Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 228 z 238 • 1 ... 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod KLuK » 07 čer 2022, 18:45

Protože v nabídce SMĚRu jsou i italská letadla, tak snad můj dotaz nebude mimo téma. Rád bych si postavil jednoho Itala, který po konci první světové války létal na našem území a to Ansaldo S.V.A.10. Údajně u nás létaly tři - dvě S.V.A.10 a jedno S.V.A.9. Podkladů ke stavbě je minimum. Kromě dvou fotografií, jednoho barevného bokorysu a stručné zmínky v knihách Vzduch je naše moře a Československé letectvo 1918 - 1924 takže to bude takové částečné what-if. S tím jsem se už smířil.
Při shánění podkladů jsem však narazil na jednu věc, se kterou by ni snad někdo mohl pomoci. Na kamuflážních schématech italských letadel z tohoto období (1917 -1918) jsem našel kokardy dvojího provedení:
Roundel_of_Italy.png

Na některých letadlech z roku 1917 jsou použity kokardy s červeným vnějším mezikružím, na většině letadel z roku 1918 jsou použity kokardy se zeleným vnějším mezikružím. Navíc na všech barevných schématech na ANSALDA S.V.A.5, S.V.A.9 a S.V.A.10 jsou výhradně kokardy se zeleným vnějším mezikružím a červeným středem.
Proto je pro mě poněkud matoucí, že na bokorysu Ansalda S.V.A.10 v knize Vzduch je naše moře jsou kokardy s červeným okrajem a zeleným středem. Může mi někdo poradit, jak to s těmi kokardami bylo? :?:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubos Vinar » 07 čer 2022, 20:13

Už jsem na to trochu reagoval v Nieuportím vlákně. Ty fotky na to moc jasné nejsou, co z nich je ovšem myslím patrné je spodní strana křídel v barvě trikolory, bez kokard. K tomu by měly sedět kokardy na horním křídle se zeleným vnějším mezikružím. Zbytek vzhledu těch Ansald je naprosto nejasný, není tam nic podle čeho by se dalo chytit, kromě známého seriového čísla toho jednoho Ansalda SVA10 s kterým přilétli naši legionáři. Takže snad by to číslo mohlo být ve velkém napsané na trupu. Ale jak to ve skutečnosti bylo ví jen bůh.
Ten barevný bokorys bych bral jako naprosté a čisté whatif. To nemá s realitou vůbec nic společného.
Luboš Vinař
www.vinar.cz - zakázková výroba obtisků
www.hobbyshop.cz - eshop
www.modelmag.info - modelářský občasník

Pro samé modely nelepím.
Lubos Vinar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 07 čer 2022, 22:01

Vzhledem k tomu, že italská letadla 1.sv.v. jsou uváděna s červeným středem a dva S.V.A. údajně přiletěly s našimi z Itálie a třetího zde nechala italská mise 1919, tak bych asi volil červený střed.
Něco o Italech zde http://www.vrtulnik.cz/ww2/italove.htm
Regia Aeronautica vzniklá 1923 už uvádí kokardy se zeleným středem.
EDIT:
Asi bych se nechal inspirovat tímto (FLY 1:48), víc asi nelze zjistit:
ansaldo-s-v-a-51.jpg

jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 čer 2022, 11:47

Pánové, oběma vám moc děkuji za pomoc. ;-I
Podle fotografií a vašich příspěvků jsem dal dohramady nákres s pravděpodobnou podobou jednoho ze strojů.

Při svém pokusu o rekonstrukci vzhledu jsem vycházel hlavně z těchto dvou fotografií
Ansaldo SVA10_1.jpg
Na této fotografii jsou celkem zřetelně vidět (mimo jiné) barevné pruhy na spodních plochách křídel, velká číslice 2 v trikolóře na směrovce a kola podvozku bez plátěných krytů.

Ansaldo SVA10_2.jpg
Na této fotografii je zřetelné označení letadla na boku trupu písmeny S.V.A a, čílicí 10 a kokardou.

Jsem si vědom, že na fotografiích nemusí být stejný stroj, ale vzhledem k nedostaku použitelných podkladů jsem si dovolil obě fotografie použít pro rekonstrukci pravděpodobného vzhledu jednoho stroje a tohle mi z toho vyšlo:
Ansaldo_SVA10_rekonstruce vzhledu.jpg

Pořád je to what-if, ale proti bokorysu z knihy Vzduch je naše moře má o kus blíže k realitě.
Případné příspěvky, které by pomohly přiblížit vzhled více ke stutečnosti jsou vítány. :white:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubos Vinar » 09 čer 2022, 12:37

Tak to posuneme ještě trochu víc. Na horním křídle ty pruhy nekončí na žebru křidélka, ale kousek blíž ku kraji. O jedno žebro křídla blíž. A na trupu by pod tím nápisem SVA10 mohl/měl být serial. Jaký to víme jen u jedné mašiny (12812), zase ale nevíme jestli je to ta s dvojkou na směrovce.
Třeba tak nějak.
3.Ansaldo-SVA.10-VVS-Italii.-600x319.jpg

4.Ansaldo-SVA.10-VVS-Italii.-600x335.jpg

Tedy ale nevím jestli to ještě patří do vlákna o Směru. Protože strouhat to z té směrácké SVA5, když existují stavebnice od FLY mi nepřijde jako nejlepší nápad. Ale už jsem tu viděl horší věci :-)
Luboš Vinař
www.vinar.cz - zakázková výroba obtisků
www.hobbyshop.cz - eshop
www.modelmag.info - modelářský občasník

Pro samé modely nelepím.
Lubos Vinar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 09 čer 2022, 17:38

Tak ještě jsem narazil na toto: http://www.airwar.ru/enc/other1/sva10.html
Dvě známé fotky čs (it) + jedna dosud neznámá, údajně taky "češskij SVA.10". Na té jsou zajímavá kola, jedno s krytem, druhé bez krytu.
A možná by pomohl i jeden z uvedených zdrojů, HPM 11/2008.
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Žák » 09 čer 2022, 17:53

Další fotka jednoho čs. Ansalda je v publikaci Jakabu na čs. Salmsony, str.4. Osobně bych řekl, že podle určitých znaků jde o stejný letoun jako na té zde nepublikované fotce z Airwar.ru, na té s levým kolem bez a pravým s potahem. Fotku bych tipnul ze stejného místa a času, jen z jiného úhlu. Co se týká zde diskutovaného zbarvení, asi z ní nic nového nevyčtete.
Josef Žák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 čer 2022, 18:08

Všem moc děkuji za pomoc (:)

Vzhledem k tomu, že při existenci čtvrtkových stavebnic dvoumístných verzí Ansalda by byla přestavba z jednomísného Ansalda S.V.A.5 od Směru zbytečně pracná, budu své Ansaldo stavět ze stavebnice od FLY. Z toho důvodu jsem založil samostané vlákno a další diskuzi o tomto letadle a prezentaci následné stavby modelu přesouvám sem: Ansaldo S.V.A.10, FLY 1:48
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 09 čer 2022, 18:18

Josef Žák:Vypadá to tak.
V uvedeném HPM je navíc další "neznámá" fotka SVA 10. Podle některých detailů (kola) by se mohlo jednat o stejný stroj, podle jiných (značení v bílém pruhu na SOP) nikoliv.
Když tak prohlížím tu fotku v Salmsonu, tak se mi zdá, že je jí až na pár věcí (otočené barvy kokardy a kokardy na spodku křídla) podobný ten barevný bokorys v knize, zejména to označení na SOP. SVA 10 tam je určitě, jestli je nahoře 1 nebo 4 to nerozluštím.
EDIT: byl jsem pomalý, už je to jinde (:)
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 10 čer 2022, 08:04

Je pravda, že k modelaření se teď moc nedostanu. Jednak je to tím, že se hlavně věnuji synkovi, ale také přiznávám, že s napětím sleduji současné dění ve světě. Zejména v té východní části Evropy. Nicméně, když jsem se synkem, tak blbneme na všechny možné způsoby. A když už se vymlouvám na to, jak moc se mu věnuju, tak se snažím vést ho tím správným SMĚRem. :wink:

Na modelu je vidět jasná spolupráce otce a syna, nebudu se chlubit tím, že to vše postavil sám. Ale(!) buď mu ukazuji, co má dělat, nebo jen opravuji méně povedené partie. Každopádně se snažím o to, aby byl samostatný, a aby měl radost ze "své vlastní" práce. Třeba ta vrtule. Dal jsem mu ji natřít - tzn. nakydáno barvy úžasně, a potom, když barva zaschla jsem mu na zadní straně ukázal, jak "jednoduše" napodobit dřevo. On si to potom vyzkoušel na přední straně. Opatinovaní náboje vrtule už ukazuje tatínek.
To samé u motoru. Základní nátěr má na svědomí synek. Tatínek natřel klikovou skříň a synek zbylou barvou na štětci, pomoví techniky drybrush, zvýraznil žebrování válců. Tatínek už pak jen "lehce" máznul přívody paliva k válcům. A fertig!

Prostě, já tomu říkám parádní spolupráce otce a syna, manželka si zase říká, ať se kluci vyblbnou, hlavně když je klid. 8-)
Přílohy
20220610_084456.jpg
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 10 čer 2022, 20:01

Paráda.... =D>
Škoda že mého potomka kity nechytnuly... :roll:
Třeba ještě časem... :wink:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 11 čer 2022, 00:17

Dr. zvied píše:...Na modelu je vidět jasná spolupráce otce a syna ....

Je vidět, že jste kluci šikovný ;-I
Dr. zvied píše:Prostě, já tomu říkám parádní spolupráce otce a syna, manželka si zase říká, ať se kluci vyblbnou, hlavně když je klid. 8-)

Držím palce, ať vám to takhle dlouho vydží a ...
... a manželka ať nepřejde do módu "kdy už konečně začnou dělat něco pořádnýho" =;
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 11 čer 2022, 08:41

Tak ono je to spíš o tom, že kluk má radost, že dělá něco spolu s tátou. 8-)
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 11 čer 2022, 14:37

jak se tu krásně ansalduje ,tak něco pro zajimavost, můj pár let odloženy ansaldo ISVA, čtyřikrát jsem lepil ty směrácký vzpěry a vždy to skončilo katastrofou ,chce to podle mne udělat úplně nové,ale kdy .... netuším :lol:
Přílohy
P1090849.JPG
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 11 čer 2022, 18:19

Ansaldo máš moc pěkně rozjetý ... a dokonce plovákové!

To by byla škoda nedotáhnout do konce!
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 228 z 238 • 1 ... 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231 ... 238

Zpět na Rozestavěno