Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 211 z 238 • 1 ... 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod Erich Súňai » 20 úno 2022, 18:33

Ja som kostru nechal preschnúť tyždeň a bolo to v pohode a po nalepeni "obšivky" to povťahovalo počas schnutia okolo rebier, čo som niekolkonasobnym tmelenim a brúsenim dostal pekne do hladka. Z rôznych pričin potom putoval na rok do "depozitu" a po vybrati bol trup prehnuty ako banana aj povrch znovu povtahovany okolo rebier. viewtopic.php?f=175&t=43911 Ale ako si aj ty pisal mohlo to byť aj privela lepidlom a pritenkym plastom na povrch. Na druhú loď som použil hrubši plast a tam to bolo v poriadku.
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Příspěvekod novis » 20 úno 2022, 18:46

Tak já se vydal taky nějaký směrem, jakým to bude se ještě uvidí. Zatím to vypadá jako Su-22M-4.
Přílohy
P1010848.JPG
novis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 20 úno 2022, 19:21

Hmm.... Novis se přidal....
Tak to ani nemusím restartovat....
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod novis » 20 úno 2022, 19:48

Nestraš 8-[
novis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 úno 2022, 20:18

Tak na Suchara jsem hodně zvědavý, (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 21 úno 2022, 17:10

[quo 2D :) te="KLuK"]Co by s tím udělal "prstolep" to nevím, mohu jen hádat. Výpary má také, na to už přišlo mnoho lidí přede mnou, když sekunďákem přilepili uzavřenou acetátovou kabinu k trupu letadla. Výpary se vysráží na vnitřní stěně kabiny ve formě mléčně zbarveného povlaku.
Myslím si, že v tomto případě (kostrukce křídla nebo trupu) povlak na vnitřích stěnách ničemu nevadí a schopnost sekunďáku změkčit plast je výrazně menší.
Pevnostně by to mohlo vyhovovat, ale spoj bude křehčí.

Protože při sestavování kostrukce křídla ještě jednotlivé sestavy (nosník se žebry, křídlo s nalepeným potahem před lepním přední a zadní hrany a nakonec křídlo s nalepenou náběžnou a odtokovou hranou) dobrušuji do do přesného tvaru, dal jsem přednost pevnějšímu a pružnějšímu spoji rozpouštědlovým lepidlem. Měl jsem obavu (možná zbytečnou), že spoje lepené sekunďákem by mi mohli při broušení praskat.

Věřím tomu, že výpary z lepidla jsou schopné působit dlouhodobě, ale také si myslím, že většina výparů se odpaří do zaschnutí lepidla, u spoje s přístupem vzduchu dejme tomu do 24 hodin. Proto stavím to křídlo tak, aby spoje mohly odvětrat a teprve potom konstrukci uzavřu (v mém případě náběžnou hranou) a snažím se na tento spoj dát pouze potřebné množstí lepidla (rozhodně spoj neprolévat lepdlem). Mé předchozí stavby správnost této domněky potvrzují. U Avie (postaveno před více než dvěma roky) ani Pipera (postaven před půl rrokem) do dneška k žádné pozdější deformaci způsobené výpary z lepidla nedošlo.

[-X Podle mé zkušenosti je nejhorší kombinace tenkého materiálu, většího množství lepidla a uzavření prostoru s lepidlem hned po přilepení všech dílů. V tomto případě výpary z ještě nezaschlého lepidla dokážou efektivně a dlouhodobě narušovat tenký plast a "úspěch" v podobě propadlin a tvarových deformací je téměř stoprocentně zaručen. [-X[/quote]
Ono je to to asi zbytečný třepit si hubu ale před použítím rozpouštědlového lepidla jsem snad jasně varoval. 2D :)
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 úno 2022, 17:52

Stando, já to Tvé varování četl. Prstolep je sice lepší v tom, že tolik neleptá plast, ale já potřebuji, abych měl čas po slepení korigovat správnou polohu jednotlivých dílů.

Hubu sis zbytečně netřepil, čte to hodně lidí a někomu to třeba pomůže. (:)

Já už takovéto konstrukce lepil a taky už jsem si naběhl, takže vím, co rozpouštědlové lepidlo dokáže. Ale už mám vybádáno a ověřeno, že když použiji destičky alespoň 0,25 mm, spoje lepím tenkou vrstvou lepidla a hned slepenou kostrukci neuzavírám, pak je to v pohodě. Jak už jsem psal, mám to odzkoušené, ani po dvou rocích se nic nepropadlo ani nedeformovalo. Ještě mě napadlo, že na to může mít vliv i složení použitého lepidla (lepidla od různých výrobců - různé složení).
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 úno 2022, 20:54

O víkendu jsem začal a dnes nahrubo dokončil výrobu druhého křídla. Postup byl stejný, jako u toho prvního, takže jen fotky hotových polotovarů křídel.
IMG_3537.JPG

IMG_3539.JPG

Ještě je potřeba dobrousit drobné nedodělky a doladit konečný tvar a mohu na křídla natáhnout "plátno" (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 22 úno 2022, 17:17

Tak zase o kosek blíže k hotovým křídlům.

IMG_3542.JPG
Části křídla potažené jen plátnem jsem přelepil plastovou fólií tl. 0,13 mm. Záměrně jsem použil rozpouštědlové lepidlo, protože mi to v tomto případě usnadní vytvarovat prověšené plátno ... a jak na potvoru ... skoro nic. No nevadí, ještě chvíli počkám a se ani do zítra nic dít nebude, pomohu si jinak. Nejdříve ale musím vybrousit hrany přilepených destiček do ztracena a křídla přetmelit.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 22 úno 2022, 18:15

Držím pěsti ať to dopadne podle tvých představ ;-I
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 22 úno 2022, 21:44

Díky, zatím vše jde podle mého plánu. Ale pro jistotu mám v záloze i náhradní řešení (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod novis » 23 úno 2022, 16:28

Dnes dorazilo přisávání vzduchu o Quickboost, už jen čekám na masky a kola.
Přílohy
P1010843.JPG
P1010841.JPG
P1010840.JPG
novis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 23 úno 2022, 20:00

novis píše:Dnes dorazilo přisávání vzduchu o Quickboost, už jen čekám na masky a kola.

Hmmm, lahůdka Jirko =D>
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 23 úno 2022, 21:20

novis píše:Dnes dorazilo přisávání vzduchu o Quickboost, už jen čekám na masky a kola.

Já bych se chtěl zeptat na ty pohyblivé části křídel. Vypadají, že nejsou ze stavebnice. Nebo se pletu?
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod novis » 24 úno 2022, 04:00

Ne, to v stavebnici není, je to myslím od Cutting edge.
novis

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 211 z 238 • 1 ... 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214 ... 238

Zpět na Rozestavěno