Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

P-51 D Mustang spoločná stavba

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 356 • Stránka 21 z 24 • 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24
  • Odpovědět s citací

Re: P-51 D Mustang spoločná stavba

Příspěvekod JimiX » 20 srp 2024, 23:14

Petr Mikloš II píše:...Budete dávat na příď ten nápis Mary Mac?...

Budu... (:)
Mě z výzkumu vychází schéma: mašina se seriálem, co má Mary Mac nejdříve lítala s trupovým číslem 00, pilot Jim Toner a podle fotek prokazatelně s kostkama na koncích křídel. Poté, co ji po něm vyfasoval Gordon McDaniel, tak se nejdříve trupové číslo změnilo na 40 a to stále prokazatelně s kostkama. Pak se časem doplnily sestřely a nápis na čumáku, ale to už bez jediné, mě známé fotky konců křídel. Ta mašina, která má na fotce konce křídel v jedné barvě, je nejspíše jinej Mustang. A tak protože neznám jinej důkaz toho, jak vypadaly konce křídel v době kdy už na čumáku byl nápis MARY MAC, tak mi vychází jen varianta s kostkama. Nicméně z toho nejsem moc rád, protože se mi nejvíc líbí interpretace Eduardu. Ale logika a pravděpodobnost mluví jasně a přes to bych se nepřenesl. Tedy, pokud se ještě neukáže opak. Nebo něco jako že ty mašiny nebyly dvě, ale tři, nebo nějaké jiné vysvětlení. Já zatím směřuju ke kostkám a jsem už dosela daleko, tak pokud má už někdo důkaz o opaku, tak ať počká ještě pár dnů, až budu mít ty kostky komplet hotový... 8-) :lol:
IMG_20240820_164337 (1).jpg

Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Mikeš » 21 srp 2024, 05:03

Paráda Radku. Tebe je vždy radost sledovat. =D>
Jiří Mikeš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 21 srp 2024, 05:49

Díky Jirko.
Já se zatím zdráhám jásat dopředu, bo ty obtisky na ocas budou divočina. Tak se může taky stát, že tohle éro do cíle nedolétne... :lol:
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Mikloš II » 21 srp 2024, 11:27

Tak jsem koukal na to video co jste dával odkaz a v čase 2.07.18 je fotka kde je vidět nápis Mary Mac a konce křídel se šachovnicí ale aby to nebylo tak jednoduché tak na stejné fotce je letadlo bez nápisu. Podle mě jde o stejný snímek( vrtule ve stejné poloze ,člověk pod vrtulí, poloha stínu)a teď babo raď
Mary Mac (2).jpg
Tato fotka tady byla už dvě strany zpátky.
20240821_114553.jpg
Toto je fotka z videa z odkazu.

Petr Mikloš II

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Mikloš II » 21 srp 2024, 11:35

Ještě jeden dotaz ohledně fotky. Tohle je to původní trupové číslo 00 a pilot Jim Toner?
44-13x61-P-51D-Mustang-15AF-52FG4FS-WDQ-with-other-15AF-Groups-31FG-00-325FG-HLA-322FG-7-over-the-Alps-1944-01.jpg

Petr Mikloš II

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 21 srp 2024, 13:30

Petr Mikloš II píše:Tak jsem koukal na to video...[/attachment]

Petře, v první řadě doufám, že si nemusíme vykat. (:)
Dále je velice zajímavý Tvůj postřeh. Já to video viděl asi dvakrát a samozřejmě jsem viděl i ten medailonek o McDanielovi ale díky provozní slepotě jsem si pečlivě neporovnal známý snímek z videa s tím, který jsem mašel na netu. Prostě jsem to odbyl s tím, že tyhle fotky znám. Jak to tak vidím, tak asi zasáhla ruka retušera. Proč, to se samozřejmě nedozvíme, ale je to teda zajímavé velice. Když se na to dívám, tak mi připadne přirozenější ten snímek z videa, protože ten který tu už několikrát byl je na čumáku podezřele nasvícen. Nicméně ani jeden ještě nemá patřičné sestřely. Zato výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že tahle mašina měla na křídlech kostky.
Nakonec ten Mustang 00´. Ten snímek, který jsi sem vložil jistě nebude ta konkrétní 00´ ze která vychází McDanielova 40´. Má jinak kostky na ocase. Tu informaci jsem čerpal ZDE. Jestli je to na 100% pravda ale posoudit neumím. (:)
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Mikloš II » 21 srp 2024, 14:10

Jasně tykáni v pohodě. Já jsem jenom ještě stará škola a na to automatické tykání na soc .sítích si nějak nemůžu zvyknout. Dobrej postřeh s tou šachovnicí na ocase. To jsem zase přehlédl já že je každá jiná. (:) Jinak ještě jeden postřeh když už se tady ladí to zbarvení. Ten červený proužek kolem trupu mi přijde na některých fotkách že je i u té šachovnice na konci křídla?
mm1.jpg

Petr Mikloš II

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 21 srp 2024, 15:16

Ten červený proužek okolo šachovnice na křídle je na 100%. Navíc myslím, že má i tmavší sloupek antény. Tipuju taky červená... (:)
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 21 srp 2024, 21:00

Tak se mi začíná trochu vyjasňovat. Prošel jsem nějaké publikace na internetu a trochu ještě pohledal a vypadá to, že Major Buzz Toner nelítal jen s námi stavěnou mašinou když měla číslo 00, ale i v době, kdy už měla číslo 40. Většina fotek v různých zdrojích totiž označuje Tonera i u mašin s čtyřicítkou a že to byla pravda, o tom svědčí Tonerovi tři vymalované sestřely pod odsuvným dílem kabiny. Jedna stodevítka a dva fokouše, jak je psáno v odkaze pod jménem.
To jsou tyhle mašiny a je tam i mě jediná známá fotka s číslem 00 která je stejná jako Toterova 40 i McDanielova 40. Tudíž mašina, kterou stavíme:
Buzz Toner 5.jpg
Buzz Toner 4.png
Buzz Toner 4.jpg
Buzz Toner 2.jpg
Buzz Toner 1.jpg

To vysvětluje i to, proč někdo retušoval MaryMac smazáním názvu. No, protože z McDanielovy mašiny chtěl jednoduchou cestou udělat Tonerovu. Co toyhle fotky ale nevysvětlují je to, proč měl McDaniel nápis MaryMac na bývalém Tonerově Mustangu a ponechány jeho sestřely. To nevím. Asi nějaký mezičas, protože McDaniel měl sestřelů šest, pět fokoušů v jeden den a tak nemohl mít nikdy jen tři sestřely.
Buzz Toner retuš z Mary Mac.jpg

Naposledy upravil JimiX dne 21 srp 2024, 21:24, celkově upraveno 1
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 21 srp 2024, 21:15

A McDaniel ?
No ten měl Tonerovu mašinu. Takže vypadala stejně jako jeho. Následně byly smazány jeho tři sestřely, dopsáno jméno MaryMac, doplněny jmenovky a vymalovány sestřely v místě pod čelním štítkem. Tak jak je to vidět na těchto fotkách:
Mary Mac (8).jpg
Mary Mac (7).jpg
Mary Mac (6).jpg
Mary Mac (3).jpg
Mary Mac (2).jpg

To znamená, že měla mašina nejspíše kostky na koncích křídla.

A ta druhá mašina, která má taky šest sestřelů, ale jména pilota a mechaniků napsána v černém obdélníku před nimi je jinej Mustang a nejspíš taky McDanielův. Dnes mi navíc poslal jeden šikovnej badatel ještě jednu fotku (díky moc tajemný Obřanský ďáble :lol: ) , podle které si myslím i odhadli kresliči bokorysů ty pruhy na koncích křídla. Je to ale jiná mašina, tak by nejspíš na námi stavěném Mustangu být neměly.
Fota zde:
McDaniel (2).jpg
McDaniel (1).jpg

No atakhle já to vidím. Je to jenom můj názor a tak to prosím neberte jako dogma. Názory se měmí nejen s časem, ale i s jednotlivci.
Buďte zdrávi pohlavně i duševně :)
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Mikloš II » 21 srp 2024, 21:59

Parádní práce (:) =D>
Petr Mikloš II

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 23 srp 2024, 22:43

Díky Petře, ale už musím jeden detail opravit. Ta Tonerova 00 kterou jsem vložil v minulém příspěvku, tak to určitě není ta mašina, kterou stavím. Má jinak kostky na ocase.
To ale zatím moji teorii neboří. To přijde až později :lol:

Jinak trochu popostrkuju Mustágo k cíli.
IMG_20240823_224251 (1).jpg

Už jsem vymaskoval i kostky na křídle. Samozřejmě blbě, ta bude repete 8-)
IMG_20240822_100942 (1).jpg

Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kuba Fiala » 23 srp 2024, 22:46

Super ;-I
https://www.scalemates.com/profiles/mat ... 6&p=albums
Kuba Fiala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MartinP » 24 srp 2024, 21:07

Krásně se to rýsuje, a můžu se zeptat co používáš za tu modrou pásku na maskování?
MartinP

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 24 srp 2024, 21:42

Díky pánové (:)
Pásku mám vyzkoušenou tuhle z Hornbachu. Nestrhává, ne zanechává lepidlo a je tak 10x levnější, než Tamiya. Ještě je super růžová Tesa. Ta ale už někdy lepí málo.
1000020508.jpg

Radek Bednařík
JimiX

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 356 • Stránka 21 z 24 • 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24

Zpět na Rozestavěno