Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/32 F-117A NIGHTHAWK, Trumpeter, STARS AND STRIPES

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 569 • Stránka 28 z 38 • 1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 38
  • Odpovědět s citací

Re: 1/32 F-117A NIGHTHAWK, Trumpeter, STARS AND STRIPES

Příspěvekod jezekm » 05 čer 2022, 22:41

A ještě jedna drobnost, když to takhle vidím, myslím tu velikost písma pilota, tak mě to trochu sere, že to je o něco větší - tedy při přímém porovnání obrázků. V reálu na modelu to vypadá tak ňák v cajku! Nenapsat to sem - nikdo si nevšimne...

Ale zas tak trochu na svojí obranu - ten nápis pilota z obtisků ze stavebnice je 25 mm dlouhej = ještě větší než můj, který je 20 mm. Schválně jsem ho chtěl menší, ale jelikož je tohle všechno v podstatě prototypová výroba, tak se to odhadnout moc nedá. Podle něčeho jsem to tehdy vyměřoval (už ale nevím podle čeho) a takto to prostě vyšlo...

Pro porovnání:

Tohle je ten z krabice (1/32 Trumpeta):
192a.jpg

A když se podívám, jak to velikostně udělali u 1/48 Academky:
189d.jpg

tak jsem zase trochu v klidu, bo "profíci to maj víc blbě" :) :) :)
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 06 čer 2022, 15:42

Na tom obrázku modelu Trumpeteer je meno seržanta na ľavej strane kabíny. Je dosť možné, že Číňania to poplietli a prehodili naopak.
Vychádzam z toho, že na Tvojich fotkách 187h a 188a je meno seržanta na pravej strane. (edit: omylom som napísal, že na ľavej strane ...)
Naposledy upravil Hansi dne 06 čer 2022, 19:54, celkově upraveno 2
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 06 čer 2022, 16:14

Hansi píše:Na tom obrázku modelu Trumpeteer je meno seržanta na ľavej strane kabíny. Je dosť možné, že Číňania to poplietli a prehodili naopak.
Vychádzam z toho, že na Tvojich fotkách 187h a 188a je meno seržanta na ľavej strane.

Cinan v krabici ma na obou stranach prekrytu stejne jmeno - viz predchozi prispevek nafoceneho planku a obtisku.

JAJ! Chalpe, tys mi teda zamotal hlavu... Kouknu na to zítra ještě jednou pořádně!
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 06 čer 2022, 20:02

V predchádzajúcom príspevku som napísal blbosť - už som to opravil - viď. edit, meno seržanta má byť na pravej strane kabíny, meno pilota na ľavej).
Ešte jedna maličkosť: riešil si nejako to svetlo na prekryte kabíny - na jeho vrchu (za tým výstupkom na úplnom vrchu kabíny - také dva trojuholníky), ktoré svieti dozadu a slúži na osvetlenie tankovacie rahna pri tankovaní vo vzduchu ?
Na tej Tvojej fotke 187h) je ho vidieť. A dobrá fotka na tento detail je aj vo Walk arround na F-117 (Squadron Signal).
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 13 čer 2022, 08:39

Tak tenhle příspěvek mi dal trochu zabrat... Projel jsem znovu knihy, fotky, poznámky.

Opět musím napsat, že jako vždy je v tom dost chaos a nelze jednoznačně říct něco, co by platilo pro všechny letadla a celé období. Prostě MRDNÍK jak má být, jistota žádná...

Začneme jménama:
Hansi píše:V predchádzajúcom príspevku som napísal blbosť - už som to opravil - viď. edit, meno seržanta má byť na pravej strane kabíny, meno pilota na ľavej).

Až teď, když mi táhne na pade, tak jsem se dozvěděl něco jako, že na jedné straně kabiny je jméno pilota a na druhé technik. Jako může být, ale tak nějak si to potřebuju ověřit. Nejsem ten typ, co bleje jednu dezinformaci za druhou a tvrdí, že je to pravda... (no raději toho nechám, abych se nerozvášnil...)

Každopádně - nijak jsem to doposud neřešil, protože mě to ani nenapadlo a žádná indície tomu nenasvědčovala.

193b.jpg

Takže třeba tímto obrázkem to Hansimu vyvracím a potvrzuju ten mrdník. Sem si říkal, že brigádní generál asi nebude technik. Navíc William J. Lake je bandit č. 252. Tedy - jméno pilota vpravo.

No ale přece to nevzdám? Hledal jsem nějakej WalkAround, kde by byla nějaká (myslím jedna a ta samá) F-117 vyfocená ze všech stran tak, aby šlo přečíst jména lidí na obou stranách překrytu a šlo doložit, že se jedná o to samé letadlo. Navíc, aby ty jména byly jiné!

NIC. NICOTA. PRÁZDNOTA - jak v Nekonečným příběhu!

Tak jsem to zkusil jinak a hledal dál a našel jsem toto:

193a.jpg

Tak zde je tak nějak vidět, že je na jedné straně jiné jméno, než na druhé. Takže asi teda jako JO!

No a teď rozuzlení mojeho č. 843. Fotka z obou stran (s vlajkou) není. Dotazoval jsem se i na Fejsu ve skupině F-117ky a bez odpovdědi! Každopádně, tohle (to co uvádí Hansi) byl náhodně vybranej obrázek vůbe ne kvůli jménu, jako kvůli té lampičce na osvětlení pitu:

193.jpg

To jméno mi bylo úplně ukradený!

Ale opět jsem to nevzdal a znovu prohlédl fotky a našel jsem, že zrovna tohle je 843 někde okolo roku 1996 na nějakém leteckém dnu (asi proto jsem měl tu fotku uloženou) - viz:

193c.jpg

193d.jpg

Takže výsledek - i když je to jako škrábání se levou rukou za pravým uchem (a nebyl to záměr), tak toto je jedinej fotkou doloženej technik na 843 co mám - to normálně nevymyslíš! Ale na druhou stranu nikde není zaručeno, že je na překrytu uveden i v době, kdy 843 měla zespodu vlajku. Tahle je z doby o cca 10 let dříve.

Jestli budu předělávat ty jména nevím, byl by to asi dobrej detail, možná by to stálo za to, navíc ty jména by potřebovali ještě trochu zmenšit... No uvidíme.

No a teď ke světlu.

Tak otevřel jsem Squadron a tam je toto:

193e.jpg

Opět až do teď jsem neměl tušení, že tam nějaký světlo je. V návodu ani zmíňka. Podle mě je to tak trochu šlendrián výrobce... Ale co už. Kdybych to věděl před slepením překrytu (myslím toho rámu do skla), tak bych to zevnitř fouknul chromem a nechal tam kousek průhlednej, ale takhle už to asi opravit nepůjde - vyškrábnout barvu by šlo, ale pod tím nic není... No lepší je se do toho asi už nehrabat.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 15 čer 2022, 09:32

Teď jsme si dali nudnou teoriju a vrátíme se k tomu, co nás zajíma a to je PATLÁNÍ!

Tak tedy bombišky.

Hned na začátek je nutno upozozornit, že s realizací do výsledné podoby mi zásadně pomohl Ondřej Schwarc - OMASK (viz níže), tímto děkuji.

No, i-netem je doložena jednou fotografií tahleta bombička v dárkovém kabátku:

194.jpg

Tak to každej snad uzná, že TO jsem musel!

Volně navážu na tento příspěvek a následující - píše se tam o magnetech, atd:
viewtopic.php?f=57&t=136840&start=150#p2470803

I když jsou na obrázcích i jiné zbraně, tak se zaměříme jen na tu "Stars and Stripes". Nic z těch ostatních nakonec nebylo přímo použito.

Výchozí stav:

194b.jpg

Ondřej vyřezal dostatečný počet hvězdiček (velikost jsem odhadli podle obrázků a adekvétně zmenšili):

194c.jpg

Tak jsem to tam nalepil a stříknul - snažil jsem se dodržet rozložení hvězdiček stejné, jako na obrázku.

194d.jpg

194e.jpg

194f.jpg

No tak to by byly hvězdičky (masky super pomoc) no a teď pruhy. Ty jsou maskovány růčo pomocí pásky. Dost vopruz to vymaskovat.

194g.jpg

194h.jpg

194i.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 15 čer 2022, 09:36

Po odmaskování:

194j.jpg

Zalakováno:

194k.jpg

Po paneláži:

194l.jpg

Na obrázku je jakýsy popruh v zadní části. No tak tohle vymyslet - ach jo. No když není nic v nabídce na éroplány CW, tak jistojistě je vše na blátošlapy WWII, takže jsem si koupil toto:

194m.jpg

Použil přezku ze zbytku pásů z kokpitu:

194n.jpg

194o.jpg

194p.jpg

194q.jpg

Naposledy upravil jezekm dne 15 čer 2022, 09:48, celkově upraveno 1
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 15 čer 2022, 09:46

A další věc je ten "NEJVY ÍGL" na straně.

Dotazoval jsem se před časem na fóru, jestli někdo nemá náhodou na smeťáku nějaký nepoužitý co by mohl věnovat, ale nic nebylo.

Pomohl tedy Ondřej - odělal obtisk podle tohoto obrázku:

195a.jpg

V reálu to má ale asi 10 x 5mm (prostě malej čudl):

195b.jpg

Tak jsem ho naaplikoval.

195c.jpg

Výsledek (bez špičky):

195d.jpg

195f.jpg

Mám rád tydlety porovnávací fotky :) :

195z.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 18 čer 2022, 18:35

No a nyní něco zajímavějšího - a to povrchová úprava horní poloviny.

Tak jen mi dovolte krátkou rekapitulaci:
- F-117 používá speciální černou/šedou barvu - specifikaci lze najít na netu,
- na a horní polovině trupu v podstatě nejsou žádně servisní krytky - píši to proto, že není tam nic, co by mělo být klasicky odřeno od šroubováku apod,
- a ani tam nejsou žádné panely (preshading a podobný ptákoviny tam nemaj co dělat),
- nýty jsou zabrušované a tmelené = na povrchu neviditelné,
- pokud se muselo do povrchu (pod povrch) zasahovat, tak se původní barva oškrábala, udělalo se co bylo potřeba a znovu se to stříklo - proto jsou na letadlech vidět ty jinak barevné obrazce - většinou ostré přechody, nic difusního,
- barva byla taková tvrdě matná - na letadlo se stříkala ve vrstvách 0,5 - 2 mm, podle panelu,
- a ta barva byla dlohodobě stabilní = nebledla/nevyšusovala se = ta klasická viditelná "barevná modulace povrchu je tvořena až špínou".

Detailně jsem to už rozebíral dříve. Takže až pocuť jsem to moduloval barevnými odstíny - viz tyto příspěvky:
viewtopic.php?f=57&t=136840&start=315#p2495955
a výsledkem bylo toto:
viewtopic.php?f=57&t=136840&start=375#p2499283

Ať to nemusíte projíždět, toto je výsledek snažení:
174m.jpg

No a dělám letadlo na konci kariéry = zespodu nově nabarvené a shora sice umyté, ale se stopami po používání... Takže spínění jako takové shora by mělo být řekněme decentní a proto jsem k tomu taky tak přistupoval.

Jako výchozí obrázky posloužily tyto:

195za.jpg

195zb.jpg

Tak je jasně vidět, že zrovna tohle "moje" letadlo není žádná vyšusovaná špinďíra.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 18 čer 2022, 18:42

No a teď k postupu.

Nejdřív popíšu na jednom příkladu jak jsem to dělal a pak sem hodím hromadu obrázků, ze kterých to je vidět jak jsem postupoval na celém modelu.

Výchozí situace:

196a.jpg

196c.jpg

Základní špinidlo:

196b.jpg

Štětcem naneseno na povrch:

196d.jpg

Jiným štětcem roztupováno na menší části:

196e.jpg

196f.jpg

Na straně - tak kde mají být stečeniny jsou naznačeny stečeniny:

197a.jpg

opět "roztupováno" ale jiným štětcem:

197b.jpg

197c.jpg

a to celé dále roztupováno houbičkou na prvočinitele:

197d.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 18 čer 2022, 18:54

No a to celý pak nechat trochu zeschnout a pak jemně setřeno harříkem ve směru proudnic na letadle:

197e.jpg

197f.jpg

POZNÁMKA 1: tohle dělám na MATTu!

POZNÁMKA 2: Problém je ten, že fotím jen mobilem a ten naprosto stírá drobné detaily a "vylepšuje fotky" - osobně tomu říkám "leštění ksichtů", kdy aby byla fotka lepší, tak mobil automaticky odstraní babám vrásky a beďary a obličej vyleští. Supr na fejs pro bábovky co na tom rejžujou, pro modeláře ale nic moc. Takže z těch fotek toho moc neuvidíte, ale je to tam v míře, tak akorát". Sice klišé, ale musíte mi věřit. :)

Neuvidíte tu každý detail, ale celkové zašpinění vidět je.

No a teď zbytek modelu už jen ve fotkách (postup vždy stejný):

198a.jpg

198b.jpg

198c.jpg

198d.jpg

199a.jpg

199aa.jpg

199aaa.jpg

199b.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 18 čer 2022, 18:55

199c.jpg

199d.jpg

199e.jpg

200a.jpg

200b.jpg

200c.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 18 čer 2022, 19:01

Takhle tedy ve výsledku zapatlanej celej povrch (první fáze špinění):

201b.jpg

201c.jpg

201d.jpg

201e.jpg

201f.jpg

a i když to z některejch fotek nevypadá, tak je to pořád více-méně "černé" letadlo:

201x.jpg

A tady lze porovnat začátek a konec snažení (pěkně decentní špína - tak jak jsem si to představoval):

174m.jpg

201a.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 18 čer 2022, 21:17

Veľmi pekná práca, páči sa mi to. =D>
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 19 čer 2022, 07:47

Je to nádhera.
Ovšem nejvíce oceňuji nafocený a popsaný postup stavby. Je to skvělý návod.
A moc se mi líbí, že jsi se povznesl nad to zamlčovat chyby, kterých ses dopustil a přiznáváš je a ukazuješ, jak je následně odstranit. Tímhle je mi tvůj projev nadmíru sympatický, protože já obvykle poseru skoro všecko a často to pak přejdu a dělám, že nevidím.
Těším se na další postup a galerii.
Dokončeno: Focke-wulf Fw 190A-8 1/48 Euard,Hanriot HD.1 - drak 1/48 Eduard

návrh, výroba a prodej masek na stříkání www.omask.cz

Omask - stránky na facebooku
ondrej

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 569 • Stránka 28 z 38 • 1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 38

Zpět na Rozestavěno