Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

Příspěvekod Navrátil » 31 říj 2023, 18:56

Zdeněk_Fabík píše:Nevím. Tady se chválí a já chválit nebudu.

Nejsem nijak zručný modelář a proto bych podobně starý model nestavěl. Dopadl by totiž přesně takto.

To množství odvedené práce se zcela ztrácí ve výsledku, kde je na můj vkus těch chyb příliš mnoho chyb. Např. křivé a nestejné široké rytí s nečistotami uvnitř drážky, hrubé chyby v nanášení barev, barvení "zasklení" atd. Detaily moc pěkné, navíc vyráběné od nuly, což obdivuji. Ale výsledek není vůbec dobrý.

Omlouvám se za negativní kritiku, jak jsem psal, osobně bych si vybral lepší model z nabídky a věnoval čas ušetřený na odstraňování chyb čistotě práce.

Možná to dělají velké fotky a na vlastní oči to bude o hodně lepší.

Je to jak říkáš. Velké fotky. Vytáhnou i věci, které normálním okem neuvidíš a v podstatě se většina z nich nedá ani reálně vyřešit. Vždy je co vylepšovat, ale stavět, aby něco nevytáhly obrovsky zvětšené fotky se snad ani nedá. A nejdůležitější nakonec. Kolega se u toho výborně baví a to jediné má opravdu cenu.
Navrátil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 31 říj 2023, 23:45

@Zdeněk_Fabík
Omlouvat se není zač, nejsem žádný mistr a jsem si moc dobře vědom, že mé modely mají k dokonalosti daleko, ty chyby tam jsou ](*,) ...
... a máš pravdu i v tom, že oproti zvětšeným fotkám to v reálu vypadá lépe.

@Navrátil
Svou poslední větou jsi trefil hřebíček na hlavičku. Díky! [-o<
Naposledy upravil KLuK dne 01 lis 2023, 00:36, celkově upraveno 1
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 lis 2023, 00:14

Dnes jsem pokračoval v doplňování detailů podle seznamu od Hindmana.

- na rám čelního skla operátora jsem doplnil snímač DUAS a tříprstou anténu SRO
- na čelní skla obou kabin kabin jsem přidal stěrače
- doplnil obě pitotky
- snímač teploty na spodek trupu před kryt příďáku jsem doplnil už včera a dnes jsem přidal snímač teploty a indikátor námrazy RIO-3 do vstupu ventilátoru
- kulatou mřížku nad pravým výfukem motoru jsem natřel stejnou barvou jako vnitřek nákladovky
- doplnil jsem sklíčko fotokulometu
- na obou pylonech jsem nabarvil polohovky a hnědé výstupky antén Sirena
- další antény Sirenana jsem doplnil konce vnějších závěsníků.
- na spodku kýlovky jsem nabarvil tříprstou anténu SRO a na odtokové hraně kýlovky nabarvil polohovku

A tím jsem pro dnešek skončil.

Seznam věcí na doplnění se výrazně zkrátil. Už mi zbývá doplnit jen
- dráty k anténě na spodku trupu a na ocase od sloupků na hřbetě ke stabilizátorům
- na konce křídel a vrchol kýlovky vybíječe statické elektřiny
- na rám kabiny pilota operátora základnu s anténou GPS, případně její ovládačku zevnitř kabiny
- uzemňovací lanko na pravou podvozkovou nohu
- kabeláž vyhřívání listů ocasní vrtulky

Dnes jsem se k modelu dostal až pozdě odpoledne a před malou chvílí jsem skončil, na focení už nezbyl čas ani chuť. Pokud mi do toho nic nevleze, zítra bych mohl stihnout doplnit poslední detaily a pak to nafotím najednou.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 lis 2023, 23:12

Během dnešního odpoledne jsem natáhl "dráty" antén pod trupem a na ocase, doplnil na křídlech a kýlovce vybíječe statické elektřiny, na rám kabiny pilota - operátora anténu GPS, na pravou podvozkovou nohu zemnící lanko a na vyrovnávací vrtuli kabely pro odmražování. Nakonec jsem nasadil oba rotory (zatím bez lepení, kvůli snadnější přepravě).

Zítra to pro jistotu ještě zkouknu na denním světle, jestli jsem něco nepřehlédl ...
... ale už teď se dá se říci, že Hind je hotový. Soutěžní brus to určitě není, ale ve vitríně zas tak špatně nevypadá.

IMG_6688.jpg
Na nějaké velké focení nezbyl čas, tak zatím jen pár rychlých snímků pod lampičkou.

Další fotky dám do galerie, ale k focení se dostanu nejdříve v neděli. Dřív to určitě nestihnu.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Navrátil » 02 lis 2023, 08:32

https://www.youtube.com/watch?v=mJ4AJ5s ... 3%A9citace
:)
Ale vážně. MOC PĚKNÝ! =D>
Navrátil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 02 lis 2023, 09:10

Tak přesně tohle slýchám od své manželky. :grin:

Jak, říkám, super to není, ale ...

Díky!
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Rosa » 02 lis 2023, 15:27

Ty dokončovací práce mi spíše připomínají jiný český film, ve kterém se k hlavnímu hrdinovi vždy přichomýtne už zkušený chalupář pan Robert Kos (zde byl obsazen Hindmanem) a hlásí:

"To máte... snímač DUAS, tříprstou anténu SRO, stěrače, dvě pitotky, snímač teploty, indikátor námrazy RIO-3, vybíječe statické elektřiny, antény GPS, uzemňovací lanko, kabely pro vyhřívání listů ocasní vrtulky..."
:grin:

Až na to, že tohle není žádná komedie, ale fakt úžasný artový biják, který většina sleduje už šest měsíců se zatajeným dechem!
Jindřich Rosa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 02 lis 2023, 21:00

Díky za přirovnání, jsem poctěn :grin:

Ludvíku, už se těším na galerii.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 02 lis 2023, 22:56

Právě Hindmanovi, kterého jsem si pracovně překřtil na "technický stavební dozor" (v tom nejlepším slova smyslu) patří můj veliký dík. Bez Jeho pomoci s dokumentací a radami, které mi ochotně poskytoval, by se mi mnoho věcí dělalo špatně a musel bych je hodně zjednodušit.
Tomáši, ještě jednou moc děkuji za Tvoji pomoc a jedny nezávislé oči, které viděly to, co mě během stavby uniklo. [-o< [-o< [-o< Bylo mi ctí a potěšením s Tebou spolupracovat.

A protože se v budoucnu chystám na další Hindy,(tentokrát to už bude Eduardův přebal Zvezdy) tajně doufám, že se spolu u mých staveb "nevidíme" naposled.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 02 lis 2023, 23:03

Model je hotový. Je jaký je ... nakonec obrázek si za toho půl roku už asi každý udělal sám. :wink:

Děkuji všem, kteří mě po dobu stavby podporovali svými příspěvky a názory ať již negativními nebo pozitivními a nebo jen sledovali průběh stavby.

A těším se na setkání u některého z mých dalších připravovaných projektů.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 04 lis 2023, 18:35

Ludvíku, mě virtuální spolupráce s Tebou taky moc bavila a už se těším, až se zase “potkáme” u stavby nějakého vrtulníku z konstrukční kanceláře Mil.
K dokončení gratuluji a jsem zvědavý na fotky v galerii.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 04 lis 2023, 23:08

Dnes měl Hind (a pár dalších mých modelů) svou premiéru na veřejnosti na akci v Křenovicích.

IMG_6694.JPG

KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 05 lis 2023, 09:47

Skouknul jsem naživo a jo.... vypadá moc pěkně..... =D> =D> =D>
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 pro 2023, 14:50

Všiml jsem si, že jsem zapomněl doplnit odkaz na galerii.
Tak alespoň dodatečně: FOTOGALERIE HINDA JE TADY (:)
KLuK

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno