Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

Příspěvekod KLuK » 29 dub 2023, 15:37

@ Tchert
Pořádnej bigbít si pouštím já, aby mi šla práce líp od ruky. :-D

@ Szwarc.Robert
Díky!
Zatím je to spíše metoda dva kroky vpřed, jeden vzad ... vyrobit nový díl, přiložit na místo, upravit tvar, znovu přiložit ... a sakra, už jsem ubral moc ... takže znovu ...vyrobit nový díl, přiložit na místo, upravit tvar, opět přiložit ... :P

@ Hindman
Tomáši, díky za upozornění na přepážku za zády střelce. To mi fakt uteklo.

IMG_20230429_154544117.jpg
Teď, když jsem si znovu prohlížel fotky, tak už jsem si toho všiml. Ale na těch pár fotkách co mám k dispozici, pravou stranu přepážky překrývá sedačka a levá strana je vidět jen z části. Nicméně svoji představu o tvaru "díry" za sedačkou střelce jsem vyznačil na fotce. A Tebe se chci zeptat, jestli to odpovídá. :?:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tonny » 29 dub 2023, 16:13

Budu sledovat a počítám že to bude na stejné úrovni jak vr-3 nebo i lepší :P :wink:
2016 rozestavěno :Jak-1B Eduard
2016 dokončeno : 3x spit Mk.IX a pokaždé jinak Eduard Spit Mk.VIII JF 330 Eduard
2017 dokončeno : Spitfire Mk.VII 1/48 Eduard Spitfire IX R-RH M61 1/48 Eduard
Tonny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 dub 2023, 17:26

Ahoj Tonny, vítej v mém SM saloonu! :)
Na nějakou úroveň je ještě brzy, ale samozřejmě se budu snažit, aby se na to dalo dívat. :wink: Co už ale vím teď, protože nechci kupovat mraky drahých doplňků, budu muset hodně věcí vyrábět vlastními silami. Tak to zcela určitě bude zábava na hóóódně dlouhou dobu.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 29 dub 2023, 19:28

Ludvíku, ten otvor máš naznačený až moc dolů. Na výšku byl jen od podlahy kapitána po spodek jeho palubní desky. Jestli vyštrachám fotku, pošlu Ti jí.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 29 dub 2023, 20:42

Našiel som nejaký 3D model, moc tam z tej diery vidieť nie je
Přílohy
Mi-24_mdl_Cockpit_v158_view01.jpg
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 30 dub 2023, 10:22

Hindman píše:Ludvíku, ten otvor máš naznačený až moc dolů. Na výšku byl jen od podlahy kapitána po spodek jeho palubní desky. Jestli vyštrachám fotku, pošlu Ti jí.

Díky, fotek se zadní stěnou přední kabiny není moc. Výšku otvoru podle podlahy zadní kabiny a spodku palubní desky dokážu odvodit, šířku otvoru taky, ale nevím, jestli bylo něco na zadní stěně vlevo a vpravo od sedadla.
Za fotku budu rád, ale nespěchá to, o tomto prodlouženém víkendu máme celkem nabitý program, nejdřív se k modelu dostanu v pondělí a to ještě kdoví jestli.

rsuchan píše:Našiel som nejaký 3D model, moc tam z tej diery vidieť nie je

Děkuji Rado, podle těch pár fotek, co mám k dispozici, sedadlo ten otvor téměř zakrývá.
Co mě zaujalo, je ten hasící přístroj nebo tlaková nádoba vlevo od sedadla. Na žádné z mých fotek jsem ho neviděl, tato část kokpitu na nich není. Obecně na pravou a přední stranu první kabiny je fotek celkem dost, ale fotek levé a zadní strany je minimum. Zřejmě to bude souviset s přístupem do kabiny při otevřeném vstupu.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tonny » 30 dub 2023, 10:56

To je rendr z hry DCS na 24P a kdoví jak to sedí s realitou ,ale ostatní moduly(letadla) jo tak toto předpokládám taky
2016 rozestavěno :Jak-1B Eduard
2016 dokončeno : 3x spit Mk.IX a pokaždé jinak Eduard Spit Mk.VIII JF 330 Eduard
2017 dokončeno : Spitfire Mk.VII 1/48 Eduard Spitfire IX R-RH M61 1/48 Eduard
Tonny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 30 dub 2023, 11:38

Tak ešte jedna z LockOn-u
Přílohy
Mi-24_LockOn_32.jpg
Rado Sucháň 50 rokov

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 30 dub 2023, 15:16

Ludvíku, u VR-3 jsem němě zíral, u Mi-24 nebudu.
Obdivuhodná stavba - Zvezda je hodně slušný základ pro model, fakt by mne nenapadlo jít do takové řezničiny. Nahlížím zde pravidelně a držím palce. [-o<
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 30 dub 2023, 20:38

@ komisař
VR-3 měla být původně stavba z krabičky, ale pak jsem zjistil, že nějaké úpravy prostě udělat musím ... nechat tento unikát bez všech pěkných detailů by byl hřích (:)

S tou mou řezničinou na Mi-24 je to tak, nerad se zbavuji starých stavebnic, zvlášť když k nim mám nakoupené další doplňky (:) ... a ten hlavní důvod (chápu že to mnohým nedává smysl) je že, mě tahle řezničina fakt hodně baví. No a kdyby se to čistě náhodou nepovedlo, (doufám však, že k tomu nedojde) mohu začít kdykoliv stavět tu Zvezdu. :grin:

Za ty palce díky, budu to potřebovat. ;-I
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 01 kvě 2023, 11:28

Ta modrá láhev nalevo od sedadla operátora je kyslik, stejnou měl nalevo za hlavou i pilot. Ale u nás se v běžném provozu vůbec nepoužívala, jen výjimečně při záletech na max. dostup. Ale třeba sovětské/ruské posádky ji používaly téměř standartně. Jinak fotek na kabiny z různých úhlu mám dost, jen je potřeba si říct, co přesně chceš (:) Něco pošlu, ale asi až zítra.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 kvě 2023, 13:53

Tomáši děkuji za upřesnění ohledně kyslíkových lahví. K vybavení přední a zadní kabiny se dostanu později. Nejdříve chci "nacpat" do trupu všechny potřebné díly (transportní kabinu, základ pro přední a zadní kabinu, přední podvozkovou šachtu a motory s výfuky), abych mohl trup uzavřít. Finální vybavení přední a zadní kabiny budu dělat až potom. Do obou kabin je dobrý přístup i když už budou v trupu. Tento postup mi umožní přizpůsobit vybavení interiérů obou kabin na míru danému prostoru.

Zatím mám k dispozici všechny fotky, které k tomu budu potřebovat. Až nastane ta správná chvíle, určitě se Ti ozvu. :wink:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 kvě 2023, 18:38

O víkendu podle předpokladu moc času nebylo, prakticky mi zbyla jen chvilka dnes odpoledne. Takže postup jen velmi mírmý.

IMG_5541.JPG
Do předního kokpitu jsem doplnil otvor za sedadlem v zadní přepážce.

IMG_5540.JPG
Do levé poloviny trupu jsem pro zamaskování nerovností na vnitřní stěnu v místě budoucí transportní kabiny vlepil tenkou plastovou destičku a prořízl do ní okna.

IMG_5539.JPG
Vnitřní pravá strana transportní kabiny bude po uzavření trupu vidět jen okénky v protější stěně. No ale když už mám k dispozici sadu fotoleptů pro interiéry, tak jsem je použil. Ať to tam není prázdný. :)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 02 kvě 2023, 18:45

"Kutání" na modelu pomalu pokračuje. Dnešní odpoledne jsem věnoval úpravě přední podvozkové šachty. :sculptor:

IMG_5543.jpg
Z původního dílu jsem vyřízl dno a všechny nálitky zasahující do vnitřního prostoru šachty. U rámečku, který mi po této úpravě zbyl, jsem zarovnal jeho vnitřní stěny. Z tenké plastové destičky jsem vyrobil nové dno. Díky oddělení dna od šachty jsem měl lepší přístup pro další práci. Na dno jsem si předkreslil polohu vnitřní přepážky a všech výztuh. Přepážku a vnitřní výztuhy jsem postupně vyřezával z plastové destičky a lepil je na dno šachty. Na dvě tenké výztužné lišty na dně zadní části šachty jsem použil pásek z tenkého plechu.

IMG_5544.jpg
Na bok podvozkové šachty jsem přilepil dvě výztužné lišty vyříznuté z tenkého plechu. Po té jsem šachtu nasucho sestavil, abych se přesvědčil, že vše sedí, jak má. Teprve při focení jsem zjistil, že ty dvě lišty na boku šachty mají být na protější stěně. #-o Při jejich lepení jsem si neuvědomil, že mám šachtu vzhůru nohama. Naštěstí to půjde snadno opravit. Dno ještě není přilepené.

IMG_5545.jpg
A bych ukojil svou zvědavost, vyzkoušel jsem bude vypadat upravená šachta v trupu. Vše jsem při fotografování držel pouze rukou, takže jsou tam drobné nepřesnosti v sesazení. Líp se mi to v ruce udržet nedařilo.

Pro dnešek je to vše. :uff:
Příště přelepím výztužné lišty z levého na pravý bok šachty, doplním hadičky, trubičky, kabely, uchycení předního kola ... a po nabarvení budu moci šachtu přilepit do trupu.
Naposledy upravil KLuK dne 02 kvě 2023, 21:43, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 02 kvě 2023, 19:02

No tá šachta je pekná =D>
Rado Sucháň 50 rokov

rsuchan

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno