Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 229 z 238 • 1 ... 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod pepsini » 11 čer 2022, 18:36

šak jsem ho ještě nehodil do koše ,chuť na něj ale nemám :agrh: ,jestli můžu říct nějaký postřeh ze stavby ,pokud si ještě pamatuji, tak jak jsem nalepil spodní křídlo tak jak má byt ,tak podle mne je odtoková hrana křídla setsakra dolu a když nalepíš horní křídlo na origo vzpěry ,tak to lešení vypadalo ze spadne dozadu , obě křídla dost zešikma .... Nepochybuji že ty si to dřív vyzkoušíš na sucho, pošpekuluješ a bude to ok, ale já bohužel první lepím a pak čumím :shock:
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 11 čer 2022, 19:31

No ... já to hlavně budu stavět dvoumístné a ze stavebnice od FLY. Už jsem si na to založil vlastní vlákno.

Ale jinak mě asi přeceňuješ, sice si ledacos vyzkouším na sucho, ale dělám jiné boty. Nedávno jsem si zboural dvouplošník při jeho vyplétání. Horní křídlo už bylo přilepené na vzpěrách a vše krásně sedělo ...do chvíle než jsem při natahování výpletů (používám tenký rybářský vlasec) za jeden trochu víc zatáhl .... a bylo vymalováno, horní křídlo už nebylo na svém místě a vzpěry taky ne... mám to schovaný, až to vydýchám, zkusím to znova. Jen budu míň tahat za vlasec (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod patrik7 » 11 čer 2022, 20:56

pepsini píše:šak jsem ho ještě nehodil do koše ,chuť na něj ale nemám :agrh: ,jestli můžu říct nějaký postřeh ze stavby ,pokud si ještě pamatuji, tak jak jsem nalepil spodní křídlo tak jak má byt ,tak podle mne je odtoková hrana křídla setsakra dolu a když nalepíš horní křídlo na origo vzpěry ,tak to lešení vypadalo ze spadne dozadu , obě křídla dost zešikma .... Nepochybuji že ty si to dřív vyzkoušíš na sucho, pošpekuluješ a bude to ok, ale já bohužel první lepím a pak čumím :shock:

To Ansaldo by bylo hřích nedodělat. Máš ho moc pěkné.
Patrik Meixner
patrik7

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 čer 2022, 13:26

Po malé odbočce na téma Ansaldo se opět vracím ke své rozestavěné Avii BH-11.

Dnes jsem se věnoval úpravě a výrobě drobností. Vystrouhal jsem novou venturiho trubici a špunty na příď trupu, začal s úpravami dílů podvozku a křídelních vzpěr :sculptor:
Ještě mi zbývá vyrobit nový otáčkoměr, ostruhu a větrné štítky a budu moci začít s kompletací modelu.

Honil mě trochu čas, na focení už to nevyšlo. Tak snad zítra, to bych mohl stihnout. Tedy, pokud se nic nezmění.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 18 čer 2022, 18:09

Dnes to bylo s časem lepší, tak jsem stihl nejen fottit, ale něco málo udělat (:)

IMG_3980.JPG
Na příď jsem přilepil nějaké ty "špuntíky". Až po nafocení jsem zjistil, že jsem neotřel z trupu prach. No co se dá dělat ...

IMG_3981.JPG
Motor dostal karburátor, na výfuky si počká, až bude nainstalován na trupu.

IMG_3983.JPG
Nachystal jsem si hlavní díly na podvozek a křídelní vzpěry. Do vzpěr jsem na koncích nařízl drážky. Do nich vlepím tenký drát.

IMG_3984.JPG
Stejnně jsem upravil i konce podvozkových nohou. Nakonec jsem do výřezů ve vzpěrách a v podvozkových nohách sekunďákem vlepil tenké drátky. Teď musí spoje proschnout.

IMG_3988.JPG
V čase, kdy schnuly vzpěry a podvozkové nohy jsem vyrobil nový díl pro ostruhu a při té příležitosti si zahrál na kováře. Kousek silnějšího drátu jsem opatrně "překoval" z kulatého na hranatý (se čtvercovým průřezem). Konec drátu jsem rozklepal na tenkou placku, přebytečný materiál z té placky jsem odstřihl a zabrousil na šířku drátěného hranolu. Nakonec jsem na ztečeném konci ohnutím naznačil kluznou botku.

IMG_3992_00.jpg
Pak jsem jsem si ještě zahrál na soustružníka a z kousku rezinu (odříznutý nálitek) jsem v mikrovrtačce vybrousil venturiho trubici. Do obou jejích konců jsem ještě vyvrtal otvory ... a tím jsem pro dnešek zkončil.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 19 čer 2022, 20:45

Při současných vedrech se člověku nic moc dělat nechce. Ale nakonec jsem se ukecal a alespoň něco málo na Avii udělal.

IMG_3998.JPG
Z kousku plastového rámečku, drátů a obtisku s ciferníkem jsem udělal otáčkoměr.

IMG_4000.JPG
K venturiho trubici jsem doplnil držák, vyrobený z tenkého drátu a otáčkoměr i venturiho trubici jsem natřel.

IMG_4008.JPG
Do trupu jsem v příslušných místech vyvrtal otvory a oba přístroje přilepil na své místo.

IMG_4009.JPG
K otáčkoměru jsem podle fotografií doplnil bovden s náhonem od motoru.

Tentokrát toho moc není, ale i ty dva drobné přístroje model docela pěkně oživily (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 20 čer 2022, 07:12

No, pěkné, pěkné

Odesláno z mého Redmi Note 9 Pro pomocí Tapatalk
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 20 čer 2022, 07:27

fajně se kouká dovnitř =D>
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 čer 2022, 18:43

Tak zase o malý kousek vpřed.

IMG_4010.JPG
Po dobarvení plechové protipožární přepážky jsem na příď Avky přilepil motor.

IMG_4011.JPG
Mimo výfuků je již motor kompletní.

IMG_4013.JPG
Na zadní stěny obou kabin a na přední stěnu "pyramidy" jsem doplnil kožené polstrování.

A pokračování zase příště. M:-)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 čer 2022, 18:22

Tak to vypadá, že co se připojení se do tohoto vlákna se svými stavbami týká, zůstalo jen u slibů. Sice bych přítomnost dalších stavitelů přivítal, ale co se dá dělat. Pokračuji tedy, pro potěchu svou a vážených příhlížejících, se svou stavbou Avie jako poslední mohykán v tomto vláknu.

Dnes jsem stihl jen připravit si papírové šablony na výrobu větrných štítků a vyvrtat otvory do trupu pro uchycení křídel.

IMG_4019.JPG
Samozřejmě jsem musel vyzkoušet, jak křídla k trupu sednou ... no a s křídly už vypadá Avia jako letadlo (:) . Křídla ještě nejsou přilepená, pouze zasunutá drátovými čepy do trupu, takže jim zatím chybí mírné vzepětí.

IMG_4020.JPG

Kvůli vzepětí přilepím křídla k trupu, až budu mít hotové vzpěry. Ty mi pomohou udržet geometrii.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 čer 2022, 23:14

... a tak tu máme zase menší pokrok ve stavbě Bé Há jedenáctky. Využil jsem sobotní odpoledne a přilepil jsem křídla se vzpěrami k trupu.

IMG_4022.JPG
Abych během práce nemusel neustále kontrolovat správnou polohu křídel vůči trupu, vyrobil jsem si pomocníka. Nejdříve jsem na kartonovou základnu nalepil výkres v měřítku s pohledem se shora. Z kousků kartanu jsem si připravil úhelníky a podpěry pod křídla. Kartonové úhelníky jsem přilepil na podložku s výkresem tak, aby vymezily správnou polohu trupu a křídel. Na závěr jsem na podložku přilepil podložky pod konce křídel, které zajistí správné vzepětí.

IMG_4023.JPG
Po nasazení drátových čepů na křídlech do (k tomuto účelu) předvrtaných otvorů v trupu jsem celou sestavu trupu s křídly opatrně vložil do svého udělátka. Jak je na snímku vidět i o správné vzepětí je postaráno.

IMG_4026.JPG
Udělátko přesně a celkem pevně zafixovalo správnou polohu trupu a křídel. Model byl takto dokonale připraven na montáž křídelních vzpěr. Nejdříve jsem zkrátil drátky vlepené do donců vzpěr na cca půl centimetru. Pro znázornění připojovacích uzlů jsem na koncích vzpěr blíže k trupu na drátky přilepil malé kousky plastových destiček a na druhém konci vzpěr jsem na drátky navlékl přilepil kousek tenké bužírky. Do otvorů předvrtaných v trupu jsem zatím bez lepení nasadil vzpěry abych podle nich mohl vyvrtat otvory do křídel na správném místě. Po vyvrtání otvorů do křídel jsem do nich opět bez lepení zasunul drátky na koncích vzpěr.

IMG_4027.JPG
Vzpěry nasunuté do otvorů v trupu a křídlech jsem sekunďákem přilepil. Nakonec jsem sekunďákem přilepil i spoje křídla s trupem a nechal vše proschnout.

IMG_4030.JPG
Z tenkého drátu jsem vyrobil vedení od pitotky do trupu a po jeho natření ho přilepil na levou přední křídelní vzpěru.

Pomalu, ale jistě se blížím k finále. Už mi zbývá pouze doplnit podvozek a větrné štítky. Potom ještě dotáhnot povrchovku a drobnou patinu ... Béhá trojka a devítka se už těší na sestřičku (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 26 čer 2022, 16:20

Není nad to, udělat si šikovné udělátko. To se to potom dělá! :wink: ;-I
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 26 čer 2022, 16:46

Ano, je to tak. Pravda, výroba udělátka si vyžádala asi půlhodinu mého času, ale následně to udělátko ušetřilo mé nervy a stavbu zrychlilo. (:)

Není to můj nápad, inspiroval jsem pomůckou, kterou Gaspatch dal do stavebnice čtvrtkového Salmsona 2a2.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 čer 2022, 18:51

Pomalu pokračuji se svou stavbou Avie. Poněkud mě zdržely větrné štítky, přesněji přední větrný štítek. Původně jsem jej chtěl vystřhihnout z průhledné acetátové fólie a ohnout jej do správného tvaru. Tento způsob výroby se ale ukázal poněkud nešťastným. Při tvarování štítku za studena acetátová folie vlivem ohýbání zbělala. Celé dopoledne jsem stávil hledáním a zkoušením ohýbání fólií různých tlouštek ... a dělaly to všechny. Tudy cesta nevede.

IMG_4036.JPG
Takže jsem změnil postup výroby. Upnul jsem dřevěnou kulatinu do vrtačky a její konec jsem zbrousil do špičky. Tím na jejím konci vznikl kužel, který jsem použil jako kopyto a natáhl na něj nahřátou acetátovou fólii.

IMG_4037.JPG
Po jejím vychladnutí jsem z ní vyřízl nový čelní štítek. Tentokrát byl výsledek podle očekávání - drží tvar a je pěkně průhledný.

IMG_4038.JPG
Štítek pro zadní pilotní prostor má podstatně menší zaoblení a proto šel vytvarovat za studena aniž by výrazně zbělal.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 čer 2022, 21:32

IMG_4040.JPG
Podvozek je na svém místě (:)
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 229 z 238 • 1 ... 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232 ... 238

Zpět na Rozestavěno