Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia S-199 Hobbycraft 1/48

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 476 • Stránka 21 z 32 • 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 32
  • Odpovědět s citací

Re: Avia S-199 Hobbycraft 1/48

Příspěvekod VojtaH » 10 bře 2012, 20:56

Fotek je víc, tady ještě něco...(čát od kluků z Třebíče).
Přílohy
podklady (12).jpg
podklady (7).jpg
img011.jpg
img010.jpg
img009.jpg
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 10 bře 2012, 22:11

Ahoj,
o těhlech vím(ale přesto díky za snahu pomoci), dával jsem zde někdy v začátku odkaz na tyhle stránky (mají je parádní), ale nikdy jsem neviděl fotku na tu S-199 s kulomety v křídle. Mám teorii, že ačkoli v 50-tých letech byla mánie všechno utajovat (studená válka), určitě byla pořízena podrobná fotodokumentace všech leteckých nehod a havárií, která byla součástí vyšetřovací zprávy. A tyhle fotky na nás čekají někde v archivu (pokud je ve vojenském archivu nespláchly povodně 2002). Tedy pokud byly fondy již zpracovány. Kdysi jsem sháněl fotky na Šturmovika s č.14 od 3.leteckého pluku, protože mám dojem, že by tuhle mašinu také mohl někdo vyfotit. Jirka Rajlich mi řekl, že v Invalidovně je několik beden písemností 3.bitevního pluku, jenže nejsou archivně zpracované a tak se do nich nikdo zatím nedostane. :cry: Uvidíme, zda něco vyplave. V současné době bych velmi ocenil pohled na spodní stranu křídla S-199 nebo Bf-109 s podvěšenými kanóny, ze kterého bude zřejmé, jak daleko od hrany klapky (linky klapka-křídlo) končila ta kanónová pouzdra. Z výkresů si člověk může vybrat :agrh: :bad: . už jsem se chystal ty své výtvory přilepit pod křídla, ale s odstupem týdne mi připadají moc vysoké a robusní. Možná jsem je zkrátil moc. Dle kbelské S-199 bych se neřídil, tam ty pouzdra prý vyráběli znovu a ten tvar mě zrovna moc neoslovil. Zatím
Je lepší být překvapený pesimista než překvapenější optimista!
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mjiricek » 10 bře 2012, 22:17

Toto vlákno je nesmírně hodnotné jak po stránce modelingu, tak podkladama. Ty fotky, to je paráda. Nepochybně se jednou do mezka v našem markingu taky pustím, sledovat to je prostě tak lákavé, že tomu pokušení - ho dát - prostě nelze odolat... Zdravím.
Michal Jiříček
Hotovo: Fw190A-8,A.Bindseil,6/JG1, Bf-109-F2,J.Harder,Stab III./JG 53
Rozestavěno: A1J Skyraider, skupinová stavba
mjiricek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 10 bře 2012, 22:27

Černý Hugo píše: A co se týče dlouhých boulí, musíme kolektivně sveřepě výt jak zavilí šakali :grin: , snad se některý výrobce (jemuž by to zdařile doplnilo kolekci :twisted: ) smiluje nad naší smečkou .
já osobně již začínám výt :cry: [-o< :twisted: :cry: [-o< :twisted: :cry: [-o< :twisted: uááááááá, hýk, škyt :flower: .
To je hezké přání. Představte si, že jedna nejmenovaná firma, která dělá doplňky na čs létadla, má rozdělaný docela rozsáhlý set na S-199, který by se dal buď použít na opravu Houbycraftu nebo na přestavbu z nějaké rozumné Bf109 na S-199. A v tom setu se chtěla vypořádat se všemi odlišnostmi, měl by nový čumák, vrtuli, kužel výfuky atd. No a do toho majitel jedné severočeské firmy na výrobu modelů utrousí na nymburské žumpě, že bude nová S-199 a je vymalováno. Sice nevíme, jestli ten model bude před rokem 2030 nebo po něm, ale se setem je tímto vymalováno... Nic proti novému mezkovi, určitě je to lepší, jak to dělat z nějakých setů, ale aby vůbec byl.
Naposledy upravil Martin Janoušek dne 11 bře 2012, 00:14, celkově upraveno 1
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod moloko » 10 bře 2012, 23:24

Hm, Eduard toho už nasliboval....

Apropo kde tedy mám Mig-21UM, PF, atd....?
http://www.veselylepic.cz
Martin "moloko" Mígl
moloko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 11 bře 2012, 17:37

Ahoj,
tak si tak rochním v kolech na S-199 a Bf-109G/K a nevím , nevím. Upravil jsem si kolečka z Hobbycraftu, ale není to to pravé ořechové. Tu první úpravu jsem zcela odpískal, tam kombinace mých volšových rukou a hmoty udělala své :lol: :agrh: . Dal jsem si dohromady dostupná kola za stavebnic spolu s dobovými fotkami (žalostně málo) a prozatím mi jako nejlepší kombinace vychází kolo s předním diskem z hasegawácké Bf-109G s nalepenou zadní stranou z Hobbycraftu. A možná zatmelit vzorek na pneumatice (pro S-199, na Bf-109G bych to nechal). Co neumím, je udělat ten podélný vzorek, nedodržel bych stejnou rozteč. To by bylo spíš na obráběcí stroj. Z dobových fotek mi vychází dva druhy disků, ten druhý vzdáleně připomíná disk z Bf-109K, ale ani u jedné z firem to není to pravé ořechové. Ale zde bych spíše preferoval tu Fujimy, možná také se zadní stranou z Hobbycraftu (na G). Co vy na to přátelé?
A jak ležím v těch podkladech, tak se mi už ani moc nelíbí ty mnou vytvořené kryty kanónů. Asi to spíš znovu předělám a použiji na to kryty z Hasegawy. Hobbycraft má totiž úplně jiný profil křídla než ostatní stavebnice a tak to pak dělá velkou neplechu u náběžné hrany zespodu, kde je obrovská díra mezi krytem a křídlem (viz doprovodné foto). Takže to zkusim předělat a pokud s tím budu spokojen, tak to nafotím. Pokud ne, tak se budu stydět o samotě :cry:

Pro p.Janouška
Nevím, kolik toho snesou formy pro výrobu odlitků, ale počítám, že než "jistá severočeská firma" možná udělá S-199, tak vy byste prodali veškeré konverzní sady, neboť všichni víme, jak jsou měsíce těch, jejichž jméno se nesmí vyslovit :lol: dlouhé. Někdo v tom tématu na Nymburku již vyslovil obavu o nás chudáky, kteří se zde s Mezkem pereme, co si s nimi pak počneme. No, co by, budu se na něj koukat ve vitríně (pokud ho nedočubím při barvení) a hledat chyby na tom jejich (pokud vyjde), protože ten můj je přeci dokonalý :grin: 8) :lol: :twisted: . Apropó, co ten váš konverzní set na S-199 v měřítku 1/32? Marně jsem jej hledal v nabídce, kolega začal koketovat s myšlenkou, že na čtvrtky již přestává vidět :-D .
Jinak všem včetně mne upřímnou soustrast ke konci víkedu a pondělním nástupu do robotárny. :cry: Zas nás to bude omezovat při vykonávání skutečně smysluplné práce.
Přílohy
P1150299.JPG
P1150298.JPG
P1150293.JPG
P1150292.JPG
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 11 bře 2012, 18:02

V tomto tématu nepřestávám žasnout nad entusiasmem stavitele. :shock:
S koly máš pravdu - vyjít z Hasegawy a přidat rub z Houbycraftu.

Tvar kanónových pouzder z Hasegawy se vcelku blíží tvarům těch Kbelských, že by nebyly až tak špatné? :-k Nicméně "drobný" tunning si žádají. :-D
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 11 bře 2012, 23:39

Už mi vysychají opravené kryty kanónů, snad je to na dobré cestě. Téčko mi zas plápolá v WoT, takže jsem sedl ke Googlu a hledal něco na kola na Bf-109G a S-199. Zatím jsem slovil řez stodevítkou. Je to barbarství, ale zase je vidět pod plechy. http://www.jagdgeschwader4.de/Flugzeuge ... -unten.htm . Tož zatím a já jdu lovit dále.
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 12 bře 2012, 03:12

Ještě se nad tím v "podnikové radě" zamyslíme, jestliho set dělat nebo ne... :-k
Ten 1/32 set bude v nějaké rozumné době v reedici, hodně lidí se na něj ptá.
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod messer » 12 bře 2012, 09:35

Zdravím,

dovolím si trochu shrnout problematiku hlavního podvozku S-199 -evidentně na aviích používali menší pneu 660x160(seč měli na křídlech boule pro větší pneu 660x190), na disku se to projevuje tím, že má menší počet šroubů-6 než vetší pneu -8.
Pro pneu 660x160(u Avii se jsem se zatím setkal pouze s fa Barum, u 109 Continental) se používali se dva typy disků-jeden s vroubkováním po obvodu disku a jeden bez vroubků. Zadní strana disků-směrem k podvozkové noze- mírně vystupovala a kryla bubnové brzdy.
Osobně bych se vyhnul (pokud to daná předloha modelu dovoluje) disku s vroubkama. Hasegawa a Hobbycraft mají pneu moc vyboulené(aspoň mi ti to tak připadá),ale to by se snad dalo zbrousit. Hasegawa ma šrouby moc zvyrazněné, byli mírně zapuštěné..
Přiložené fotky jsou sice ze stodevítky, ale tyhle partie měla avie stejné.
Smekám před autory tohoto vlákna, pokusím se ještě něco najít, ohledně krytu bubnů si nejsem moc jistý, bohužel mě tlačí čas..
Přílohy
POF077.jpg
toto foto je větší pneu,pokusím se dodat s menší
163306.stbd.mainwheel_rear.jpg
bohužel bez bunových brzd a jejich krytu
2007---smeska-154.jpg
messer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 12 bře 2012, 23:59

Ahoj
díky všem za zájem, takhle jsem si to představoval. Výměna názorů, diskuse nad podklady a společně vybrat co nejlepší cestu. Doufám, že až se někdo vrhne na Mezka, v tomto vlákně bude mít vše potřebné ke stavbě. Včetně mých slepých cest :lol: . Dneska bylo vidět, že je ten hnusnej den, kterej nesnáším :agrh: . Napřed jsme s manželkou oběhali celý moje milovaný město v marné snaze najít nějakej použitelnej gauč náhradou za ten dosluhující a když jsem se chtěl odreagovat u modelařiny, šlo to nějak p...ou ke zdi. Kolo s vroubkováním se celkem povedlo, narouboval jsem na zadní stranu ten vnitřní disk z Hobbycraftu, na kryty kanónů jsem dodělal pianový závěs na otvírání a kování dopředu a pak jsem se vrhl na ty kola z G-10. Odfrézoval jsem zadní disk, připravil si Hobbycraftí, vyzkoušel na sucho -jak pr..l na hrnec a pak já trotl místo rozpouštědlového lepidla, které dá člověku trochu času na usazení, vzal vteřiňák, nalil do kola a usadil disk. Samozřejmě křivě, na jedné straně vystupoval nad pneumatiku víc, na druhé byl utopený. :evil: :cry: . Lepidlo drželo, jak výrobce Alteco sliboval :grin: a Hugouše málem omývali ](*,) . Vyrvat to nešlo, debondér nezabíral (bylo to přesně spasované :grin: ) a já měl chuť hodit to z okna a skočit za tím, jenže z druhého patra to nemá ten efekt. S tím bych se do hlavního zpravodajství Krvavé TV Nova nekvalifikoval. Takže jsem se ponořil do hlubin skříní, našel od Hobbycraftu španělského Buchona, oloupil ho o kola a zítra si dám druhé kolo. Ještě jsem teď v noci odfrézoval ten křivě nalepený disk, aby mě to zítra nepřipomínalo můj dnešní debakl. Zítra se probudím do krásného úterý které dýchá na záda středě, kdy se láme pracovní týden a věřím, že večer vám budu moci ukázat nějaké fotky z postupu.

A nejlepší zpráva na závěr, Houmer Rakvář se mi ozval, že se již nemůže koukat, jak jsou v tomto tématu samé plky a žádný progres (jak by mohl být, když osobně zničil nejpřesnější model Mezka od Kiwiáků :lol: ) a tak se hodlá vrátit do hry s tím, že bude demonstrovat stavbu Mezka z libovolného jím vybraného Bf-109. Termín se mu krátí, Nymburská soutěž je za rohem. Tož přivítejme vyzyvatele v novém trikotu a s novou výbavou =D> =D> :twisted: =D> .
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 13 bře 2012, 08:50

Debonder nalejt do nějakýho kalíšku a kolo do něj hodit. Nechat ho tam třeba 24 hodin. Možná to povolí aspoň tak , aby šel disk trochu uvolnit a pak použít hrubší sílu.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 13 bře 2012, 17:41

Ahoj,
díky za radu, ale kdo by čekal, až to debondér za 24 hodin rozpustí, když mu hypoteticky Houmer Rakvář a Shindy Snail dýchaj na záda :grin: :lol: . Není čas, ptát se, kdo je kdo! :twisted: Tak jsem dal kontrolní nástřik a jsem celkem spokojen (to jsem byl ale posledně taky, tuším "miesača tamu nazad" - kde mám klávesnici s azbukou ???) Teď se nechám od manželky namasírovat, pak se uvedu do svatého vytržení, kluky i se ženou zavřu do sklepa, aby ni zvuk nelibý nerušil onen magický obřad a za jemného pobrukování mystického Country radia, které podpoří mé pozitivní uvažování usadím ten disk. Jsem mladý, krásný šikovný, kamarádi mi říkají Tuplované štístko, co by mě mohlo zastavit ](*,) , jen já sám :grin: :lol: :? . Včerejšek je dávno zapomenut, zmizel v propadlišti dějin a doba se řítí jak vymknutá z kloubů :lol: . Jestli má někdo námitky proti jeho tvaru, ať je uvede teď (myšleno do 18:30) nebo mlčí navždy. Není to úplně přesné, ale lepší výsledek by se dal dosáhnout pouze za pomoci leptané kružnice, jež by znázornila ten širší obvod. Nemám, jsem ve stejné situaci jako Kuba, takže kde nic není, ani Castro nebere. :lol:

Zatím.

PS: po dlouhém přemýšlení jsem se rozhodl tam ten vzorek zatím nechat, protože by to možná mohlo posloužit jako master. A když mi to známý naleje i se vzorkem, tak to mohu používat na originální německé mašiny, pro S-199 pak není problém si z toho tu hladkou gumu udělat. Co říkáte, vskutku ďábelský nápad, hodný mé zkaženosti :twisted: :twisted: .
Přílohy
P1150314.JPG
P1150313.JPG
P1150312.JPG
P1150311.JPG
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 13 bře 2012, 18:03

Tak to jo ... to jo. Kolo vypadá dobře a kryt podvěšeného kanónu ještě lépe. :)
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 13 bře 2012, 19:01

díky komisaři, opakování dělá mistra :grin: . Už to šlo i rychleji než ty první. :grin: :-D . Jinak uzavírám hlasování, ze slušnosti jsem přihodil o 30 minut navíc a od teď můj sluch slyší jen pochvalné mručení, neb to tam za chvíli nalepím a pak již není cesty zpět. Rusko je veliké, ale za námi je Moskva!

Tož zatím.
Černý Hugo

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 476 • Stránka 21 z 32 • 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 32

Zpět na Rozestavěno