Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Re: AMK 1:48 F-14D Super Tomcat - HOTOVO !

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: AMK 1:48 F-14D Super Tomcat

Příspěvekod lubos1364 » 02 dub 2022, 18:43

Pripájam sa ku kolegovi. Aj mne sa páči Tvoj boj. Veľmi. =D>
Ľuboš Šebík

Dokončené:
Mig-15bis 1/32; Hawk T.1 Red Arrows 1/48; Aero L-39C 1/48; Rafale B 1/48;
Mitsubishi F-2B 1/48; MB-339 1/48; Hawk T.1A 1/48; Spitfire Mk. IX 1/48; Aero L-39C Biely Albatros; 1/32 Shark, 1/48
P-51D, 1/32
Jak-3, 1/32
T-45C Goshawk, 1/48
Z-526AFS Akrobat, 1/48
Ah-64A Apache, 1/35
lubos1364

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SamFrench » 02 dub 2022, 18:47

To Hansi a Lubos: Diky moc, bolo to miestami na rozflákanie o stenu ale zatiaľ idem ďalej.

Konečne nástrek kamufláže a základ patiny. Začal som od spodku najsvetlejšiou farbou a postupne pomaličky vrtsvil pokiaľ som nedosiahol požadovanú sýtosť. "Levelingové riedidlo" je pri tomto nutnosť, aby sa oživila aj spodná vrstva a pekne prerazila. Takto ma nad tým človek plnú kontrolu. Prebehlo aj odlíšenie niektorćh panelov zosvetlením/stmavením a aj stopy po servisných zásahoch, kedy posádka po odmontovaní a následnom namontovaní panelov vždy pretrela/prestriekala všetky hlavičky rýchlošrúbov čerstvou farbou ako ochranu proti korózii. Preto sú tieto lo-vis Tomcaty také výživné pri patinovaní . Na pár miestach to ešte jemne utlmím , ale fakt len trochu, pretože následné vrstvy laku, olejoviek a solenia znovu všetko zjemnia a chcem aby mi tam z toho prešejdu niečo zostalo aj na dokončenom modele (kedz mi dovtedy nevykypi žlč).
Přílohy
IMG_20220330_143348.jpg
...
IMG_20220402_095436_1.jpg
...
IMG_20220402_095508_1.jpg
...
IMG_20220402_095538_1.jpg
znázornenie servisných zásahov...
IMG_20220402_131823.jpg
...
IMG_20220402_131831.jpg
...
Samuel Francúz
SamFrench

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 02 dub 2022, 20:50

Držím palce, nech sa Ti to podarí podľa Tvojich predstáv.
P.S. Zlatá Tamiya ...
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SamFrench » 16 dub 2022, 12:48

Malý progres. Nastriekal som drobnosti (chodníčky nad sacákmi, vaky za krídlami atd.), dal som preč masky z podvozkových šácht a z priestoru pred tryskami aby som skontroloval prípadné nedostatky, opravil čo bolo treba a chcel som začať s dekálmi. Zistil som, že pruhy pod kabínou, ktoré stavebnica ponúka ako dekál sú v porovnaní z fotkami z netu farebne dosť mimo: prvý je príliš tmavý, druhý má zvláštny kapučínový odtieň... Rovnako sa mi nie príliš pozdáva systém "dekál na dekál", kedy sa samostatne nanesú pruhy a na pruhy sa nanáša výsostný znak. Pre mňa zbytočné zväčšovanie hrúbky a riziko, že ďalšemu dekálu sa nebude veľmi chcieť zaliezť do rytia. Tak som si sfušoval masky a pruhy striekol (pre moje oči určite vyššia farebná zhoda s predlohou ako farby na dekáloch ). Pruhy v dekáloch však nie sú rovné , ale majú malú krivku. Neviem či to tak má byť (na fotkách som si nevšimol žiadne zaoblenie ale tak hodnotenie geometrických parametrov z fotiek je zbytočné), ja som sa rozhodol vyrezať masky s rovnými okrajmi. Neuvedomil som si, že dekál s ktorý je za pruhmi ("bombardovací účet") má tiež trochu krivku, čiže tým pádom nie je po celej dĺžke rovnobežný s mnou nastriekanými pruhmi. Navyše sa mi posledné dve bombičky v druhom rade nejak rozpadli (najskôr mojou vinou), ale pravdupovediac to nie je veľmi viditeľné a nejako mi to nevadí. Inak okrem toho hodnotím dekály veľmi pozitívne, priam vynikajúco, práca s nimi absolútne bezproblémová. Použitá chémia : pôvodný Gunze Setter a Softer (nie Neo šmece), Softer len na pár miestach, kde bol členitejší povrch. Inak všetky zaliezli do paneláže len s použitím Setteru. Model som pred dekálmi nelakoval.
Přílohy
IMG_20220415_093049_2.jpg
...
IMG_20220415_100153_1.jpg
...
IMG_20220415_093154_2.jpg
farby pruhov z ľava do prava : gunze fs36375, gunze fs 36622 a gunze tire black
IMG_20220416_103813.jpg
nanesené nejaké dekály. tu vidieť "zaoblenie" bombičiek oproti pruhom
Samuel Francúz
SamFrench

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SamFrench » 17 dub 2022, 22:10

Do.ebal som to. Pokračoval som s dekálmy, a pri umiestnovaní sa mi model trochu pošmykol a ťukol som s ním o stôl. Pri kontrole škôd som s ním zatriasol a počul som ako mi niečo maličké hŕka v kabíne (tu mi už nabehla žila na karku), tak som sa rozhodol stiahnuť masky a zisťiť, ci to je niečo, čo bude vo finále vidno. Naskytol sa mi pohľad na prasknutý prekryt kabíny :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: . Samozrejme som začal vrieskať a hrešiť ako pomiatnutý, trieskať do stola, kopať do kuchynskej linky a pľuť po podlahe... Od nervoch som škrípal so zubami tak, že som si odštiepil so zubnej skloviny... V návale psychózy som chytil model do rúk, že s ním je.nem o zem ale nakoniec som to nespravil, položil ho na stôl a šiel som si dať 4 cigarety za radom... Až ma z tej nervozity napínalo. Takže kolegovi: ak má niekto model od AMK a nepoužije jednodielny kompletne číry prekryt (v stavebnici sú v podstate 2 prekryty) a náhodou sa rozhodne pre inú kamufláž ako VF-2, tak odkúpim prekryt (prípadne vymením za 2. alternatívu zo stavebnice) a menovky pilotov. Please, HELP :'-( :'-( :'-( :'-( :'-( :'-( !!!
Přílohy
1650228133325.jpg
normálne ma porazí
Samuel Francúz
SamFrench

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hansp » 18 dub 2022, 12:06

Stane se... Tohle potká asi každého, taky jsem měl před časem podobné dilema. Být či rozbít :roll: Ale právě na těchhle situacích modelář nejvíc roste. Držím palce k úspěšnému překonání všech překážek, určitě to zvládneš, cíl je blízko :hurray: :hurray: :hurray:
P.S. S novým překrytem ani obtisky Ti nepomůžu, mám jen Áčko od Hasegawy :( Snad se tu nějaká dobrá duše s AMK v kitníku najde.
Galerie: 1/72 Bristol 138A, 1/48 I-16 typ 10, D.520, Z-381, CS-199, Bf 109E-3 a E-7 (Augsburgská linka), Fw 190D-9, Bf 109E-1 a E-4
Rozestavěno: 1/48 A-7D, Spit Tr.8, Bf 110E, 1/72 Attacker FB.2, Firefly FR. Mk.I (kvakgroup)
hansp

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SamFrench » 18 dub 2022, 12:44

To hansp: Ďakujem za povzbudivé slová, tak ako vravíš : stane sa . Zas až taká tragédia to nie je, v živote sa stávajú aj horšie veci a švet še nezruci , akurát tých pár prvých minút bolo kritických a vrelo vo mne... Sám si hovorím, že moja reakcia bola absolútne prehnaná ale musel som sa vyventilovať. Moja polovička bola vedľa v izbe a musela si o mne pomyslieť svoje :nuts: . Nič, je nový deň. Ide sa ďalej. Dekály som už splašil (za čo chcem takto verejne poďakovať členovi MF Láďovi72) a čo sa týka prekrytu, ak ho neporiešim tu tak sa obrátim priamo na dodávateľa alebo skúsim tu druhú možnosť zo stavebnice, ktorej som sa chcel tak silou mocou vyhnúť. Snáď sa mi to podarí opraviť tak ,že to nebude vo finále vidno. A keď nie, tak to pre mňa bude memento do ďalších projektov.
Samuel Francúz
SamFrench

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laďa72 » 19 dub 2022, 11:21

Ten pocit, kdy máš vzteky na krku naběhlé žíly, jak Vídeňské párky a ruku napřaženou , že už s tím raději j....neš o zem, zde znají určitě mnozí :lol: Ale, když už jsi se dotrmácel až sem...Dekály už jsou na cestě , to dáš. Držím palce
Laďa72

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SamFrench » 19 dub 2022, 20:53

To Láďa72: Tak je ako vravíš, človek na tom robí skoro rok a bola by sprostosť takto to ukončiť. Hlavne keď sa v tomto prípade nejedná o chybu modelu ale čisto o ľudský faktor. Každopádne bude veľmi zaujímavé znova to dostať do podoby pred nehodou, nakoľko prekryt nijako excelente nepasoval a dosť sa tmelilo a brúsilio. Dajak opravim . Budem sa opakovať ale za tie dekály Ti patrí moja nekonečná vďačnosť [-o< [-o< [-o< .
Samuel Francúz
SamFrench

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Kubín » 25 dub 2022, 21:49

SamFrench píše:Do.ebal som to. Pokračoval som s dekálmy, a pri umiestnovaní sa mi model trochu pošmykol a ťukol som s ním o stôl. Pri kontrole škôd som s ním zatriasol a počul som ako mi niečo maličké hŕka v kabíne (tu mi už nabehla žila na karku), tak som sa rozhodol stiahnuť masky a zisťiť, ci to je niečo, čo bude vo finále vidno. Naskytol sa mi pohľad na prasknutý prekryt kabíny :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: . Samozrejme som začal vrieskať a hrešiť ako pomiatnutý, trieskať do stola, kopať do kuchynskej linky a pľuť po podlahe... Od nervoch som škrípal so zubami tak, že som si odštiepil so zubnej skloviny... V návale psychózy som chytil model do rúk, že s ním je.nem o zem ale nakoniec som to nespravil, položil ho na stôl a šiel som si dať 4 cigarety za radom... Až ma z tej nervozity napínalo. Takže kolegovi: ak má niekto model od AMK a nepoužije jednodielny kompletne číry prekryt (v stavebnici sú v podstate 2 prekryty) a náhodou sa rozhodne pre inú kamufláž ako VF-2, tak odkúpim prekryt (prípadne vymením za 2. alternatívu zo stavebnice) a menovky pilotov. Please, HELP :'-( :'-( :'-( :'-( :'-( :'-( !!!

Tak to by mě asi jeblo :nuts: :nuts: Bohužel, jsem taky použil jednodílnej kryt, takže ti s tím nepomůžu. Aspoň budu držet palce ať se oprava zadaří ;-I ;-I
Jarda Kubín

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SamFrench » 14 čer 2022, 22:55

Zdar Borci. Po incidente s prekrytom som potreboval nejaký čas na zmobilizovanie síl ,načerpanie motivácie (tu veľmi pomohol nový Top Gun: Maverick :-D ) a takisto aj poriešenie náhradných dielov. Musím takto verejne poďakovať pánovi Jarešovi z Annetry, ktorý mi poslal všetky potrebné rámčeky s dielmi v podstate za cenu poštovného, čo ma veľmi prekvapilo, nakoľko to nebola reklamácia ale moja vlastná blbosť, a za tú sa platí... Palec hore (žiadne PR len vynikajúca osobná skúsenosť) . Priznám sa že diely a dekály som poriešil cca za dva týždne od momentu skazy ale nedokázal som sa k tomu dokopať nakoľko vrcholne nenávidím robiť jednu vec dvakrát a keďže som vedel koľko úsilia a času ma stálo dostať to do fázy dekálov tak ma to proste demotivovalo zakaždým keď som na to pozrel. V istom momente som sa rozhodol vydať sa skratkou, nakoľko som vedel, že diel U21 (vnútorná konštrukcia klimatizácie a zámkov kabíny) robí veľké problémy pri snahe zavrieť prekryt a tak som ho pomerne radikálne upravil a to tak, že som ponechal len zadnú časť a celý systém rúrok a zámkov som jednoducho odstrihol. Takto už prekryt dosadol bez násilia, ale stále nie ideálne čiže tmeleniu, brúseniu a prerývaniu som sa nevyhol. Beriem to trochu ako odrb na samého seba ale v podstate to tam nebolo až tak vidieť a tak sa s tým naučím žiť. Apropo, brúsenie nastriekaného a odekálovaného modelu tak aby boli čo najmenšie škody je proste mňamka, krče v ruke nonstop :( ...
Přílohy
IMG_20220604_223253_1.jpg
upravený diel U21...resp. jeho zvyšok... ak sa niekto rozhodne zavrieť kabínu na amkačku, tak by som doporučil túto cestu... ušetríte si kopec nervov a cena za podstatne lepšie dosadnutie prekrytu je (asi) prijateľná
IMG_20220607_200734_2.jpg
...som potmelil...
IMG_20220609_201648_1.jpg
...pobrúsil...
IMG_20220609_202656_2.jpg
..poleštil...
IMG_20220609_210351.jpg
...ešte mi treba doryť pár liniek a prepichnuť pár nítov a budze še zaš maskovac a štrikac....
Samuel Francúz
SamFrench

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 14 čer 2022, 23:06

Vynikajúca práca, je to víťazstvo ducha nad hmotou. Je super, že si sa pustil do opravy a veľké plus firme Annetra za prístup.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SamFrench » 14 čer 2022, 23:22

To Hansi: Ďiky, chcelo to fakt odhodlanie ale ak by som to odložil a začal niečo iné tak by som to s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nedokončil. Ale Tomcat je srdcovka, tak som sa hecol. Čo sa týka Annetry tak fakt kalap dolu, to som fakt nečakal...Možno časom dám ešte nejakému AMKčku šancu...
Samuel Francúz
SamFrench

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SamFrench » 18 pro 2022, 23:22

Serus chlopi, nastal čas vymiesť pavučiny z tohto chlieviku. Nahromadil sa mi nejaký fotomatroš zo stavby. Od katastrofy s prekrytom sa mi podarilo s modelom znovu šľahnúť o stôl, tentokrát si to odniesol ľavý pahýľ, na ktorý sa nasúva krídlo. Takisto som si všimol, že som použil popisky určené pre Hi-Vis kamufláž. Sprostá nepozornosť... Aby som to odstraňoval z modelu a nahradil ich Lo-Vis popiskami, tak na to jednoducho nebola morálka a nakoľko si to (asi) nevšimol nikto z Vás parobci, tak to pravdepodobne nie je až také do očí bijúce, takže prdím na to. V tejto fáze som sa rozhodol kopnúť do vrtuľe (tzn. prestať sa serkať s drobnosťami), nakoľko to mám na stole už 20 mesiacov a vážne by som chcel zarezať do niečoho nového, čiže tomu bude zodpovedať aj kvalita odvedenej práce. Napr. štandardne po lesklom laku zabrusujem dekály ale tu som sa na to s prominutím vysral. Normálne to nevidno ale na fotkách pri tom zväčšení to miestami iste neujde oku skúseného pozorovateľa. Čiže prekryt opravený (žiadne terno ale ako som povedal, fuck off...), model zalakovaný, paneláž napustená hnedočiernym washom a opäť zalakované. Medzitým som popracoval na krídlach, SOP a VOP . Spoilery som nechal zavreté, budú vyhodené len klapky a sloty. Samozrejme som od.ebal dva pánty z mechanizácie klapiek (po jednom kuse z každého krídla). Neviem... Mám proste gengľavé ruky. Vrch draku som nasolil a prestriekal zosvetlenou kamuflážnou farbou. S výsledkom som spokojný. Vedel som, že musím trochu prehnať kontrasty nakoľko sa následne svinilo olejmi. Tie mi zabrali celkom dosť času nakoľko v takej miere som ich ešte nikdy nepoužíval a chvíľu mi trvalo než som zistil, že čo vlastne robím :grin: . Tomu, zodpovedal aj výsledok. Nakoniec som ešte povrch na pár miestach (hlavne vzadu, tam som začínal) utlmoval, aby to nevyzeralo jak na JRD v Ďapalovciach... Snažil som sa tak nejak podľa rôznych fotiek určiť, kde sa zhromažďovalo najviac sajrajtu a tomu prispôsobiť intenzitu a farbu patiny. Viac na foto.
Přílohy
IMG_20221003_194859_1.jpg
soľanka...
IMG_20221004_211715.jpg
...po vyčistení...
IMG_20221004_212043.jpg
... tieň z fotenia spôsobuje, že to miestami vyzerá šialene prehnané ale dal som si záležať na tom aby to pôsobilo prirodzene... fotky nič moc, uznávam... na krídlach/sop/vop ešte nie sú oleje...
IMG_20221004_212046.jpg
...
IMG_20221004_212105.jpg
...
IMG_20221101_193010.jpg
...olejíčky oleje...
IMG_20221101_193024.jpg
...
IMG_20221124_212323.jpg
...foto pred utlmením...
IMG_20221128_202206.jpg
...odmaskovaná kabína... bude treba tu a tam ťuknúť wash, spraviť nejakú retuš ale v podstate som s vrchnou a prednou časťou trupu hotový
Naposledy upravil SamFrench dne 19 pro 2022, 23:17, celkově upraveno 1
Samuel Francúz
SamFrench

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 18 pro 2022, 23:54

Napriek prehnanej sebakritike to máš veľmi pekné.
Hansi

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno