Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

L-39C 1/48 Trmp (a vs MPM)

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: L-39C 1/48 Trmp (a vs MPM)

Příspěvekod Pojistovak » 26 úno 2018, 17:47

Parádní porovnání a záslužná práce'
Prodám Eduardí limitky 1/48

Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 26 úno 2018, 19:25

Tak dodávám nějaký rozbor rozměrů. Stáhl jsem si výkres a propočtem stanovil měřítko. Vycházím z délky letounu, který je 12130mm, což je v měřítku 1/48 252,7mm. Dle propočtu na výkrese mi vyšlo 251,4, tj rozdíl 1,3mm, což beru pro porovnání rozměrů dostatečné.

Ve výkrese jsou vždy 4 rozměry - oměření výkresu / přepočet do reálu / přepočet 1/48 / oměření modelu. První dva rozměry jsou tedy pomocné, důležité jsou druhé dva, které by měli být (ideálně) stejné.
Hraje zde roli kvalita výkresu, tloušťka čas, moje měření.

Co z toho plyne. Model je delší o 6mm. Nevím sice jak je v reálu měřená délka letounu ale protože jsem měřil výkres i model ve stejném místě, lze to porovnat. Pro srovnání, je i delší MPM, a to o 4mm.
Čumák modelu je celkem přesně a potom se model postupně natahuje. Konec zadní kabiny o 2mm, u kořene SOP cca 4,5mm až nakonec je to těch 6mm. Může to být o 1-1,5mm více, viz ten první propočet.
Co je dobrá zpráva, vypadá to, že výška trupu u kabiny je celkem v pořádku. Měřil jsem v místě prvního pantu, ale nesedí umístění model vs. výkres. Nakonec viz obrázek.

albatros rozměry.jpg

Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 26 úno 2018, 19:29

Martin Černý 'Černoch' píše: porovnat také paneláž jestli model více odpovídá C nebo ZO/ZA nebo je mišmaš obojího?

Martině, co jsem koukal do výkresů tak jsem našel na levém boku dva rozdíly mezi C a ZA. ZA má pod kabinou snímač úhlu náběhu, což je kvůli blokování střelby kanonu, aby motor nenasál spaliny ze střelby a nedošlo k pumpáži, a model to správně nemá, na SOP má Céčko o jednu krytku navíc, což model správně má. Podlé mého tedy docela dobře odpovídá Céčku. Alespoň co se týká trupu.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 26 úno 2018, 19:46

"Někdo musí přijít na to, že vyfukováním cigaretového dýmu do vody zlato nevznikne." Můj oblíbený citát z Cimrmana (:)
Albík je tvarově hodně zajímavé letadlo. To se dá pořád prohlížet a pořád se na něm nacházejí zajímavá místa. Vždy mě nejvíc fascinuje tento pohled na tvar trupu:
Přílohy
L-39V_0725_01.jpg
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 26 úno 2018, 21:00

Zadek je (a pod sacáky) u TRM určitě nafouklejší - dostanu se k tomu u VOP. Ta totiž vlastně nejde potlačit - narazila by do trupu. Nicméně i tento tvar tam vidět je, byť určitě ne tak dobře, jak by vidět měl být. Tlouštka trupu přes sacáky je obou modelu stejná. Problém je v málo tvarované partii pod sacáky. Rozměrově je MPM pod VOP (tedy zadní část trupu) o nějakou desetinku dokonce tlustší. Rozměrově je to tedy OK, chyba je v tvaru.
Až budu mít trupy v kupě, oba modely nafotím i pod tímto úhlem.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 18 bře 2018, 11:47

Po delší odmlce způsobené prací, hezkým počasím a dalšími výmluvami jsem chtěl pokročit - ale přiznávám, že to nedám. Podcenil jsem stavbu MPM pro to tvarové porovnání. Tím, že jsem to lepil jen jako skořepinu a navíc rozmazlený posledními modely, jsem k tomu nepřistoupil dostatečně zodpovědně. Což znamená, že mám slepený komplet trup, křídla a tyto dva celky neumím spasovat dohromady aby mi vyšla geometrie. Tři večery jsem různě dobrušoval spojení křídla a trupu až dnes jsem začal měřit. Jednu polovinu křídla mám oproti té druhé tlustší o 1mm, takže mi nenavazují na trup. Chyba byla, že jsem si měl rozepřít poloviny křídel rozpěrami a přechody trupu k nim potom dobrousit. A protože mám nalepený sacáky, tak na to broušení nezbývá moc místa. A ještě je moje ostuda, že jsem na to přišel až dnes po prostudování staveb na internetu. Ne že by to absolutně nešlo - rozpěry by tam ještě nacpat šly a na broušení se místečko taky nejde, ale upřímně - nemám na to vůbec chuť.

Nicméně, nějaké resumé si dovolím udělat i tak. Plastikařina i L-39 jsou na světě už docela dlouhou dobu a přesto jsme se stříkaného modelu 1/48 dočkali až nyní. Před ním existoval pouze model MPM, a díky za něj, byla to jediná šance jak si Albatrose ve čtvrtce postavit. Nyní s ním tedy přišli číňani, jinak bychom ho stále stříkaný neměli. Jak už tu padlo, je L-39 docela tvarově složitý a je k tomu mít potřebnou technologii. Tím, jak je MPM udělán, postrádá hodně rytí a i to co má, je spíš takový náznak. TMR použil vícedílné formy a to jim umožnilo udělat trup narytý po celém obvodě. Bohužel proměřili a tak je trup delší a v zadní části baculatější. Není to hrůza jako když udělali P-80 nebo F2H, jako Albatros to vypadá. Stačí to ale dnes? Nejsem si jistý. Kolega ho v jiném vlákně staví a pokud ho dokončí a odprezentuje, bude možno vidět, jak to působí jako celek.
Samozřejmě nejde pominout, že je avízovaný od AMK. Ale když začalo AMK s přeplácením jejich F-14, začal jsem mít obavy, aby dřív neskončili. F-14 žije, objevují se fotky forem a tedy i L-39 snad bude.
Záleží tedy na každém, jak k tomu přistoupí. Jestli kvůli přesnějšímu tvaru absolvuje stavbu MPM a bude umět udělat povrch, nebo zvolí model méně přesný ale jak to zatím vypadá, dobře sestavitelný TRM. V tuto chvíli já volím TRM ale uvidí se, jak bude vypadat sestavený model. Ale s přihlédnutím na AMK a jejich L-29, bych asi počkal na jejich Albatrose. Snad dopadne lépe. Ukončil bych to asi takto - král je mrtev, ať žije král. A doufám v nového krále.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod avis » 18 bře 2018, 14:46

Aleš R.
Nič si z toho ( MPM ) nerob. Ja som na toto isté došiel dávnejšie - tiež som zlepil trup a krídla a už som to nedokázal dať spolu dokopy ( teda tak, aby sedela geometria ). Tento Albík letel ... A dva kusy ešte mám v kitníku a dúfam, že raz z nich bude L-39CM a L-39V...
Na stole: Mi-26 1/72 Zvezda - kamufláž EMERCOM
avis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marmar81 » 24 bře 2018, 20:08

Ty jo, to je škoda, zase pokračuji, ale byl jsem mimo ČR a vytížen, brzy bude zase další postup, pozitivně nytuju výškovky a trvá to..
Marmar81

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno