Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/32 Trumpeter Su-30 MKK, Rusko - DOKONČENO

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 1/32 Trumpeter Su-30 MKK, Rusko

Příspěvekod jezekm » 29 kvě 2020, 21:33

Ale klapky se tam musí vlepit před přilepením křídla k trupu, protože by tam pak nešly zasunout - ty závěsy jsou do strany... To jen kdyby taky někoho (jako mě) napadlo udělat to jinak než jak to v návodu vymysleli soudruzi...

Takže popjedem. Trup. Nejdříve jsem přilepil křídla ke spodní polovině trupu a pak celý trup s tím, že jsem (pro mě) netradičně začal uprostřed = nejdříve jsem přilepil horní polovinu trupu v místech, kde jsou křídla. Na lehké přiložení, ani na přimáčknutí to nesedělo = brousit, zkoušet na sucho, brousit, zkoušet na sucho, brousit a pak už mi z toho málem jeblo :nuts: , takže na uklidnění lepit.

Obrázek Obrázek

Lepil jsem Gunze "S" kovým lepidlem, dal jsem ho tam pravda trochu víc a pak jsem 1/2 hodiny (jakože opravdu půl hodiny) držel a rovnal než to trochu ztuhlo... Výsledek žádnej hit zrovna teda. Ale alespoň se nějak podařila dodržet rovina křídla a trupu.

Obrázek Obrázek
Naposledy upravil jezekm dne 29 kvě 2020, 21:57, celkově upraveno 3
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 29 kvě 2020, 21:48

Zadní část:

Jen nasucho přiloženo + navíc je tam vidět nějaká technologická spára - viz detail.

Obrázek Obrázek

Přilepeno, líp to proště nešlo, nebo to neumím.

Obrázek

Vybroušeno až na "maso" (= na čistý plast bez čehokoliv) a znovu přeryto a "vopícháno". Zbytek po surfu. PS: na téhle fotce je druhá strana letadla proto jsou ty krytky přehozené.

Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 29 kvě 2020, 21:50

A ještě drobnost, celé je to potřeba (vzhledem k velikosti a váze) sešroubovat.

Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 30 kvě 2020, 21:33

Křídla - oprava přechodu křídlo trup - hrál jsem si s tím celý večer. A tyhle řekněme "navíc práce" mě fakt nebaví...

Postup viz obrázky.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Ta spára vlevo na spodku tam vypadá, jako velká, ale je to z větší části spíš stín. Přesto si myslím, že tenhle lept bude na povrchu dost vidět a trochu se bojím, že to na tom jednolitém velkém plastu bude rušit.

Ke konci jsem to ještě celé přebrušoval a leštil abych se zbavil krupičky (popsáno dříve) na trupu a lesklo se to křídlo stejně jako trup, a navíc jsem to křídlo celé přeryl...

Obrázek

No a pak mě ještě čekala druhá strana :nuts: .

Hotovou plochu modelu jsem polepil páskou jen kvůli ochraně. A teď mě čeká předek a zadek. Ale už to má alespoň z dálky tvar letadla.

Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 31 kvě 2020, 20:21

Jelikož mi trup trochu lezl krkem, tak jsem se pustil do SOPek.

Někde tady na fóru jsem četl příspěvek jiného zapáleného lepiče, který psal že lepí vše pomocí rozpouštědlového řídkého lepidla Gunze Mr. CEMENT S a nebo Tamiya EXTRA THIN a že není nic, co by neslepil... no tak bych chtěl vidět slepit tuhle kýlovku tak, aby se "kormidlo" pořád hýbalo. Takže na řadu přišla stará dobrá (trochu zavadlá) Revell Contacta, na kterou stejně nedám dopustit...

Tak teď nevím, jestli to bylo lepidlem, plastem, nebo levejma rukama, každopádně jedna SOP byla křivá!

Obrázek Obrázek Obrázek

Takže starý dobrý fén + ohořelá ruka = křídlo srovnané, ale to zase vyvolalo jinou nehodu, což ale půjde opravit.

Obrázek

Celovečerní práce ve výsledku: SOP jsou srovnané tak, že stojí rovně na stole, přeryté, přebroušené a vyleštěné a jako bonus navíc - kormidla se stále hýbou =D> , tak cajk.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 31 kvě 2020, 20:29

SOP jen na sucho položené na trup - pravda stálo to trochu broušení, ale od pohledu je spára všude stejná = po přilepení a přitlačení to snad bude sedět jak má.

Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 31 kvě 2020, 20:38

No a zpět k draku - nyní zadek - opět vybroušeno všechno až "na maso" (jinak to prostě nešlo) a obnoveno + vypáleno pomocí SP lepidla.

Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 31 kvě 2020, 21:03

Tady s tím zadkem jsem si s tím dal trochu víc záležet, protože předpoklad je, že tam budou leštitelné barvy a těm by krupička asi vadila. A ve výsledku se na tuhle část dívají skoro všichni a dost se podle toho hodnotí.

Původně tam byla dost hrubá krupička na povrchu:

Obrázek

Už jsem to na začátku jednou hrubě "přelízl" smirkem, ale pořád je co brousit a leštit a přerývat..., tady je levá strana po první fázi.

Obrázek

Vydlabat a přilepit lepty (ty tam budou asi trochu dělat neplechu), pak ještě druhá strana (prostě práce na celý večer):

Obrázek

a výsledek:

Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 06 čer 2020, 12:51

Co jsem ale věděl hned, tak to, že "štít" bude zavřený. V podstatě jsem brzdu nikdy, nikde (kromě demonstrativního předvádění a přistání) neviděl otevřenou a navíc to podle mě dost narušuje celkovou siluetu letadla. I když je ve stavebnici mechanismus na otevírání (bylo by to pohyblivé), přilepil jsem to tam "na tvrdo" - sedl tam docela pěkně (na obrázku je jen nasucho položený).

Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 06 čer 2020, 13:22

Přístrojové desky

Už mě nebavilo brousit povrch, tak jsem se vrátil k drobotině... Zase jsem nebyl ale úplně nadšen z výsledku a nakonec jsem se musel už nasrat! :angry:

Původní desky v porovnání s lepty. Takže oškrábat do roviny a přefouknout černou, kryty(clony) modrou. Rastr na leptech je vidět v podstatě i okem - fotka to samozřejmě dost zvětšuje.

Obrázek Obrázek Obrázek

První vrstva nalepena a jelikož nevěřím tomu "samolepící lept"-, tak jsem to raději zafixoval sekunďákem i když přez tu vrstvu lepidla to moc nedrželo, no ale není to namáhaný spoj. Už tady jsem si všml, že je jiný profil vlevo a vpravo - ale zase jsem tupě věřil, že v Eduardu vědí co dělají a lepil dál...

Obrázek Obrázek

Jenže chyba, do clony to nešlo vlepit:

Obrázek

Takže jsem ten samolepící lept přilepenej sekunďákenm serval a oříznul - no zkuste si řezat dvouvrsvý barvený lept... taky na hlavu. :nuts: Nakonec jsem raději vlepil desku do clony samostatně a ten vrchní díl zapasoval až do výsledku:

Obrázek Obrázek

Druhá deska byla OK.

ve výsledku to nevypadá špatně "z dálky", z blízka to už taková radost není.
Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 06 čer 2020, 13:38

No a teď přišlo to nasrání, kdy je skoro lepší všechno vyhodit z okna a zapomenout...

Obrázek

Návod hovoří jasnou řečí: slepte sestavy desek a clon a ty celé pak vlepte do draku - jenže to NEJDE - prostě se tam nedají dát (ani ze strany, ani jinak zasounout - ty desky přečuhují, jsou širší) aniž bych musel něco ulomit - tady asi řídící páky a ty jsou tam natvrdo... :angry: Ach jo!

Obrázek Obrázek

Navíc, je tam hrozný nemodelový závěs té clony - to bude muset také přijít pryč. Na reál fotkách nic tak hrozného není...

Obrázek

Tak tohle opravdu nevím (jak to tam mám vlepit abych to nemusel celé rozřezat)- někdo nějaký návrh? Někdo, kdo to třeba lepil?
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrB » 06 čer 2020, 14:19

Závěs a kolík odříznout, začistit a znova nabarvit. Když to budeš řezat tak si před tím okolí "vymaskuj" páskou aby jsi snížil riziko poškození leptů atd. Je to dvaatricetina, velký jak kráva, takže by to mělo relativně pohodlně jít. ... poučení pro příště - 2x měř (no i víckrát :-)) a jednou řež (lep)..
PetrB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 06 čer 2020, 15:04

Jojo, s kolíkem a závěsem si poradím, nějak tak jak jsi to psal jsem si to i představoval - dik.. Jde mi spíš o radu, jak dostat ty komplet přístrojovky (už vlepené do clon) dovnitř do trupu. Jsou širší; na obrázku jsou na jedné straně na trupu jen položené. Nemusím to vyřešit hned, jiné práce je dost, ale jednou...

Něco jako Helmutův rychlodabing:
Tak jdem na to! Né ne, to se tam nevejde! Ale vejde, neboj. Au. No vidíš, že se vešel!“
:)
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 07 čer 2020, 19:38

Práce na drobotině.

SEDADLA:

Výchozí stav - tady lepty Edy vypadají dobře = řek bych o 2 třídy lépe, než od Trumpety, snad to bude i lépe sedět než zbytek interiéru.
Návod od výrobce je vpravo (celkem 10 dílů + 2 lepty), nahoře Eda (10 původních dílů + 30 leptů) na každou sedačku.

Obrázek Obrázek Obrázek

KRYTKY:

Tak na té přední krytce v místě, kam ukazuje šipka byla docela hluboká stopa po vyhazovači - nemám nafoceno - takže brousit, brousit a nakonec leštit - vzal jsem rovnou leštěnkou i drohou stranu.

Obrázek Obrázek Obrázek

Lepty se skládají (viz foto) - ty původní úchyty jsem odřízl, až když se povedlo udělat ty nové.

Obrázek Obrázek Obrázek

Zatmelení dalších stop po vyhazovači - sacáky - vnitřní části.

Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 07 čer 2020, 19:40

Drobotina v surfu:

Obrázek

Drobotina v barvě:

Obrázek
jezekm

PředchozíDalší

Odeslat odpověď