Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/48 Su-27UB, GWH + aktuální doplňky, NA POHODU - HOTOVO

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 1/48 Su-27UB, GWH + aktuální doplňky - NA POHODU -NA PAT

Příspěvekod ya-gabor » 01 říj 2021, 09:24

jezekm píše:Nevím, co je přesně tohle na tom zaměřovači a k čemu to slouží, ale je to stříbrné.

174f.jpg

This is the steel de-icing strip. It sprinkles alcohol on the windscreen against forming ice. The Alcohol comes from that chrome tank on the forward wheel door.

For example on the original first production series of Su-35S aircraft a new windscreen was introduced with electrical heating inside. But in the first few years of active duty it turned out to be useless, so all new production 35S were produced with traditional windscreen and the Alcohol bottle in on the door added. Early production aircraft had the electric windscreen replaced with the more “friendly” Alcohol version. I am sure some ground technicians and pilots prefer the Alcohol version. (:) :) :-D

Toto je ocelový odmrazovací pás. Kropí čelní sklo alkoholem proti tvoření ledu. Alkohol pochází z chromové nádrže na dveřích předních kol.

Například na původní první výrobní sérii letadel Su-35S bylo představeno nové čelní sklo s elektrickým vyhříváním uvnitř. Ale v prvních letech aktivní služby se ukázalo, že to bylo k ničemu, takže všechny nové výrobní 35S byly vyráběny s tradičním čelním sklem a přidána láhev alkoholu na dveřích. Brzy vyráběná letadla měla elektrické čelní sklo nahrazeno „přátelštější“ verzí alkoholu. Jsem si jist, že někteří pozemní technici a piloti dávají přednost verzi s alkoholem.
:D :) :-D :)

Best regards
Gabor
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 01 říj 2021, 12:44

ya-gabor píše: Jsem si jist, že někteří pozemní technici a piloti dávají přednost verzi s alkoholem.

:#) To bylo první, co mě napadlo!

A děkuji za vysvětlení.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 01 říj 2021, 19:10

Hindman píše:Stavba i výsledek fascinující, ale když už se řeší úhel otevření překrytu, tak ten sklon hlavních podvozkových noh tak není úplně košer. Vím, že pozdě, ale dříve jsem si toho nevšiml.

No taky jsem si toho dříve nevšiml - ale v přímém porovnání s fotkou ten úhel moc nesedí, jojo! Samostatně si toho nikdo nevšimne. Myslím, že tato chyba vznikla už na začátku, kdy jsem stáhl sacáky svorkou = ty jsou pak o 1 mm užší a nešly správně vlepit do trupu a tím pádem vznikla mezera mezi nohama kol a sacákem = musel jsem si vypomoci kouskem plastu a tím se to asi celé trochu rozhodilo - detailněji jsem to popisoval dříve. Možná je to také tím, že jsem chtěl být chytřejší než návod a úplně jsem ho nedodržoval a díky tomu jsem tam na nohách 2 dílky nalepil jinak/obráceně a pak to opravoval...

Nicméně toto není jediná chyba, je jich tam víc, ale sám je jaksi nevidím, prostě klasická "modelářská slepota", ale ostatní je viděli... Viz můj poslední příspěvek, který bude následovat!

Jarda Kubín píše:Ksichtbuk nemam, takže smajlika s otevřenou hubou dám sem :) :P :P [-o< =D> ;-I
Tohle je prostě perfektní práce =D> =D>

Dík.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 01 říj 2021, 19:44

Je to jak píšeš, bez porovnání s fotkou si toho nikdo nevšimne. Jinak občas jsem měl až pocit, że Tě stavba úplně nebaví, ale zase když si uvědomím, že dokumentuješ úplně každý krok, i ty nepovedené, tak chápu, že ze všech příspěvků nebude pokaždé sršet nadšeni. Jinak opravdu paráda, takhle se předlohy drží málokdo [-o<
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 01 říj 2021, 20:46

Poslední příspěvek:

Nějak jsem chtěl tuhle 1/2 roční stavbu zajímavě zakončit, ale nevěděl jsem jak. Původně jsem ani tento příspěvek psát nechtěl, ale když už, tak už to naservíruji jak Zdenda Polrajchů: "KOMPLÍT MENU se vším všudy" - tož, vyžerte si to až do konca!

Zanesl jsem model na MČR 2021 a nechal si ho obodovat. O MČR je na fóru samotné vlákno - nijak se k tomu vyjadřovat nebudu a ani nechci, záměrně nebudu ani nikoho jmenovat. Za mě osobně je to (tak jak je to teď nastaveno) v pořádku. Tečka. Plastikové modelařině ZDAR. Posílám poděkování svazu a organizátorům MČR!

Než jsem ho tam odnesl, tak jsem mu ještě věnoval jeden večer, kdy jsem si hrál s detaily, došpinil jsem plechy, přilepil zbraně, trochu pokreslil, vydetailoval a opravil výšku překrytu... No prostě vyšperkoval. :)

183a.jpg

183b.jpg

No narovinu, přiznejme si, že samotná stavba NA POHODU a pak na NA PATLÁKA neměla zrovna "medailové ambice", spíše jsem chtěl ukázat a popsat stavbu jako první a to se povedlo. Tak jistě, každej chce vyhrát, ale v tomhle případě jsem hlavně "nechtěl prohrát"...

Takže "Sláva vítězům, ale hlavně ČEST PORAŽENÝM". :)

To co bych chtěl ale opravdu udělat, tak to je smeknout před prací rozhodčích, kteří na modelu našli VŠE, co jsem trochu vobanánil, nebo ne úplně dodělal a hlavně i věci, kterých jsem si vůbec nevšiml. Prostě všechna čest - kdo umí, ten umí.

Především to bylo:
- to, že je do vrtule zkřivená levá SOPka prostě nebylo vidět do doby, než jsem se na to zaměřil; a trochu JE; nechápu jak je to možné, byla to první věc co jsem lepil a rovnou blbě,
- napojení sacáku je chyba, kterou jsem popisoval,
- kabinu jsem musel urvat a nalepit znovu - no co už,
- vyteklé lepidlo u trysek JE, jak se tam dostalo nemám tušení - dosud tam samozřejmě nic nebylo,
- škrábance na SOP jsou, rýha na VOP taky...
- lak na obtiscích - no OK, Eduardí loupací byly nepoužitelné, proto původní,
- všechno ostatní taky sedí.

No prostě našli vše.

Výsledkem bylo 4. místo - viz papíry:

183c.jpg

183d.jpg

183e.jpg

Ale prohrát "bronzovou medaili, diplom a fotku s vítězem" o jediný bod v 1/48ce je NA POHODU CAJK :) . To je asi jako prohrát s Krpálkem na napomenutí. Obzvlášť, když jsem dostal jen jeden bod za dokumentaci. Možná jsem měl vznést protest (STEJNĚ BYCH TO NEUDĚLAL) a ukázat jim tohle téma. Napsal jsem cca 200 příspěvků a vložil jsem sem 1200 fotek - to je dokumentace jak kráva! Kdyby každý příspěvek zabral cca 30 min (všechno focení, úprava, texty...), tak je to cca 100 hodin. Nicméně, jak jsem psal historie se neptá důležitej je výsledek a to je brambora.

A ještě k bodům jedna drobnost - Sůčko nemá otevřenou jedinou krytku. I když to měl být model se spoustou aktuálních doplňků, tak resiny NIC (víte jak dopadly), obtisky NIC jediné co bylo použito byla Quinta i výzbroj byla z krabice (ale ta je opravdu super). Nic dalšího tehdy nebylo dostupné. Oproti tomu modely, kdy soutěžící nakoupí vše co se dá, otevřou to komplet - tak s tím se to nedá vůbec srovnat a soupeřit, to je úplně jiná kvalitativní liga. Ten letošní vítězný Tempest byl opravdu parádní a i ten loňský... Vo tom není nejmenších pochyb, gratulace.

Ale jak vidíte i s takovým modelem to jde, se zůčastnit!

No už mám v hlavě takový projektík na příští rok...
Naposledy upravil jezekm dne 01 říj 2021, 21:15, celkově upraveno 1
jezekm

• Odpovědět s citací

Re: 1/48 Su-27UB, GWH + aktuální doplňky - NA POHODU - HOTOV

Příspěvekod jezekm » 01 říj 2021, 21:13

Dělám většinou 1/32, tohle UBčko byl úlet do čtvrtky, ale místo v poličce si myslím zaslouží.

184a.jpg

PS: tohle je fotka ještě s tím překrytem nahoře; a jak tak koukám na tu šedou Su-30mkk dole, tak by si taky asi zasloužila řekněme "korekci" výšky...

Kdybych mohl mít jedno modelářské přání - tak ať laskavě GWH překlopí tenhle model (tak jak je) do třetinky, protože 20 let staré Trumpety jsou dost utrpení...

Hindman píše:Je to jak píšeš, bez porovnání s fotkou si toho nikdo nevšimne. Jinak občas jsem měl až pocit, że Tě stavba úplně nebaví, ale zase když si uvědomím, že dokumentuješ úplně každý krok, i ty nepovedené, tak chápu, že ze všech příspěvků nebude pokaždé sršet nadšeni. Jinak opravdu paráda, takhle se předlohy drží málokdo [-o<

Ta stavba začínala s extra nadšením, ale pak se to nějak zvrtlo, nejlíp to vystihuje asi tento příspěvek:
viewtopic.php?f=57&t=139410&start=45#p2413780
+ ke konci se to dost táhlo (třeba 14 dní na stencily - no koho by to bavilo?). Ale je to dotaženo do konce, což o dalších min. 5-ti rozdělanejch modelech ve skříni říct nemůžu...

Říkal jsem si, jestli mám model a stavbu nakonec nějak celkově zhodnotit, ale schválně to neudělám - všechno je detailně popsáno ve vláknu i s chybama. Shrnutím bych to všem moc zjednodušil, tak alespoň máte co číst!

DĚKUJI ZA POZORNOST!

:uff:
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Binder737 » 01 říj 2021, 21:30

Vím, že úplně na pohodu ta stavba nebyla, ale chtěl bych někdy dosáhnout takovýho “levelu” a za stavbu “na pohodu” získat alespoň “bramboru”. =D> =D> =D>
Gratuluju a sleduju dál!
Hotovo 2020: Jak-23
Hotovo 2021: MiG-15bis,L-29 Delfín
Hotovo 2024: Su-22M4R,Spitfire Mk.IXe

Rozestavěno: MiG-21PF, MiG-21PFM
Binder737

• Odpovědět s citací

Příspěvekod maro94 » 02 říj 2021, 19:41

Tie sucka su nadhera ! =D>
maro94

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 02 říj 2021, 19:54

Velká gratulace =D> =D> =D>

Počet bodů je moc pěknej i tak, nemáš se za co stydět. ;-I
Osobně jsem tu v letadlech hltal každej tvůj příspěvek.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lubos1364 » 02 říj 2021, 20:04

Moja poklona, pane. [-o<
Ľuboš Šebík

Dokončené:
Mig-15bis 1/32; Hawk T.1 Red Arrows 1/48; Aero L-39C 1/48; Rafale B 1/48;
Mitsubishi F-2B 1/48; MB-339 1/48; Hawk T.1A 1/48; Spitfire Mk. IX 1/48; Aero L-39C Biely Albatros; 1/32 Shark, 1/48
P-51D, 1/32
Jak-3, 1/32
T-45C Goshawk, 1/48
Z-526AFS Akrobat, 1/48
Ah-64A Apache, 1/35
lubos1364

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Truhlík » 03 říj 2021, 13:09

Radosť sledovať tvoje stavby. Máš môj obdiv, ako sa dokážeš venovať každému detailu! Moja úcta pane.....
Truhlík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raymond Kaňa » 06 říj 2021, 15:24

Nádhera =D>
Raymond Kaňa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 19 říj 2021, 22:43

Děkuji.

Jak by řekl Arnold:
I'll be BACK.
https://www.youtube.com/watch?v=-YEG9DgRHhA

20211019_234308.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 19 říj 2021, 22:46

Model by ohlášen začátkem roku, v Asii vydán v květnu, v červnu jsem ho objednal, v říjnu dorazil...
No neber to. :)
jezekm

• Odpovědět s citací

Re: 1/48 Su-27UB, GWH + aktuální doplňky, NA POHODU - HOTOVO

Příspěvekod Tchert » 20 říj 2021, 10:54

A kdy ho budeš stavět? ;-)
Tchert

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno