Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 209 z 238 • 1 ... 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod standaslechta » 16 úno 2022, 22:46

Ještě k tý Reifře, nedávaj ani lepidlo natož stříbřenku.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 16 úno 2022, 23:01

Po menší odmlce se vracím zpět k práci na nových křídlech pro devítkovou Avku.
Po vyřezání a vybroušení všech žeber jsem začal jednotlivé díly skládat dohromady. :sculptor:

IMG_3507.JPG
Nejdříve jsem vyřezal v nosníku zářezy na žebra ... a v žebrech zase zářezy na nosník. Poté jsem do nosníku postupně přilepil všechna žebra. Ještě, že jsem si jednotlivá žebra označil, jinak bych se v těch "puclích" nevyznal.

IMG_3506.JPG
Žebro nejblíže k trupu jsem udělal z 2 mm destičky, aby v něm držely kolíky z tvrdého drátu (zatím tam nejsou), pomocí kterých připevním křídlo k trupu. A nejvyšší žebro přibližně ve třetině délky křídla, jsem udělal z 1 mm destičky, protože na něm budu spojovat "překližkový" potah horní strany křídla. Všechna zbývající žebra jsou z destičky 0,5 mm.

IMG_3510.JPG

IMG_3512.JPG
Po přilepení všech žeber na nosník a proschnutí lepidla jsem začal s potahovaním horní strany křídla. Mám jistý plán a pokud se vše podaří podle mých představ, do značné míry bych chtěl zachovat postup shodný s výrobou originálu ... ale hřebíčky na připevnění plátna určitě používat nebudu (:)

IMG_3513.JPG

IMG_3516.JPG
Zatím jde vše podle plánu a první díl "překližkového" potahu je na svém místě. Podle předpokladu, přilepením potahu k žebrům a nosníku, se celá konstruce dostatečně zpevnila. A to ještě není přilepen potah na spodní straně. Určitě nebude nutné použít dalších prvků pro zpevnění křídla.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod driver306 » 16 úno 2022, 23:11

Tak končím s interiérem Walruse, ještě akorát vymyslím nějaké pásy a můžu to dát dohromady a pokračovat dál. Navigátor dostal na stoleček obligátní mapu a flašku "skotské" na zahřátí :-)
Přílohy
wal_side.jpg
IMG_20220215_213815.jpg
Pořád je co zlepšovat...
Poslední výtvory:
Aero MB-200L-410 T Turbolet
MIG-21 F-13 Letecké muzeum Kbely
Z-37A Čmelák aneb Štefan po 30.letech
driver306

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 17 úno 2022, 05:50

jj ta láhev whisky ve walrusu má vážně úplně stejnou barvu ;-I
Ta avie, bože ...kam ta modelařina spěje, já už se nic nového učit lepit nebudu ,tvl.dost, nedělej nám to všem těžší ,než to máme :lol:... dobrá práce [-o<
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 17 úno 2022, 07:44

KLuK píše:Po menší odmlce se vracím...

Ludvíku, nemám slov =D> =D> =D>

driver306 píše:Tak končím s interiérem Walruse...

Pěkné, pěkné ;-I
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 17 úno 2022, 08:22

Ludvíku..... člověče to vypadá, jao by to mělo i létat.... nádhera ! ! ! ;-I

Driver306: ty pásy - já někdy použiju Eduardy.... teda.... stáhnu si obrázek barvených leptů a vytisknu měřítku.... do zavřeného kokpitu to stačí... :P
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Rosa » 17 úno 2022, 09:32

pepsini:
to je právě ten omyl, tam ta modelařina určitě nespěje... Dnes tvoří špičkové dílo obvykle soubor dokupovaných komponentů (lepty, odlitky, 3D tisky, masky) a vůbec průmyslových výrobků (i to bláto a špínu si koupíte namíchanou od miga a nestrouháte školní křídy). Snad jen ten 3D tisk tak trochu může vrátit modelaření do rukou samotného modeláře, stejně jako digitální fotografie s možností úprav na vlastním PC opět navrátila fotografům pocit vlastní tvorby a kontroly nad částí procesu.
Takže jen několik dinosaurů si dělá radost tím, že modelaří postaru (a hrstka z nás je za to obdivuje).

KLuk:
To jsem se chtěl zeptat už minulý týden - jaký výkres (B.H.11C) vlastně používáte pro stavbu nových křídel?
Jindřich Rosa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JSR » 17 úno 2022, 12:13

Pane Rosa, to vám podepíši a rád.
Jan R.
Lepič domácí bez ambicí soutěžit a vystavovat.
JSR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Egerman » 17 úno 2022, 12:28

Teda pánové =D>
Ten Walrus mě nějak minul, ale koukám, že tady se to klube docela hezky.
Stavbu Avie nebudu komentovat, protože na tohle radši nekoukám (chci si zachovat aspoň zbytek modelářského sebevědomí) [-o<
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 17 úno 2022, 12:37

Jojo. PAN MODELÁŘ =D> . Jen dotazy: jak bude ohýbaná náběžka a nebylo by lepší žebra u křidélek zkrátit už při výrobě?
Naposledy upravil jenda58 dne 17 úno 2022, 13:26, celkově upraveno 1
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 úno 2022, 13:24

Jindřich Rosa píše:pepsini:
to je právě ten omyl, tam ta modelařina určitě nespěje...
... jen několik dinosaurů si dělá radost tím, že modelaří postaru (a hrstka z nás je za to obdivuje).

S výše napsaným souhlasím. Ono to značně souvisí s dnešním uspěchaným životním stylem. Volného času je stále méně a každý chce vše pokud možno bez čekání a bez práce.
Nic proti dokonalým stavebnicicím nemám, jednou za čas si takovou stavebnici taky postavím. Vše pasuje jak má, nic není třeba upravovat a když si to někdo chce ještě vylepšit, existuje řada velmi pěkných doplňků. Proč ne.
Mě tam ale chybí tvůrčí složka. Rád něco vylepšuji a upravuji, vymýšlím a zkouším nové postupy ... a tak raději přestavuji staré stavebnice nebo dělám novostostavby. Prostě mě to baví. Nikomu svůj přístup ke kitařině nenunutím. A rozhodně to nedělám to proto, abych někoho ohromil, ale proto, že mě to baví. Ale jsem rád, když se někomu můj přístup a výsledky mé práce líbí.
Hold jsem jeden z těch dinosarů 8-)

Jindřich Rosa píše:KLuk:
To jsem se chtěl zeptat už minulý týden - jaký výkres (B.H.11C) vlastně používáte pro stavbu nových křídel?

Mám výkres Avie BH.11.18, kde byl publikován nevím, dostal jsem se k němu přes známého. Křídlo této upravené jedenáctky (podle mě) je nejvíce podobné křídlu na fotografiích B.9.11 L-BONG. Takže jsem křídlo z výkresu lehce upravil do podoby odpovídající fotografiím a teď podle něj stavím.
[attachment=0]výkres Avia B.H.11.18_03.jpg[/attachment
Přílohy
výkres Avia B.H.11.18_03.jpg
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 úno 2022, 13:34

jenda58:
Ano máš pravdu, žebra by měla být u křidelék zkrácena. Je to v plánu, stejně jako nepatrné zkrácení jejích přední strany, na náběžnou hranu budu lepit plastový hranolek, který následně vbrousím do tvaru. Žebra budu zkracovat až po nalepení "překližkových" potahů na kostru. Nalepené potahy výrazně zpevní celou konstruci a zkracování žeber půjde snadněji.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 17 úno 2022, 13:48

Fuj ,dinosaurus ..ošklivý slovo ,nedávno mi tak řekl můj pubertální syn a nemělo to nic společného s modelařinou :grin: ,kam spěje ,jsem psal jako kompliment (:) ale kam doopravdy spěje modelařina ,podle mne není vůbec důležité, hlavně aby nás to matlání uspokojovalo každého zvlášť ,bez rozdílu jak jsme kdo šikovní ,nebo kolik jsme do toho investovali času ,nebo peněz ,ten výsledek ať je jakýkoliv je pro každého z nás přece k nezaplaceni ,no ni ? (:)
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 úno 2022, 18:51

Pepsiny, líp bych to neřekl (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 17 úno 2022, 18:55

Hele vy "dinosauři"! Modelařina je o stavbě modelů. Kdo si chtěl nějaký model vylepšit na konci osmdesátek, musel se spokojit s destičkami z podložek nebo s kelímky, kdo si troufl, mohl použít dvousložkový epoxid. Do konce devadesátek se na trhu úspěšně zabydlely lepty a PUR doplňky (příp. PUR modely), a teď už se začínáme běžně setkávat s 3D tiskem a 3D obtisky. To je prostě vývoj. A co si kdo z toho zvolí, to je jeho věc.

Hlavní je, že nás to baví a dává to vzniknout úžasným věcem. A vo... vo... vo tom to je! :wink:

Já už možná také přiložím nějaké to polínko do mlýna.

to KLuK:
[-o< [-o< [-o<
Dr. zvied

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 209 z 238 • 1 ... 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212 ... 238

Zpět na Rozestavěno