Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia BH.10

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Avia BH.10

Příspěvekod Dr. zvied » 10 čer 2024, 22:45

Mimochodem Ludvíku, už jsi se kouknul sem?
viewtopic.php?f=952&t=131622&hilit=Avia+B.H.10+1%2F32
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 10 čer 2024, 23:55

Jo, tohle vláko jsem už viděl, dokonce z něj mám stažené některé fotky. Ale už to je nějaká doba. Takže dík za jeho připomenutí.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 11 čer 2024, 23:09

Využil jsem dnešního volného večera a pustil se do výroby dalších dílů.

IMG_0023.JPG
IMG_0024.JPG
Do destičky silné 0,5 mm jsem vyřízl otvor do pilotního prostoru a poté z ní vytvaroval novou část hřbetu vyříznutou z trupu. Pro zpevnění jsem zevnitř vlepil žebra vyříznutá z 1 mm silné destičky.

IMG_0025.JPG
Po zaschnutí lepených spojů jsem odřízl přebytečný materiál na bocích.

IMG_0026.JPG
První zkouška usazení nového hřbetu s trupem. Přesný tvar a usazení hřbetu udělám po doplnění pilotní kabiny a přístrojové desky.

IMG_0027.JPG
Na závěr dnešního večera jsem ještě stihl z plastové (1 mm silné) destičky vyříznout vodorovné ocasní plochy a kormidlo. Na jejich další opracování mi už dnes nezbyl čas.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 12 čer 2024, 07:29

Výrobní číslo B.10.11 je na směrovce v červeném oválu.
Přílohy
BH10_11c.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 12 čer 2024, 21:26

Díky Pavle, předpokládal jsem, že to budeš mít podloženo. Takže chyba je v popiskám k fotografiím v knize.
Naposledy upravil KLuK dne 02 led 2025, 11:11, celkově upraveno 2
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 12 čer 2024, 22:17

IMG_7577.JPG
Po přeměření přídě a porovnání motorové přepážky s fotografií a výkresem jsem dobrousil příď s motorovou přepážkou do odpovídajícího tvaru. Tvar horní strany přídě mezi motorovou přepážkou a předním okrajem otvoru do pilotní kabiny ještě budu upravovat. Ale to počká, než přilepím nový hřbet k trupu. Před přilepením hřbetu chci nejdříve do trupu přilepit pilotní kabinu. Stávající velká "díra" ve hřbetu mi usnadní manipulaci s pilotním prostorem při jeho instalaci do trupu.

IMG_7578.JPG
Takže jsem se pustil do výroby kokpitu. Pro výrobu podlahy, zadní přepážky a žeber posloužila 1 mm silná silná plastová destička, na boční stěny jsem použil plastovou fólii 0,15 mm tlustou. Vodorovné výztužné latě jsou z profilu 0,5 x 0,5 mm. Deska pod sedačkou je z destičky o síle 0,5 mm. Sedačku ze stavebnice jsem upravil sbroušením stěny opěradla na menší tloušťku.

IMG_7582.JPG
Po slepení jednotlivých dílů kokpitu jsem díly natřel světlou barvou a začal je "dřevěnit". Než budu moci na interiéru pokračovat, musím počkat, až zaschne olejovka.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 14 čer 2024, 22:33

Po chvilkách pracuji na kokpitu.

IMG_7585.jpg
Na přístrojovou desku jsem použil obtisky přístrojů ze stavebnice a nyní na ně vyrábím rámečky z tenkého drátu. Ty jsou zatím jen položeny, lepit je budu zítra. Sedadlo je zatím bez pásů. Na levém a pravém boku postupně doplňuji drobotinu.

Bohužel mám jen jednu fotografii kabiny na které je vidět přístrojová deska a pravá strana kabiny. U levé strany a podlahy vycházím z výkresu z MHM a pomáhám si fotografiemi kokpitu Avie BH.11. Vzhledem k tomu, že Avie BH.9, 10 a 11 mají stejný motor a velmi podobnou konstrukci, myslím, že většina ovládacích prvků v kabině byla řešena velmi podobně, ne-li stejně.

Nemám úplně jasno, jak to bylo řešené upínací pásy sedadla. Mám k dispozici fotografii sedadla Avie BH.11 kde jsou pásy pouze kolem pasu (dvoubodové). Nejsem si úplně jistý, jestli je takové řešení vhodné pro akrobatické letadlo. Nevíte náhodou jak to bylo s pásy sedadla u BH.10?
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 14 čer 2024, 22:52

Opravdu to vypadá, že BH-10 měla i ramenní pásy. Na B-10.20 téměř jistě a u toho vraku c156 jsou vidět taky.
Přílohy
b10_20.jpg
b10_20b.jpg
c156.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 14 čer 2024, 23:03

Pavle, moc děkuji! [-o<

Tak nějak jsem to tušil. Nedovedu si představit, jak by jednoduchý pás kolem pasu udržel pilota v kabině při letu na zádech a všech prudkých akrobatických obratech.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 15 čer 2024, 22:06

Dnes jsem pokračoval na kokpitu.

IMG_7604.JPG
Doplnil jsem hejblata na levé straně trupu, knipl a pedály s lanky, vlepil sedadlo a nad něj kožené polstrování. Nakonec jsem doplnil pásy. Ty jsem nařezal z probarveného papírového kapesníku. Zapínací spony jsem vyřízl z proužku tenké plastové fólie nabarvané černou barvou. Po přilepení pravého boku (nechal jsem ho odlepený, abych mohl lépe sestavený kokpit vyfotit) již nic nebude bránit vlepení kokpitu do trupu.

IMG_7607.jpg
V mezičasech, kdy jsem čekal na zaschnutí barev nebo lepidla při dokončování jsem udělal malý experiment. Protože tenké dýhy nemám, napadlo mě použít kartón. Ze žlutého a hnědého kartónu jsem si nastříhal širší proužky a řídkým vteřiňákem jsem je na střídačku slepil k sobě. Slepený "špalík" jsem ještě řídkým vteřiňákem "prolakoval" a počkal, až lepidlo uschne. No a pak jsem z toho špalíku začal vybrušovat vrtuli. Brousil jsem na etapy. V okamžiku, kdy při broušení začal karton chlupatit, napustil jsem přebroušené plochy vrtule řídkým vteřiňákem a po jeho zaschnutí jsem pokračoval v broušení.
Zbývá mi závěrečné přebroušení a pak vrtuli přetřít hnědou olejovkou pro dotónování a naznačení let dřeva.
Naposledy upravil KLuK dne 16 čer 2024, 10:27, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Navrátil » 16 čer 2024, 08:57

Ta vrtule vůbec není špatná! =D>
Navrátil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 16 čer 2024, 16:01

KLuK píše:od této chvíle prohlašuji vlákno otevřené pro všechny, kdo se chtějí připojit se svojí stavbou Avie BH.10.

Pravidla jsou prostá neboť je jen jedno - musí to být Avia BH.10.
Vše ostatní (výběr konkrétního stroje, verze, měřítka, z čeho a jak svoji Bé Há desítku postavíte ...) záleží jen na vás.

Tak doufám, že mě v tom nenecháte samotného.

Dávej pozor, co si přeješ, může se Ti to splnit, aneb nezapomeň, sám jsi to chtěl!
Našel jsem ve svém kitníku obě B-10, jedna novinka od KPM a druhá raritka od RVHP.
Níže pár srovnávacích fotek, RVHP se tváří jako mix obou sérií, zkusím ji upravit na tu první.
KPM mě sice potěšilo, že to není kopie RVHP, nicméně se tváří jako shortrun ala 90s se vším všudy.
Ani jedna stavba nebude rychlovka, když je dokončím do roka a do dne, tak to bude velký úspěch.

MF_240616_B-10-14_LP6_001.jpg
72 Avia B-10 KPM a RVHP
MF_240616_B-10-14_LP6_002.jpg
72 Avia B-10 RVHP (to je všechno - stavebnice je bez čirých dílů a obtisků)
MF_240616_B-10-14_LP6_003.jpg
72 Avia B-10 KPM (stavebnice má ještě rámeček čirých dílů a aršík obtisků)
MF_240616_B-10-14_LP6_005.jpg
RVHP se je trošku větší (žlutý resin)
MF_240616_B-10-14_LP6_006.jpg
Rozdílné motorové přepážky RVHP a KPM...
MF_240616_B-10-14_LP6_007.jpg
...vyniknou při přiložení polovin trupu k sobě
MF_240616_B-10-14_LP6_008.jpg
Trup KPM přiložený na trup RVHP
MF_240616_B-10-14_LP6_009.jpg
Křídlo RVHP je opět trošku větší
MF_240616_B-10-14_LP6_010.jpg
Motor je na výměnu v obou stavebnicích

Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 16 čer 2024, 22:58

Vítej Michale!
Konečně se našel někdo, kdo mě v tom nenechá samotného. (:) Tak ať se stavba daří!

BH desítka od RVHP je tedy opravdu unikát. O její existenci jsem ani netušil. Podle fotek to vypadá, že horká novinka to nebude. Předpokládám, že úpravám se asi nevyhneš.. No alespoň v tom řezničení nebudu sám. :)

S přirovnáním Avie BH.10 od KP k shortunu nejsi daleko od pravdy, formy na ní udělali Válkovi u FLY. Viz: https://www.modelarovo.cz/avia-bh-10-1- ... prostejov/

Kdybys ses náhodou poohlížel po motoru pro své Avie, mrkni na stránky MH models. Michal motor nabízí jako 3D tištěný doplněk v měřítku 1:72 i 1:48. V dvaasedmě jsem ho neviděl, ale čtvrtkový mám ... a ten vypadá parádně.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek O » 16 čer 2024, 23:22

Opět moc hezky modelaříš. =D> =D> =D>
Inspirován tvým počinem, jsem s klukem spatlal tyto dva eroplánky.
Cíl: do večera postavit obě. Celkem asi 6 hodin práce. Prostě žaves a večer dát mamince dva kousky ...Nějak se mi to začalo líbit. jednoduchý modýlek, bez úprav, trochu brousit, troška tmelu, barvičky, obtisky a hotovo.
Asi se vykašlu na to věčné honění detailů, hledání setů na vylepšení ... . Dokonce se přidala i dcera !!!
Mladé má další kusy do svého hangáru a touží po dalších !!!! Byl to prostě prima den.
Přílohy
IMG_1389.jpg
IMG_1392.jpg
IMG_1393.jpg
IMG_1391.jpg
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH
Mirek O

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 16 čer 2024, 23:41

Ahoj Mirku,
jsem rád, že jsi se také přidal. A hned s hotovými modely. Teda na 6 hodin práce je výsledek naprostá paráda. =D> =D> =D>
Obdivuji to o to víc, že já takhle stavět neumím. Pokaždé, když si řeknu, že tentokrát to bude jen čistá krabička bez jakýchkoliv úprav, se mi to v průběhu stavby nějak zvrtne a začnu něco upravovat. Na začátku je to "jenom tento jeden díl", ten tak prostě nechat nemůžu. A pak se to překulí na "když už jsem si dal tu práci s jedním dílem, tak tenhle tak přece nemůžu nechat, ten by to kazil". A už v tom zase lítám. :sculptor: :paint: :sculptor:
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno