Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Petlyakov Pe-2 1/72 Arfx

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Petlyakov Pe-2 1/72 Arfx

Příspěvekod JakubCer » 10 čer 2009, 12:08

davidek007 píše:Jakube, co jsi použil za lak, že ti weathering wash od HGW tak špatně zareagoval a zůstali po něm fleky? Nešlo to rozetřít či naopak pak setřít? Stíral jsi to hned? Také jsem na tento wash koukal na HGW webu, chci ho vyzkoušet, ale po přečtení tvého příspěvku.....má to cenu?

díky
Aleš

Jan Bobek píše:Dobrý den, mám blízko k produkci HGW, všechny přípravky mi před uvedením na trh prošly rukama, nějak neumím pochopit, co se to na tom Pe-2 při použití HGW Washe přihodilo. Testoval jsem je na všechny barvy, které mám doma (Tam., Gunze, Vallejo, Humbrol, Revell atd.) chovalo se to absolutně inertně, šlo to umýt i po několika dnech po nanesení. Stejně tak to fungovalo i na lakovaném povrchu (GSI - sprej i pistole, Humbrol, Vallejo, Tamiya, HGW, Modelmaster). Prostě v té barvě není nic, co by bylo agresivní. Je pravda, že já osobně bych žádný wash na pozitivně rytý povrch nepoužil.

Čím je ta PE-2 natřená a lakovaná?

Nevím... Používám Humbrollky a na střídačku obyč. lak na vlasy nebo polomat Tamiya (jak na co) - s washem olej+terpentýn jsem nikdy neměl problém. U Pe-2 byl postup následující: Barva - 24 hod - lak - 24 hod - wash dle návodu (nanést, nechat zmatnět a po cca půl hodině setřít). Wash šel ale i s lakem, připadalo mi to, jako by se do něj zapil, tak nevím, kde se stala chybka..
Na druhou stranu ale musím spravedlivě přiznat, že s ostatními přípravky HGW, ať jsou to štětce, patinátory nebo cokoli jiného, jsem nadmíru spokojený, takže tyto mohu naopak vřele doporučit..
JakubCer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rybaříček » 10 čer 2009, 12:11

JakubCer píše:
Fidoo píše:nechci bejt zase za hajzla ,ale v tomhle případě mi příde reakce washe s barvou jako ten poslední problém. I kdyby to nezreagovalo tak ty nezatmelené rokliny a přesazené díly by tam byly pořád. To samé platí pro obtisky. Chlape nežeň se tak po hlavně do barvení, dá se tím sice hodně dohnat, ale má to svoje meze. Pokud tě baví jenom barvení, tak doporučuju přejít na figurky nebo hotové modely.

Mohl bych se s tebou začít dohadovat, kdybych chtěl, mohl bych tě poslat kamsi, ale admini by mi to zase smázli, takže by to stejně byla ztráta času..

:grin: :grin: :grin: :grin: jak se říkává... PRO PRAVDU SE ČLOVĚK ZLOBÍ... tomuhle se řiká konstruktivní kritika, to co napsal Fidoo je uplná pravda. Modelařina je neustálem učení se a trpělivosti. Já Ti držím palce aby další věci byly lepší...
Pro příště bych si odpustil ty uraženecké infantilní arogantní poznámky na adresu někoho kdo modelaří perfektně a dokáže poradit.
rybaříček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arest » 10 čer 2009, 12:21

Jakube, skutečně bys mohl udělat všechno to, co jsi napsal, ale nic z toho by nevedlo k zlepšení. Fidoo a Rybaříček mají pravdu - stavba je základ a chyby v ní barvením nezachráníš. Navíc kritika tady není o tom, že by na tebe chtěl někdo útočit nebo tě třeba ponižovat. Je to o tom, že se ti kluci snažej pomoct tím, že tě upozorní na chybu. jednoduše proto, aby ses jí mohl příště vyvarovat.
Arest

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rybaříček » 10 čer 2009, 12:25

Stačí si přečít uplný začátek...

CITACE:
"Co nevidět se do toho pustím, takže čekejte první fotky, já na oplátku očekávám vaše připomínky, rady a postřehy - zkrátka budu vděčnej za každý slovíčko. Budu rád, když to dopadne tak, že se nebudu stydět někomu ho ukázat."

takže co víc dodat, že?
rybaříček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Konečný » 10 čer 2009, 12:26

JakubCer píše:Nevím... Používám Humbrollky a na střídačku obyč. lak na vlasy nebo polomat Tamiya (jak na co) - s washem olej+terpentýn jsem nikdy neměl problém. U Pe-2 byl postup následující: Barva - 24 hod - lak - 24 hod - wash dle návodu (nanést, nechat zmatnět a po cca půl hodině setřít). Wash šel ale i s lakem, připadalo mi to, jako by se do něj zapil, tak nevím, kde se stala chybka..
Na druhou stranu ale musím spravedlivě přiznat, že s ostatními přípravky HGW, ať jsou to štětce, patinátory nebo cokoli jiného, jsem nadmíru spokojený, takže tyto mohu naopak vřele doporučit..

no jestli to mas lakovany lakem na vlasy a ty pripravky HGW sou na nejake vodni bazi (nevim nemam s tim zkusenosti jen teorie) tak se nedivim.lak na vlasy je taky na vodni bazi a vodou rozpustny i po zaschnuti.proto ti to mozna slo dolu i s lakem.
rozestavěno:
Fortress Mk.III, 1/48 Revell
Short Stirling Mk. III 1:48 Sanger
Hawker Typhoon Mk.Ib bubbletop 1/48 Monogram
Ju-52/3mg4e 4U + NH Kréta 1941 Eduard 1/144
Grumman G-21 Goose Signifer 1/48
Naposledy postavené:
MV AGUSTA 500ccm 3v. Revell 1:9 Giacomo Agostini 1970
Michal Konečný

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JakubCer » 10 čer 2009, 12:43

Připomínky ke stavbě samozřejmě beru. Jsem si vědom toho, že nedopadla zrovna nejlíp, barvením ale nechci nic zachraňovat. Tmelení se probíralo o několik stránek dříve, teď tady řeším problém s washem.

Rybaříček: Nemám rád, když mě někdo tlačí někam, kam nechci, jako třeba k figurkám nebo hotovým modelům. To, že mi Fidoo poradí dělat něco úplně jinýho, není ani rada, ani konstruktivní kritika. A až se začnu chovat uraženecky, infantilně a arogantně, tak si toho zatraceně rychle všimneš.
JakubCer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rybaříček » 10 čer 2009, 12:47

JakubCer píše:A až se začnu chovat uraženecky, infantilně a arogantně, tak si toho zatraceně rychle všimneš.

No já už si toho všim 8) a jestli přitvrdíš tak tu máme adminy, že?
rybaříček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Braun » 10 čer 2009, 13:10

Hoši hoši tak som si to prečítal celé,na to že autor by chcel poradiť a pomôcť sa chová teda fakt zaújmavo :roll: keď sa ho dotknú naozaj cené rady [-(
p.s. Moc sa mi nezdá že by tu niekto na tomto fóre do niečoho tlačil??!! :wink:
Forza!!! Marina Veneta

B-26 Marauder 1:48
P-47 Big Squaw 1:48
Bf 109G-10 Eduard 1:48
Bf 109G-2 MERSU Eduard 1:48
FW-190A4 Eduard 1:48
Martin Braun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 10 čer 2009, 13:15

Michal Konečný píše:
JakubCer píše:Nevím... Používám Humbrollky a na střídačku obyč. lak na vlasy nebo polomat Tamiya (jak na co) - s washem olej+terpentýn jsem nikdy neměl problém. U Pe-2 byl postup následující: Barva - 24 hod - lak - 24 hod - wash dle návodu (nanést, nechat zmatnět a po cca půl hodině setřít). Wash šel ale i s lakem, připadalo mi to, jako by se do něj zapil, tak nevím, kde se stala chybka..

no jestli to mas lakovany lakem na vlasy a ty pripravky HGW sou na nejake vodni bazi (nevim nemam s tim zkusenosti jen teorie) tak se nedivim.lak na vlasy je taky na vodni bazi a vodou rozpustny i po zaschnuti.proto ti to mozna slo dolu i s lakem.

Přesně tak. Lak na vlasy je vhodnej na techniky oloupání povrchu, co hodně dělají tankistí. Ale na finál lak na model je to vyloženě nevhodný. Zvláště při použití patinovacích přípravků na vodní bázi. HGW je jak jsem pochopil něco jako Promodeller Weathering Wash a to je vodní báse a voda opravdu lak na vlasy naruší....
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JakubCer » 10 čer 2009, 13:29

Jakub Vilingr píše:
Michal Konečný píše:

Přesně tak. Lak na vlasy je vhodnej na techniky oloupání povrchu, co hodně dělají tankistí. Ale na finál lak na model je to vyloženě nevhodný. Zvláště při použití patinovacích přípravků na vodní bázi. HGW je jak jsem pochopil něco jako Promodeller Weathering Wash a to je vodní báse a voda opravdu lak na vlasy naruší....

Díky, Kubrte, tohle jsem potřeboval vědět..
JakubCer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Bobek » 10 čer 2009, 19:29

Aha, lak na vlasy.... Tak to jsem nedocenil kreativitu českých modelářů, testoval jsem to na všechno, ale tato varianta mě fakt nenapadla:-). Ale jinak dík za bezesnou noc, jsem po včerejšku po shlédnutí toho Petljakova všechny ty testy udělal znovu:-).
Jan Bobek
Jan Bobek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Konečný » 10 čer 2009, 20:32

tak aspon uz presne vis co muzes a co ne :-D
rozestavěno:
Fortress Mk.III, 1/48 Revell
Short Stirling Mk. III 1:48 Sanger
Hawker Typhoon Mk.Ib bubbletop 1/48 Monogram
Ju-52/3mg4e 4U + NH Kréta 1941 Eduard 1/144
Grumman G-21 Goose Signifer 1/48
Naposledy postavené:
MV AGUSTA 500ccm 3v. Revell 1:9 Giacomo Agostini 1970
Michal Konečný

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JakubCer » 10 čer 2009, 22:06

No jasný, to je totiž to, po čem jsem se celou dobu pídil, nejsem totiž chemik.. :-D
A za bezesnou noc se vážně omlouvám.. :D
JakubCer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Bobek » 10 čer 2009, 23:58

No tak to dá rozum, ty holky si ty hlavičky občas mejou, proto je ten lak na vlasy rozpustný vodou a koneckonců čímkoli vlhkým. Jinak by si ty hlavy stříkaly Gunze sprayem, že....:-).
Jan Bobek

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno