Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 227 z 238 • 1 ... 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod KLuK » 22 kvě 2022, 16:47

Po opravě barevného schéma na horních plochách jedenáctky jsem se pustil do motoru. Zatím žádný velký pokrok, ale lepší než nic. Stejně jako u BH-9 použiji i pro tuto BH-11 odlitek motoru.

IMG_2915.JPG
Motor NZ-60 od Brengunu je taková malá stavebnice sama o sobě. Obsahuje 18 odlévaných dílů a 18 vahadel ventilů na kovové planžetě. Na motor je potřeba vahadel jen deset. Ale motor sám o sobě je docela malý a vahadla jsou opravdu titěrná. Proto jsem rád, že výrobce myslel na moje gramlavé ruce a pro jistotu jich dal na planžetu o osm víc. Po zkušenosti z předchozí stavby motoru pro Avii BH-9 vím, že se budou hodit.

IMG_3864a.JPG
Jediná trochu normální práce na motoru je přilepit hlavy válců ke skříni motoru, lepení zbývajících dílů (již zmiňovaná vahadla, karburátor, sací a výfukové potrubí, táhla k vahadlům, kabely ke svíčkám ...) už připomíná mikrochirurgii a moc se to netěším. Nejraději bych si na to najal nějakého šikovného trpaslíka... no, jo ... ale na druhou stranu, výsledek za to stojí.

IMG_3865.JPG
Zatím jsem se dostal k tomu, že jsem slepený základ motoru nabarvil ... a teď už na mě čeká ta mikrochirugie :sculptor: :crazy:.

Žádný šikovný trpaslík neprojevil zájem, tak to zůstane na mě. Ale než se do toho pustím, musím si dát pořádného frťana něčeho ostřejšího, aby se mi tolik netřásly ruce :#) (:) ... a až to budu mít hotové, dám druhého - na odměnu.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 23 kvě 2022, 09:57

oupi píše:Tak já bych se s dovolením také přidal.

Jak to vypadá s tím přidáváním se? Zatím to vypadá, že v tomto vlákně sochám sám :(

... to se vážně nikdo nepřidá :?:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod oupi » 23 kvě 2022, 15:27

Neboj, dneska jsem se vrátil konečně domů, takže večer se na to vrhnu. Musím říct, že na to, jak je to profláklé letadlo, je docela boj sehnat kvalitní podklady na plovákovku. A docela dost z nich se rozchází. Ale už to mám po kupě a už mám představu, jak s modelem naložím.
Ich dien
oupi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 23 kvě 2022, 16:33

Už se těším, až uvidím první fotky!
Naposledy upravil KLuK dne 24 kvě 2022, 08:15, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 23 kvě 2022, 20:24

KLuK píše:... to se vážně nikdo nepřidá :?:

Tak já bych zkusil překonat svou plachost a přidat se se Su-25 od směru, může být?
Tak asi za týden až dodělám věci na stole.
Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 23 kvě 2022, 22:22

Sláva :D začíná to tady opět ožívat.

Hrábě mám ve svém dlouhodobém plánu také. Mám ještě originál originál stavebnice od OEZ, jednosic SU-25K i dvousedadlovku SU-25 UBK. Bude to pro mě inspirace a třeba se rozhoupám a konečně se pustím do Žabáka.
1178-g.jpg

KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 24 kvě 2022, 19:00

Jo tyhle dekaly mam taky.-)
Mam oz, kp, smer, vsechno hezky v jedné krabici, tak snad sahnu po tech spravnych)
Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 26 kvě 2022, 19:50

Pomalu pokračuji v sestavování motoru.

IMG_3887.JPG
Na zadní stranu motoru jsem přilepil sací potrubí. Potrubí bylo součástí rezinového setu s motorem.

IMG_3889.JPG
Přilepit na válce motoru vahadla ventilů z fotoleptů a poté jejich táhla se ukázalo jako velmi stresující úkol. V rámci zachování duševního zdraví jsem to po několika neúspěšných vzdal a raději to udělal po svém (:). Do každé hlavy válce jsem vyvrtal otvor a do něj vlepil drát ke kterému později přilepím ventilová vahadla.

IMG_3892.JPG
Po zaschnutí lepidla jsem dráty zkrátil na správnou délku.

IMG_3893.JPG
Vahadlo a jeho táhlo jsem vyrobil jako jeden kus z tenkého drátu který jsem ohnul do (zhruba) pravého úhlu a ohnutý konec zploštil rozklepnutím na kovové podložce.

IMG_3894.JPG
Z rozklepnutého konce jsem odštípl přebytečný drát a zbývající část vytvaroval jehlovým pilníkem do tvaru vahadla.

IMG_3896.JPG
Takto vyrobené nová vahadla s táhly jsem postupně přilepil na motor. Nakonec to bylo jednodušší a rychlejší než použití fotoleptů (:) .
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 26 kvě 2022, 21:57

Motor mám doma. Takže tenhle očistec mě čeká také.

Ty trubky od karburátoru jsi použil původní nebo je to vlastní výroba?
Přílohy
20220526_224313.jpg
Je to titěrý, jak je vidět podle přiloženého měřítka.
20220526_224721.jpg
Moje válce jsou krapet zabrindané. To bude zábava očistit...
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 26 kvě 2022, 22:48

Ahoj Radku (:)
Ty trubky od karburátoru jsou originál ze setu s motorem. Ty ještě zahrnuji k těm větším dílům (:) .Dělal jsem "jen" nová vahadla s táhly. Motor máš doma, tak víš, jak jsou ta vahadla miniaturní. Tím, že jsem si je udělal v jednom kuse s táhlem jsem sice přišel o drobné dírky ve vahadlech (oni stejně nejsou moc vidět), ale hodně mi to zjednodušilo práci s jejich lepením na motor. Jsem si vědom toho, že zatím je to takové ušmudlané, finální začištění a dobarvení ještě budu dělat. No a pak mi už zbyde jen dolepit zapalovací svíčky s kabely, karburátor, výfukové potrubí ... a motor bude finito.
Naposledy upravil KLuK dne 27 kvě 2022, 11:28, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 26 kvě 2022, 22:58

Jj. Na to, že je to čtvrtka, je to titěrný jak dvaasedma. Vypadá to, že bez třetí ruky se neobejdu. :wink:

Uvidím jak si s tím poradím. Fotky motoru naštěstí mám, tak snad mi to pomůže.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod oupi » 27 kvě 2022, 06:50

Tak dělám už druhý den na motoru a přemýšlím, jestli by nebylo lepší udělat ho celý znovu. Resp. docházím k závěru, jestli nebude lepší, použít z modelu jen křídla, trup, SOP, VOP a plováky a zbytek udělat znovu. A to jsem ještě nekontroloval tvarovou přesnost.
Na druhou stranu přemýšlím, že ho pořídím ještě jednou a udělám dual stavbu a předělám ho na mk.iii.
Ale proti Ludvíkovi budu šnek.
Přílohy
tumblr_pdgfyqj0iv1ui1npso1_1280.jpg
Ich dien
oupi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 kvě 2022, 08:51

oupi píše:Tak dělám už druhý den na motoru a ...

A nějaká fotečka by nebyla?

oupi píše:... a udělám dual stavbu a předělám ho na mk.iii. Ale proti Ludvíkovi budu šnek.

A to jsem si myslel, že pomaleji než stavím já to už ani nejde :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod oupi » 27 kvě 2022, 10:58

Fotky pošlu po víkendu. Zatím jsem ve fázi experimentování s žebrováním a hlavami
Ich dien
oupi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 31 kvě 2022, 19:21

Po kratší pauze pokračuji v práci na motoru Avie. Vahadla a táhla k ventilům jsou už k motoru přilepené, dnes jsem pokračoval zapalovacími svíčkami a jejich kabely.

IMG_3900.JPG
Začal jsem tím, že jsem do hlav válců v místě kde byly svíčky vyvrtal otvory 0,3 mm a do nich vlepil tenké drátky.

IMG_3902.JPG
Po té následovala má "oblíbená" činnost - navlékání korálků. Pro znázornění zapalovacích svíček jsem na jednotlivé drátky navlékl tenké trubičky vytažené z uchošťorů.

IMG_3904.JPG
"Svíčky" jsem zafixoval sekunďákem a drátky znázorňující kabely ke svíčkám natřel hnědou barvou.

IMG_3910.JPG
Nakonec jsem kabely ke svíčkám vytvaroval, zkrátil na správnou délku, a přilepil ke skříni motoru. Motor je připravený na montáž k trupu. Chybí už jen výfuky, ty ale přilepím později. Při montáži na trup by jen překážely a s největší pravděpodobností bych je ulomil.

IMG_3905.JPG
A ještě jedna fotka pro lepší představu o velikosti motoru. Průměr koruny je 20 mm (:)
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 227 z 238 • 1 ... 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230 ... 238

Zpět na Rozestavěno