Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Skupinovka Fw-190A-8 Eduard 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 580 • Stránka 21 z 39 • 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 39
  • Odpovědět s citací

Re: Skupinovka Fw-190A-8 Eduard 1/72

Příspěvekod reserve_22 » 15 říj 2015, 19:12

Ale ja chapem :) A co mal Dahl na tej pozici mg151 alebo mk108?
Miroslav Stehel
reserve_22

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 15 říj 2015, 19:16

To už je špatná volba kamufláže, pro danou konfiguraci. Prvotně se řešilo to, že křídlo je kočkopes.
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 16 říj 2015, 07:13

Objevil se náhled na obsah RC.http://www.eduard.com/store/out/media/d ... 5-12cz.pdf
RC Anton.JPG

viděl bych to že: budoucí rámeček E by měl být verze R2 na toho rusa křídlo a trup ; na Dahla jen křídlo
rámeček I s hladkým horním křídlem by se mohl hodit všem co už stavebnici koupili :-D (a dohledají si jaké křídlo měli kamo v profipacku) a spodní díl hladkého křídla snad na ty F-verze?
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 16 říj 2015, 07:16

J!rka Votápek píše:Staví tu ještě vůbec někdo, nebo jen řešíte <|> ???

Jasně že jo, ted model schne po slepení. :lol:
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod porto » 16 říj 2015, 07:28

...a krytka z leptu...
Tomas "porto" Gaal
porto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 16 říj 2015, 08:29

Karel Pilát píše:
Vl.Šulc píše:Ale o tomto Vy jste, Jakube, nemluvil. Vy píšete o něčem trochu jiném, a to, co píšete, není správně. Sorry, že vám sem lezu, pánové.

Se neomlouvejte a napište, co z té stavebnice bez úprav postavit lze. Mne by to fakt zajímalo, i když tu vrchní obdélníkovou bouli mám už odstraněnou.

Fw 190A-8 s univerzálním křídlem. Všechny markingy této stavebnice nabízejí stroje s tímto křídlem. Pokud jste odstranil horní bouli, tak už z nabídky obtiskových verzí nepostavíte korektně nic.

Z té stavebnice lze postavit to, co nabízíme v obtiskových verzích. Plast a obtisky si vzájemně odpovídají. Pokud budete chtít stavět jinou konfiguraci stroje, například A-8/R2 ne F, tak to bohužel nemohu sloužit, k tomu tato stavebnice není určená, to si musíte počkat na další verze.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 16 říj 2015, 09:04

Jakub Vilingr píše:
Vl.Šulc píše:Ale o tomto Vy jste, Jakube, nemluvil. Vy píšete o něčem trochu jiném, a to, co píšete, není správně. Sorry, že vám sem lezu, pánové.

Tak to upřesním. V případě univerzálního křídla je to tak, že křídlo mělo přípravu pro instalaci 30 mm MK 108 tzn:
- obdélníková boule na vrchu křídla (zvětšený prostor pro instalaci MK 108 - byl větší, než profil křídla)
- podélná obdélníková krytka, pod kterou byl kanál pro odvod prázdných nábojů pro MK 108
- zcela odlišný spodní kryt pro instalaci MK 108 + munice
- v případě instalace MG 151/20 byla podélná obdélníková krytka pro odvod hilzen od MK 108 zakryta krytkou (tzn, nutnost přetmelení té vodorovně naryté oválné krytky a narytí správné obdélníkové, kryjící otvor pro hilzny od MK 108)
- kryt pro MG 151/20 takový, jaký máte ve stavebnici s ohledem na levý a pravý kanon (nejsou stejně umístěné vlevo a vpravo); to si musím ověřit, zda je to dobře nebo ne až budu doma

No a to tedy ve stavebnici nemáte ne?

A to znamená, že bez úpravy vlastně Dahlovu "blaue 13" nepostavím, je to tak?

Dle mého názoru jste udělali špatně tzv. "univerzální křídlo".

Spodní plocha by snad měla odpovídat strojům vyzbrojeným 4x MG 151/20 (Snad A-6/7 a prvním A-8) ale už mi k tomu nehraje vrchní polovina křídla s obdélníkovými kryty pro MK 108

Vršek ale odpovídá univerzálnímu křídlu, taže kočkopes (ještě že nečtu Vaše reklamní info, věřím, že to tam bude zmíněno) :-D

Takže jsem přesvědčen, že to, co obsahuje tato stavebnice vykazuje chybu v křídle.

To jste přesvědčen špatně. Máte v tom hokej, Vy kočkopse.

Atributy univerzálního křídla jsou:
1. boule na horní ploše křídla nad závěry křídelních zbraní na vnější pozici
2. spodní kryt křídelní zbraně na vnější pozici odpovídá typu instalované zbraně, tedy velká hladká boule na krytu pro MK 108, nebo menší boule s integrovaným otvorem na vyhazování nábojnic pro MG 151, nebo rovný kryt bez boule v případě, že není instalována žádná zbraň.
3. křídlo má přípravu pro otvor na vyhazování nábojnic pro MK 108 vedle spodního krytu zbraně, obvykle, v případě instalace MG 151 nebo ponechání šachty prázdné, zakrytý obdélníkovou krytkou.

My máme ve stavebnici 70111 Fw 190A-8 sestavu pro univerzální křídlo s instalovanými kanóny MG 151 na vnější pozici, této sestavě plastu odpovídá i výběr nabízených markingů. Spodní kryty jsou asymetrické, na každém je odlišná instalace otvoru pro vyhazování nábojnic, na horní ploše křídla jsou boule. Co nám chybí, je správná krytka vedle spodního krytu vnějších křídelních zbraní. Chybí nám proto, že jsme o ní v době přípravy modelu nevěděli, a vycházeli jsme z mylného předpokladu, že tam byl hladký plech, byla udělaná příprava pro instalaci zbraně i s vedením vyhazování nábojnic, a díra se vykuchla pouze v případě instalace MK 108.

Takže ano, celá kočkopsí aféra je nakonec o dvou chybějících krytkách o rozměru cca 1,5x2 mm. Nicméně, diskuse to je přínosná a užitečná, zase víme víc a můžeme nové vědomosti promítnout do dalších projektů, především nové čtvrtky a Royal Classu A-8 v 1/72. Tímto děkuji Pufovi za objasnění problému krytky, a Jakubovi za otevření této diskuse.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 16 říj 2015, 09:14

Měl jsem to hned od začátku specifikovat správně s tou krytkou, to byla chyba. Nicméně si nemyslím, že by to byla až tak neznámá věc s podobou univerzálního křídla. Spodek křídla odpovídá tedy verzi A-6/7 a A-8 rannné produkce.

Verzi eF bych do toho vůbec nemontoval, protože tam to křídlo bylo jinak koncipované dle mého názoru (zesílení pro 4x ETC 50).
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 16 říj 2015, 09:30

Jirkun píše:Objevil se náhled na obsah RC.http://www.eduard.com/store/out/media/d ... 5-12cz.pdf
RC Anton.JPG

viděl bych to že: budoucí rámeček E by měl být verze R2 na toho rusa křídlo a trup ; na Dahla jen křídlo
rámeček I s hladkým horním křídlem by se mohl hodit všem co už stavebnici koupili :-D (a dohledají si jaké křídlo měli kamo v profipacku) a spodní díl hladkého křídla snad na ty F-verze?

RC Fw 190A-8 bude obsahovat 2x kompletní sestavu rámečků pro Fw 190A-8 s univerzálním křídlem s kanóny MG 151, tedy s boulemi na horní ploše křídla, 2x pro Fw 190A-8/R2 s univerzálním křídlem a kanóny MK 108, tedy opět s boulemi na horní ploše křídla, a jeden rámeček s křídly bez boule na horní ploše křídla (tedy pro standardní křídlo), a s rovným hladkým spodním krytem vnější kanónové šachty. Je to proto, že stavebnice nabízí markingy několika A-8 se standardním křídlem, tedy bez boule na horní ploše křídla, a jeden marking (Pips Priller) s vymontovanými kanóny MG 151 na vnější pozici a prokazatelně instalovaným rovným hladkým krytem kanónové šachty. Chybějící krytka na spodní ploše křídla pro univerzální křídlo je řešena leptem.

Profipack 70111 Fw 190A-8 má všech pět nabízených markingů v konfiguraci univerzálního křídla s boulemi na horní ploše křídla. Čtyři z těchto markingů mají také prokazatelně instalovány kanóny MG 151 na vnější pozici. Problematický je Dahl, u kterého existuje názor, že mohl mít na vnější pozici kanóny MK 108 s odpovídajícím spodním krytem, bouli nahoře má v každém případě. Tento názor se opírá o interpretaci bodů pod kabinou, viditelných na fotografii, jako montážních bodů pancéřování verze A-8/R2, z čehož by pak plynula i konfigurace křídla pro A-8/R2, tedy 30 mm kanóny MK 108 na vnější pozici v křídle. To je relevantní názor, jde pravděpodobně skutečně o odstrojenou R2, nicméně to implicitně neznamená instalaci MK 108 v křídle. V době, kdy měl stroj sejmuté pancéřování kabiny mohl mít také nainstalované kanóny MG 151, a také nemusel mít na vnější pozici nic. Fotografie křídla tohoto stroje mi není známa, takže co tam bylo je v rovině nějakého kvalifikovaného odhadu. Záleží na každém modeláři, kterou z možných interpretací si vybere - pokud máte za to, že tam byly MK 108, Ok, buď tento marking ignorujte a vyberte si některý ze zbývajících čtyř, nebo obtisky použijte třeba pro Overtrees, který bude k dostání od prosince, nebo ho použijte jinak. Korektní sestava plastových dílů pro A-8/R2 bude Royal Classu R0012, v Overtrees k němu vydávaných, dále pak příští rok v Profipacku a ve víkendu.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 16 říj 2015, 09:35

Jakub Vilingr píše:Měl jsem to hned od začátku specifikovat správně s tou krytkou, to byla chyba. Nicméně si nemyslím, že by to byla až tak neznámá věc s podobou univerzálního křídla. Spodek křídla odpovídá tedy verzi A-6/7 a A-8 rannné produkce.

Verzi eF bych do toho vůbec nemontoval, protože tam to křídlo bylo jinak koncipované dle mého názoru (zesílení pro 4x ETC 50).

Vy jste o té krytce nevěděl, Jakube, stejně jako já. Neoblbujte, a trochu si to dostudujte. A-6 a A-7 mají jiné křídlo než A-8 ranné produkce -tedy křídlo A-6 a A-7 je v detailech jiné, než standardní křídlo A-8. Ty detaily jsou dle mého názoru významnější, než naše úspěšně objevená krytka.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 16 říj 2015, 10:23

Vl.Šulc píše:Vy jste o té krytce nevěděl, Jakube, stejně jako já. Neoblbujte, a trochu si to dostudujte. A-6 a A-7 mají jiné křídlo než A-8 ranné produkce -tedy křídlo A-6 a A-7 je v detailech jiné, než standardní křídlo A-8. Ty detaily jsou dle mého názoru významnější, než naše úspěšně objevená krytka.

Proč tak usuzujete? To s tou obdélníkovou krytkou mne hned praštilo do očí, když jsem vybalil výlisky. Postrádal jsem tam přípravu na odvod hilzen. Jo a je to jen ta obdélníková krytka.

Předchozí verze měly mimo jiné trochu odlišně tvarované spodní kryty pro MG 151/20. Myslím tím A-6/7 křídlo pro 4x MG 151/20. To ale nebudeme matlat sem k A-8. Mimochodem Hasegawa ve dvaatřicetině tuhle partii křídla s různými krytkami řeší výměnnou vložkou ve formě (pro univerzální křídlo pro A-5, A-6/7/8, D-9 a pro F-8). Psal jsem o tom při recenzi jejich dvaatřicetinovéh modelu před pár lety.

Podle mne by stálo za úvahu, přidávat do stavebnice vedle spodního dílu křídla s kryty pro MG 151/20 ještě spoedek křídla s kryty pro MK 108. No, úplně nejlepší by bylo udělat opravu tý krytky.

I tak si mysllím, že Vaše stavebnice je zdařilá. Má sice pár much, ale líbí se mi a slušně se lepí :-) Pěknej víkend pane Šulci.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 16 říj 2015, 10:37

Jakub Vilingr píše:
Vl.Šulc píše:Vy jste o té krytce nevěděl, Jakube, stejně jako já. Neoblbujte, a trochu si to dostudujte. A-6 a A-7 mají jiné křídlo než A-8 ranné produkce -tedy křídlo A-6 a A-7 je v detailech jiné, než standardní křídlo A-8. Ty detaily jsou dle mého názoru významnější, než naše úspěšně objevená krytka.

Proč tak usuzujete? To s tou obdélníkovou krytkou mne hned praštilo do očí, když jsem vybalil výlisky. Postrádal jsem tam přípravu na odvod hilzen. Jo a je to jen ta obdélníková krytka.

Předchozí verze měly mimo jiné trochu odlišně tvarované spodní kryty pro MG 151/20. Myslím tím A-6/7 křídlo pro 4x MG 151/20. To ale nebudeme matlat sem k A-8. Mimochodem Hasegawa ve dvaatřicetině tuhle partii křídla s různými krytkami řeší výměnnou vložkou ve formě (pro univerzální křídlo pro A-5, A-6/7/8, D-9 a pro F-8). Psal jsem o tom při recenzi jejich dvaatřicetinovéh modelu před pár lety.

Podle mne by stálo za úvahu, přidávat do stavebnice vedle spodního dílu křídla s kryty pro MG 151/20 ještě spoedek křídla s kryty pro MK 108. No, úplně nejlepší by bylo udělat opravu tý krytky.

I tak si mysllím, že Vaše stavebnice je zdařilá. Má sice pár much, ale líbí se mi a slušně se lepí :-) Pěknej víkend pane Šulci.

Protože jste psal, že tam má být díra (:) Ale to už můžeme nechat být, hlavně, že jsme se dobrali té krytky a předpokládám, že jsme nyní ve shodě. Přidávat do stavebnice další výlisek nemá smysl, bylo by to spíš kontraproduktivní a málo využitelné. Kdybychom měli dávat do stavebnice všechny dostupné varianty, tak bysme se z toho akorát tak picli. Jdeme raději cestou sladění nabídky markingů se sestavou plastů, a nabídkou různých variant jak v základních krabicích, tak v Overtrees.

Jinak jsme zkoumali, proč Vám to při stavbě nepasovalo, a došli jsme k závěru, že za to mohou lepty. Tak jsme je pro další edice předělali, aby tam tak nějak chtře sedly a nedělaly potíže (:)
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 16 říj 2015, 10:55

plus se pane Šulci mrkněte na výšku nosníku motoru v podvozkové šachtě,m jak tu o tom psali kolegové. Podle mne to má taky svůj díl pro vznik škvír u kořenových zbraňových šachet. Až se vrhnu na druhej model, tak tohle taky upravím. Myslím, že by mělo stačit prohloubit zářez v kratu uprostřed podvozkové šachty.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 16 říj 2015, 11:09

A já už bych touhle dobou lepil čtvrtého. :-D
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 16 říj 2015, 11:25

Jakub Vilingr píše:plus se pane Šulci mrkněte na výšku nosníku motoru v podvozkové šachtě,m jak tu o tom psali kolegové. Podle mne to má taky svůj díl pro vznik škvír u kořenových zbraňových šachet. Až se vrhnu na druhej model, tak tohle taky upravím. Myslím, že by mělo stačit prohloubit zářez v kratu uprostřed podvozkové šachty.

Tam je chyba v hloubce té drážky ve střeše šachty, měřili jsme to a je tam odchylka oproti konstrukci. Ta drážka je mělčí, což vytlačuje to žebro ven. Opravíme to, ale v tomto případě není náprava úplně snadná, bude to chvíli trvat.
Vl.Šulc

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 580 • Stránka 21 z 39 • 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 39

Zpět na Rozestavěno