Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

2x Fokker D.VII OAW Eduard 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Davidovy rozestavěné sedmdesátdvojky: A5M1

Příspěvekod David Hényk » 05 říj 2018, 19:45

V pohodě Honzo. Taky se rád něco dozvím :)

Takže jsem to v podstatě dorazil. Ještě pár detailů plus stopy od výfuků a můžu to nafotit do galerie. Nějak jsem si na ten model postupně zvykl, přestože mi ze začátku vůbec nepřirostl jako předloha k srdci, tak se na něj teď dívám jinak. Líbí se mi ty pozičky na křídlech a bačkory, i ten dominantní kryt motoru. Je to takové ladné letadélko. Jednou se bude hodit do SIGu meziválečných letadel.

A5M1_13.JPG

A5M1_12.JPG

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 05 říj 2018, 20:12

Vypadá moc dobře, Davo. =D> =D>
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 05 říj 2018, 20:45

Vypadá to dobře, moc pěkné detaily na povrchu, světýlka atd. na to už nevidim.....čeká mě podobná kamufláž na Ki 15.
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MARABU » 05 říj 2018, 23:42

Dost dobrý. =D> =D> =D>
MARABU

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 06 říj 2018, 08:34

A tak nakonec se povedlo =D> =D> =D>
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Re: Davidovy rozestavěné sedmdesátdvojky: PZL.7 Arma Hobby

Příspěvekod David Hényk » 06 lis 2018, 00:09

Tak po delší době zase zpět. Minulý týden jsem se chystal na lepení pořádané naším klubem a mezi všechny ty potřebné věci, a často nepotřebné, jsem chystal pro kamaráda polovinu stavebnice PZL.7 od Arma Hobby. Napadlo mě, že bych tu svoji půlku mohl rozlepit, abych mu co nejdřív vrátil návod a zbytek obtisků. Takovej jsem já hodnej. A navíc, od slov nemám daleko k činům. Ke všemu koho by nebavilo rozrýpat další model, i když jich má rozdělaných aspoň deset? Znáte to, tenhle bude určitě rychle postavený. Tak uvidíme.
PZL.7 od Arma Hobby je, pokud se nepletu, jejich prvotina. Byl jsem na ní zvědavý a tak jsem si pořídil s kamarádem Deluxe set na půl. Krabice obsahuje dvoje výlisky, lepty, masky, resinové kola a obtisky od Cartografu na osm mašin. Nevím jestli se dá model v téhle výbavě ještě sehnat. Pokud ne, tak určitě jde koupit Expert set výbavou podobný. Na první pohled překvapí krásně jemný povrch křídla, klobouk dolů. Nepotěší poměrně dost otřepů, sem tam propadlina a dost nevýrazné rytí na trupu. Co je fakt naprd je samotná krabice. Hezký boxart, ale krabka nic nevydrží a rozhodně není na delší skladování. Možná je to ovšem fikaný záměr výrobce.
Začal jsem jak jinak trupem, každou linku proryl a především na spodní a vrchní části i doryl. Tam už se rytí opravdu ztrácelo. Nakonec to nebylo zase tak obtížné jak se na první pohled zdálo. Dorývání a přerývání z duše nenávidím. Interiér je s pomocí leptíků docela pěkný, pásy jsem dal od Eduardu, barevné, na Francouze. Snad mi to polská veřejnost odpustí. Malování pásů je další věc co z duše nenávidím. Dalším krokem byla kompletace křídla. Předtím jsem ovšem trochu ubral z odtokovky. Spíše trochu víc. Měl jsem strach, aby se mi pak při lepení nepropadla, ale proti původní je to hodně vidět. Obě půlky na sebe pěkně sednou a tmelit jsem musel jen oblouky.
Jedna věc se musí nechat. Celkově to moc hezky sedí. Tmelil jsem trup minimálně. Stejně tak sedí i čumák s vrtulovým kuželem. Na fotce je jen nasazený, protože při kompletaci budu nasazovat křídlo jakoby zepředu. Kvůli tomu mám na něm nalepenou i palubku, tak jak vidíte. Výrobce to asi takhle nezamýšlel, ale měl jsem strach, že při lepení do trupu ji nebude za co uchytit a takhle krásně sedne a drží. Stejně tak hezky sedl spodní díl vylisovaný společně s podvozkovými nohami. To by mělo držet geometrii. I ty otřepy, které na první pohled odrazují, se dobře odstraňují. Ke všemu má model vcelku málo dílů, takže to jde docela rychle od ruky. Nebýt na lepení tak ukecanej, stihl bych to snad i s barvou. Jenže lepit můžu i doma, ale s kamarády si pokecám jen občas.
Takže celkový dojem je zatím blízký nadšení. Pořád beru v potaz, že je to jejich plastová prvotina. Mimochodem na to konto jsem si koupil i jejich PZL.11, přesto že jsem původně chtěl počkat až na IBG, ale nelituji. Ta je o několik levelů výše. Výraznější rytí, skoro žádné otřepy, a jediné co mi zkazilo radost, byly velké propadliny na kolech. Uvidím co na to výrobce, třeba mi pošle náhradní.
Příštím krokem bude detailování trupu pomocí leptíků z planžety. Nášlap, krytky, úchyty atd. takže: "Stay glued!"

PZL_7_04.JPG

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 06 lis 2018, 10:31

Pěkně frčíš, Davo. =D> =D> Neměla ArmaHobby plastovou prvotinu TS-11 Iskra a po ní Fokker E.V?
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 06 lis 2018, 10:42

Myslím Zdeno, že na výliscích je 001, ale jak to vydávali nevím. Ten Fokker teda byl určitě až po PZL.7, protože tam jsem si říkal, že mi to nepasuje do kitníku. Naštěstí. Ale na toho Hurikána se začínám těšit, ten by mohl být zajímavej.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 06 lis 2018, 15:57

Davide, skvělý úvod.-) Skoro bych chtěl říct, nelep a napiš knihu.-))
Prodám Eduardí limitky 1/48

Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 06 lis 2018, 23:51

Díky Patriku, Alexandr Dumas starší ze mě nicméně asi nebude, ale jsem rád, že to někdo čte a připadá mu to užitečné. Psával jsem pohledy do krabiček, ale člověk časem vyhoří. A prozře. Model obsahuje rámečky, plastik je šedý, čiré díly průhledné a obtisky barevné. Tak nějak jsem postupem času pochopil, že mi to nepřináší potěšení ani přesvědčení, že to co sděluji má nějakou hodnotu pro čtenáře. Teprve při samotném lepení jsem schopen zhodnotit to co model nabízí. Samozřejmě viděno mýma očima, a tak říkajíc osaháno mýma rukama. Za tím, co na základě toho napíšu, si můžu i stát. Model může, a často i vypadá skvěle v krabičce. Teprve stavba, ale o něčem vypovídá. Ale tak to asi každý ví, že jo.
Dneska jsem si dal malou seanci a dolepoval pár leptíků z planžety. Pomůže to oživit trup o pár detailů. Ta klapka označená šipkou by měla být výš, to říkám pro případ, kdyby se někdo chtěl mnou inspirovat. Musel jsem jí posunout mimo ten stín, což je zatmelená propadlina vteřiňákem. Kdybych ji nalepil na zatmelené místo, debondér by mi to vymyl a to bych nerad. Tak jsem musel slevit z historické věrnosti. Při lepení toho rámu do krytu si dejte pozor na umístění. V návodu je to vidět, na rámu je malý výstupek, který by měl zapadnout na místo v krytu. Dejte si bacha, ať si ho nevybrousíte jako já.
Pro dnešek vše. Zítra tmeleníčko pár chybek a nástřik stříbrnou, abych zkontroloval jestli jsem něco neopomněl.

PZL_7_05.JPG

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 07 lis 2018, 09:18

Takovýhle pečlivý postup stavby včetně popisu už dlouho na MF nebyl. A hodně to tady chybí. Děláš to perfektně, Davo. =D>
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Völkl » 07 lis 2018, 11:28

Ano, perfektní =D> =D> =D>
Na stole: Mezek, P-51D Mustang, Fw 190A-4, Bf 109G-6
Miloš Völkl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 07 lis 2018, 14:27

Děkuju kluci!

Pavel Šenk: Ty brďo máš pravdu, ostatně jako vždy, to mě vůbec netrklo do očí. Díky za upozornění, Pavle. Zkusím se na to podívat a zbrousit aspoň tloušťku té patky. Stejně tak jsem se rozhodl vyměnit chladič na boku trupu z pravé strany za resinový co má PZL.11 od Azuru.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 07 lis 2018, 15:31

Sice je to muzealna P.11stka, ale system ostruhy identicky s P.7...vpredu dve vzpery, a vzadu tlmic... obalene do kozenych prachoviek-rukavov.
PZL_P.11_-_Muzeum_Lotnictwa_Kraków.jpg

Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marcel Matuška » 07 lis 2018, 20:12

ujík píše:Takovýhle pečlivý postup stavby včetně popisu už dlouho na MF nebyl. A hodně to tady chybí. Děláš to perfektně, Davo. =D>

Přesně tak, jak píší kolegové. Není nad to, když se člověk může u své stavby mrknout, jak ten model někdo před ním stavěl. A když je k tomu ještě takovýto popis, tak je to paráda. ;-I
A co ta Claude, nebylo by pár fotek navíc do galerky? :wink: Jestli jsem to někde nepřehlédl, tak jsem ji tam neviděl.
Rozestavěno: Battle I vs Bf-109E, 3x Bf-109G-10, Mosquito B.XVI, 2x Sd.Kfz.10
2025: Ni-17, Spitfire IXc, Fw-190D-9 2024: 2x Bf-109G-14, P-400, P-47D-27, P-51D-20, Mustang IV 2023: P-39D-1, Kittyhawk III, Spitfire Vc, Macchi C.202, Fw-190A-8 2022: Sd.Kfz.7/2, Il-2m3, Fw-190F-2, Fw-190A-8R2, P-51C, Ki-84, Spitfire VIII, Beaufighter TF.X 2021: Fw-190F-8, P-47C-5/D-28/D-30, Mirage F.1 EQ-2, F.1 EQ-5
Marcel Matuška

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno