Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia S-199 Hobbycraft 1/48

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Avia S-199 Hobbycraft 1/48

Příspěvekod Černý Hugo » 11 lis 2011, 15:57

Tak se povedlo napravit včerejší úlet, vstup k lékárničce je opraven. Večer snad oplechování - viz obrázek. Omluvte fotky, modelaření mi jde o něco lépe. :lol: Kde jsi Houmí, snad jsi to nevzdal pod dojmem mé mistrovské, trpělivé a přeci tak uchvacující práce :grin: :twisted: :grin: . Očekávám tvé foto do neděle, jinak jsou tvá slova jen prach pronášený do skučení podzimního větru. :tongue:
Přílohy
S-199 Den Veteránů (1).JPG
S-199 Den Veteránů.JPG
Je lepší být překvapený pesimista než překvapenější optimista!
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 11 lis 2011, 18:00

Hugo, pěkný rozjezd! :)
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 11 lis 2011, 21:19

Díky komisaři, jak se říkalo v "mé" armádě "Sloužím lidu!" :lol: Ale my měli politruky :grin:
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 12 lis 2011, 13:36

Ahoj Tomáši,omlouvám se,že jsem se tak dlouho neozval,ale byl jsem totálně nasazen az práce jsem se uvolnil až nyní. Neboj na stavbu jsem nerezignoval,ale bude malá,leč významná změna! Slepil jsem trub a předpokládal,že zvětším boule posunu výstřelné otvory,opravím rytí atd. Nepopulární práce,ale v podstatě rutina,žádný problém. Éro je sice obtloustlé,ale vem to čert! Ale po tom co jsi mne laskavě poskytl podklady nastala přesně situace:"Mnoho podkladů - modelářova smrt" Začal jsem model porovnávat s výkresy,fotkami avií,ale fotkami mé 109 a došel jsem k tomuto :
1) u H.C. model původně koncipovali jako pozdní verzi mé 109 asi K a udělali široké kryty trupových zbraní jako u s-99. Potom to začali překopávat na Avii a z toho pramení většina problémů okolo čumáku - je širší a delší.Od čelního štítku se vršek trupu příliš rozšiřuje-zhruba do úrovně boulí a připadá mi,že i bez těch boulí je široký,takže když se tam naroubujeou boule,tak je celek podstatně mohutnější než u skutečné Avie. Dále,aby upravili zkosení čela čumáku pro přechod do kužele,tak ho kapánek prodloužili,takže je čumák delší,ale to není nic s čím by si šmirgl neporadil.
2)U H.C. brali Avii vpodstatě jako mé 109 s upravenou kapotáží a to je hlavní problém,protože díky jinému motoru je to od čelního štítku ke kuželu úplně jiný stroj.Má níže položenou osu vrtule a výfuky,mám pocit,že u Avie zavěsili nový motor o pár cenťáků níže než byl původní u mé 109.Vršek čumáku zhruba od boulí by měl klesat pod větším úhkem než u mé 109.Z toho mi vychází v podstatě rozsáhlá rekonstrukce přídě. Vše ostatní jsou jen kosmetické úpravy. Chci zdůraznit,že je to jen můj osobní dojem - nejsem odborník na Avie. Takže jsem se rozhodl,že se mi nechce do Avie od H.C. roubovat krásné doplňky - je to prostě škoda. Vytáhl jsem tedy ze dna pytle AVii od Ventury a znovu prošel kolečko po podkladech a došel k názoru,že je tvarově mnohem přesvědčivější,je to prostě ta správná štíhlá Avie se zástavbou nového motoru. Proto budeš-li souhlasit budu pokračovat ve stavbě,ale s modelem od Ventury. Na porovnání přikládám foto obou stavebnic.Na té své Avii provádíš neskutečně krásnou práci - jsi BOREC!!!!! :shock: Zatím čau a zdravím také toho co tu není a jehož jméno se nevyslovuje!!!!! =D>
Přílohy
100_1064.jpg
100_1065.jpg
100_1069.jpg
100_1066.jpg
100_1068.jpg
100_1075.jpg
100_1067.jpg
100_1076.jpg
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 12 lis 2011, 14:30

Řekl bych že fotka s trupy proti sobě je trochu zavádějící. Jeden model je podložen druhý ne, tak aby byla spára u výfuků v jedné rovině. Ovšem křídla také nejsou proti sobě ve stejné výšce. Pokud by byly, tak oba dva čumáky by byly skoro ve stejné výšce. Fotka je pro mě dost matoucí, co jsi tou fotkou chtěl vyjádřit? Můžeš mě prosím vyfotit oba modely tak aby křídla byla ve stejné výšce ? Kdyžtak mě fotku pošli přes SZ, docela mě zajímá ,jak potom budou vycházet proporce čumáku.
Dikes
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod moloko » 12 lis 2011, 15:24

Martin Černý 'Černoch' píše:Řekl bych že fotka s trupy proti sobě je trochu zavádějící. Jeden model je podložen druhý ne, tak aby byla spára u výfuků v jedné rovině. Ovšem křídla také nejsou proti sobě ve stejné výšce. Pokud by byly, tak oba dva čumáky by byly skoro ve stejné výšce. Fotka je pro mě dost matoucí, co jsi tou fotkou chtěl vyjádřit? Můžeš mě prosím vyfotit oba modely tak aby křídla byla ve stejné výšce ? Kdyžtak mě fotku pošli přes SZ, docela mě zajímá ,jak potom budou vycházet proporce čumáku.
Dikes

Neumím moc s PC, ale co takhle ?
Přílohy
S-199.jpg
http://www.veselylepic.cz
Martin "moloko" Mígl
moloko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod moloko » 12 lis 2011, 15:29

Nemůžete sem někdo vložit použitelný výkres ?
http://www.veselylepic.cz
Martin "moloko" Mígl
moloko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 12 lis 2011, 16:22

Ahoj pokusím se to vyfotit v ose jen budu muset odebrat trup od H.C. vnučce ,nechtěl jsem ani tak porovnávat přesné umistěni jednotlivých komponetů na čumáku,protože oba modely mají své tvarové nedostatky a protože nevím jak moc se dá věřit dostupným výkresům tak se snažím model spiše porovnávat s fotkami a z těch mi vyšlo,že stavebnice od Ventury je mnohem blížě realitě než stavebnice od H.C. je to prostě můj pocit, fotky jsem sem umístil pro možnost porovnání s druhou stavebnicí a jako výchozi bod mé stavby a není to v žádném případě myšleno jako kritika Tomášovi nádherné práce.Uvítám jestli mi někdo osvětlí uložení motoru a moji doměnku o nižší ose motoru a nepatrně nížě uloženým vyfukům.Opakuji nejsem odborník na avie ani na mezkky.Na stavbu avie jsem přistoupil spolu s Tomášem hlavně pro vyhecováni toho co tu není ,k návratu k modelařině, po těch létech je to dost těžké vím to podle sebe hodně se toho změnilo zatím čau jdu se pokusit získat nazpět trup. :D
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 12 lis 2011, 18:03

nové foto
Přílohy
100_1087.jpg
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 12 lis 2011, 18:54

Ahoj Houmí (a všichni),
tedy upřímně řečeno, ta kiwiácká S-199 mi přijde také tvarově lepší, nicméně poté, co Moloko (díky) srovnal v ose oba trupy to zas není až tak tragické. Až se tam dá vrtule s těma lopatama, tak za ní velikost přídě trochu zanikne. A plast spolu s obřími nálitky mají kiwi mnohem horší (je dost měkký a špatně se do něj ryje), tak je otázka, zda je použití Ventury výhrou. Každopádně, trup už vnučce nevracej, můžeš ho použít jako náhradní, kdyby se něco zvrtlo s trupem od Ventury, případně mi jej schovej, já si z něj uříznu zaoblení čumáku a vysoký ocas (kdyby mi něco nevyšlo u těch dalších Avií, plánovaných z Bf-109 :grin: ).
Ale jinak strouhej Mezka z čeho je ti libo, základem je to dokončit, mít ve vitríně mašinu s našimi znaky a přivést zbloudilého zpět do našich řad :-D . Já osobně bych ti doporučil (samozřejmě nezištně :twisted: ) lipový špalík, z něj vystrouháš nožíkem Mezka jak víno ( a já to zatím vyhraji i s přestávkou na dokončení Mustanga :celeb: ). V podkladech se zas až tak nešťourej, dobových fotek zas tolik není, kbelská S-199 je poslepovaná z několika mašin a CS-199 nestavíme :grin: .
pro Moloko: ohledně výkresů ti moc nepomůžeme, všichni vyznáváme teorii, že výkresy (kromě továrních) jsou v podstatě informativní a důležité je porovníní poměrů jednotlivých částí stroje oproti fotografiím. Takže se snažíme najít fotky mašin z ideálních úhlů a poté natáčet partie modelu do stejné pozice, kterou zachycuje foto, porovnávat umístění paneláže atd. Pokud je model 1/48 v celkové délce menší o 4 mm, tak mě to nechává v pohodě, pokud se tato odchylka soustředí do jedné sekce a tím zkreslí celkové vyznění siluety, pak mě to nutí k nápravě nebo výběru modelu jiného výrobce (pro mě například Spitfiry Mk.IX od Hasegawy - zde preferuji ICM, ač není též proporčně ideální).
Jinak jsem dnes navštívil toho, jehož jméno se nevyslovuje (s odůvodněním, aby neztrácel při návštěvě mého doupěte čas, který může věnovat modelařině) a apeloval na jeho modelářskou čest s tím, že pokud nezačne [-X , vyvěsíme jeho obrácený portrét (na znamení odchodu z řad aktivních modelářů) v tomto tématu (a dáme do novin v rubrice "Odešli z našich řad") :cry: .
Já jsem dnes dokončil to oplechování (překvapilo mne, jak to je v rozvinutém stavu rozměrný kus, původně jsem si zhotovil mnohem menší a pak zíral - no schovám si to na tu 1/72) a vyrobil tubus pro uložení ostruhy - ta vypadá dost mohutně, asi se bude muset výrazně ztenčovat, možná zhotovit nově, ale to mě zatím netrápí, tam ani zdaleka nejsem :grin: . V noci zkusím nahrubo spáchat ten interiér, abych ho mohl ráno stříknout spreyem místo základovky. Zítra se asi budu muset věnovat rodině, tak uvidím, jestli bude čas na krocení Mezka.
Přílohy
zaplechování ostruhy.JPG
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 12 lis 2011, 20:19

Ahoj trup a křídla jsou tvoje,jsem rád že ti moje přesedlání do nové stáje nevadí a můžu začít s novou mašinou [-o< Očekávaje tvoje rozhodnutí jsem zatím makal na Junkrsu poté co jsem skompletoval křídlo jsem zjistil že se nevejde do skleníku ,albatros je proti němu prcek.Já věřím že ten co tady není tady brzo bude zatím se opatruj já jdu modelařit. :D
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 13 lis 2011, 01:08

Díky za foto Homere. Jestli vidím dobře, tak čelní štítky jsou zhruba ve stejné urovni u obou modelu. Rozdíl je ve sklonu horní křivky čumáku cca od boulí ke kuželu. To by se dalo řešit u HC vyříznutím klínu v kapotě a zvětšením sklonu. Rozdíl není zase tak hroznej, čekal jsem to horší.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 14 lis 2011, 18:55

Ahoj,
tož jsem trochu změnil pořadí a místo výroby interiéru jsem si napřed vyřezal vacu kabinu od firmy Rob-Taurus, abych zjistil, jak půjde přetáhnout přes zadní část trupu. Tedy, výrobky pana Vańka znám již dlouho, ale stále mě naplňují nadšením a současně úžasem [-o< , jak dokáže vyrobit křišťálově čirou a současně pevnou kabinu z acetátu. Oproti jiným výrobcům jsou jeho kabiny konstantní síly i v nejvyšších bodech zakřivení a perfektně drží tvar. A mají super ostré rámování (dělám se štětcem), takže radost malovat. Jo, ještě jedna vychytávka, dobré je vylít acetátovou kabinku sádrou, dá se krásně vyřezat skalpelem podél rámování a nehrozí projetí skalpelu kam nechceme. Kdysi jsem to někde četl a perfektně to funguje. Ale zpět k Mezkovi. Kabina výborně lícuje na trup v uzavřené poloze, ale pro otevření by bylo vhodné obě poloviny trupu lehce přejet šmirglem v prostoru dělící roviny. já to samozřejmě neudělal a musel trup trochu ohlazovat zvenčí. Ale už tam kabina s přiměřeným násilím sedne - acetát nepraskne a tak je to v suchu. Ještě je ve hře uzavřená kabina s pilotem uvnitř, aby vynikly tvary československého derivátu Messera ;-I .
Dále jsem se vrhl na zakulacení podvozkových šachet. Zaslepil jsem původní výřez 1mm silnou destičkou z příkazové plastové tabulky (dodavatel OBI, levnější než specializované desky pro modeláře) a po úpravě na kulatý tvar výřezu jsem jej olemoval papírem napuštěným vteřiňákem - skvěle kopíruje tvar a dá se brousit.
To je zatím vše a jdu udělat rajóny (díky ČSLA mám skvělý výcvik a tak je nutné udržovat návyky :grin: ) a pak asi budu relaxovat. Beztak mám pekelný náskok :twisted: , co chlapci :grin: :grin: :grin: .
Přílohy
kulaté šachty (1).JPG
kulaté šachty.JPG
kabina S-199 (5).JPG
kabina S-199 (3).JPG
kabina S-199 (2).JPG
kabina S-199 (1).JPG
kabina S-199.JPG
tvar kabiny skutečné S-199.JPG
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Shindy » 14 lis 2011, 22:07

Tak a došla mi trpělivost. JÁ JSEM TEN, KTERÝ TU NENÍ ! Tedy teď tu už jsem a míra vašich impertinencí překročila hranici, tterou mé pevné nervy vytrénované budováním kapitalistických hodnot jsou schopny snášet! :mrgreen: Proto jsem popadl smeták, ometl prach z mého nádobíčka a celou neděli odpoledne brousil a řezal a vás milí kamarádi jsem si představoval pod mým pilníkem a šmirglem. A to buďte rádi, že jsem nepoužil vrtačku. Každopádně vám oznamuji, že postavím Spejbly hned dva najednou ( 1:72), jednoho zavřeného v čistých liniích a použiju HobbyBoss (kombinaci trupu G-6 a křídel z G-10 + úprava čumáku a ocasu za pomoci vyřezaných komponentů z Kovozávodů a druhý stroj rozřežu. Až vychladnu, tak se rozhodnu jak moc. Nakonec jsem vybral kombinaci káčkových křídel AML a trupu mezka od Hasegawy. Troška modelářského násilí při vzpomínce na vás [-X a sedly si tam jak zadní část těla na hrnec. Na čumák a ocas použiju některé části trupu z S-199 od AML a samozřejmě všechny resinové detaily. Na fotkách se můžete podívat na výsledek, zatím jen provizorně sestaveno, ověřoval jsem jestli je má cesta správná. A abyste vy ostatní věděli, čeho je TEN, CO TU NEBYL, ALE UŽ TU JE, schopen, připojuji fotky svého zatím posledního, byť nedokončeného stroje. Je to ďábelská konverze z Bf-109G-6 na Bf-109G-6 od Italeri, kdo se z vás setkal s tímle kusem plastu, ví o čem mluvím. Zároveň slavnostně přísahám, že ho do příštího Nymburku dodělám. Howg.
S-199-1.JPG
Tak to je jenom začátek!
S-199-2.JPG
Uvidíte!
Mezek2.JPG
Ukázka mé předchozí práce.
Mezek1.JPG
Mezek3.JPG

Shindy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 14 lis 2011, 22:46

Vítej ze stínů, skoro modelářsky mrtvý kamaráde =;
je mi ctí tě uvítat a již se těším na duel 8-8 . Tvá slova jsou slova muže a to potěšilo mé staré zatvrzelé srdce . Říkáš dva :twisted: ? Tož dobrá. Je vidět, že svůj modelářský comeback myslíš vážně, protože B-f-109G už má nožičky. Předtím jsem ji viděl po tom ošklivém pádu před více než čtyřmi roky o berličkách, hnáty křivé. Byl to hnus, velebnosti :grin: .Jsem rád a teď to rozjedem ve velkém stylu. Jdu brousit ty šachty. Zatím.
Černý Hugo

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno