem) :cry: a teď mě skolila chřipka. Takže pokrok bude, ale zatím chořím.

Myslím že není proč se divit... máš právo napsat Svůj názor jako kdokoli jiný. :) A přestože mi u Tebe v tématu vadily ty strašný průpovídky o pánu temna nebo co... :grin: občas tam mrknu, protože stavebně je to povedený.
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ivan Rohaľ » 03 bře 2013, 09:27

Takto to vidím ja: Ak ti ide o realitu tak za seba hovorím, že to nevyzerá ani za máčny máčik reálne a keby to bolo aspoň "líbivé" ale zase podľa mňa to nie je. Takže ani jedno ani druhé... Ale opakujem štvrtý krát - takto to vidím ja. Niketo na to má určité iný názor. 8)
KPM Black Sheeps Bardejov

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Ivan Rohaľ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 03 bře 2013, 14:49

No ale ako clovek co robil pri masinach,musim uznat ze tie Matove vyzeraju velmi realisticky!!!!A tato TURBINA je naozaj super! =D> =D> =D> A navyse,moc u nas nelietali,nie ako Mig-15 alebo 21.Kolko mohli tie masiny nalietat hodin??? Asi na normalny letecky benzin nelietali a co dalsie zvlastnosti prevadzky??? :)
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petros » 03 bře 2013, 16:20

Mě se ta Švalbina prostě líbí.Při pohledu na snímky její předlohy,vnímám stupeň patiny (ne)zvýraznění spár atd.stejně s Martinem.
Obrázek
Petros

• YIM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 03 bře 2013, 17:13

Honza Kopecký píše:Ahoj Hugo.

Co se Skyraye týká, budu rád, když se na něj mrkneš naživo na Proseku, pokud pojedeš. Uvidíš že rytí ani nýty zdaleka nesvítí tolik jako na fotce. Další věc která to strašně ovlivňuje je lesk/mat povrchu.
Model mám pololesklý/lesklý/matný... nicméně z fotek vypadá jednolitě matný, proto zmíněné věci tolik lezou... bohužel se mi zatím nepodařilo to vyfotit lépe.
Pár fotek se zašpiněnými stroji, kde je přesně vidět linky paneláže bych Ti taky mohl dát, ale nebudu to tu zbytečně zasí*at.

Nedá se než souhlasit, pravdou je, že foťáky zaostří na nějaký bod a pak vytáhnou věci, které v reálu vypadají jinak. To je další věc, kterou sice vím, ale zapomněl jsem ji uvést. Takže se těším na dokončenou S-92 a doufám, že jak ji, tak Skyray uvidím někde na živo. Na Prosek se bohužel nedostanu, ačkoli je to od nás za rohem, slabých 70 km. Mějte se všichni, držím palce a táhnu zpátky do pelechu. Ale už mě začínají svrbět pazoury na S-199, dneska jsem si alespoň ofoukal prach ze stolku :grin: .
Je lepší být překvapený pesimista než překvapenější optimista!
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 10 bře 2013, 16:05

V posledních dnech jsem neměl čas informovat o postupu, takže souhrnně.
Švalba je už na kolech. Musím natahat ještě zbylé hadice k hydraulice, domalovat a bude hotovo ze spodu. Pak dám nějakou fotku.
IMG_0833.jpg
Konečně se mi podařilo zastříkat ten hnusný flek kolem průchodky na anténu. Pak už nic nebránilo tomu, abych do vyvrtané dírky vsadil skleněný izolátor-průchodku. Taková blbost, ani to není vidět, ale těšil jsem se na to. :grin: A druhé sklíčko jsem vložil do fotokulometu na čumáku.
IMG_0831.jpg
A třeti věc, kabina. Umyl jsem štítek zevnitř, kam bylo lehce fouknuto. Dodělal jsem zámky a panty na překryty. Pak jsem přestříkl šedou interiérovou pod překrytem, jednak zase bylo místy podfouknuto a pak nevím z jakého hnutí mysli jsem předtím nedostříkal šedou ten trojůhelník za kabinou.
IMG_0827.jpg

A pak jobovka nejlepší - samotný překryt. Dobrá zpráva, kupodivu na to, že je to MPM, tak nezežloutl. A teď ta špatná. Na předním překrytu je o jeden rám navíc, což bych možná nějak zaonačil. Ale na zadním vpravo byla hnusná vlna. Navíc rámování ne úplně odpovídá našim CS-92. Takže jsem si nechal původní acetát vylít polyuretanem a všechno rámování obrousil. Vytáhnu nové kabiny z acetátu a nastříkám nové rámování.
IMG_0832.jpg
A jsem zvědav, jestli to za všechno za týden stihnu... :-k Aby jste se mohli na Proseku kochat. :-D

Jinak jsem rád za všechny názory ohledně zbarvení, vůbec mi to nepřijde jako zaplevelení, naopak. Trochu jsem doufal, že se konečně dozvím, jaké je filozofie úmyslné tvorby nerealistického zbarvení modelů. Nevadí, třeba jindy.
Naše Letadla ve zbarvení RLM02 jsou docela zvláštní, resp. ta barva se chovala zvláštně. Fotky S-199 a jiných si prohlížím už mnoho let a dělám si na tuto barvu nějaký názor. Třeba v poslední knize MiG-15 stříbrný tryskáč jsou desítky fotek havarovaných S-199 a každá z nich "hraje" dost neuvěřitelnou patinou. Nikdy jsem neměl a asi nebudu mít možnost si sáhnout na letadlo v originál RLM02, ale mám za to, že to bylo právě tím, že je to základovka a proto se celkem snadno špinila, možná i snadno umývala. Každopádně je jiná než jiné barvy.
Ještě bych chtěl udělat ušpinění od plovoucího stabilizátoru a nějaké šmudly od černých podrážek bot, ty jsou taky docela vidět. Budu vidět, protože každým vylepšováním se dá výsledek pouze zhoršit. :grin:
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petros » 15 bře 2013, 15:39

Pěkná práce,těším se na finále.
Obrázek
Petros

• YIM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 15 bře 2013, 16:08

Martin Janoušek píše:Trochu jsem doufal, že se konečně dozvím, jaké je filozofie úmyslné tvorby nerealistického zbarvení modelů. Nevadí, třeba jindy.

Ono se nemá moc cenu hádat. Každý jsme na opačné straně tábora. ( i když já jsem někde uprostřed ). Ty budeš zarytě stavět modely 100% podle předlohy, bez jakékoli moderní patinovací techniky. Já se budu snažit kdykoli to půjde některou z těchto technik požít, abych z modelu dostal maximum a aby nevypadal jako žákovský model....

Asi nemá cenu se Ti pokoušet něco víc rozepisovat, je to jako házet hrách na zeď. Hlavně že jsme oba se svými modely spokojení a to je to nejdůležitější.

Ještě bych rád dodal, že se nesnažím Tvou práci nějak schodit, jen si stojím nad tím co jsem psal výš. hezký víkend. :)
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MáraD » 17 bře 2013, 21:50

Vypadá naprosto úžasně. =D>
Ty zmíněné dekály se dají ještě někde sehnat??
MáraD

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 19 bře 2013, 02:23

MáraD píše:Vypadá naprosto úžasně. =D>
Ty zmíněné dekály se dají ještě někde sehnat??

Díky. Dekály Tally-ho na S-99 a univerzální set se asi dají sehnat jen velmi těžko, Kamil Meluzín už hodně dlouho nevyrábí a neprodává, tak asi už jen někde na burze nebo po bazarech... V-31 a popisky jsou z CMK setu, který asi už taky nebude nejdostupnější. Nevím. Nové obtisky od Kora models jsem v ruce neměl, ale podle náhledu na webu mi znaky na křídla připadají hodně malé.

Nějaké pokroky. Na Prosek se mi Turbínu nepodařilo dorazit. Při prvním tahání kabinek se mi pořád dělaly na acetátu nějaké mapy, asi z polyuretanového kopyta ještě lezly nějaké sr..ky (pardon chemikálie). Druhý den to šlo naprosto v pohodě, asi to chtělo nechat vyprchat. Ale stejně jsem byl minulý týden fest utahanej, že jsem neměl na dodělávání nejmenší chuť. Takže kabinky jsou vytažené a hurá na rámování. To bude zase "zábavná" práce... :bad:
Přílohy
IMG_0835.jpg
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Knetl » 20 bře 2013, 21:59

Je to trošku jiné pojetí modelařiny než moje, ale moc se mi to líbí. Jen si myslím, že kdybych to dělal stejně, takhle dobře by to nedopadlo.

=D>
Hotovo 2017: Cierva C.30A Norsko, Cierva C.30A Jugoslávie, Bü-131D Chorvatsko Bü-131A Maďarsko
Hotovo 2018: Messerschmitt Me 609, Bloch MB-151
Honza Knetl

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno