No a začalo pomalu osazování samotného modelu podsestavama.
Začneme deflektorama na přední straně šachet a deklama na šachty.
Deflektory jsou z leptů od EDY a je nutno podotknout, že oproti stavebnici (plastu) je to jiný level. Ať jen nenadávám, to se jim opravdu povedlo. V nějakém dřívějším příspěvku jsou nafoceny detailněji.
Ale do starých šachel je bylo potřeba trochu zamazat:
A naistalovat:
a zkontrolovat symetrii:
Tak to zas taková šichta nebyla...
No a nyní již připravené a podepsané vrata na bomby. Tak to taky není žádná věda. Jen se musí správně usadit do míst kam patří a moc nepozohýpat (to je hrozný slovo) ty "panty", ketré jsou z leptů:
Vnější strany deklů nakonec v podstatě nejsou vidět, ale "je to tam", myslím ta barva jak má být.
Úplně nejradši mám, když výrobce doplňků napíše něco jako: ...určeno přímo pro... nebo ... fit for..., a ono to nesedí vůbec (ale vůbec), navíc jinej model není tak by mě zajímalo, na jakém to zkoušeli... A nechápu jak to tam vůbec dali...
Typickým příkladem jsou resinová kola - mají jiný průměr než nohy na letadle...
Ale hlavně ani normálním modelářským vrtákem to nejde, musel jsem do nářadí pro běžné průměry.
Tak to vezmu v podstatě jen obrázkově ono tu není moc co popisovat!
Dělal jsem to opět podle dostupných materiálů/fotek a dle nejlepšího svědomí, ale opět nutno také přiznat, že tam došlo i na nějaké to zjednodušení dané (za prvé) nešikovností a (zadruhé) nešikovností. Prostě na to nemám voči (šilhaj) a pařáty (vobě levý) a pokud jo, tak si navzájem nerozumí...
Světýlka ze stavebnice (popsány dříve) a plechy od Edy!
Příprava drátků:
Tak jako elektrikář (to už je ale dávno) mám v paměťi, že kabel vede od někaď do někam a ne jen tak ve vzduchu - takže jsem se snažil všechny kabely/hadice někam zapojit - tady třeba kabel k reflektoru:
Zady ale zase moc chválit nebudu - Eda v leptech má kabely a kabelové svazky, ale ty jsou z principu jaksi "ploché" a navíc, moc se s nimi pracovat nedá - pro mě nepoužitelné:
Pak jsem to zkorigoval podle obrázků a nakonec rozhodl, že tam budou ty dva v kovové barvě, jeden černý k reflektoru a jeden černý jako hydraulika ke kolu:
Tady ale pozor. Ty dekle jsou tak zvláštně udělaný (myslím ve stavebnici), že díky těm zobáčkům na konci (na nich to v podstatě uvnitř drží) se tam musí nalepit nejdříve a až pak podvozková noha.
A po zaschnutí (to bylo rychlý - lepeno sekundovým lepidlem, protože je to kov na plast) jsem zkontroloval geometrii pomocí míchátka na koncích křídel. Tak jistě - mohl jsem si to řekněme "poladit", aby mi to na fotku vyšlo, ale tady to fakt vyšlo i v reálu.
Je to ve stejné výšce - sem byl s výsledkem spokojen.
Ahoj! Víš, stavím jen techniku z ww2, do letadel chodím občas do galerie, do rozestavěno ještě míň, takže mi toho asi dost uteče. Nic méně sem narazil na toto téma...říkám si: "F-117, co to je (ano, vážně sem nevěděl co je to za letadlo )?! 34 stránek... hmmmm to bude asi nějaký (odpusť mi to slovo) blázen ", tak to rozkliknu na první stránku a vidím obrázek tý stavebnice: "Ježiš to je todle, fuj no to je ošklivý ...a tak nějak začínám číst tvoje komentáře...čtu stránku za stránkou a najednou koukám že sem na poslední (předtím) 34-tý stránce Normálně mě to tak zaujalo, že sem tito sjel celý naráz. Neskutečná práce, tvoje komentáře, fotky a hlavně tvůj um ten spodek ve vlajce mě strašně zaujal, to letadlo je jinak hrozně ošklivý a takový.. nevím, fádní...ikdyž po těch 34 stránkách sem si k němu vytvořil jaký si obdiv nebo jak to nazvat, ale stavět ho nikdy nebudu neboj takže se klaním pane, nádhera a sleduju dál
rudovlas píše:...to letadlo je jinak hrozně ošklivý a takový.. nevím, fádní...
No jo no stíhačky (jako roury) to maj těžký v porovnání třeba se "svatou pěticí" z WWII - ještě se o tom zkusím rozepsat časem až si na tohle téma utřídím myšlenky..., ale nechci se někoho vyloženě dotknout = je to dost tenký led!
Ale vraťme se k modelu, ještě není hotovo. A opět nějaká nevynucená chyba, co jsem pak musel opravovat!
Sundal jsem masku z mřížky. Maska seděla dobře, přesto se tam objevila drobná vada - nevadí, opravíme.
PS: ty bílé tečky na některých fotografiích je kontrast od světla, možná prach, možná nerovnosti povrchu - každopádně to nejsou bílé tečky od barvy jak by se mohlo zdát.
No ale bylo potřeba ještě dodělat toto:
Nejsou to celé hvězdy, jsou to jen části. A NE, nedalo se to dělat dopředu, protože jsem nevěděl, jak celá ta zbylá maska vyjde a kam, aby to navazovalo...
Nicméně, představte si, že potřebujete stříknout černou mřížku bílou barvou tak, aby ta barva zůstala jen na mřížce na neobarvila to, co je pod tím = malá komůrka, ve které je ten černý IR snímač. Jak brnká na kytaru Nohavica: "Tož to sa přiznám, měl jsem bobky u prdele".
Takže jem vzal masku od Ondry:
Nainstaloval, zamaskoval a opatrně stříknul:
Tady to vypadalo v cajku, ale po odmaskování:
No a teď jsem byl fakt nastanej. Chyba byla v tom, že maska (hvězda) přímo neseděla na té mřížce a proto došlo k rozstřiku. No a teď co s tím? Babo raď!