Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

JAS-39C Gripen, Italeri+JAS-39D Gripen, Kitty Hawk 1:48

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 247 • Stránka 5 z 17 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17
  • Odpovědět s citací

Re: JAS-39 Gripen, Italeri 1:48

Příspěvekod KLuK » 12 pro 2023, 22:59

Pěkný video, díky za osvětu. =D>
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod stonemar » 13 pro 2023, 00:12

Jestli to nevadí, tady je můj pokus z roku 2014? Od té doby další dva čekají na dokončení
Přílohy
20231213_000843.jpg
20231213_000807.jpg
20231213_001012.jpg
stonemar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 pro 2023, 00:40

Jasně, že nevadí. Tvůj Gripen vypadá dobře.
To je Kitty Hawk? Přesně tohle je jeden ze strojů, co stavebnice nabízí.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod stonemar » 13 pro 2023, 08:29

Ne to je Italeri , ale z italerky je tam jenom trup, křídla a kanardy :grin: , tzv best choice . Jenom malou připomínku, nevím jestli jsi zaregistroval vyústění odsávání nádrží pod pravým křídlem, italerka to tam vůbec nemá a ještě vymetnice klamnych cílů , ty určitě 9234 z té doby měla .
stonemar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 pro 2023, 11:12

O odsávání nádrží pod pravým křídlem vím, zrovna ho z kousku plastu dělám.
Zato o výmetnicích klamných cílů toho moc nevím. Kde byly umístěný a jak vypadaly?
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 pro 2023, 21:07

Po tmelení a broušení je model po prvním surfu.

IMG_6909.JPG
IMG_6908.JPG
Jako vždy surf ukázal pár míst, na kterých bude potřeba ještě zapracovat. Takže broušení a tmelení ještě na nějakou dobu neuteču.

A taky ještě nevím, jak vypadaly ty výmetnice klamných cílů, ani kde byly umístěné. Kdyby mohl někdo pomoci, budu rád.
Naposledy upravil KLuK dne 14 pro 2023, 18:31, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 14 pro 2023, 16:25

Tvé názorné stavby si musím uložit. I Gripen se mi (snad) bude hodit. =D>
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 15 pro 2023, 00:21

Tak určitě ... alespoň budeš vědět, jaké chyby jsem udělal. :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 15 pro 2023, 21:15

Přebrousil jsem drobné chybky po předchozím tmelení a než začnu (snad už poslední) kolo tmelení, doplním pár chybějících detailů.

IMG_6914.JPG
Z plastové destičky jsem vyřízl a vytvaroval vývod odsávání paliva z nádrží paliva a přilepil ho na spodní stranu pravého křídla.

IMG_6915.JPG
Přilepil jsem brzdící štíty v zavřené poloze a odlepil trysku jsem trysku. Ještě s ní budu experimentovat

IMG_6916.JPG
A upravuji vnitřní elevony, abych je mohl přilepit sklopené.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 pro 2023, 22:47

Předvánoční čas modelaření moc nepřeje, alespoň v mém případě určitě. Ale něco málo jsem přece jen stihl. K vývodu odsávání paliva jsem doplnil "nácucy" . Jeden vlevo na spodní části zádě a druhý vpravo na horní straně zádě (i když to je vlastně výdech). Jak bude chvilka, dodám foto.
KLuK

• Odpovědět s citací

JAS-39 Gripen, Italeri + JAS-39D Kitty Hawk, 1:48

Příspěvekod KLuK » 18 pro 2023, 17:25

Aby toho nebylo málo, a abych využil "mrtvý" čas při čekání na zaschnutí tmele a lepidla při práci na Céčku, tak jsem se ještě pustil do dalšího Gripena. A protože se jedná zase o Gripena, tak je oba ponechám v tomto vláknu a jen jsem mu upravil název.

IMG_6896.JPG
Druhý Gripen bude Déčko, tedy dvoumístná varianta a stavebnice od Kitty Hawku.

IMG_6901.JPG
V porovnání s ostatními výrobci je kartová krabice poměrně malá, ale naplněná až po okraj a moc volného místa v ní není.
V krabici je devět rámečků z šedého plastu s díly letadla a výzbrojí
jeden rámeček s průhlednými díly
velký obtiskový aršík s obtisky pro stroje čtyř uživatelů (Švédsko, Brazílie, Maďarsko a Česká republika)
planžeta s fotoleptanými díly
a brožura s návodem ke stavbě.
Podle popisu na krabici by ze stavebnice měla jít postavit verze B nebo D. Ve skutečnosti však díly modelu více odpovídají verzi D, i když ne na 100%. Proti Italerce jsou na modelu daleko lepší a jemnější povrchové detaily včetně nýtování. Jednotlivé díly mají poměrně hrubé vtoky, naštěstí na místech, kde jdou po oddělení dílů od rámečků dobře začistit. Rovněž na vnitřních stěnách dílů je poměrně dost nálitků a otřepů, ale opět na místech, která nebudou po sestavení modelu vidět. Zkoušení sestav na sucho a začištění jednotlivých dílů před stavbou je potřeba věnovat větší pozornost. Bez odstranění některých nálitků a otřepů nejde některé díly správně dopasovat. Není to nic hrozného, drtivá většina všech nálitků jde snadno broušením odstranit. Pokud dobře začistíte jednotlivé díly, nejsou se stavbou problémy, jednotlivé díly na sebe dobře navazují s minimální potřebou tmelení. Spíše než spoje dílů bude potřeba tmel na propadliny na některých silnějších dílech. A zase platí, že propadlin není mnoho (pár menších dílů) a jsou poměrně malé.

IMG_6903.JPG
Od Eduarda jsem si dokoupil sadu fotoleptů určenou pro tuto stavebnici. I když stavebnice Kitty Hawk fotoleptané díly obsahuje, díly od Eduarda mají výrazně větší záběr v interiéru i exteriéru modelu.

IMG_0005_pro MF.jpg
Obtisky ze stavebnice určené pro český stroj umožňují postavit Déčko č.: 9819 s očima na kanardách a nápisem 10 000 letových hodin. Já chci ale postavit stroj č. 9820 s barevnými doplňky k 10. výročí používání Gripenů.

IMG_6902.JPG
Proto jsem si pořídil obtisky od JBR decals s tímto výročním zbarvením.
Naposledy upravil KLuK dne 15 úno 2024, 16:09, celkově upraveno 2
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 18 pro 2023, 18:25

IMG_6904.JPG
IMG_6905.JPG
NA Déčku jsem začal kokpitem. Po nabrvení vnitřních prostor jsem nalepil boční na boční panely fotoleptané díly od Eduarda. původně byly samolepící, ale vzhledem k tomu, že už je mám doma nějaký ten pátek, lepidlo patrně vyschlo a díly moc dobře nedržely. Tak jsem jim pomohl skunďákem.

IMG_6906.JPG
IMG_6907.JPG
Sedadla sestavená z dílů ze stavebnice jsem natřel a začal jsem je vylepšovat lepty. Zatím jsem stihl jen přilepit jen díly na záhlavník a jeden díl s pásy na sedačku.

IMG_6910.JPG
IMG_6911.JPG
IMG_6912.JPG
IMG_6913.JPG
Po začištění polovin přídě, jsem do jedné poloviny přilepil sestavenou přední podvozkovou šachtu a vanu s kokpity a obě poloviny přídě slepil.

Podle návodu k eduardím fotoleptům se mají díly vnitřní bočních stěn kokpitů vynechat, páky ovládání motoru nalepit přímo na vnitřní stěnu levé poloviny trupu a boční panely přímo na vnitřní stěnu pravé poloviny trupu. Pokud to tak uděláte, budou na bocích v zadní kabině vidět prolisy aerodynamicky vytvarovaného klínu mezi trupem a sáním vzduchu motoru. Proto je lepší boční panely do kabin použít. Ale nejdříve se musí upravit, protože jsou příliš tlusté a po přilepení na boční stěny by zakrývaly část bočních panelů s přístroji. Díly vnitřních bočních stěn jsem tedy obrousil na co nejmenší tloušťku. Po natření jsem na levé díly přilepil POM a na pravé díly zbývající přístrojové panely. Takto upravené boční stěny jsem přilepil do kokpitů. Podle návodu k fotoleptům jsem upravil plastové díly přístrojových desek a na ně přilepil nové, sestavené z fotleptaných dílů. NA takto upravené přístrojové desky jsem přilepil jejich horní kryty a sestavy odložil pro pozdější vlepení do kokpitů.

Na závěr jsem do přední části přídě před kokpity a kužele namačkal zátěž z plastelíny a kužel s doplněnou plastelínovou zátěží a špičkou přilepil k přídi.

NA fotkách sestavené přídě jsou sedadla a přístrojové desky pouze nasazeny na sucho. Na obojím ještě budu pracovat.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 18 pro 2023, 18:54

Mám dotaz ohledně vybavení přístrojé desky v zadní kabině.

kabina_003_MF.jpg
Jedná se mi o výstupek pod průhledovým displejem s tlačítky a malým displejem (označil jsem to červeně). Předpokládám, že souvisí s ovládáním průhledového dislpeje.Ve stavebnici jsou tyto "výstupky" na obou přístrojových deskách, v návod k PE dílům od Eduarda to není zcela jednoznačně uvedeno, ale na planžetě jsou díly dva.

kabina_015_MF.jpg
... no a na jediné fotce zadního kokpitu, kterou se mi podařilo najít (nevím ani jaká je to verze a zda se jedná o český stroj), je vidět, že průhledový displej ani ten výstupek pod ním tam není. Z logiky věci mi vychází, že je to tak správně, ale pro jistotu se raději ptám. Může mi to někdo potvrdit nebo vyvrátit?
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 19 pro 2023, 22:56

No páni, tolik odpovědí jsem ani nečekal. :grin:
No nic, mlčení je tichý souhlas.

Gripen_zadní_01.jpg
Nakonec jsem našel ještě jednu fotku, tak se podle mí budu řídit ... a ne, že mi někdo napíše až to bude hotové, že to patří jinak. [-X
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 20 pro 2023, 12:53

Rád bych Ti pomohl, ale je to už deset let. Mě říkali, že ta oblá plastová krabička obsahuje airbag. Kolem ní jsou takové chlupaté dečky. Je to přímo z 9820....
Přílohy
P1010179.jpg
P1010176.jpg
1.jpg
DUNDR1

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 247 • Stránka 5 z 17 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17

Zpět na Rozestavěno