Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 206 z 238 • 1 ... 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod PantherG » 10 úno 2022, 15:52

Tak z hlavy přesně nevím, ale.....
Jeden měl trup dřevěný a druhý kovový....
... ovšem pokud si to nepletu s jiným britským hydroplánem... :wink:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod driver306 » 10 úno 2022, 18:07

Aha tak dle Wiki měl MkI celokovový trup a MkII dřevěný. A všiml jsem si, že první a poslední třetí přebal od Směru je označený jen jako Supermarine Walrus. Druhý je označený jako verze MkII, nicméně návod je zřejmě z prvního přebalu a je tam opět uvedeno označení bez udání verze. Dle nýtování a vyznačené paneláže na trupu by se tedy mělo jednat o MkI s kovovým trupem.
Pořád je co zlepšovat...
Poslední výtvory:
Aero MB-200L-410 T Turbolet
MIG-21 F-13 Letecké muzeum Kbely
Z-37A Čmelák aneb Štefan po 30.letech
driver306

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 10 úno 2022, 18:22

A já se ptám: Jsou to OPRAVDU nýty? Nejsou to třeba hřebíky? :grin: :grin: :grin:
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod driver306 » 10 úno 2022, 19:29

No v případě dřevěného trupu bych tipoval ty hřebíky :lol:
Pořád je co zlepšovat...
Poslední výtvory:
Aero MB-200L-410 T Turbolet
MIG-21 F-13 Letecké muzeum Kbely
Z-37A Čmelák aneb Štefan po 30.letech
driver306

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 10 úno 2022, 23:00

Tak teď ještě abys sehnal bednu hřebíků a můžeš se pustit do stavby :)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 11 úno 2022, 00:17

Pustil jsem se do výroby nových křídel. Chci si na nich vyzkoušet postup stavby, který bych rád použil u svých plánovaných novostovostaveb od nuly. Takže to pro mě bude takový malý křest ohněm. V podstatě budu nová křídla stavět stejně, jako je vyráběli v Avii, jen si trochu upravím a zjednoduším jejich konstrukci a místo dřeva a plátna použiji plast.

Počet nosníků křídla jsem pro svoji stavbu zredukoval na jeden do každého křídla, počet žeber zachovám stejný jako na originále. Nosníky jsem vyřízl z 2 mm plastové desky a mám je už připravené od minule. Dnes jsem se věnoval výrobě žeber. Začal jsem žebry pro část mezi trupem a nejtlustější částí křídla. To je 6 kousků pro každé křídlo.

IMG_3490.JPG
Nejdříve jsem si vyřízl 2 žebra co byla nejblíže k trupu (do každého křídla jedno). Na tyto žebra jsem použil 2 mm destičku, budu do nich lepit kolíky z tvrdého drátu pro připevnění hotových křídel k trupu, tak aby količky měly v čem držet. Poté jsem si z 0,5 mm destičky vyřízl 2 žebra z nejtlustější části křídla. Tato čtyři žebra (vybroušená do tvaru) budou sloužit jako šablony pro vybroušení zbývajících žeber mezi nimi.
Z destičky 0,5 mm jsem si dál nařezal 8 obdélníků o trochu větších než největší žebro. Do všech připravených dílů jsem vyvrtal otvory a potom jsem naohýbal tvrdý drát tak, abych na něj mohl připravená žebra a jejich polotovary navlékat. Ještě před jejich navléknutím jseem si vše očísloval abych neměl probrémy při sestavování křídla.

IMG_3491.JPG
Nejdříve jsem na drát navlékl 1. hotové žebro, pak 4 obdélníkové polotovary a na závěr 2. hotové žebro.

IMG_3492.JPG
Po navléknutí všech žeber jsem je stáhnul k sobě a zajistil jejich polohu utažením drátu.

IMG_3493.JPG
Podle krajních žeber (posloužily jako šablony) jsem odbrousil přebytečný materiál a nakonec vytáhl drát.

IMG_3496.JPG
Celý postup jsem si ještě jednou zopakoval abych měl žebra i pro druhé křídlo. Na smímku jsou již hotová žebra a nosníky.

Žebra pro vnitřní díly křídel mám hotová a příště budu pokračovat výrobou žeber pro jejich vnější části. :sculptor:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 11 úno 2022, 07:18

Ludvíku, Ty snad nejsi z tohoto světa (:) (:) (:)
Nechceš si otevřít nové vlákno?
Stavba modelu od nuly po úžasný konec? :shock:
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 11 úno 2022, 08:12

to jako mám teď tu svoji avku hodit do koše jo ? já tam nic takového na ní nedělám :grin: ,se těším na výsledek
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 11 úno 2022, 08:55

Ludvíku, =D> =D> =D>
To je bezva finta!
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 11 úno 2022, 09:22

Pepsiny, nic do koše heházej. To já jen, kdybys chtěl stavět ještě jednu Avii, ale bez stavebnice, abys věděl jak na to :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Rosa » 11 úno 2022, 09:24

Dr. zvied:
no, "funkční" modeláři tohle dobře znají. Říká se tomu "rašplová interpolace" mezilehlých řezů. :-D

Když už se tady nedávno probírala lepidla, já bych se Ludvíka zase zeptal, jaký používá materiál. Jsou ty všelijaké destičky o různých tloušťkách zásadně přímo kupované jako sortiment pro plastikové modeláře (Evergreen), nebo bere to, co "dům a okolí dalo"? On totiž může být často problém v tom, že to nemusí být čistý polystyrén, a je tak otázka spolehlivosti lepení standardními lepidly. Nebo si to vždy napřed řádně vyzkoušíte?
Jindřich Rosa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 11 úno 2022, 09:27

Václave, ještě pořád je to Směr. Má to z něj trup (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 11 úno 2022, 09:38

Pánové super postřehy s těmi křídly na L-BONG. Každopádně to nové křídlo s delšími křidélky vydrželo až k aeroklubu. Držím palce k další stavbě.
Přílohy
BH9_11 OK-VAN_0204.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 11 úno 2022, 09:54

Jindřich Rosa píše:no, "funkční" modeláři tohle dobře znají. Říká se tomu "rašplová interpolace" mezilehlých řezů. :-D

Před hodně roky jsem létající modely stavěl, tak jsem si nyní na tu metodu vzpomněl a "vypůjčil" si ji pro moji stavbu.

Jindřich Rosa píše:Když už se tady nedávno probírala lepidla, já bych se Ludvíka zase zeptal, jaký používá materiál. Jsou ty všelijaké destičky o různých tloušťkách zásadně přímo kupované jako sortiment pro plastikové modeláře (Evergreen), nebo bere to, co "dům a okolí dalo"? On totiž může být často problém v tom, že to nemusí být čistý polystyrén, a je tak otázka spolehlivosti lepení standardními lepidly. Nebo si to vždy napřed řádně vyzkoušíte?

Většinu destiček si kupuji. Mimo kupované destičky používám i plastové bezpečnostní tabulky (starší provedení) které mají tlouštku 0,75 nebo 1 mm a jsou velmi dobře lepitelné. A k tomu ještě syslím víčka od různých kelímků (hořčice, polárkový sníh a pod). Ale víčka je potřeba vybírat. Na jejich výrobu se používá dvojí plast, jeden je lepitelný (lepidly na modely) a jeden ne. Na pohled jsou si oba plasty hodně podobné, tak je potřeba lepitelnost zkoušet.
No a co neslepí lepidlo na plasty, to slepí sekunďák :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 11 úno 2022, 09:57

Co se použití křídel z BH-11C týká, tak to bych si dovolil vyloučit. Na téhle fotce je dobře vidět porovnání odlišných koncových profilů.
Přílohy
BH9_11 L1926_08_196.jpg
Pavel Klouček

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 206 z 238 • 1 ... 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209 ... 238

Zpět na Rozestavěno