Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/32 F-117A NIGHTHAWK, Trumpeter, STARS AND STRIPES

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 1/32 F-117A NIGHTHAWK, Trumpeter, STARS AND STRIPES

Příspěvekod jezekm » 08 zář 2022, 10:09

500d.jpg

500e.jpg

500f.jpg

500g.jpg

500h.jpg

500hh.jpg

500i.jpg

500j.jpg

500k.jpg

500l.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 08 zář 2022, 10:14

Jasný vítěz mistráku, nebo se mýlím? :) :idea: ;-I
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 08 zář 2022, 10:25

A ještě pár slov ke kamufláži, na kterou jsem dostal pár dotazů, typu proč to a proč to..., tak to krátce dovysvětlím a tím to uzavřeme.

Upřesním: jedná se o letadlo připravené k ceremoniálu na vyřazení ze služby někdy v dubnu 2008.

Spodek:
popis základní zde:
viewtopic.php?f=57&t=136840&start=270#p2489333
Zopakuji:
"Na kozách" v hangáru to umyli a nově stříkli barvou - tedy pro spodní plochu platí: žádné zvýraznění paneláže (panely byly zavřené a stříkalo se to přez ně fšechno pátý přez deváty jedním vrzem), žádný preshading (nic, jen čisté barvy - vyšusování nových barev nedává smysl) ani žádné stencily, ani kokarda tam není (ta vlajka sama o sobě je dost velká barevná kokarda :) ), žádný odřeniny, žádný stečeniny oleje, spaliny, bordel, nic...
Jsem rád, že jsem se uburánil tomu použít "panelliner" na zvýraznění paneláže - ani na obrázcích to vidět není. Zespodu je ale vidět kontrast mezi novou barvou a starou zašlou "insignia white" v šachtách a na kolech. Ten kontrast se mi celkem líbí...

Vršek:
základní popis zde:
viewtopic.php?f=57&t=136840&start=405#p2505600
Zopakuji:
Vršek má znázorňovat starší letadlo se spoustou záplat (barevně odlišených) trochu olítané, opršené, zašpinědé, zvětralé (i když pravda, kaubojové se o ně starali vzorně), ale na přehlídku celé umyté! Na horní půlce nejsou žádné servisní krytky, všechny nýty jsou tmelené a na povrchu je pouze speciální nátěr, který je matný... Píšu toproto, že tam nemá smysl opět dělat nějaké zvýraznění paneláže (není tam), preshading (není co)... takže je to takové nudné. Proto je to rozbité pomocí "rainmarks" a pigmentů a špíny. A jak je vidět, na některých fotkách to vynikne, na některých se to úplně ztrácí. V reálu je to myslím tak akorát!

Závěrem:
Není to sice úplně hezké a modelářsky líbivé podle posledních trendů "španělské školy", ale je to tak FORMÁLNĚ SPRÁVNĚ což je pro mě důležitější; prostě tak ,jak to člověk vidí (a je viděno) na obrázcích reálného letadla. Když vedle sebe postavíte cokoliv z WWII ( myslím Tamku s nýtama, panelama, odřeninama, odkryté zbraně, motor - ideálně něco třeba ze svatých grálů jako je Spit (ten se totiž líbí všem) tak F-117 je v porovnání s tím fakt nelíbivý letadlo, nuda, šeď...) To porovnávat nejde!
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 08 zář 2022, 10:40

Paráda, za mne "stavba roku!"
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk_Fabík » 08 zář 2022, 10:48

Moc pěkné. =D>
Doufám, že model někde uvidím na vlastní oči. (E-Day?)
Zdeněk_Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 08 zář 2022, 13:47

DUNDR1 píše:Paráda, za mne "stavba roku!"

Za mě taky!

Zdeněk_Fabík píše:Moc pěkné. =D>
Doufám, že model někde uvidím na vlastní oči. (E-Day?)

Jo, E-day si jo!

Renda píše:Jasný vítěz mistráku, nebo se mýlím? :) :idea: ;-I

TAK JISTĚ!, že to vyhraje. Co taky jinýho? Ostatní ani nemusí jezdit! Cestou domů se stavím v Ikea pro poličku na "ušatej pohár" a rámeček na fotku!

No a nebo se taky v Ikea nestavím! Myslím spíš, že se mýlíš, ale alespoň si to nechám nezávisle obodovat a najít chyby o kterých nevím, nebo je prostě nevidím!
Včera na mě vybaflo na "ksichtoknize", že bylo na MČR přihlášeno 6 modelů v kategorii 1/32 letadel. Takže jsem naprosto v klidu! To je vyřešený!
Jak jsem psal, formálně je to sice správně, práce na tom bylo jak na kostele, ale v porovnání se "svatou klasikou" to je šedý nezáživný letadlo. Navíc, konkurencu svoju znám (a to sou teda taky "non plus ultra" modelmachři , né že né!). No uvidíme s čím se vytasí. Necháme se příjemné překvapit!
Jak se říká: Sláva mě, čest jim. :lol:
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Javorský » 10 zář 2022, 18:22

Miro, krásna práca. =D>
Hellcat Mk. I Invasion stripes Eduard
Fairey Firefly FR.1/NF.1 AZmodel
Supermarine Spitfire Mk.24 Eduard:
Tank Leopard 2A6, mierka 1/16!!! RC model Tamiya:
Peter Javorský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 11 zář 2022, 15:32

Úžasné vítězství ducha nad hmotou. [-o< Nej F-117, co jsem kdy viděl. =D>
(... ale stejně je to ošklivý eroplán :lol: )
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 16 zář 2022, 16:51

Dekuji. Dekuji. Vazime si toho!

A jen tak mimo hlavni vlakno o stavbe; kamarad mi poslal clanek, kde je celkem strucne a jasne vysvetleno, jak to vlastne bylo s tim sestrelem!

Tak kdyby to nekoho zajimalo:
https://www.armyweb.cz/clanek/vzestup-a ... ni-jestrab

Odesláno z mého SM-G780F pomocí Tapatalk
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 19 lis 2022, 17:10

Model už je cca 1/2 roku hotový. Ještě pár slov výstavám...

I když vím, že samochvála smrdí, tak musím říci, že jsem nikde na internetu tento model lépe udělaný neviděl. Neříkám, že někde v poličce lépe udělaný není, ale tvrdím, že jsem ho zatím neviděl. Tak jistě, asi existuje vždy nějaký model, na kterém je nějaký detail lepší, nebo vymakanější, ale vždy se jedná jen o kapku v moři ostatních chyb a blbostí, co ten jiný modelář dále neřešil, nebo odfláknul. Navíc, ve výsledku: většina těch ostatních modelů ani nebyla dokončena. Takže z toho co je finálně postaveno a někde presentováno, tak je tahle F-117 v cajku! ;-I A myslím si, že o moc víc se z toho klasicky vydolovat nedá. Teda pokud se do toho nevloží někdo jako Honza Kopecký (nebo jemu podobní), kteří to rozřežou a co nemaj tak si navrhnou a ve 3D vytiskou - ale to už je jiná písnička...

Na druhou stranu musím sebekriticky uznat, že měřítko 1/32 je kvalitativně a celkově na trochu jiné úrovni. V porovnání s ostatními modely je tento model průměrný. Tak musíme mít na paměťi, že je to model od hračkářské firmy a jen s minimem doplňkových sad, které s na to dají koupit; a to jsem koupil vše dostupné = plechy od Eduardu, kokpit Aires a kola - se zbytkem pomohla široká modelářská základna ČR. To je tak, když se např. vezme do parády model od Tamky a vyšperkuje... No to je jak porovnávat Fábku s Ochcávkou! Můžeš dělat co chceš, furt je to jen Fábka... :lol:

Mířím tím tam, že jsem s tím objel několik soutěží a pokud jsem tam nebyl v měřítku s modelem sám, tak model v podstatě vždy propadl... Navíc, je to velká velká černá krabice (a roura a americká), která v jakémkoliv porovnání s krásnou vrtulovou érou WWII je neporovnatelná. Každopádně, mě ty vrtule moc neříkaj. A po masáži ze strany Eduardu a jejich kolotoči "svaté pětice" (kočka, nuly, fokouši, mesíci a spiti) poslední doby mi ty vrtule lezou vyloženě krkem - jak řekl kolega: na těch soutěžích je to jeden vedle duhýho - jak přez kopírak všechno pěkně postavený modely, ale rovnou je obcházím... Není na co koukat.

Aby jsme si to ujasnili - to není rozhodně nic proti Eduardu,, WWII, ani modelářům, ani jejich modelům - jen čeho je moc, toho je příliš. Eduard je bezpochyby špička, jejich modely mám v kitníku i na poličkách, lepí se to samo - jedna radost, mám to jako odreagování od šitózních modelů čínckých stavebnic, jako byl třeba tento.

Takže popojedem, navštívil jsem s tím několik soutěží.

První byla v květnu Čáslav - tak tam byla spousta super modelů, takže NIC!, což bylo teda zasloženě. Nicméně jako "best of" celé výstavy bylo oceněno toto:

501x.jpg

No toto? Bez komentáře.

Za mě tam bylo asi tak 10 lepších modelů, nejlepší tahle Catalina:

501c.jpg

V květnu ještě Slaný. Tak v 1/32 byly 3 modely, si říkám paráda bude diplom. No a co se nestalo, jak naschvál ocenili 2 modely; můžete hádat které. Tam už nejedu! [-X

501a.jpg

Za mě osobně tam byl nejlepší tenhle Fanouš (a myslím že s tím dokonce Honza vyhrál):

501b.jpg

Červen na Proseku Panter Cup - tak tam to klaplo, ale byl jsem tam sám, takže... Poznámka pro pořadatele. Pokud na začátku napíšete a řeknete, že vyhlášení je ve 15 hod, tak vyhlašujte v 15 hod a ne v 14 hod. 3x jsem se ptal... Dík pro příště. Když pominu svoju F-117ku, tak hvězdou byla Šebestova P-47čka...

Prázdninová Dobříšká šelma - tak tam to klaplo, ale byl jsem v kategorii velkejch rour opět sám, takže...
Za mě osobně jedna z nejlepších větších akcí vůbec!

Pak mistrák ČR - tak k tomu se ještě v nějakém příspěvku vrátím. Tam jsem skončil suveréně poslední a nasranej jako nikdy předtím. Alespoň mám obodováno a vím, co je špatně! O Vítězství Šebesty nebylo pochyb, ale mě osobně se stejně nejvíc líbil Izraelskej Fanouš ve 48ce - někde uprostřed na tý fotce!

501d.jpg

Pak byl e-day. A tam mě vyloženě potěšili kolegové z 1/32 klubu - to bylo nejvíc... DĚKUJI

501f.jpg

Na eday se mi líbilo spousta modelů, třeba:

501i.jpg

501j.jpg

Ale kdo by očekával, že na Eduardem pořádané soutěži vynevyhraje jejich model? Na druhou stranu uznávám, ten vítězný čtvrtkovej Spit byl opravdu perfektní a vyhrál zaslouženě. Všechna čest! ;-I

No a pak jsem byl v Písnici a tam to taky klaplo = tam zas pojedu.

501h.jpg

Ještě jsem chtěl jet do Telnice - tam byla tento rok specialita: Stars And Stripes - tak bych se asi taky chytl, ale nevyšlo to.

Tím je to asi vše. Model zaskladněn do skříně a čeká na finální fotky, aby dál žil na inetu alespoň v binární podobě 1 a 0.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lavi » 19 lis 2022, 17:56

jezekm píše:Není to sice úplně hezké a modelářsky líbivé podle posledních trendů "španělské školy"...

Model je parádní! Gratuluju. =D>
Lavi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 19 lis 2022, 20:46

Ahoj v Dobříši jsem byl a nebyl jsem si jistý, že je to tvůj model. Na mě působil nic moc. Asi je to fakt výběrem předlohy. Protože tady je to fakt vyšší dívčí.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 19 lis 2022, 21:39

S tim naprosto souhlasim, je to velky jednobarevny, cernosedy, jsou to jednolite plochy a v podstate nic zajimaveho, zadna panelaz, nic. Prestoze jsem si s tim vyhral (a vypada to jak jsem chtel), tak je to silne nezazivny. Kdyz vedle stoji cokoliv barevneho, tak to tak proste je.

Jednou mi Honza kopecky poslal nejakou fotku s hodne osoupanpu F-117 az jakoby na kov, ale zaboha ju nemuzu najit.
Honza Kopecký píše:.

Honzo, jestli ji mas, tak ji sem dej - jen pro info. Diky.

Tenhle model a tohle letadlo ma ale predstavovat "vymydlenou a umytou masinu" pripravenou na ceremonial ukonceni aktivni sluzby a leteckou prehlidku. Proto je to jak je!

Odesláno z mého SM-G780F pomocí Tapatalk
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 20 lis 2022, 12:26

Kdybych měl jezdit na soutěže jen podle toho jestli tam něco dostanu, tak asi většinu roku sedím doma na zadku :roll: sorryjako
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno