Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/48 F-35A Tamiya - early USA, beast mode + všechny doplňky

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 1/48 F-35A Tamiya - early USA, beast mode + všechny dopl

Příspěvekod jezekm » 25 úno 2024, 20:39

Jak jsem psal, RESKIT kokpit byl dlouhodobě nedostupný. Navíc, měl jsem už od Eduardu, kde jsem žádný problém neočakával, tak jsem objednal jen překryt a popravdě, na něm žádné artefakty ve smyslu jednotlivých vrstev tisku nepozoruji.

10a.jpg

10b.jpg

10c.jpg

PS: POZOR, dělají se 2 verze - jedna otevřená a jedna zavřená. To jen pro info. Ale v setu Reskit kokpitu jsou naštěstí oba typy.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 25 úno 2024, 21:33

A ať to máme kompletní (ohledně překrytu), tak ještě jsou tu plechy:
https://www.eduard.com/cs/eduard/f-35a- ... tml?lang=2
Exteriér a interiér v jednom balení.
Červeně označené části jsou pro překryt:

11a.jpg

11b.jpg

Tak jelikož jsem použil tištěný díl, tak jsem EDUplechy nepoužil, ale pokud chce někdo vidět, jak to s nimi udělal Choreň, tak jeho video na čase 24:30 to pěkně dokumentuje. Třeba se mi vyloženě líbí ty zámky... podle obrázku jsou do špičky a tomu asi lépe odpovídá Eda.

11d.jpg

11c.jpg

Každý jak chce, originální díl ze stavebnice plechy značně vylepší, pokud někdo koupí tištěný doplněk, tato část plechů zůstane nevyužitá.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 27 úno 2024, 22:28

Nevim, kdo je dovozce/distributor Reskitu do ČR (asi možná Modelimex) a nevím jak to tam vedou, ale typicky Reskitový doplňky na F-35 jsou dlouhodobě vyprodané a nedostupné. Když se náhodou někde vyskytnou, tak jsou hned pryč, bo jich asi objednaj málo, nevím. Na jejich obranu (myslím dovozce) stejná situace je v podstatě v celé EU - v době, kdy jsem to potřeboval, tak nikde nic nebylo. Asi nestíhaj v Reskitu tisknout (si rejpnu - asi tisknou pomaleji než jiní 8-) ) a popravdě se jim ani nedivím...

Takže jsem musel před Vánocema sáhnout k nouzovemu řešení a objednal jsem si to přímo v Reskitu na Ukrajině. Škoda jen, že jsem rovnou nevzal i ten kokpit a trysku, ale bylo to ještě před začátkem stavby a měl jsem Eduardí...

No nic. Jak si možná někdo všiml - záměrně nikde ve vláknu neřeším ceny, ale něco podobnýho (myslím objednávka mimo EU) vždycky stojí jak výlet na měsíc, bo poštovné z UK je 10 babek navíc a pak Vám ještě ňuňáňci z pošty napálí poplatek za celní odbavení, i když to trvá celé měsíc.

Každopádně přišlo co jsem chtěl - překryt, žebřík a "kočka pilotka". A jako bonus poslali Santu z letadlovky ve 3 měřítkách :D

12a.jpg

No tak kóknem na "teleskopický žebřík s šachtou".

12b.jpg

Zase v klasickém rámu (= dávat pozor při dolování):

12c.jpg

Porovnání dílu se stavebnicí:

12d.jpg

12f.jpg

12g.jpg

Z toho je vidět, že je tenhle doplněk ve všech směrech lepší. Zvláště se mi líbí ty 2 hadice v prostoru v šachtě a teleskopický žebřík s nášlapama i ty dvířka. Vlastně všechno. =D>

V rámci objektivity testu ve vlákně ale musím podotknout, že i zde jsou pod drobnohledem vidět linky tisku:

12e.jpg

Na druhou stranu jsou skoro neviditelné a musí se na to člověk zaměřit. Ale jsou vidět jen v samotné šachtě (a navíc na místech, ketré pak nebudou vidět), samotný žebřík je bez zubů a dveře jsou úplně ploché.

Choreň použil doplňky z leptu (ve videu cca 27 minuta)- tam jsou dvířka z několika dílů, které se musí ohnout, slepit a pak ještě přilepit ty lanka (nebo co to je) a nakonec panty. Dále na žebříku upižlat a znovu dodělat stupačky. Udělal to pěkně - vo tom žádná, ale pracnost teda asi hrozná... ať každej posoudí sám.

12h.jpg

12i.jpg

Za mě jednoznačně tenhle doplněk - žebřík RESKIT = ANO.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Kubín » 29 úno 2024, 18:13

Tak konečně zase jedno čtivý téma ;-I ;-I Budu sledovat a čerpat inspiraci. Áčko mám pod postelí, Béčko si též pořídím, jen s těma doplňkama to bude výrazně slabší (:)
Jarda Kubín

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 29 úno 2024, 18:17

moc sa vo verziach nevyznám, že je C-éčko iné som nejak vytušil (:) , ale dajú sa použiť doplnky z A-čka na B-éčko ? myslím interiér, priestor rebríka a podvozkové nohy ?
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 29 úno 2024, 21:45

Lubomír Kerék píše:moc sa vo verziach nevyznám, že je C-éčko iné som nejak vytušil (:) , ale dajú sa použiť doplnky z A-čka na B-éčko ? myslím interiér, priestor rebríka a podvozkové nohy ?

Ať to nepřepisuju, tak pěkně jednoduše a srozumitelně jsou varianty popsány na wiki:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lockheed_ ... ghtning_II

Kokpit je trochu jiný - minimálně stranové panely. Eduard teď právě nově vydal 3D Space obtisky pro Bčko, tak můžete si je porovnat sami (rovnou tam maj CHYBU :grin:

13.jpg

V tom aby se prase vyznalo, každopádně to s rokem 2024 je pro verzu B.

13B.jpg

13a.jpg

Žebřík bude určitě ten samej.

Ale kola budou pro každou verzi jiné.
Ačko je "normální".
Bčko startuje/přistává i vertkálně, tak má dlouhé písty/tlumiče aby éro ustálo náraz. I v krabici na verzi B jsou kola jiné než na A.
Cčko je větší a těžší a má navíc zdvojenej přední podvozek.

F-35B

13c.jpg

F-35C

13d.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Kubín » 29 úno 2024, 22:57

Doufám, že Tamyia udělá i céčko, ať je to komplet ;-I
Jarda Kubín

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 02 bře 2024, 10:50

jezekm píše:
Pojistovak píše:Je to tam videt.
P. Šulc nekdy v tematu radil vzit IPU a stetec a vyhladit to?

To si děláš prdel, ne?

Ne, v novém infu je to taky.-)
Prodám Eduardí limitky 1/48

Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 02 bře 2024, 11:40

Pojistovak píše:
jezekm píše:
Pojistovak píše:Je to tam videt.
P. Šulc nekdy v tematu radil vzit IPU a stetec a vyhladit to?

To si děláš prdel, ne?

Ne, v novém infu je to taky.-)

Oukej, to je Ouvej! Ale mi to celkem jedno. Co jsem napsal dříve platí.

Podle mě teď už jen hasí požár... a snaží se z toho vyvinit - žádná jiná firma nemá tak hrubý rastr a ani tu IPU nikde nezmiňuje. Je to takový dost průhledný...
Naposledy upravil jezekm dne 02 bře 2024, 12:01, celkově upraveno 1
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 02 bře 2024, 11:51

Tak a vrátíme se ke stavbě.

Šachta pro žebřík se musí do spodního dílu vlepit před šachtou (tady v surfu).

12j.jpg

Tady nabarveno, ale foceno večer pod žlutým světlem (lepší foto nemám).

12jj.jpg

Připraveno ke slepení.

12k.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chory » 02 bře 2024, 13:45

Když už jsem tady párkrát zmiňovaný, dovolím si něco přihodit do pléna.
Co se týče tištěných doplňků, vždy tam budou vidět vrstvy tisku! Ať vám výrobci tvrdí, že mají nejlepší tisk, tiskárnu za statisíce a jejich výrobky jsou geniální, je to lež. A nejvíce mě dostává věta - po surfu to nepůjde vidět. To je pravda, po matném surfu se to zdá hladké, zkuste tam ale nanést wash a vrstvy hned vyskákají... 3Dtisk = vrstvy. Nikdy nevěřte renderům, počkejte si na fota skutečných dílů. Je to stejné, jak s rastrem na barevných leptech. Ten prý po přelakování také není vidět :D :D :D
Trochu se to dá omezit polohou tištěného dílu vůči desce, ale to je spousta práce práce při konstrukci a tak většina výrobců to dá na nejsnadnější generovaný tisk "zešikma", což je u většiny dílů na škodu...
Mě se osobně líbí, jak to dělá Aires - mastr se vytiskne, přeleští aby byl bez řádkování a pak odlévá. Perfektně to jde vidět na tryskách a hlavně na kolech s nápisy.
Nechci tady 3D tisk zatracovat, často tyto doplňky používám, Je ale nutné počítat s řádkováním - buď to zkousnout nebo vyleštit. Osobně mi přijde nesmysl kupovat třeba tištěnou sedačku do druhoválečné stíhačky, abych ji opatrně leštil a při tom přišel i o nějaké hezké detaily. To si rovnou můžu ztenčit plastovou...

jezekm - omlouvám se za vsuvku a držím palce při stavbě. Parádní téma, budu sledovat.
Naposledy upravil Chory dne 02 bře 2024, 13:51, celkově upraveno 1
Details Scale Models
Chory

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 02 bře 2024, 13:48

Šachta rebríku vyzerá výborne, škoda že som ju nezohnali pri mojej stavbe, do prednej šachty nedoplnis trochu kabeláže? (:)
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lochtibrada » 03 bře 2024, 07:43

Asi pred rokom som staval tento model len tak z krabicky, resin kokpit je podla mna uplna zbytocnost lebo ked sa osadi sedacka schova vsetky detaily. Ak budem este raz stavat tak zvolim len resin sedacku a 3d dekale od Quinta.

IMG_5102_PS.jpg

Lochtibrada

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 03 bře 2024, 10:56

Lochtibrada píše:Asi pred rokom som staval tento model len tak z krabicky, resin kokpit je podla mna uplna zbytocnost lebo ked sa osadi sedacka schova vsetky detaily. Ak budem este raz stavat tak zvolim len resin sedacku a 3d dekale od Quinta.

Příloha IMG_5102_PS.jpg je dlouhodobě nedostupná.

S tímto bych souhlasil - tak nějak to vychází (Quinta + sedačka) i v mojí stavbě - ještě se k tomu dostanu. Jen jsem protě ty doplňky bezhlavě a chtěl je použít a popsat...

Lubomír Kerék píše:Šachta rebríku vyzerá výborne, škoda že som ju nezohnali pri mojej stavbe, do prednej šachty nedoplnis trochu kabeláže? (:)

Tak drátky jsou věčné téma. Taky jsem si prošel obdobím: "čím víc drátků, tím víc adidas", ale teď už jsem se vyklidnil a to především ze dvou důvodů:
- zaprvý nějak nesnáším ""nazdařbůh" tažené drátky odnikud nikam, jen proto aby tam něco bylo - tak jak je to vidět třeba na fejsu, když se tím modeláři chlubí. Na druhou stranu, pokud někdo ukáže fotku a podle ní to natahá, tak OK, nemám s tím problém.
- zadruhý - nechci se rozhodovat jaké drátky ještě natáhnout a které už ne. V hlavní šachtě jich je nepočítaně. Tohle dilema za mě vyřešili v Tamce, kde řekli půjdeme do této úrovně = tohle ještě ano a tohle už ne. A je to (ta úroveň detailů/drátků) tím pádem na celém modelu stejné. Kdybych začal tahat nějaké drátky u předního podvozku, tak by se pak hodily natáhnout i u hlavního a něco taky v šachte a pak taky v pitu, každý píst na otevírání deklů by měl mít dva... to je cesta do pekel.
Předpokládám, že Eda někdy časem udělá slíbenou hlavní zbraňovou šachtu (a chci vidět, do jakého detailu a co zanedbají) a někdo určitě udělá i detailnější šachtu. Za mě je i ta detailnost přímo od Tamky dostačující - stejně je to na hranici toho co jsem schopen ručně vymalovat...

Takže drátky NE.

Ona je i ta přední šachta docela výživná:

13zz.jpg

Chory píše:Když už jsem tady párkrát zmiňovaný, dovolím si něco přihodit do pléna.
Co se týče tištěných doplňků, vždy tam budou vidět vrstvy tisku! Ať vám výrobci tvrdí, že mají nejlepší tisk, tiskárnu za statisíce a jejich výrobky jsou geniální, je to lež. A nejvíce mě dostává věta - po surfu to nepůjde vidět. To je pravda, po matném surfu se to zdá hladké, zkuste tam ale nanést wash a vrstvy hned vyskákají... 3Dtisk = vrstvy. Nikdy nevěřte renderům, počkejte si na fota skutečných dílů. Je to stejné, jak s rastrem na barevných leptech. Ten prý po přelakování také není vidět :D :D :D
Trochu se to dá omezit polohou tištěného dílu vůči desce, ale to je spousta práce práce při konstrukci a tak většina výrobců to dá na nejsnadnější generovaný tisk "zešikma", což je u většiny dílů na škodu...
Mě se osobně líbí, jak to dělá Aires - mastr se vytiskne, přeleští aby byl bez řádkování a pak odlévá. Perfektně to jde vidět na tryskách a hlavně na kolech s nápisy.
Nechci tady 3D tisk zatracovat, často tyto doplňky používám, Je ale nutné počítat s řádkováním - buď to zkousnout nebo vyleštit. Osobně mi přijde nesmysl kupovat třeba tištěnou sedačku do druhoválečné stíhačky, abych ji opatrně leštil a při tom přišel i o nějaké hezké detaily. To si rovnou můžu ztenčit plastovou...

jezekm - omlouvám se za vsuvku a držím palce při stavbě. Parádní téma, budu sledovat.

NAOPAK, každá relevantní poznámka nebo připomínka od kohokoliv kdo to stavěl, nebo k tomu má co říct je vítána.

Josefe - ohledně tisku - nenapsal bych to lip. Mám zrovna na stole trysku od airesu (nyní je v surfu) a až to hodím do lesklý barvy, tak se s výsledkem podělím. Je pěkná, ale díky odlévání jsou tam zase nějaké technologické omezení...

A platí že co není v matu vidět (a jeví se jako v pořádku), tak po lesku vyleze úplně všechno:

14bb.jpg

14b.jpg

To že budou vidět u tisku čáry vím, ale jde o to jak moc. Určitě by mohl být krok poloviční, ale pak by to trvalo 2x déle = poloviční zisk...

Trochu mimo hlavní proud:
V eduardím vláknu (zase mi to nechce hledat), ale tak jsem to našel ať neplácám vodu:
viewtopic.php?f=1&t=95280&p=2609592&hilit=3d+motor#p2609619
píše Šulc něco jako, že s detailostí roste zmetkovost a že to takto to tedy dělat nebudou - což plně chápu, je potřeba to pořádně vyrejžovat kvalita x nekvalita. Tady je prostor pro ostaní malé výrobce... = rád je podpořím, když to vytisknou lépe.

Tady je přeba porovnání kvality tisku podovozkových noh a pitu.

Podotýkám, ta pružina je záměr, to nejsou jednotlivé vrstvy tisku :lol:

14c.jpg

Takže lidově: Dyž se chce, tak to de!

Bejt pit v podobné kvalitě jako je podovozek, neřeknu ani popel a vynáším Eduard do nebes!
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 03 bře 2024, 12:36

No a dáme si něco na takovéto "nedělní odpočinkové čtení".

Tak třeba doplňky do kokpitu.

Takže z dostupných jsou tu:

- plechy Eduard FE1332, které jsou součástí 491332
https://www.eduard.com/eduard/photo-etc ... -48-1.html

- obtisky: 3D Space Eduard
https://www.eduard.com/eduard/3d-decals ... tml?lang=1

- obtisky: Quinta Studio¨
https://quinta-studio.com/catalog/inter ... l/QD48288/

a v době stavby kokpitu nedostupný Reskit, který má v základu 3D obtisky od KELIKu: detailněji včetně fotek popsán zde:
https://www.themodellingnews.com/2023/1 ... tning.html

Možná je dostupné něco dalšího, ale zatím stačí.

Když pomineme, že "plechy" mají období své největší slávy za sebou, tak jsou sice stále použitelné, ale popravdě -ruku na srdce, kdo by to dělal když jsou tu 3D obtisky! Takže plechama do pitu se moc zabývat nebudu, resp. vůbec.

Situace u mě se vyvíjela asi následovně: tak nějak mám rád Eduard a jako první jsem hned po vydání bezhlavě rovnou zakoupil jejich sadu 3D obtisků - dodávají k nim planžetu leptů s pásy a doplňky na "pilotovo soufá" a říkám si to bude stačit. Jak jsem psal na začátku, chtěl jsem použít to nej, co bylo dostupné, takže jsem si vymyslel, že použiju 3D Print tištěnej kokpit a naněj "naroubuju" 3D Space obtisky a bude to supr; hmmm, úplně nebylo. Poznámka pro úplnost: upozorňuji, že takto to výrobci zamýšleno není - všechny sady 3D obtisků jsou primárně určeny do původního Tamkového kokpitu - nicméně, proč si to nezkomplikovat.

Takže po anabázi s tištěným 3 kokpitem, kdy jsem oškrbal vše "vyčnívající" jsem chtěl začít aplikovat 3D Space od Eduardu. Ale ta kvalita je alespoň z mého pohledu naprosto hrůzostrašná. Nevím, jakou technologi tisku používají, ale vypadá to, jako jehličková tiskárna co náhodně fluše pucky barev na plochu. Tak jsem Eduarda zavrhl a následně objednal Quintu - ta je o parník lepší... Bez dalších keců - prohlédněte rozdíly na fotkách - ty nelžou!

15a.jpg

15b.jpg

15c.jpg

Pocuď se to jeví celkem v pořádku, ale teď porovnejte jednotlivé panely:

15d.jpg

15e.jpg

15f.jpg

Quinta rozlišuje i zapnutej a vypnutej displej na noze palubky:

15g.jpg

Takhle by to asi vypadat opravdu nemělo (nelébé se mi zrnitost, barevnost ani hrubost):

15h.jpg

Celkový pohled:

15i.jpg

15j.jpg

Aby bylo jasno, nerozporuji správnost provedení, přesnost výrobku (=navrženo je to OK), nelíbí se mi pouze finální provedení.

Nechť každý hlasuje peněženkou!
Naposledy upravil jezekm dne 03 bře 2024, 13:06, celkově upraveno 1
jezekm

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno